Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Моите манджи

  • 15 окт. 2007, 13:07 ч.
  • Преглеждания  254 460  Мнения  67  Онлайн  2
Отговори
# 45
  • Мнения: 10 483
Чийз кейк с вишни




За съд с основа 18,5см диаметър.
за основата:
60гр кр. масло (немско, не българско)
110гр брашно
50гр пудра захар
ванилия - 1бр на прах или няколко капки течна
1 жълтък

Маслото се размеква и се омесва тесто от всички продукти. Трябва да стане гладко, нелепнещо, стегнато, меко. Ако лепне, добавя се малко брашно.
Разстила се по дъното на съда, равномерно. Пече се в добре загрята фурна, на 190*, ако е с вентилатор; без вентилатор на 220*. Пече се до порозовяване, да не става много тъмно, защото се препича. Става бързо, да се следи, за около 15мин.

Приготвя се крем по рецептата на Лабрекс - 1 пакетче крема сирене, 1 кофичка заквасена сметана от 400гр (Данон), и пакет крем Оле на Д-р Йоткер Ванилия, пудра захар на вкус - не повече от 1/3 чаша. Не е хубаво да става много сладко, защото и другите неща са доста сладки. Разбива се с миксер, като се смесват крема сиренето, заквасената сметана и крема, както е на прах, от пакетчето.

Крема става много твърд и лесно се нанася върху основата (трябва да е изстинала) и се оформя като дебел пласт. Добре е да престои така 4-5 часа, да поеме. Преди сервиране се гарнира отгоре със сладко от вишни - вишните страхотно се комбинират с вкуса на този крем!

От тази доза излизат 8 малки парчета, но доста добре засищат. Голяма вкусотия е!  Laughing

Последна редакция: нд, 28 мар 2010, 08:31 от pina

Реклама
# 46
  • Мнения: 10 483
Кифлички с масло и пълнеж от сирене



20гр мая за хляб
щипка захар
250мл вода
50гр кр. масло
30мл зехтин
1 ч.л. сол
4,5 чаши (от по 150мл) брашно, от които 3,5 чаши брашно за пици на Divella (продава се в Метро) и 1 чаша Semola di grano duro – не се продава в България, може да се замести с пшеничен грис.
майонеза за намазване

Разтварям маята в топлата вода, с щипката захар. Маслото се разтапя и заедно с всички останали продукти се омесва тесто. Аз меся в машината за хляб. Ако тестото ме меко и лепне - добавя се малко брашно. Тя омесва тестото за 30мин и после 1 час втасва. Ако втасва на стайна температура зимно време, ще отнеме повече. Трябва да удвои обема си, дори повече.
После оформям кифлички по стандартния начин, пълнежа при мен беше натрошено сирене. Отново втасват за 40мин на стайна температура (при мен ранна пролет и в стаята беше хладно; ако е топло време, трябва да се съобрази). Пека на загрята фурна на 170* с вентилатор; без вентилатор - 200*. За около 20мин се изпичат.
Преди печене намазвам с майонеза.

# 47
  • Мнения: 10 483
Мнооооого шоколадов кекс




280 гр. масло
250 гр. захар
1 бр. ванилия
4 бр. яйца
1 щипка сол
230/250, а може и 300 гр. шоколад, зависи от апетита ви
400 гр. брашно
1 пакетче бакпулвер
150 мл. мляко

Маслото, захарта, ванилията, жълтъците и солта се разбиват много добре. Разтопеният на водна баня шоколад се прибавя към сместа. Брашното и бакпулверът се разбъркват и, редувайки се с млякото, се прибавят също към шоколадовата смес. Накрая се добавят и белтъците, разбити на сняг.
Пече се на 180 градуса, 50 мин. Може да се украси в шоколадова глазура или по друг начин с шоколад.

Рецептата е публикувана от cherrygabo  в ето тази тема

# 48
  • Мнения: 10 483
Спагети с доматен сос, маслини и чесън





Спагети - половин пакет (Барила или други италиански)
доматено пюре (ползвах Philicon, защото харесвам неговия вкус) - 300мл
обезкостени маслини - 100гр
кашкавал (пармезан) - 80гр
зехтин
половин скилида чесън - на ситно
Това е за 2 порции.

Спагетите се варят в подсолена, вряща вода, за толкова минути, колкото е описано на опаковката. Предварително сгъстявам доматеното пюре на бавен огън, прибавям малко зехтин. Спагетите се отцеждат и се слагат в тиган със загрят зехтин и се запържват за 1мин. Добавям нарязаните маслини и чесъна, после добавям и доматеното пюре, бъркам. Както е на котлона и все още се запържва, добавям настъргания кашкавал и бъркам. Сервирам.
Много лека, вкусна и приятна рецепта!  Simple Smile

# 49
  • Мнения: 10 483
Шоколадов сладкиш с майонеза


Нужните продукти са:

1ч.ч. майонеза - 1 опаковка от 200 г.
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
5 с.л. натурално какао
1 ч.ч. захар
2 ч.л. (1 п. от 10 г) бакпулвер
ванилия (по желание)

За глазурата - шоколад и масло в съотношение 2:1. Аз използвах 200 г. шоколадов кувертюр със 100 г. масло.

В купа разбъркайте сухите съставки и добавете към тях майонезата и водата. Не е нужно да ползвате миксер, разбъркват се много лесно и с вилица.
Изсипете в намаслена и посипана с брашно форма (аз ползвах силиконова кръгла форма диаметър 27 см., така че изсипах сместа директно в нея)
Печете 25 мин в загрята на 180 г С фурна. Пробвайте с клечка, но имайте предвид, че сладкишът трябва да остане сочен.
Забележка - ако решите да правите малки кексчета, времето за печене се редуцира на 15 - 20 мин., а температурата - на 160г С.

За да приготвите глазурата, най-напред разтопете на водна баня или в МВ шоколада и след това добавете маслото. Разбъркайте добре, до получаването на гладка смес.

След изпичане, извадете сладкишът да изтине. Поставете в чиния за сервиране и покрийте с глазурата.

Рецептата е публикувана от sladka hapka  в ето тази тема.

Ето моите варианти



Първият вариант е по рецептата, единствената разлика е, че съм добавила и малко олио в глазурата, освен маслото.

Втория вариант е с крема на Лабрекс:
Крема за сладкиша: 1 пакетче крема сирене, 1 голяма кофичка заквасена сметана (използвам Мегле), 1 крем без варене Оле на Йоткер Ванилия и 1 ч.ч. пудра захар (аз слагам 3/4 ч.ч.) - всичкото това се разбива с миксер до гладък крем.

Третия вариант е с шоколадов мус, по моя рецепта:
200мл течна, растителна, сладкарска сметана
200мл готварска, животинска сметана
50мл вода
1 пакет крем Оле шоколад
1/3 есенция ром - течна
малко пудра захар на вкус
Разбивам с миксер. За 1 минута става доста гъсто.

# 50
  • Мнения: 10 483
Кифлички с кашкавал



250мл прясно мляко
70мл олио
12гр жива мая
1 ч.л. сол
4 чаши (от 150мл) брашно тип 450 (може и тип 500)

Пускам машината на програма 'месене на тесто' - 30мин меси и 1ч втасва. Може на ръка, но втасва пак толкова време, ако е топло, ако е хладно време или стая - повече - да удвои обема си.
Оформям, като разделям тестото на 2 топки. Всяка топка разточвам на кръг и режа на 8 парчета (като торта), слагам пълнеж и навивам. Пълнежа е от 200гр кашкавал - настърган и 1 белтък.
Оформените кифли втасват 40мин. Пека в предварително загрята фурна на 180*, до зачервяване - около 15мин. Предварително намазвам с разбит жълтък, с малко вода.

Формата леко се разлива, не стават толкова стегнати, както горната рецепта, тъй като това тесто е по- меко и по- малко маслено. Масленото тесто остава с по- добре изразена форма. Тези стават по- меки, вкусни са.  Peace

# 51
  • Мнения: 10 483
Домашна, ръчно приготвена паста - талятели




За всяка порция се пада по 1 яйце. Аз правих 2 порции.
2 яйца
2 с.л. зехтин
щипка сол
Semola di Grano duro

Замесва се твърдо тесто, да не лепне. Точа с точилка, тъй като нямам машина за точене на домашна паста. Ръся със гриса, да не залепва. Трябва да стане тънко, като дебелината на купешките талятеле, но да не е прекалено тънко, като кори за баница, в никакъв случай.
Варят се в подсолена, вряща вода за 4мин, ако се поизсуши за около 1час; ако се вари веднага след точенето - 3,5мин.

Сос от камембер и маасдам

150гр камембер
70гр маасдам
100мл готварска смeтана (желателно животинска)
2 жълтъка
Сирената се настъргват на ренде, смесват се със сметаната и жълтъците и се разбъркват. Затоплям на много слаб котлон, за да се поразтопят и бъркам. Когато се свари пастата, изцеждам я и я сипвам в съда при соса от сирената. Бъркам добре да се размеси. В случая съм подправила с малко нарязан, суров спанак. Сипвам по чиниите и наръсвам зехтин отгоре.

Много мек и приятен вкус има соса, страхотна комбинация с паста!  Crazy

Снимка, как точа пастата



Сварена и подправена само с кр. масло



Източника на моето вдъхновение, обучение и възторг - Джейми Оливър!  Grinning

Jamie at Home - Homemade Egg Tagliatelle


Отново домашна, прясна паста, с песто Дженовезе

Последна редакция: пт, 30 апр 2010, 08:46 от pina

# 52
  • Мнения: 10 483
Фокача с крема сирене, зехтин и босилек




300мл топла вода
12-15гр жива мая
щипка захар
1 ч.л. сол
брашно - 3 и 1/3 ч.ч. брашно ( от 150мл чаши)

Натрошената мая се посипва със захарта и водата. Разбърква се и се оставя да шупне за около 15мин. Омесва се с брашното и солта до рядко тесто - почти като каша. Бърка се с вилица или друго. Оставя се да втасва - 1 час и 20мин, но беше хладна стаята. Трябва да се следи, да утрои обема си. На стайна температура поне 1 час и 10мин.
Загрявам фурната на 220-230 градуса с вентилатор и с тавата вътре. Хубаво да се загрее, поне 15мин да рабори. Вадя тавата, както е гореща (фурната затварям, за да не изстива). Изсипвам втасалото тесто в тавата (то е доста меко и рядко и се разлива). Наръсвам крема сиренето отгоре, на парченца (1 пакет), наръсвам зехтин обилно, наръсвам сух босилек. Слагам във фурната да се пече за около 15мин.
Оставя се да изстине, става много вкусно, ароматно от зехтина и босилека и много пирятно с крема сиренцето.

# 53
  • Мнения: 10 483
Домашни бонбони - банан в шоколад



Съвсем просто е, но става много, много вкусно и дори ефектно. Купувам шоколад на Clever, тъй като е по- евтин, а е хубав на вкус. Аз обичам млечен шоколад. Стопявам го на водна баня, добавям мъничко кр. масло - става лъскав и разреждам с 1-2 с.л. олио. Режа парченца банан, около 2см дебелина, избирам го да не е презрял, за да не е твърде мек. Потапям в шоколад и слагам върху пекарска хартия. Накрая ги държа на студено да се стегнат. Малко е пипкаво, но няма нищо сложно.

# 54
  • Мнения: 10 483
Меден чийз кейк

 

За основата
1 пакет бисквити Еверест 220гр (ползвах с орех)
100гр кр. масло
1 ч.л. с връх мед (беше захаросан и загребах в лъжичката с връх)

Бисквитите ги натрошавам на ситно, като брашно стават. Може да се смелят с блендер или пасатор, става добре и с чук за месо. Маслото с меда се разтопяват на водна баня. Смесват се нещата и се омесва като тесто. Първоначално не става като тесто, а стои на трохи, но като се поохлади, с натиск се получава като тесто.
За тези малки кейкчета ползвам малка чаша. Натъпквам от сместа на дъното, после и по стените. Охлаждам във фризера за около 2-3мин и после обръщам и то изпадва. Може да се наложи да му се помогне малко, подбутвам с нож, потупвам. Ако има някакви формички - силиконови или други, за мъфини или тарталети, ще са много удобни за тази цел.

За крема
3 пакетчета крема сирене - по 125гр, Clever ползвах, защото е по- слабо солено.
1 кофичка заквасена сметана - малка - 200гр
20гр кр. масло
100гр мед
1/3 ч.ч. пудра захар

Разбивам крема сиренето с миксер. Разтопявам меда на водна баня (беше захаросан, умишлено купих такъв, за да имам гаранция, че е истински) и маслото. Добавям ги към крема сиренето и разбивам с миксера. Добавям заквасената сметана, отново разбивам. Добавям пудрата захар (количеството е хубаво да е на вкус). Става пухкав крем.
Готовите основи пълня с крема, с помощта на пош и шприц, но може и с лъжица.
Украсата е от карамелизирана захар. Намазвам плота или някакъв плосък съд с олио. Леко намазан трябва да е. Изливам с лъжица горената захар и докато е леко топла дърпам с ръка. Могат да се оформят различни форми. Трябва да се работи бързо, защото много бързо стяга.

За по- лесно оформяне може основата да се постави на дъното на десертни купички или чаши, отгоре крема и евентуално карамелизирана захар за украса. По- голямата част от дозата направих така, а малките кейкчета само за идеята  Simple Smile

Последна редакция: ср, 28 апр 2010, 19:33 от pina

# 55
  • Мнения: 10 483
Пелмени/равиоли
по неоригинална рецепта (по моя рецепта)




Замесвам тесто като за домашна паста - 1 яйце на порция/човек; 1 щипка сол; 1 с.л. зехтин. Брашно - колкото поеме за твърдо тесто. Брашното е фин грис, италиански - Semola di Grano Duro, Divella. Продава се в Метро и Пикадили.

Разточвам по- тънко, отколкото за талятеле, но не чак като за баница. Изрязвам кръгчета с помощта на чаша. Слагам плънка във всяко (кайма, овкусена с подправки - черен пипер, мащерка, сол). Оформям мидички.
Сварявам във вряща, подсолена вода, за около 6-7мин. Отцеждам водата и връщам в горещата тенджера с бучка кр. масло. Захлупвам и бъркам с въртеливи движения, да се стопи маслото и да обмаже пелмените. Сервирам в 1ч.л. заквасена сметана. Може с малко оцет, вместо сметана, а може и само с масло.

 



# 56
  • Мнения: 10 483
Фарфале с червен боб и прошуто



Фарфале около 250гр
прошуто около 150-200гр
червен боб от консерва - 400гр (може и да се свари в къщи, но не е удобно за една шепа боб)

Сварявам фарфалето в подсолена вода, за толкова минути, колкото е указано на пакета. Изсипвам в силно вряща вода.
Както е сварено изсипвам при него боба от консервата, заедно с водата и оставям за около 30 секунди. Идеята е боба да се стопли. После отцеждам водата и изсипвам фарфалето, заедно с боба в тиган, в който вече е загрят зехтин. Запържвам за около 1мин. бъркам непрекъснато. Прошутото съм накъсала предварително и го смесвам с останалото, когато вече е отстранено от котлона. Сервирам веднага.

# 57
  • Мнения: 10 483
Кокосово разкошество

 

Десерта е с много подчертан кокосов вкус. Не е лек, но пък е страхотен на вкус!  Crazy

Блата е инспириран от Шоколадовия сладкиш с майонеза на Сладка хапка. Ето рецептата за него:

1 опаковка трапезна майонеза 200гр
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
1,5 ч.ч. захар - кристална
1 пак бакпулвер - 10гр
ванилия - половин капсула
кокосови стърготини - 50-70гр. По- добре е да са пълномаслени, имат по- силен аромат и вкус. В Карфур продават много хубав кокос, има пълномаслен и обезмаслен, а най- хубавото е, че има възможност да се опита, преди да се купи.

Смесват се първо сухите съставки, после се добавя майонезата и водата и се разбърква (всичко с вилица). Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 28мин.

Крема се прави от 500гр маскарпоне (ползвала съм Галбани Санта Лучия и Гранароло, мога да препоръчам тези марки), пудра захар на вкус - разбърква се с вилица, не миксер, за да не се втечнява маскарпонето. Добавям 100гр кокос - пълномаслен. Крема става гъст, ароматен и изключително вкусен.
Нанасям крема върху изстиналия блат, получава се дебеличък слой и заглаждам с нож. Оставям за 10-20мин в хладилник да се охлади и постегне. Заливам с разтопен шоколад на водна баня - 100-200гр (според желанието колко дебела да е заливката), разреждам с около 20гр кр. масло и 2-3 с.л. олио. Може и повече олио, да има подходяща гъстота за заливане.
Съхранявам в хладилник, но да е покрит сладкиша, за да не съхне. Хубаво е да престои поне 3-4 часа, защото си поема и става по- вкусен. Крема с шоколадовата заливка се получава като Баунти, но смея да твърдя, че е по- хубаво!

# 58
  • Мнения: 10 483
Закуска/пърленка на тиган



Омесвам обикновено хлебно тесто - брашно, вода, мая и сол. Би могло да бъде от 500гр брашно, 5-10гр мая, 1 ч.л. сол и вода, колкото да се омеси брашното. Може и малко по- друго съотношение или количество.
Може да се омеси от вечерта и да се остави да втасва в хладилника, за около 12 часа е готово (ако е силен хладилника). Може и на стайна температура, ако е лято втасва бързо - час/час и половина.
От готовото втасало тесто късам парче и овалвам в брашно (то е меко и лепнещо). Разточвам на тънко, върху силно набрашнен плот. На половината кора наръсвам парченца кр. масло и натрошено сирене (не в прекалено количество). В това време загрявам сух, тефлонов тиган - трябва да е добре загрят. Сгъвам кората на две, така че плънката да остане покрита, натискам с пръсти в краищата, да залепне. Слагам в тигана. Изпича се бързо, трябва да се следи. Обръщам от другата страна, а върху изпечената страна наръсвам малко олио. После и върху другата страна, щом е изпечена.
Става приятна, бърза закуска, а би могло и да бъде хлебче, към обяда.

# 59
  • Мнения: 10 483
Фламкухен

От Елзас - на френски tarte flambe, на немски - flammkuchen.



Тестото е като за пица, в моя случай - брашно, вода, мая и сол. Втасва за около час и половина, с едно премесване посредата, кратко, за около минута, максимум.
Върху добре набрашнен плот - разточвам на доста тънко. В моя случай тестото дойде много, аз изрязах краищата, но пак беше доста голям листа, като за фурната, затова малко подгънах краищата. Така изглежда по- дебело, но не е. Друг път не правя така, но пък тези хрупкави крайчета, които се получават са ми много приятни.
Мажа със сметана - готварска сметана, животинска, с висок процент масленост. Ако няма животинска - заквасена сметана. Поръсвам нарязан бекон. Отгоре доста нарязан лук, който предварително леко съм позапържила в тефлонов тиган (почти сух), колкото да поомекне и да се раздели на люспи. Наръсвам черен пипер.
Пека в силна фурна, където тавата се е загряла заедно с фурната. Слагам фламкухена директно върху горещата тава, така имитирам пещ. Пренасям с приспособление (нямам дървена лопата, но всичко наподобяващо става. Да е тънко и широко), наръсено е с доста брашно, може малко грис и така не залепва и успявам да го изхлузя върху тавата, във фурната. Така пека и пици, резултата е много добър!

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт