Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Прилагат ли партньорите ви усвоения модел на поведение от родното си семейство, в настоящето такова с Вас?

Опции:

 • Мнения: 3 847
 Два са ми въпросите, ще гледам да ги съчетая.
 Мислите ли, че по отношението на син към майка ( като първата най-важна жена в живота му ), може да се съди за  отношението на мъжа към бъдещата му партньорка?
 И друго...Това покрай дискусиите в една друга тема. Задължително ли мъжете усвояват и попиват модела на поведение в родното си семейство и в последствие го прехвърлят в новосъздаденото свое? Какви са ви наблюденията, от гледна точка на случващото се във вашия дом?
 Относно второто питане, ще добавя анкета за да се систематизира що годе съотношението Peace

Последна редакция: чт, 18 окт 2007, 09:44 от Kasidy

# 1
 • Мнения: 1 801
По първия въпрос мисля,че не.Не мисля,че по отношението към един човек може да се съди за това към друг.Става въпрос за две съвсем  различни личности,които имат съвсем различна роля в живота на всеки мъж.
Относно модела на поведение в семейството, предполагам че прехвърлят само тези неща които одобряват и харесват,които отговарят на собствения им характер,манталитет и виждане на нещата изобщо.

# 2
 • Мнения: 3 847
... предполагам че прехвърлят само тези неща които одобряват и харесват,които отговарят на собствения им характер,манталитет и виждане на нещата изобщо.
Съгласна съм, но аз говоря за подсъзнатлното прехвърляне...Неща, които те дори не усещат че правят и преповтарят.

# 3
 • Мнения: 935
Не, не се държи въобще като тях. Но него го е отгледала баба му- сама и предполагам, че и това има нещо общо.

# 4
 • София
 • Мнения: 345
Опитва се понякога. Обикновено следва скандал. Все някога ще спре да се опитва.  Twisted Evil

Всъщност истината е, че и аз се улавям, че правя същото. Embarassed Номерът е да се намери компромис и да се отсеят приемливите и за двамата родно-семейни модели. А това често е дълъг и труден процес. И за съжаление не винаги завършва успешно.

# 5
 • Мнения: 3 847
Обикновено следва скандал
Защо така? Защото "попитото" не пасва на представата ти или защото не се отказва с опитите да го приложи във вашето семейство?

# 6
 • БГ - София
 • Мнения: 7 823
На първия въпрос - Да, според мен може да се съди като цяло.
На втория - Не е задължително. Така и не е ясно защо децата на някои алкохолици стават алкохолици, а на други стават абсолютни трезвеници. Може би зависи от човека.
В нашето семейство и двамата съзнателно избягваме моделите на семействата, от които произхождаме.

# 7
 • Мнения: 3 847
На първия въпрос - Да, според мен може да се съди като цяло.
И аз така мисля. Като прелистя предишни връзки се самоубеждавам, че е така.

# 8
 • на най-обичания мъж в сърцето . . .
 • Мнения: 2 270
В нашето семейство и двамата съзнателно избягваме моделите на семействата, от които произхождаме.

Ние също - и двамата сме от семейства далеч, далеч от идеала! Не ми се задълбава!
По темата- зависи колко си силен като личност и характер и дали можеш да отсееш позитивното от негативното поведение в семейството от което произхождаш, не съм съгласна с това, че  само мъжете "попиват"!

# 9
 • Мнения: 3 847
...не съм съгласна с това, че  само мъжете "попиват"!
Не съм казала това. Просто повечето пишещи тук сме жени и темата е от женска гледна точка Peace

# 10
Понякога попиват като гъби.Особено,когато става въпрос за властни родители,които си мислят,че винаги са прави и държат децата им да са техни копия.Не осъзнават,че по този начин им насаждат и комплекси дори.За съжаление има хора с  много изкривена представа за това що е възпитание и как се прилага успешно.То няма и абсолютно точна рецепта за правилно възпитание,но не е зле да оставиш детето(важи и за възрастните деца) да е самостоятелно,да бъде себе си.И не става въпрос само за мъже,майките на момичета също не са за пренебрегване в това отношение.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 351
На първия въпрос отговора ми е - по-скоро не. Майката си е майка и чуствата към нея са коренно различни от тези към съпругата. От там респ. и отношението към едната и към другата се различава.
На втория въпрос отговора ми е категоричен - да, семейната среда формира представите ни и модела на семейство. Поведението на сина в нормалния случай е повлияно от държанието и поведението на бащата в рамките на семейството.
Поне в моя случай смятам, че е така. Тука се намесват естествено и генетичните характеристики, защото както гласи поговорката, "крушата не пада по-далече от дървото."

# 12
Понякога ги прилагат,но няма нищо лошо в това ако става въпрос за нещо ,което не е във вреда на новото семейство.Аз лично няма да съм очарована ако моят мъж се държи с мен така,както свекър ми със свекърва ми.Правил е опити(и съзнателни,и несъзнателни),но съм му дала да разбере,че не съм майка му и ако съм искала той да е баща си щеше да има някой друг на негово място(на мястото на мъжа ми).

# 13
 • София-Париж-София
 • Мнения: 3 153
Смятам, че всеки (мъж или жена) пренася в новосъздаденото си семейство част от отношението между него и родителите му, къде съзнателно, къде не-това е неизбежно. Всичко опира най-вече до възпитанието в едно семейство и това как родителите са си свършили "работата". Иначе има една стара приказка "От където е жената, от там и родата".....тълкуването е недвусмислено, мисля Wink

# 14
 • София
 • Мнения: 2 700
И на двата въпроса отговорът ми е НЕ, защото:
Майка и съпруга са две различни личности, заемащи всяка своето собствено място. Един син може да идеализира повече майка си, което да рефлектира като лошо отношение върху съпругата (ако тя се различава от модела на майката).
Виж, ако се гледа само чувството за дълг, ако един син показва синовен дълг, за мен е твърде вероятно да има силно изразено чувство за дълг въобще.
 
Що се отнася до модела на поведение, вариантите са два - или да го попие напълно, или да се дистанцира напълно. Свекър ми беше абсолютен работохолик и въобще не се интересуваше от дом, ремонти, семейни почивки, пазар и т.н. Мъжът ми на съзнателно ниво се дистанцира от този негов модел на поведение и е казвал стотици пъти "не искам да съм като баща ми".
 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт