Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 окт. 2007, 11:36 ч.

Безплодие застрашава 120 000 българки. Подкрепете ги!

 • 607
 • 7
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 383
Подкрепете жените с ендометриоза, които получават с месеци закъснение полагащите им се безплатни лекарства от НЗОК. Пратете мейл до края на октомври на edno@zachatie.org
Повече информация можете да прочетете в прессъобщението, раздадено на журналистите на проведената в неделя - 14. 10. 2007 г. пресконференция. В нея участваха Анна Зашева, председател на Сдружение “Зачатие”, д-р Явор Владимиров, главен секретар на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, д-р Николай Попов, акушер-гинеколог в САГБАЛ “Шейново” и две пациентки, които разказаха своите лични истории за лечението.
 
Заради липса на лечение 120 000 жени могат да останат без деца

Една на хиляда получава безплатни инжекции и то с половин година закъснение

Около 120 хиляди жени могат да останат без деца за цял живот. Причината е, че те са болни от ендометриоза* и са оставени без нужната терапия, въпреки че на теория тя им се полага. Лечението на болестта у нас трябва да се осигурява чрез програма на Националната здравноосигурителна каса, както е и в останалите европейски страни. На практика обаче това не се случва.
Всяка година между 150 и 200 жени имат право на шест безплатни инжекции от здравната каса. Поставянето им трябва да започне веднага, след като болната жена се оперира. Инжекциите се бият веднъж месечно. Ако поставянето им не започне в срок, се обезсмисля цялото лечение. Здравната каса обаче доставя първата инжекция с 3 до 6 месеца закъснение. Така някои жени се отказват изобщо от лечение, защото не могат да си го позволят финансово. Други, докато чакат безплатните инжекции, теглят заеми и започват да си ги набавят сами. Всяка инжекция струва между 320 и 370 лв. в зависимост от мястото, откъдето се купува.
Целият курс на лечение излиза над 2 хил. лв. За да си вземат медикаментите по-евтино, жените са принудени да нарушават Закона за лекарствата. Те купуват инжекциите директно от дистрибуторите на едро, защото цените са най-ниски. Други пък ги вземат от момичета, които са получили безплатните си инжекции от касата с порядачно закъснение, когато вече нямат нужда от тях. Тази търговия става от ръка на ръка. Болните жени нарушават закона дори, когато си купуват инжекциите от аптеките, защото не разполагат с рецепта за тях. Техните протоколи са в здравната каса, където чакат ред за безплатни инжекции.
За да спре този абсурд, настояваме здравната каса да доставя инжекциите в законовия срок от един месец и да увеличи броя на лекуваните жени, каза Анна Зашева, председател на Сдружение “Зачатие”. Това означава, че трябва не само да се отделят повече средства за медикаменти, а и да се повиши контролът над изразходването им. През тази година касата разполага с 223 хил. лв. за лечение на ендометриоза, но реално никой не знае къде отиват тези пари. Причината е, че не всички жени с протоколи за безплатни лекарства след това си вземат полагащите им се инжекции. Някои от тях използват по-малко ампули, а други изобщо не ги търсят, след като са си ги платили сами преди това. Затова настояваме да се повиши контролът над изразходването на средствата от здравната каса и да се увеличи прозрачността в нея, каза Анна Зашева.
Всеки, който иска да подкрепи жените с ендометриоза, може да го направи като изпрати имейл на адрес endo@zachatie.org до края на месец октомври. Всички събрани писма ще бъдат внесени в Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването като доказателство за социалната значимост на проблема, допълни тя.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Eндометриозата е третото по честота гинекологично заболяване в света, то води до безплодие и рак. При него тъкан от матката се появява и в други органи като яйчниците. Този процес е съпроводен от сраствания на репродуктивните органи. По данни на НЗОК от болестта страдат около  10% от жените в репродуктивна възраст, в България тяхната цифра е около 120 000. Дори при най-добро лечение 40% от тях никога няма да имат деца.

Това e линк към темата с резултатите от пресконференцията.
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=12&a … topic=18678.0;all

Ето и линк от бг мама:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=227734.0;all

В www.neterra.tv можете да гледате дискусията по темата за ендометриозата и неефикасното лечение от НЗОК в предаването "Здравей, България" от 16.10.2007 г. Участието е от 8.40 до 9 часа.
Благодаря ви!

# 1
 • София
 • Мнения: 1 371
 Peace
Ще пиша. Нещо специално да се пише в писмото или каквото реша за проблема?

# 2
 • София
 • Мнения: 2 383
Каквото решиш, това пиши.  Hug

# 3
 • София
 • Мнения: 362
Да, подкрепям ги!
Даже винаги съм казвала на съпруга си, че с удоволствие бих дала поне половината си удръжки за здравно (задължително и допълнително) осигуряване удръжки, които да се вливат във фонд за помощ точно на жени/семейства, борещи се с безплодието.
Sorry, за off-а и предполагам няма как да се насочат тези пари - но само така ми се иска!!!

# 4
 • София
 • Мнения: 2 383
Това са банерите. Обаче не знам как точно да ви пратя кодовете.  newsm78Кодовете ги има тук. Простете за невежеството.  Embarassed
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_smf&Itemid=12&a … 678.msg282571#new

# 5
 • София
 • Мнения: 2 383
Побутвам темата по-напред. Дано още от вас ни подкрепят.

# 6
 • Пристанището на шейсетте кораба.
 • Мнения: 238
И аз ще пиша
Довечера

# 7
 • София
 • Мнения: 2 383
Материал, публикуван в здравното списание на в. Стандарт в началото на септември 2007 г.

Заглавие
Незаконно жива

Хиляди момичета с ендометриоза, заобикалят закона, за да оцелеят

Бавят с месеци спасителните инжекции, болните стават дистрибутори по неволя


"Здравейте, имам възможност да помогна, както помогнаха и на мен. ИМАМ ДИФЕРИЛИН."
Така започва един от най-дългите форуми в Интернет. Този на жените с ендометриоза. Това е третото по честота гинекологично заболяване. От него страдат 10% от младите жени. Дори при най-доброто лечение 40% от тях никога не
могат да имат деца. У нас обаче въпросът е дали самите те ще оцелеят.

---------------------

Хиляди млади жени с ужасната диагноза ендометриоза се лутат в омагьосан кръг. По закон инжекциите за лечението им са абсолютно безплатни. Но здравната каса ги дава с няколко месецa закъснение. Ако не вземат спасителните лекарства, жените ще получат непоправими увреждания. Докато чакат здравната система да се натутка, момичетата живеят незаконно. Намират си инжекциите чрез нелегална дистрибуторска мрежа, която са създали сами. Тя започва в интернет, напуска виртуалното пространство и продължава в препредаване на лекарствата от ръка на ръка.
Паролата за достъп до мрежата е "диферилин". Така се казват инжекциите, които жените трябва да си бият в продължение на шест месеца. Поставянето им започва
веднага след операцията от ендометриоза. Те се плащат на 100% от здравната каса по специална програма. За включването в нея обаче се чака по 3-4 месеца. На практика болните жени получават първата безплатна инжекция, след като са приключили с лечението. Затова някои от тях директно се отказват от безплатните услуги на касата и си купуват сами ампулите, които лекарите са им предписали. С
това обаче губят шанс да попаднат в програмата за безплатни лекарства. Най-ниската цена, за която може да се купи ампула от аптеката е 340 лева. Толкова върви в някои АГ-болници като "Шейново". Извън столицата обаче цената е 370 лева. Целият курс излиза между 2040 лв. и 2220 лева. Момичетата, които могат да си позволят толкова пари не са много. За останалите спасението е интернет.
Схемата е проста и изцяло незаконна: Когато напишеш в google "диферилин", излизат поне два форума на български - bgmama и zachatie. В тях всеки може да намери лекарството на по-ниски цени. Едни момичета продават безплатните си ампули от здравната каса, защото ги получават, когато не им трябват. Други ги купуват, защото още чакат своите безплатни медикаменти, а тези са по-евтини, отколкото в аптеките.
Момичетата от форумите продават инжекциите по 300 лева, разказва 28-годишната Емилия от София. Нейното лечение завършва преди два месеца. Точно тогава тя получава и първата безплатна инжекция от здравната каса. Дотогава си ги е набавяла сама.
Първата ампула си купих от склад на едро. Дадоха ми я за 320 лева, разказва момичето. Това обаче е труден вариант, защото търговците се страхуват да не ги хванат здравните инспектори. За да се купи лекарство по този начин обикновено трябва да намериш познат, който да ти съдейства.
Когато Емилия разбрала, че няма да получи от здравната каса и втората инжекция, се обърнала за помощ към лекаря си. Той ми продаде лекарството за 340 лева, казва тя. Ампулата дошла от друга негова пациентка, която вече няма нужда от безплатните инжекции. Тя сама настояла да получи само 300 лева, а 40 да останат за лекаря.
Най-евтиният вариант е да си купиш ампулите от друга жена чрез форумите. В тях жените стават приятелки покрай разговорите за болестта и после започвате да си
препредават закъснелите безплатни ампули, разказва Емилия. Тя не е имала късмета да си набави инжекции така. Купила ги е от аптеките и то пак незаконно. Фармацевтите нямат право да продават лекарството без рецепта, а безплатните протоколи не вършат работа без одобрението на касата. В момента Емилия продължава да бъде дистрибутор по неволя. Сега тя продава своите безплатни инжекции по 300 лева на друго момиче от София. Преди това пък е
доставяла ампули чак в Пловдив. Трябваше да пратя лекарството по куриер, защото нямаше никакво време. Задачата се оказала много трудна, защото ампулите трябва
да се съхраняват при температура под 25 градуса, разказва Емилия. От куриерската фирма обаче й казали, че нямат такива условия. Затова се наложило на следващия ден да прати лекарството по познати.
Въпреки трудностите съм решила да взема и шестте ампули, на които имам право, казва Емилия. Така тя не само ще помогне на други момичета в нужда, но и ще върне поне част от разходите си за лечението. За да си набави медикаментите навреме, е теглила заем от банка.
Когато се замисля за тази система, винаги се чудя какво става с момичетата, които не могат да намерят пари докато им дойде реда за безплатните инжекции, завършва Емилия.


Каре № 1
Ендометриоза е заболяване, при което тъкан от вътрешната
обвивка на матката се разпространява и в други органи,
например яйчниците. Тогава по тях се образуват така
наречените шоколадови кисти или пък сраствания. Болестта
се лекува много бавно и често води до безплодие.

Каре №2
НЗОК: Забавянето е възможно
Възможно е да се получава забавяне при лечението, казаха от здравната каса. Причината за това е в бюджета, който УС на касата е определил за заболяването. Той е фиксиран за всеки месец и не може да се надхвърля. Така, ако повече момичета подадат протоколи по едно и също време, ще трябва да изчакат.
През т.г. здравната каса разполага с 223 472 лв. За лечение на ендометриоза. С тези средства се очаква да се излекуват 200 жени. През м.г. броят им е бил 130.

Каре №3
Проблемите с лечението не са само при ендометриозата. Забавяне на безплатните лекарства има и при останалите програми на здравната каса за множестена склероза, хепатит или остеопороза. Дали абсурдите ще продължат в голяма степен зависи от новата наредба за купуването на лекарства с публични средства. Тя се готви от Министерството на здравеопазването и трябва да се приеме
през този месец. Все още обаче ведомството не е успяло да я напише, тъй като няма ясна визия за лекарстената политика у нас.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт