Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 18 окт. 2007, 14:55 ч.
  • Преглеждания  3 349  Мнения  9  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 571
Момичета,донеса ха ми много грозде бяло е и зърната са дребни.Та затова се сетих за стафиди,защото няма да го изядем при никакви положения и трябва да го хвърля.Ако някоя от вас знае как точно става нека пише.

Реклама
# 1
  • София
  • Мнения: 37
Мисля че трябва да се подберат хубави здрави гроздове,измива се и просто се нарежда някъде да виси (примерно ако имаш остъклена тераса на простора Thinking). Както се окачват суджуци за да изсъхнат, по същия начин.

# 2
  • Бургас
  • Мнения: 3 139
За стафиди има специален сорт грозде, без семки и с по-дебела ципа. Само от такъв сорт сме правили стафиди. Не знам дали няма да се усещат неприятно семките на обикновеното грозде Rolling Eyes

# 3
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
За стафиди има специален сорт грозде, без семки и с по-дебела ципа. Не знам дали няма да се усещат неприятно семките на обикновеното грозде Rolling Eyes

 Peace

Ето съветите на др. Емилова за сушене на плодове:

СУШЕНЕ НА ПЛОДОВЕ

Всеки плод може да бъде изсушен независимо от метеорологичните условия с помощта на ел. фурна. След като плодът е почистен се поставя в суха тава с чисто дъно, по желание може да се постели с хартия. Фурната се регулира на 35-40 градуса (ако в предварително загрята фурна се поднесе дланта на ръката, трябва да се получи усещане за слънчева топлина). Решетката на фурната се поставя в средата, а вратата и се оставя леко открехната. Удачно е да се ползва нощна енергия. Обикновено плодът се засушава за една нощ. По месестите плодове след това могат да се доизсушат на слънце. Плодът се счита за сух, когато при притискане не овлажнява пръстите. Изсушените плодове се съхраняват в платнени торбички, закачени на проветриво място. Преди да ги сметнем за готови за зимата, торбичките трябва да се поставят във фризер за 48 часа (срещу акари, червеи и др.), след което наново се поставят на слънце (фурна). Сега те изсъхват много по бързо.

Забележка: Сочните плодове (ягоди, смокини, кайсии, праскови, черници, домати) се нареждат в тавата на един ред, а по-едрите с разрязаната страна нагоре. Черешите и подобните им се сушат с костилките на пласт дебел 3-4 см. Сливите - по желание с или без костилки. Семковите плодове се режат и почистват от семките.

По описания начин могат да се изсушат и зеленчуци.

# 4
  • gatorland
  • Мнения: 3 478
Точно както го е описала Блонди. Ние имаме сушилник за плодове и зеленчуци в къщи, но във фурната става също. Не бих окачила чепка грозде на терасата за стафиди. По скоро да ти изгние след няколко месеца от колкото да се засуши. И ако гроздето ти е със семки, наистина не си струва да го правиш. По-добре го оползотвори за нещо друго.

# 5
  • София
  • Мнения: 571
Благодаря ви момичета Hug,сорта е със семки и сте прави после при ядене ще е неприятно.
Ще го хапва ме пък каквото остане в кофата е по-добрия вариант.

# 6
  • в Бургас
  • Мнения: 3 251
Баба ми /Бог да я прости!/ правеше, имаме все същата лоза, но такива стафиди като нейните не съм вкусвала след смъртта й. ..
Тя окачваше грозда да виси навън, но задължително преди това бе "прекаран в отова вода"/така я наричаше, това е вода + пепел, но точното съотношение не знам. И да, сорта на гроздето е без семки много е хрупкаво и вкусно.

# 7
  • Мнения: 5 304
Ето точния начин за производство на стафиди в домашни условия.
Д-р Емилова може да суши плодове, но по тази рецепта стафиди няма да получите.  За 1-2 нощи ще получите печени гроздови зърна, но не и стафиди.  Все едно да ускориш люпенето на пиле и от 21 дни, технологично сложено на по-топло място да се излюпи за 5 дни.

Баба ми /Бог да я прости!/ правеше, имаме все същата лоза, но такива стафиди като нейните не съм вкусвала след смъртта й. ..
Тя окачваше грозда да виси навън, но задължително преди това бе "прекаран в отова вода"/така я наричаше, това е вода + пепел, но точното съотношение не знам. И да, сорта на гроздето е без семки много е хрупкаво и вкусно.

 Hug много правилно казано. 

# 8
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 528
Д-р Емилова може да суши плодове, но по тази рецепта стафиди няма да получите.  За 1-2 нощи ще получите печени гроздови зърна, но не и стафиди.  Все едно да ускориш люпенето на пиле и от 21 дни, технологично сложено на по-топло място да се излюпи за 5 дни.

Е, добре, де, аз само цитирам, не казвам може или не може  Confused  Sad
Не закачай въпроса за пилетата, защото ядем от пазара пилета по 5кг, които са се излюпили преди две седмици  Confused

# 9
  • Мнения: 5 304

Е, добре, де, аз само цитирам, не казвам може или не може  Confused  Sad
Не закачай въпроса за пилетата, защото ядем от пазара пилета по 5кг, които са се излюпили преди две седмици  Confused

Само казвам, че си има биологични и технологични процеси, на които не може да се съкрати времето. С растежа не е така - пилетата и други животни се тъпчат със специални храни, витамини, лекарства, в резултат на което растат с дни. И стават такива - пак поправям, но е абсурд за 2 седмици - от 6 до 8 седмици ( и резултата все пак е вкусен, вече 2 години гледаме такива пилета) 

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт