«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 улинари€
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 67 отговора


ћнени€: 7 028
ƒобре дошли в мо€та вкусна авторска тема! welcome
÷итирай


ћнени€: 7 028
 рилцата по китайски с ѕепси
на мо€та при€телка



ѕилешки крилца се слагат в гол€ма тенджера и се заливат с ѕепси (задължително ѕепси) почти да се покриват,но не съвсем.—лага се една трета от бутилка(малка) тъмен соев сос(желателно произведен в  итай) и се вар€т без капак на силен котлон,докато водата се изпари и остане гъст сос!—тава за около 30-40 минути!
Ћесно е и бързо,не става сладко,сами леко сладни и н€ма нужда от други подправки!Ќе става като варено,по-различно е.’убаво е,но е малко странно(да го имате предвид)!



ѕикантен пържен банан
по африканска рецепта,но изпълнен от мен! Very Happy

¬ид€х тази рецепта в една кулинарно-туристическа поредица "—амо в јфрика"ћного попул€рна била в  ени€ казаха.» понеже е проста и ефектна,реших да € предложа тук на обичащите лютичко,та дори и в десерта!  Crazy



¬зимат се по-зелени и твърди банани,обелват се и се отр€зват по дължина на 2.ќвалват се в смес от захар и сушено чили (същото дето се слага в шкембе чорбата). оличеството на чилито може да варира според вкуса,пък ако не обичате люто вкъщи може и без него,но аз мисл€,че очарованието идва точно от лютото чили в този десерт!
¬ тиган се разстоп€ва масло и се слагат бананите с плоската част на долу,след минутка-две се обръща и след като се зачерви и от другата страна се вади.
—тава много бързо и има атрактивен вкус - смес от карамел и люто върху плод.
« ѕоследна редакци€: чт, 03 сеп 2009, 15:48 от pina »
÷итирай


ћнени€: 7 028
ћо€та пърленка с –озмарин Flutter




220мл пр€сно мл€ко
40гр масло ( предварително разстопено)
350гр б€ло брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 пак. суха ма€

ѕускам в машината да се омеси и втаса на програма от 1.30h.ѕосле оформ€м в тава,остав€м да се отпусне 15 мин., намазвам с олио и наръсвам с розмарин.ѕека на 220градуса,предварително загр€та фурна за 15 минути

 озунак bowuu
« ѕоследна редакци€: пт, 07 авг 2009, 14:19 от pina »
÷итирай


ћнени€: 7 028
Октопод във вино
от нета,но не намирам оригинала



1 октопод
100мл зехтин
1ч.ч.червено сухо вино
2 с.л. оцет
1 пръчка канела (аз не слагам)
1 дафинов лист
3 зърна бахар
червен пипер,сол

Октоподът се начуква като пържола и се изстъргва добре,иначе месото ще остане твърдо.Изчистват се очите и вътрешностите.Пипалата се режат на парчеца и се слагат в тиган на печката,за да си пуснат соса.Течността се оставя да изври на слаб огън,докато месото омекне.Прибавят се сътавките и се оставя за около 40 минути на слаб огън.
« ѕоследна редакци€: пт, 28 дек 2007, 14:08 от pina »
÷итирай


ћнени€: 7 028
ƒърпана баница  chef




и да дам раз€снени€:
3 €йца
120мл хладка вода
1 ч.л. сол
1 с.л.олио
1 с.л. оцет
брашно - 500гр - може да поеме повече или по-малко
замесвам средно меко тесто и раздел€м на топки - 5-6 бро€,намазвам с олио и остав€м да почиват за 15 минути.–азточвам топките на питки с дебелина 1см и намазвам обилно с олио и остав€м да почиват - 20 минути.
ƒърпам една по-една до тънък лист - да се чете през него,изр€звам краищата където е по-дебело.Ќапръсквам с олио и настъргвам сирене.«авивам с помощта на чаршав,който съм сложила отдолу преди дърпането - надигам го и листа се навива на руло.ѕосле слагам в тава намазана с олио,навивам на охлюв.ѕосле следващи€ лист и следващи€ докато се свършат.ѕека в загр€та фурна на 250гр,ако е вентилаторна на 200 - за 20/25 минути. ато извад€ от фурната напръсквам с вода и покривам с кърпа за 10 минути.
« ѕоследна редакци€: пт, 07 авг 2009, 14:08 от pina »
÷итирай


ћнени€: 7 028
—винско бонфиле и небелени картофи




свинско бонфиле се нар€зва на филийки,посол€ва се.¬ сгорещена мазнина се слагат овал€ните в брашно парчета месо и се пържат до зачерв€ване от двете страни.
ѕрехвърл€т се в глинен гювеч,заливат се с мазнината,в ко€то са пържени,половин чаша вино,половин чаша вода и подправки (черен пипер,може малко кимион).ѕече се около 1.30ч.

 артофи,без да са обелени се измиват добре,остъргват се с грапавата част на гъбата.–азр€зват се на 2 и се постав€т в тава с повечко олио (около 1 пръст).ѕосол€ва се и се пече до зачерв€ване.—тава средно между пържено и печено и много вкусно.
–ецептата не е за пресни картофи.
÷итирай


ћнени€: 7 028
ќриз с фиде



≈дна или половин чаша фиде се запържва в сгорещена манзнина до зачерв€ване.»зсипва се една чаша измит ориз и се запържва до прозрачност.«алива се с 2,5 чаши вода.—лага се сол,черен пипер,може и къри по желание.Ќа тих огън ври до изпар€ване на водата,готовност на ориза.«ахлюпва се плътно с капака за н€колко минути,докато е горещ.
—ервира се за гарнитура на меса - печени,пържени,варени.»зключително вкусна гарнитура е.
÷итирай


ћнени€: 7 028
ѕилешки филенца с грах



ѕилешки филенца посол€вам и наръсвам черен пипер.ќвалвам в брашно и пържа в сгорещена мазнина до зачерв€ване.—тават крехки и вкусни.
ћного им подхожда гарнитурата грах,който както е замразен от пакета изсипвам в тава,слагам нар€зани скилиди чесън - доста,ароматът им много върви с грах (една глава чесън,ако е малка и половин,ако е гол€ма).Ќаръсвам сол,черен пипер,олио (да има мазнинка),малко вода и пека във фурната до готовност. “ази ароматна гарнитурка ползвам и за печени пилешки крилца,бутчета и прочие.
÷итирай


ћнени€: 7 028
Ѕулгур



Ќапоследък - любима мо€ гарнитура,става бързо,лесно и е вкусно.
¬ сгорещено олио,добав€м и парче масло да се разстопи.—лагам 1 малка глава лук или половин гол€ма,нар€зана на доста ситно,да се запържи.—лагам 1 чаша измит булгур.ћие се като ориз,да стане бистро.«апържва се добре,около 3 мин, като се бърка.ƒобав€м 1 настърган домат,сол,черен пипер и червен пипер.ƒобав€м 2 чаши вода и ври докато булгурът омекне и водата се изпари и попие.—тава бързо.
Ѕулгурът носи на мазно,затова е хубаво да се прави с повечко мазнинка,като маслото е препоръчително.¬ърви със свински и агнешки меса,но се съчетава и отлично с пилешко.

Ќа снимката е със свински късчета,които са изпържени в олио до готовност,след това добавих едро нар€зан лук и бърках докато омекне.
÷итирай


ћнени€: 7 028
ѕилешка €хни€ с патладжан



500гр пилешко филе нар€зано на кубчета го запържвам в сгорещено олио.—лагам сол,черен пипер,червен пипер,чубрица.ѕържа до полуготовност или до готовност.ќтдръпвам в страни.
¬ тенджера със сгорещена мазнина запържвам 2 глави лук,нар€зани на ситно.ƒве червени и 2 зелени пиперки,нар€зани на дребно.ћалко да омекнат и прибав€м 1 средно гол€м патладжан - обелен и нар€зан на кубчета.Ѕъркам и задушавам до пълното им омекване.ѕрибав€м подправки,като на месото.
»зсипвам месото при зеленчуците и прибав€м 2 средни домата - обелени и нар€зани на ситно.ћоже и с повече домати - въпрос на вкус.
ѕохлупвам и задушавам до изпар€ването на водата от зеленчуците,омекването им и до готовност.
јко зеленчуците са били "сухи" ,може да се добави малко вода.јз вода не слагам,става €дене със силен аромат и наситен вкус.
ƒа ви е сладко!
÷итирай


ћнени€: 7 028
—алата  апрезе



“ова е класическа италианска салата,съвсем проста,но много вкусна,с неверо€тен аромат.ѕридържам се към рецептата,без импровизации,за да не се "натрап€т" допълнителни аромати и вкусове,които да не ни позвол€т да се насладим на оригиналните и качества.
ƒомати,моцарела,босилек,зехтин,сол.
 азват,че с пресен босилек е по-хубаво,но аз никога не съм пробвала.
÷итирай


ћнени€: 7 028
Ўоколадово сърце



снимката ми не е добра,но не разполагам за момента с по-хубава.¬се пак дава н€каква представа.
¬същност това е много лесен десерт,простичък но ефектен особено за повод като —в.¬алентин. Smile
бисквити,може с какао,може и без,но аз сложих с какако,мисл€ че б€ха ≈верест - натрошавам ги на трохи,като слагам бисквитите между харти€ и с точилка или стъклена бутилка натискам и върт€. ъм натрошените бисквити добав€м масло или маргарин,пудра захар,н€колко лъжици конфитюр,аз имах от вишни,но може и друг и омесвам като тесто.¬сичко това слагам на око,опитвам дали е достатъчно сладко.
ћес€ да се получи почти като пластелин от който оформ€м сърцето в чинийка или друг съд.—лагам в хладилника да стегне.
¬ това време разтоп€вам един шоколад на водна бан€,прибав€м 1-2 лъжици олио и разбърквам добре.«аливам сърцето с шоколада и остав€м пак в хладилника да изтине.
ћоже да се импровизира - да се даде друга форма на сладкиша или пък да му се прибави стафиди или €дки.ћоже да се залее с б€л шоколад и т.н.  Very Happy
÷итирай


ћнени€: 7 028
—ърце за —в.¬алентин



ѕрав€ картофено пюре,като вар€ обелени и нар€зани картофи,в подсолена вода.—лед като хубаво се свар€т ги намачква с вилица,добав€м масло и малко от водата,в ко€то са се варили (3-4 с.л.),докато са горещи.
ќформ€м сърце от картофеното пюре,като посредата е празно - сърцето е само рамка.—лагам го направо в йенски съд,за да мога да го запека.ѕосредата слагам свинско или пилешко месце на късчета,което предварително съм запържила (може варено за по-диетично) до готовност с подправки по желание.—лагам топено сирене на 4-5 бучки (може топено сирене за мазане,може и от триъгълниците).ќтгоре настъргвам кашкавал и запичам до зачерв€ване на кашкавала,като отдолу сиренцето се стоп€ва. —тава прекрасно на вкус и ефектно на вид!
÷итирай


ћнени€: 7 028
Пъстърва





Два лесни и много бързи начини на приготвяне,а става много вкусно!
Почистена и измита пъстърва се посолява от двете страни,както и от вътре в коремчето.Слагам и черен пипер,пак отвсякъде.За да я направя в тиган,я овалвам в брашно,като може брашното да е пшенично или царевично,за да е по-хрупкава коричката.Добър вариант е и да се смеси 50:50 пшенично и царевично брашно.
Поизтръсква се,да не е полепнало прекалено много брашно по рибата и се слага в сгорещена мазнина.Пържи се от двете страни до зачервяване.

За скара,отново изчистена и измита поръсвам със сол и черен пипер.В коремчето слагам половин връзка магданоз,като махам дръжките.Слагам и 2-3 резена лимон.Наръсвам малко олио или зехтин от двете страни.Пека на силно загрята скара,предварително намазана с мазнина,за да не залепне.Най-добре става ако скарата се намаже с парче сланина или замразена мас.Пече се до зачервяване.
÷итирай


ћнени€: 7 028
«еленчукова супа



ћного лека и с неверо€тен аромат.
3-4 скилиди чесън,1 стрък пресен лук,2-3 малки моркова,1 средногол€м картоф,1 негол€ма глава целина,2-3 листа целина,1-2 малки пиперки(зелени).
¬сичко измито,изчистено и нар€зано се слага в тенджера.—лагам вода,да се покри€т и малко отгоре.—лагам сол и олио.¬ари се до пълното омекване на зеленчуците (да станат доста меки).
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 67 отговора