Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 67 отговора


Мнения: 6 444
Добре дошли в моята вкусна авторска тема! welcome
Цитирай


Мнения: 6 444
Крилцата по китайски с Пепси
на моята приятелка



Пилешки крилца се слагат в голяма тенджера и се заливат с Пепси (задължително Пепси) почти да се покриват,но не съвсем.Слага се една трета от бутилка(малка) тъмен соев сос(желателно произведен в Китай) и се варят без капак на силен котлон,докато водата се изпари и остане гъст сос!Става за около 30-40 минути!
Лесно е и бързо,не става сладко,сами леко сладни и няма нужда от други подправки!Не става като варено,по-различно е.Хубаво е,но е малко странно(да го имате предвид)!



Пикантен пържен банан
по африканска рецепта,но изпълнен от мен! Very Happy

Видях тази рецепта в една кулинарно-туристическа поредица "Само в Африка"Много популярна била в Кения казаха.И понеже е проста и ефектна,реших да я предложа тук на обичащите лютичко,та дори и в десерта!  Crazy



Взимат се по-зелени и твърди банани,обелват се и се отрязват по дължина на 2.Овалват се в смес от захар и сушено чили (същото дето се слага в шкембе чорбата).Количеството на чилито може да варира според вкуса,пък ако не обичате люто вкъщи може и без него,но аз мисля,че очарованието идва точно от лютото чили в този десерт!
В тиган се разстопява масло и се слагат бананите с плоската част на долу,след минутка-две се обръща и след като се зачерви и от другата страна се вади.
Става много бързо и има атрактивен вкус - смес от карамел и люто върху плод.
« Последна редакция: чт, 03 сеп 2009, 15:48 от pina »
Цитирай


Мнения: 6 444
Моята пърленка с Розмарин Flutter




220мл прясно мляко
40гр масло ( предварително разстопено)
350гр бяло брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 пак. суха мая

Пускам в машината да се омеси и втаса на програма от 1.30h.После оформям в тава,оставям да се отпусне 15 мин., намазвам с олио и наръсвам с розмарин.Пека на 220градуса,предварително загрята фурна за 15 минути

Козунак bowuu
« Последна редакция: пт, 07 авг 2009, 14:19 от pina »
Цитирай


Мнения: 6 444
Октопод във вино
от нета,но не намирам оригинала



1 октопод
100мл зехтин
1ч.ч.червено сухо вино
2 с.л. оцет
1 пръчка канела (аз не слагам)
1 дафинов лист
3 зърна бахар
червен пипер,сол

Октоподът се начуква като пържола и се изстъргва добре,иначе месото ще остане твърдо.Изчистват се очите и вътрешностите.Пипалата се режат на парчеца и се слагат в тиган на печката,за да си пуснат соса.Течността се оставя да изври на слаб огън,докато месото омекне.Прибавят се сътавките и се оставя за около 40 минути на слаб огън.
« Последна редакция: пт, 28 дек 2007, 14:08 от pina »
Цитирай


Мнения: 6 444
Дърпана баница  chef




и да дам разяснения:
3 яйца
120мл хладка вода
1 ч.л. сол
1 с.л.олио
1 с.л. оцет
брашно - 500гр - може да поеме повече или по-малко
замесвам средно меко тесто и разделям на топки - 5-6 броя,намазвам с олио и оставям да почиват за 15 минути.Разточвам топките на питки с дебелина 1см и намазвам обилно с олио и оставям да почиват - 20 минути.
Дърпам една по-една до тънък лист - да се чете през него,изрязвам краищата където е по-дебело.Напръсквам с олио и настъргвам сирене.Завивам с помощта на чаршав,който съм сложила отдолу преди дърпането - надигам го и листа се навива на руло.После слагам в тава намазана с олио,навивам на охлюв.После следващия лист и следващия докато се свършат.Пека в загрята фурна на 250гр,ако е вентилаторна на 200 - за 20/25 минути.Като извадя от фурната напръсквам с вода и покривам с кърпа за 10 минути.
« Последна редакция: пт, 07 авг 2009, 14:08 от pina »
Цитирай


Мнения: 6 444
Свинско бонфиле и небелени картофи




свинско бонфиле се нарязва на филийки,посолява се.В сгорещена мазнина се слагат оваляните в брашно парчета месо и се пържат до зачервяване от двете страни.
Прехвърлят се в глинен гювеч,заливат се с мазнината,в която са пържени,половин чаша вино,половин чаша вода и подправки (черен пипер,може малко кимион).Пече се около 1.30ч.

Картофи,без да са обелени се измиват добре,остъргват се с грапавата част на гъбата.Разрязват се на 2 и се поставят в тава с повечко олио (около 1 пръст).Посолява се и се пече до зачервяване.Става средно между пържено и печено и много вкусно.
Рецептата не е за пресни картофи.
Цитирай


Мнения: 6 444
Ориз с фиде



Една или половин чаша фиде се запържва в сгорещена манзнина до зачервяване.Изсипва се една чаша измит ориз и се запържва до прозрачност.Залива се с 2,5 чаши вода.Слага се сол,черен пипер,може и къри по желание.На тих огън ври до изпаряване на водата,готовност на ориза.Захлюпва се плътно с капака за няколко минути,докато е горещ.
Сервира се за гарнитура на меса - печени,пържени,варени.Изключително вкусна гарнитура е.
Цитирай


Мнения: 6 444
Пилешки филенца с грах



Пилешки филенца посолявам и наръсвам черен пипер.Овалвам в брашно и пържа в сгорещена мазнина до зачервяване.Стават крехки и вкусни.
Много им подхожда гарнитурата грах,който както е замразен от пакета изсипвам в тава,слагам нарязани скилиди чесън - доста,ароматът им много върви с грах (една глава чесън,ако е малка и половин,ако е голяма).Наръсвам сол,черен пипер,олио (да има мазнинка),малко вода и пека във фурната до готовност. Тази ароматна гарнитурка ползвам и за печени пилешки крилца,бутчета и прочие.
Цитирай


Мнения: 6 444
Булгур



Напоследък - любима моя гарнитура,става бързо,лесно и е вкусно.
В сгорещено олио,добавям и парче масло да се разстопи.Слагам 1 малка глава лук или половин голяма,нарязана на доста ситно,да се запържи.Слагам 1 чаша измит булгур.Мие се като ориз,да стане бистро.Запържва се добре,около 3 мин, като се бърка.Добавям 1 настърган домат,сол,черен пипер и червен пипер.Добавям 2 чаши вода и ври докато булгурът омекне и водата се изпари и попие.Става бързо.
Булгурът носи на мазно,затова е хубаво да се прави с повечко мазнинка,като маслото е препоръчително.Върви със свински и агнешки меса,но се съчетава и отлично с пилешко.

На снимката е със свински късчета,които са изпържени в олио до готовност,след това добавих едро нарязан лук и бърках докато омекне.
Цитирай


Мнения: 6 444
Пилешка яхния с патладжан



500гр пилешко филе нарязано на кубчета го запържвам в сгорещено олио.Слагам сол,черен пипер,червен пипер,чубрица.Пържа до полуготовност или до готовност.Отдръпвам в страни.
В тенджера със сгорещена мазнина запържвам 2 глави лук,нарязани на ситно.Две червени и 2 зелени пиперки,нарязани на дребно.Малко да омекнат и прибавям 1 средно голям патладжан - обелен и нарязан на кубчета.Бъркам и задушавам до пълното им омекване.Прибавям подправки,като на месото.
Изсипвам месото при зеленчуците и прибавям 2 средни домата - обелени и нарязани на ситно.Може и с повече домати - въпрос на вкус.
Похлупвам и задушавам до изпаряването на водата от зеленчуците,омекването им и до готовност.
Ако зеленчуците са били "сухи" ,може да се добави малко вода.Аз вода не слагам,става ядене със силен аромат и наситен вкус.
Да ви е сладко!
Цитирай


Мнения: 6 444
Салата Капрезе



Това е класическа италианска салата,съвсем проста,но много вкусна,с невероятен аромат.Придържам се към рецептата,без импровизации,за да не се "натрапят" допълнителни аромати и вкусове,които да не ни позволят да се насладим на оригиналните и качества.
Домати,моцарела,босилек,зехтин,сол.
Казват,че с пресен босилек е по-хубаво,но аз никога не съм пробвала.
Цитирай


Мнения: 6 444
Шоколадово сърце



снимката ми не е добра,но не разполагам за момента с по-хубава.Все пак дава някаква представа.
Всъщност това е много лесен десерт,простичък но ефектен особено за повод като Св.Валентин. Smile
бисквити,може с какао,може и без,но аз сложих с какако,мисля че бяха Еверест - натрошавам ги на трохи,като слагам бисквитите между хартия и с точилка или стъклена бутилка натискам и въртя.Към натрошените бисквити добавям масло или маргарин,пудра захар,няколко лъжици конфитюр,аз имах от вишни,но може и друг и омесвам като тесто.Всичко това слагам на око,опитвам дали е достатъчно сладко.
Меся да се получи почти като пластелин от който оформям сърцето в чинийка или друг съд.Слагам в хладилника да стегне.
В това време разтопявам един шоколад на водна баня,прибавям 1-2 лъжици олио и разбърквам добре.Заливам сърцето с шоколада и оставям пак в хладилника да изтине.
Може да се импровизира - да се даде друга форма на сладкиша или пък да му се прибави стафиди или ядки.Може да се залее с бял шоколад и т.н.  Very Happy
Цитирай


Мнения: 6 444
Сърце за Св.Валентин



Правя картофено пюре,като варя обелени и нарязани картофи,в подсолена вода.След като хубаво се сварят ги намачква с вилица,добавям масло и малко от водата,в която са се варили (3-4 с.л.),докато са горещи.
Оформям сърце от картофеното пюре,като посредата е празно - сърцето е само рамка.Слагам го направо в йенски съд,за да мога да го запека.Посредата слагам свинско или пилешко месце на късчета,което предварително съм запържила (може варено за по-диетично) до готовност с подправки по желание.Слагам топено сирене на 4-5 бучки (може топено сирене за мазане,може и от триъгълниците).Отгоре настъргвам кашкавал и запичам до зачервяване на кашкавала,като отдолу сиренцето се стопява. Става прекрасно на вкус и ефектно на вид!
Цитирай


Мнения: 6 444
Пъстърва





Два лесни и много бързи начини на приготвяне,а става много вкусно!
Почистена и измита пъстърва се посолява от двете страни,както и от вътре в коремчето.Слагам и черен пипер,пак отвсякъде.За да я направя в тиган,я овалвам в брашно,като може брашното да е пшенично или царевично,за да е по-хрупкава коричката.Добър вариант е и да се смеси 50:50 пшенично и царевично брашно.
Поизтръсква се,да не е полепнало прекалено много брашно по рибата и се слага в сгорещена мазнина.Пържи се от двете страни до зачервяване.

За скара,отново изчистена и измита поръсвам със сол и черен пипер.В коремчето слагам половин връзка магданоз,като махам дръжките.Слагам и 2-3 резена лимон.Наръсвам малко олио или зехтин от двете страни.Пека на силно загрята скара,предварително намазана с мазнина,за да не залепне.Най-добре става ако скарата се намаже с парче сланина или замразена мас.Пече се до зачервяване.
Цитирай


Мнения: 6 444
Зеленчукова супа



Много лека и с невероятен аромат.
3-4 скилиди чесън,1 стрък пресен лук,2-3 малки моркова,1 средноголям картоф,1 неголяма глава целина,2-3 листа целина,1-2 малки пиперки(зелени).
Всичко измито,изчистено и нарязано се слага в тенджера.Слагам вода,да се покрият и малко отгоре.Слагам сол и олио.Вари се до пълното омекване на зеленчуците (да станат доста меки).
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 67 отговора