Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Как да сготвя чига?

  • 17 окт. 2007, 18:57 ч.
  • Преглеждания  4 953  Мнения  4  Онлайн  1
Отговори
  • По света и у нас!
  • Мнения: 1 656
Майка ми купила чига и първо незнам как да я изчистя, тя е без люспи има само едни шипове и после как да я сготвя!
дайте идеи!
Благодаря ви предварително!  bouquet  chef

Реклама
# 1
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
Риба от семейство есетрови, които са морски полупроходни и проходни риби. В наши води се срещат 2 рода с 6 вида. Най-прочута от тях и най-голяма – до 4–6 м дължина, е моруната – Huso huso. Чигата пък е най-малката от това прастаро семейство риби. У нас се среща само в Дунав, типична дънна риба, която обича каменисто и чакълесто дъно. На дължина достига до 70 см, а на тегло – 8 кг. Храни се с ларви, дребни мекотели и червеи. За съжаление вече се хваща много рядко на дънни въдици за бяла мряна в Дунав. Като всички есетрови с деликатесно чисто месо и ценен чер хайвер.

От всички есетрови риби месото й е най-вкусно, бяло и без кости. - така че може да приготвяш лесно, както бяла риба  Peace

# 2
  • По света и у нас!
  • Мнения: 1 656
Блонди много благодаря за изчерпателния отговор, понеже съм от дунавски град имам късмета да
си купя такава прясна риба!
И мряна има много често и е доста евтина и е много вкусна!
Отново благодаря!!!  bouquet

Последна редакция: ср, 17 окт 2007, 23:55 от um_sami

# 3
  • Русе
  • Мнения: 1 193
От чига става страхотна супа.
   По тази рецепта правя бяла риба,но с чига също ще бъде супер.Нарязваш рибата на шайби от около2см дебелина,нареждаш ги в намаслена тавичка,посоляваш на вкус, чер пипер и доливаш малко вода+2-3л.мазнина(кр.масло)
Слагаш във фурната да се запече около 20мин,после поръсваш с настърган кашкавал,пресен копър,1-2скилидки счукан чесън и кръгчета зелена чушка.Връщаш във фурната за около десеттина минути,най добре на конвектор,колкото кашкавала да се разтопи и порозовее.Приятен апетит Grinning

# 4
  • Мнения: 2 020
Чигата е мазна риба, аз я приготвям просто пържена. Най-важното е, че няма кости, а само един хрущял. Много е вкусна.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт