Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Здравейте, момичета!

Доста често преглеждам темичката ви и се възхищавам на смелостта, търпението и любовта, с които възпитавате вашите деца! От доста време обмисляме осиновяване, но все не намираме време да проучим нещата сериозно, затова реших, че може би вие ще ми помогнете. Потърсих с търсачката и намерих отговори на някои от въпросите, които ме вълнуват, но има и още... Историята ни накратко:
Аз и приятелят ми живеем в Европейска държава, като имаме само българско гражданство. Местожителството ни е непостоянно. Ще останем тук още две-три години, след което можем да отидем в трета държава, или да си дойдем в България. Имаме син. Искаме да осиновим от България и знам, че по закон имаме право. Това, което не ми е ясно е след като нямаме гражданство в конкретната държава, необходимо ли е да отговаряме и на условията за осиновяване в нея? Тъй като нямаме и брак, следователно осиновяването ще се извърши само от мен, има ли някакви конкретни условия, на които трябва да отговарям? Знам, че по БГ закон не се изискват определени доходи, но след като доклада ще се извърши от социалните в конкретната държава, те биха ли имали такива изисквания? Това, което ни притеснява е, че могат да ни откажат със съвета да изчакаме и да се установим някъде и тогава да започнем процедурата. Вие какво мислите? Все пак като Европейски граждани имаме право да живеем където си пожелаем, а след като желаем да осиновим дете, значи можем и да си позволим да му дадем необходимия материален минимум (знам, че социалните трябва да проучат много добре бъдещите осиновители, но всичко това щеше да има много по-голям смисъл, ако имаше някакви превенции срещу насилие над децата като цяло, което, за съжаление, в България е така само на теория).

В общи линии, това е. Ще се радвам да получа малко повече яснота по въпроса.  Peace

# 1
  • София
  • Мнения: 1 843
Доста ти е объркана информацията.

Ти сама първо трябва да решиш къде ще подадеш постоянния си адрес. За сега поне още имаш вариант като живееща извън България, да осиновиш по българските закони. Проучването, разбира се няма как да ти го направят тук, ако ти си там.

Не казваш за коя страна иде реч. Която и да е, обаче, разбира се, че като единствен осиновител, трябва да покажеш един минимум, който да подсигури нормални условия за отглеждане на дете.

Къде ще живееш в последствие си е твоя работа, но по българските закони, до две години след осиновяването, трябва да подаваш своевременна информация къде живеете (разбира се, не става въпрос за къси периоди), тъй като местните социални служби, са длъжни, минимум на 6 месеца да проследяват детето и състоянието му.

Мисля, че първо е редно да се консултираш със социалните служби по местоживеене.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт