Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 окт. 2007, 01:48 ч.

Когато са ни на гости / нрави, промяна

 • 2 501
 • 39
 •   1
Отговори
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 440
Докато майка ми е тук, явно доста теми ще пусна.   Confused

След 2 неща, от които майка ми се е обидила, че чудя: тя ли е чувствителна?; аз ли съм се променила; тя ли не иска да приеме някои порядки тук или аз искам много от нея? Въобще чудя се дали вашите родители ( роднини) биха реагирали по подобен начин или моята майка е наистина специална.

Та значи 2-те неща са следните ( примери): за холандците всичко свързано с природата и нейното опазване е много важно. Това е и причината да си мият съдовете ( ако не са в миялна) в типичният за тях начин ( в легенче с препарат). Няма да обсъждам дали е правилно или не, но в случая, когато аз не мия чиниите, не правя заблежки и оставям да бъдат измити, както е прието тук. Когато аз ги мия, ми се казва: Ех, това разточителство на вода! На което аз не обръщам внимание, защото по холандски не мога да ги измия.
Майка ми веднъж ги изми по български и пак чух същото ( което не ми прави впечатление) , но тя го разтълкува като :" Ти веднъж ги изми чиниите и толкова много вода отиде, а това струва пари". Опитах се да обясня за природата, как мислят хората тук: нищо не се получи. Щяла да го помни цял живот.... Confused Та миенето на чинии, одиба и т.н. са само пример. Главното, на което искам да наблегна е, че някак си й е трудно да възприеме, че дадено неща в дадена страна може да се прави, заради дадени принципи. Защо да е така, когато в България го правим по този начин и той е добър.

Втората случка: ние имаме съседи от двете страни и ако се ходи с токчета или лудешката по стълбите, съседите го чуват. Холандия е малка страна и ако нямаш пред себе си поляна, трябва да се съобразяваш със съседите ( дори колко високо говориш в градината). Най-вече, защото си мисля, че когато си д....до д..... до някого, по-добре  е заедно да спазвате някакъв ред, а не всеки да си шуми, когато му се иска. Споменах на майка ми за токчетата, тя взела че се обидила. Не ми го казва на мен, ами се оплаква. Обаче обясненията за малката страна и много хора накуп....пак и е трудно да проумее.

На вашите родители гости трудно или лесно им е да приемат някои неща от страната, в която сте и да се съобразяват? Или моята майка е специална?  Rolling Eyes

Просто след няколко гостувания на по-възрастни роднини наблюдавам, че за тяхното поколение ( дори и да са пътували в чужбина) е някак си по-трудно да свикнат, че има други порядки ( начин на правене на нещата). Мисля си, че ние младите в даден етап, когато сме дошли тук, дори от гледане как правят местните нещо, и ние сме го прихванали. И затова се почудих дали при моите роднини е така,или има и други. Въобще къде е границата на "както съм свикнал в България"и " тук нещата са по друг начин". Границата на промяната в нас и дали има живеещи в чужбина, които си карат по български или промяната е неизбежна.  И защо се променяме, ако се променяме и такива разни работи за размисъл.Затова и дадох тези 2 примера ( може да има и други по-ясни, ама не се сетих ).


Последна редакция: нд, 21 окт 2007, 21:31 от Kalinka

# 1
 • Cologne, Germany
 • Мнения: 558
на теб май холандците са ти взели страха Peace
и тук по принцип си мият чиниите в една вода и после даже не ги плакнат,ами ги подсушават с кърпа...обаче аз ги изплаквам...естествено се стремя да не разточителствам много вода....
не вярвам майка ти нарочно да е набивала с токове,че да се налага да 'и правиш забележки..логично е токовете по' да се чуват,като се върви,ама сега терлици ли да си обува върху обувките....
едва ли съседите ви са толкова дребнави... и изобщо как ли реагират на крещене на децата тогава Thinking

Последна редакция: нд, 21 окт 2007, 02:37 от pepelja6ka

# 2
 • Sunshine State (of mind)
 • Мнения: 2 257
Калинке, или съм нещо изморена, или и аз, като майка ти, нещо/нищо не проумявам.

Втората случка: ние имаме съседи от двете страни и ако се ходи с токчета или лудешката по стълбите, съседите го чуват. Холандия е малка страна и ако нямаш пред себе си поляна, трябва да се съобразяваш със съседите ( дори колко високо говориш в градината). Споменах на майка ми за токчетата, тя взела че се обидила. Не ми го казва на мен, ами се оплаква. Обаче обясненията за малката страна и много хора накуп....пак не ги е проумяла.
Какво общо има малката страна с токчетата? Майка ти е ходила на токчета, предполагам, и ти си и казала да не трака с тях, защото е малка страна и всичко се чува, така ли?

А това с чиниите -
не правя заблежки и оставям да бъдат измити, както е прието тук. Когато аз ги мия, ми се казва: Ех, това разточителство на вода! Казах на майка ми, която го разтълкува:" Ти веднъж ги изми чиниите и толкова много вода отиде, а това струва пари". Опитах се да обясня за природата, как мислят хората тук: нищо не се получи. Щяла да го помни цял живот.... Confused
- абсолютно не мога да си го преведа.

Може ли пак наново да обясниш фабулата? Мерси!

# 3
 • tuk-tam
 • Мнения: 120
Ти ме хвърли в музика, бе жена. Как ще измиеш загорели тави или тенджери в едно легенче вода! Че и да стъпваш на пръсти в градината - малко прекалено ми се вижда. И аз навремето като млада булка правех грешката прекалено много да се съобразяавам с местните, сега вече да ме убиеш, не мога да плащам данък обществено мнение, еле пък за порядки, дето не ги одобрявам. Не само че не мия всички съдове в един умивалник без изплакване, ами научих и мъжа ми да ги мие под течаща вода. И не кося тревата в сряда и събота, нито пък се съобразявам с обичая да не простирам в неделя. Ами те памперсите се пълнят ежедневно, а не според протестантските желания, сега кво, да ми седят опикани чаршафи до другия ден ли? А нема нужда.

И не повтаряй моята грешка да кастриш майка си, че не живee по правилата на холендерите - тя си е българка, а пък е и дошла да ти се порадва малко, да ти помогне може би, не я разoчaровай заради щури местни порядки. Българките сме много адаптивни и се нагаждаме като сме млади към всякакви идиотщини, но сега след доста прекарани години в брак с чужденец, мисля, че не си е струвало. Особено пък как тормозех майка си, че не се съобразявала с местните - това няма да мога да си го простя никога и затова не бих го препопръчала на никого.

# 4
 • USA
 • Мнения: 1 169
Аз си мисля, че си имала предвид неразбирането или по- точно отказа да се приеме различен начин на живот.
Нормално е Калинке.
Моята майка също реагираше с "Ама защо, не ми харесва, това не е правилно".
Сещам се за случки на басейна. Първите дни тя само мърмореше "Абе тия деца майки имат ли...", дори стана и започна да се кара на едни деца, че си играят с душа и разхищават вода, но не на английски, на български: "Я да спирате водата, как може такова нещо". Децата  Shocked ей такива очи отвориха, но разбраха, че тя е ядосана и спряха. Аз просто не издържах и се разсмях с глас, не за друго просто от факта, че беше така ядосана, че децата (американчета) я разбраха. Опитах да и обясня, че тук няма много НЕ- та за децата, а тя отвърна "Глезотия" и се обиди малко, но...

# 5
 • Мнения: 515
Аз нямам тоя проблем с майка ми.Напротив тя е последовател на максимата "В Рим се дръж по римски"! Обаче проблема го имам АЗ. Не желая да се съобразявам с техните порядки. Добре, няма да пускам пералнята след 20, обаче да ми забранят да черпя децата с бонбони!
Та мисля, че прекалено й се впрягаш на жената! Недей да й вгорчаваш живота!

# 6
 • Мнения: 1 213
Kalinke,  Ти явно приемаш холандския начин и го разбираш, което предполагам е добре, в крайна сметка ти живееш в Холандия, майка ти е само на гости. Утре ще си тръгне и ти ще останеш да живееш със съседите.
Ясно, че данък обществено мнение уж никой не плаща ама пък и не живеем на самотен остров, та да го караме хептен както само на нас ни пасва.
Между другото, ние не сме чак толкова на гъсто, пък и аз съм си българка, ама и мен ме дразни като минувачите или съседите не се съобразяват грам с околните.
Пример Имаме съседи с 3 малки момчета, наблъскали са се в едно микроскопично апартаментче, въпреки че децата явно имат нужда от пространство.  Съответно 3те момченца вдигат цялата махала на главата си защото дивеят из целия район. Естествено най-личен пример дава баща им, който най обича да кара едно супер шумно моторче по алеята за пешеходци без да се съобразява колко бебета ще събуди (алеята е много популяна сред майките с малки деца точно поради липсата на моторизиран трафик).

# 7
 • Мнения: 6 167
Моята майка е малко друга порода човек - когато дойде в Италия говори в стил " О, аз съм в люлката на ренесанса", слага си едни крилца на гърба  и се носи из въздуха с една раничка, в която държи освен сто чифта очила и книгата на Драган Тенев " Чудната история на изкуството",  пътеводител на Мишлин стар поне 30 години и лекарствата за кръвното.  Няма никакъв интерес към битовизмите, което страшно ми допада -  иначе е в състояние да ме побърка, защото и тя има ясна идея  как 'трябва да бъде". Интересът й към пазаруване също е занулен. Харесва й природата, харесва й как всичко около пътищата е обработено, колко са земни хората, харесва й да се качваме в колата и да обикаляме просто така, за да гледа и да си говорим. Обича да излизаме с тукашните ни близки.  Изобщо, много обичам да идва!
Иначе, тук хората май мият чинии повече в миялни машини и  под течаща вода. Съседите ни са далеч.

Единствен 'проблем', който ни е направила е, че ние сме световни мързели и когато дойде последния път ни търпя 2 дена и на 3тия сутринта ни строи бързо-бързо  да окосим под нейно наблюдение ( и помощ, разбира се) тревата на двора...

# 8
 • Мнения: 3 365
независимо, че мненията ми са ти досадни, все пак форумът е обществен и ще си ги пускам Grinning.
та, моята майка тук няма никакви проблеми. ако мие чинии, си ги мие доволно разхищавайки вода. мъжът ми не и пречи. той изобщо слабо се вълнува как се мият чинии/освен, ако  не трябва сам да ги мие  Mr. Green/. легенчета вкъщи имаме само две, в едното си пера дрехи, които са деликатни, а другото беше за малкия, като беше по-малък си пускаше корабчета в него, докато се къпеше във ваната.
живеем в къща, самостоятелна, и честно, това за токчетата за първи път го чувам Rolling Eyes.

всъщност, ако съм честна, не разбрах дали майка ти се сърди заради много вода, или заради легенчето  newsm78 newsm78 . а за токчетата - съвсем не схванах, тя , независимо от забележката ти, продължава да си тропа и това я влудява  - ама теб или нея ?  Thinking

# 9
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 440
В късните доби писах вчера и  ooooh!

Сега:  аз не се карам /искам да променя майка ми. И тя не е по битовизмите, пазаруванията и т.н. Просто след няколко гостувания на по-възрастни роднини наблюдавам, че за тяхното поколение ( дори и да са пътували в чужбина) е някак си по-трудно да свикнат, че има други порядки ( начин на правене на нещата). Мисля си, че ние младите в даден етап, когато сме дошли тук, дори от гледане как правят местните нещо, и ние сме го прихванали. И затова се почудих дали при моите роднини е така,или има и други. Въобще къде е границата на "както съм свикнал в България"и " тук нещата са по друг начин". Границата на промяната в нас и дали има живеещи в чужбина, които си карат по български или промяната е неизбежна.  И защо се променяме, ако се променяме и такива разни работи за размисъл.Затова и дадох тези 2 примера ( може да има и други по-ясни, ама не се сетих ).

Данък обществено мнение не плащам на съседите. Но си мисля, че ако искам съседите ми да се отнасят по даден начин с моето спокойствие, то трябва да се съобразявам и аз с тяхното. Да има мир! Между временно техните деца порастнаха, но какво беше  ooooh! Обаче, те бяха деца и си играеха доста шумно. Трудно е да обясниш на едно дете на 3, че някой си учи за изпит. На 60 сякаш е по-лесно. Wink Моите наблюдения в България са , че хората в много по-малка степен се съобразяват с околните ( не казвам всички, но по-малко).

Джи, първата част правилно си разбрала. За втората ще коригирам пъвият си пост.

# 10
 • Torino,IT
 • Мнения: 1 818
Честно казано , на нея не й харесва там където живея, не че на мен ми харесва..но това е друг въпрос.

Последна редакция: нд, 21 окт 2007, 20:39 от Lindita

# 11
 • Мнения: 6 167
Калинка, аз мисля, че не си много права.  Защо - защото майка ти не е направила нищо сериозно и нецивилизовано . Не прави вуду -магии или животински жертвоприношения в апартамента ви, не се разхожда в кукерски дрехи, не пее Излел е Делю хайдутин да си тренира белия дроб,  ходила на токчета - ми да си обуе пантофи , защо превръщаш липсата на правила в къщата ви в междукултурно различие? 

Българите имат една безумна тенденция ( която се определя от специфичната им 'робска' народопсихология ) да се опитват да се 'интегрират' в чуждото, стопявайки се сред масата с цел да стане невидим. Успокой се, няма да станеш за резил.  Wink 

А и сигурно някои холандци са открили вече течащата вода и си мият чиниите на мивката или поне пестят по нормален начин - чрез миялни машини.

С две думи искам да кажа, че в момента правиш от мухата слон и виждам проблем по-точно у теб. Моля, не се обиждай на думите ми.

# 12
 • Somewhere over the rainbow
 • Мнения: 1 132
И моята майка се възмущава като види свеки как мие чиниите и ме кара да и обяснявам, че ще се натрови от препарата  Joy . Когато свекърва ми и беше на гости в България, майка просто премиваше чиниите след нея. Така хем свеки доволна, че участва в чистенето, хем майка ми щастлива, че няма да има натровени  Mr. Green
Иначе до сега не съм виждала в Холандия някой да мие чиниите в легенче.Ако нямат миялни, то обикновенно са две мивки на чешматата едната пълнят  вода и препарат, а другата само  с чиста вода  и така топят в една, после в другата и забърсват.
За съседите-и ние се съобразявама с тях. Но аз смятам за нормално, където и да живееш, да се съобразяваш със съседите си.
При първото гостуване на майка ми се карахме доста, защото тя сравняваше всичко с България и на мен ми писваше, но май това е нормално за първо посещение на страната и вината е била повече у мен. Мъжа ми се беше хванал за главата. Но и двете си взехме поука или пък прихванахме от прославутата холандска толерантност   Wink и сега при всяко гостуване се наслаждаваме на преброените дни, през които можем да бъдем заедно.

# 13
 • Sofia/ The Hague- Nl
 • Мнения: 1 760
От 13 години живея отделно от майка ми и сега разбирам какъв плюс е това.....
Когато ми е била на гости в Бг (аз живеех в София, а тя в Казанлък) още на втората сутрин заедно имаше за какво да се скараме.Или се юрва да чисти и подрежда без никой да я кара, или като се разготви за цяла армия ( аз излизам в 8 и се връщам в 12 вечерта) се сърди,че не и ям манджите.А аз просто нямах никакво време за това.Като си отиде трябва почти всеки ден да и се обаждам да я питам къде ми е сложила нещата, а тя да се опитва да си спомни....
Не мисля,че е до нрави, по-скоро до характери.Моята свекърва е холандка и има странни навици за готвене и домакинстване, които аз не споделям.Но изобщо не и позволявам да прави каквото и да било в моя дом, както и аз нищо не пипам в нейния.Все пак,всяка домакиня си има свой стил и след като си е у дома, може да си прави каквото намери за добре.П.С.У дома мъжа ми мие чиниите.Имаме и миална.Холандец е, но за него щом си плащаш водата, можеш да я ползваш толкова, колкото ти е нужна,за да се измиеш,переш и т.н.
И на мен ми беше мого трудно да свикна в началото.Сега ми е много  добре.

# 14
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 440
Това са само примери....

Като бях на гости в Америка и отидохме в едно малко градче, където има много холандци емигранти. Основното, с което са известни е, че имат едва ли не състезание за по-окосена ливада пред къщата. Тук хората си поддържат градините, но чак състезание....едва ли има. В същото време американците са известни с косенето ( дори американката, в която бях беше мноог щастлива, че Мистър Х си окосил тревата, създавало лош имидж, когато не е окосено пред къщата). С една дума: холандците в това градче са взели нещо от американците ( в този случай).

Чужденците, като им поднесеш ракия с шопска в началото на вечерта, повдигат вежди и почват да пият. Ако тук някой се отзове на Нл рожден ден, където се почва с тортата и кафето: коментарите са безкрай. Аз виждам в това отношение разлика и все още ми е интересно ( оставяйки настрани майка ми и дадените примери.просто примери), от къде идва разликата: възраст, географска, начин на възпитание, вкоренени черти или.... 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт