Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 276
Въпросът ми е провокиран от следната случка. Изпратих момичетата ми до магазина за хляб и те поискаха пари да си купят силиконови паяци, каквито имаха преди два дни, но им се скъсаха. Аз веднага отказах категорично - не ви трябват повече паяци! /откъде реших, че не им трябват, не знам newsm78/. Като се върнаха от магазина ми казаха, че искали да работят, за да спечелят пари и да си купуват каквото поискат /например черни силиконови паяци/. Аз казах, ами, ще решим с тати ... Но нещо не ни идват идеи newsm12. Моля ви, помагайте Praynig, става въпрос за второкласнички. Само да кажа, че съм против да им плащам за това, че са си оправили стаята например или че са изчистили с прахосмукачка.

# 1
 • Мнения: 1 134
Според мен е рано още за подобна независимост. Иначе нямам нищо против, но поне от 14-15 годишна възраст. Аз поне тогава започнах във фирмата на баща ми. И повече никога не заработих при роднини, но това е друга тема Mr. Green.
От гледна точка на самочувствието и независимостта, която дават парите смятам, че трябва да обясниш на децата си, че първо трябва да пораснат и да понаучат доста неща, с които да си ги изработят.
За заплащане на "нормалните" им задължения, съм категорично против.

# 2
 • Мнения: 2 161
Не плащам.

# 3
 • в края на града
 • Мнения: 4 304
Може и да не е много педагогично, ама щом децата са извършили някаква неприятна за тях дейност, например пазаруване, не заслужават ли малко поощрение, като силиконов паяк например (не съм виждала таквоз чудо)  Wink
Не знам, сестра ми, когато пазаруваше като малка, винаги прибираше дребното ресто като награда. С удоволствие изпълняваше това си задължение. Беше изобретателно дете, правеше разни Коледни украси и обикаляше по познати да ги продава, като разбрахме, голям срам брахме, ама хората много и се радваха...
Моето 3-4 годишно дете, също го стимулирам, когато трябва да свърши нещо неприятно за него, с разни дребни лакомства и наградки...
Колкото за сериозна рабта, мисля че детето може най-рано да почне на 15-16 (и това ми се вижда рано, ама сега е друго време), дори и да е лека, дори при роднини само да помага... Има си възраст за всичко.

# 4
 • Мнения: 2 161
Аз стимулирам с думи:ах,прекрасна стая!Прекрааасна!Или:аз дори не мога така да избърша праха!Какво бих правила без теб...И лицата светват и стаите им са просто облизани.И с желание,най-важното.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 947
Не плащам ,но им даваме парички,за да имат.Днес също заслужават награда,защото ми помагаха ,за да подредим детската стая.Много добре се справиха.До вчера само аз я подреждах.Дано и за в бъдеще да се включват.
Смятам да ги заведем  на ресторант.

# 6
 • Мнения: 1 470
     Аз съм определено ЗА,тези неща,НО не когато вършат къщна работа...Не знам по принцип с какво се занимаваш ти и мъжът ти,но ако има възможност да е нещо свързано с истинска работа...Ако не,става примерно като слагате консерви,и те смелят всичките домати,им се плаща 50лв...Ако оберат черешата лятото при баба,им се плаща 20 и така...Но им плащайте добре,за да имат стимул,и да се научат да изкарват пари,а не да се оставят да ги лъжат...
     Аз има синове точно на възраста на твоите момичета,и това лято ходиха и помагаха на баща си в строителството...Не можеш да си представиш колко добре се справиха децата-боядисаха цяла зала от 120кв+стая 60кв,е не се изискваше някакво супер качество,а и тате помага,но си разделиха по 100лв,и отидоха с тях на лагер...И сега помагат от време на време,и изкарват реални пари...Е съобразяваме се с възраста им,но пък от своя страна те свикват да поемат отговорност,да си правят сметка,пък и самочувствието им е друго...Но пък и как се пазарят Confused...Но в къщи,всичко е на доброволни начала,все пак мама не е слугиня,още повече че трябва да слугува на трима мъже Wink Wink Wink...Ми това е!!!Хубаво е да знаеш че стават самостоятелни,и няма лесно да се предадът на живота!!!Успех!!!

# 7
 • София
 • Мнения: 1 620
Не съм и плащала и не мисля че е редно така да я поощравям. Обикновено я хваля и и правя разни малки подаръчета които зная че ще и харесат...Сега например съм и харесала една плюшена мечка и ще и я взема.

# 8
 • Кацнала на едно дърво.
 • Мнения: 3 184
Разбира се, ваша си работа как и с какво поощрявате децата си. Обаче да наградя детето, че си подредило стаята? Не съм съгласна.
Самуил сам си подрежда стаята. И то от доста ранна възраст (сега е на пет). Когато има гости, пак той подрежда след тях.
И аз действам като Шанел - възхищавам се, хваля го и детето се старае. А не от хората, които умират да чистят. Wink
П.П. За съжаление, нищо не ми хрумва за второкласнички.

# 9
 • в моя свят на мир и любов
 • Мнения: 1 996
Щом те са поставили въпроса, явно са мислили върху него, осъзнават стойността на парите и желаят известна финансова самостоятелност. Не виждам в това нищо странно или необичайно.
А иначе давате ли им джобни пари?
Само не казвайте че е рано още.

# 10
 • София
 • Мнения: 6 980
И аз съм на мнението на luda, че след като сами са попитали - значи може да им предложите нещо. Не е като вие да предлагате. Децата явно имат ентусиазъм - възползвайте се.
И аз съм на мнение, че джобните пари са хубаво нещо. На тяхната възраст аз имах джобни за месец и сама си ги разпределях.

# 11
 • Germany
 • Мнения: 3 885
Рано ми е оЩе, но смятам да подходя по метода на повечето родители тук или поне да се насоча към него. Тук се дават джобни на децата, които са съобраzени с въzрастта. Сумите са много дребни (в очите на големите) но zа децата имат голямо zначение. За първи_втори_трети клас неЩо от порядъка на 1_2 евро на седмица, но детето да си ги полzва както си иска, беz някой да му каzва неЩо. Ако иска да си купува силиконови паяци, ако иска да си ги събира zа неЩо по_голямо, ако иска да ги хвърли в еzерото_ негова си работа. Условието zа джобните обаче е детето да си върШи неговите zадължения, като оправяне на стаята и другите споменати до тук, т.е. zа готованковците няма джобни.
Аz го намирам zа добър вариант. Така хем не се "плаЩа" на детето, zа неЩа, които и беz това трябва да прави (на мама съЩо никой не й плаЩа, когато трябва да Шета, но все пак го прави) хем детето раzполага с някакви средства zа негови приЩевки и то може да раzчита на теzи си "доходи".

# 12
 • Варна
 • Мнения: 2 839
Също мисля, че в случая важен е факта, че сами са поставили въпроса. Но плащане за неща, които са им задължение - категорично, не!
Смятам за най-приемливо това което предлага Biba Sparrow. Определяте им някакъв буджет, примерно седмичен, нека сами преценят за какво да го харчат. Това, обаче предполага да не им купувате нищо извън належащите нужди като дрехи, учебници, може и някакви забавления, но само такива, които вие сте избрали.
Успех  Laughing

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Не, не им плащам. Принципно самата идея ми е неприятна. Но ги награждавам, поощрявам и хваля.

Джобни давам седмично. Псеки петък давам на Наталия една сума пари, която не се променя при никакви обстоятелства. В началото харчеше безогледно, но напоследък е станала страшно пестелива. Не знам на какво се дължи. Събрала е доста солидна сума, вече даже е решила за какво ще ги харчи - CD-та и едни книжки си е харесала. Сега обмислях дали да не й увелича седмичните, но вчера ме ядоса зверски, наложила съм сурови и безсрочни наказания и не е подходящ момента да увеличавам "издръжката".

Не знам умен, полезен и възпитателен начин, по който деца на 8 години биха могли да изкарват пари. На 12-13-14 да, но на 8 не се сещам. Във всеки случай да им плащат за пазаруването определено не го считам за такъв начин.

# 14
 • varna
 • Мнения: 2 883
Да плащам,но не за домакинска работа/на мен някой плаща ли ми за това,че я върша?/Обикновено Маги ми помага на компютъра и то с удоволствие.Просто е факир на програмата за складови наличности,а от миналия месец смята и ревизиите.Преди това тази работа я вършеше момиче,което работеше на половин ден и получаваше 270лв.Сега тези пари ги взема дъщеря ми и няма да ви кажа какво надуване пада.Даже гледам,че със сестра си правят партия и после делят парите .Още от сега се пазарят другото лято да работели в заведението ми и при тая липса на читав персонал много се чудя дали да не се навия.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт