Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 окт. 2007, 12:19 ч.

Моля за коментар на резултати от спермограма

 • 82 970
 • 272
 •   1
Отговори
# 105
 • под земята.... (може и да съм картоф)
 • Мнения: 939
Мишинка, благодарим за рамото. HugЗначи ли че и ти я харесваш тази статийка? newsm78 Кажи си мнението,моля-не е ли малко дълга?
Казвайте ако се сещате за други аспекти,да търсим инфо.
И ако кажете да се редактира,също. Thinking(гони ме безсъние Embarassed)


луд умора нема - само се поти. Определено статията трябва първо да се прочете (нещо, което аз не направих, а само я изкопирах и й придадох шарен външен вид)  и при нужда да се допълнят някои неща. Обаче тези дни нямам нито време, нито желание да се занимавам. Правете каквото искате - форума нито е мой, нито аз решавам кое къде да се пише и да се слага, нито съм компетентна.

ninkata80, като направите следващата СГ, напиши и времето на въздържание - не е никак маловажно.

# 106
 • София
 • Мнения: 353
Нинката 80,
Подрепям изразеното от момичетата, че трябва да си направите спермограмата в Център по ин-витро. Само от там можеш да очакваш, че резултатите ще са точни и пълни и ще могат да послужат на уролога ви при диагностицирането на проблема и предприемането на съответните мерки за решаването му. Като гледам резултатите ви ти препоръчвам, когато пускате спермограма да си направите и изследване за хламиди.
Успех  Peace

Мишинка,
Благодаря за помощта Flowers Bouquet  Вярно, че статийката е малко дългичка, но пък е много подробна и изчерпателна, а именно това смятам, че интересува всеки който тръгне да се рови и да разрешава подоби проблеми.

Тонитка,
Благодаря за обучението как се вмъкват картинки в постовете  lovekiss   Като резултат от него ще мога и аз да се включа в събирането на инфо по темичката. Ето го и него:


Варикоцеле - представлява разширение на вените на тестисите - plexus pmpiniformis (венозното сплетение на семенният кордон, по което се оттича венозната кръв от тестиса, епидидима и семепровода - vas deferens).Това от своя страна води до венозен застой на нарушен дренаж на венозната кръв от тестиса.Честота на разпространение: 15-20% от мъжете по света страдат от варикоцеле. В 40% от случаите има нарушения в оплодителните функции при мъжете с доказано варикоцеле.

В 80% от случаите варикоцелето се намира в левия тестис, което се явява като резултат от следните анатомични фактори:

Ъгълът, под който лявата вена на тестиса се свързва с лявата бъбречна вена.
Увреждане на венозните клапи на лявата тестисна вена.
Увеличаване на налягането на лявата вена renalis, дължащо се на увеличеното налягане на коремната аорта и горната опорочна артерия - arteria mesenterica superior.
Различават се 2 форми на Варикоцеле:
Клинично изразено:
- вижда се при оглед и палпация при пациента – в легнало и изправено положение.
- вижда се при оглед и палпация при пациента – в легнало и изправено положение с помощта на Валсалва тест.
Субклинично – установява се само след ехографско изследване /dopler ultrasound/ на вените на левия тестис.
Най-важното усложнение на варикоцеле e увреждане на качеството на спермата при мъжа (инфертилитет).Това води до различни степени на нарушения в сперматообразуването, стигащи до пълна липса на сперматозоиди в еякулата (Аzoospermia).
Механизмите на увреждане на сперматогенезата в тестиса от варикоцеле са:

Повишаване на температурата в тестиса и топлинно увреждане на клетките, произвеждащи спермата.
Намалено кислородно насищане на различните видове клетки в тестиса.
Токсичен фактор, идва най-често от предразположението на тестисите към банални инфекции.
Увреждането на спермата в резултат на варикоцеле става в самия тестис.
Засягат се директно клетките на тестиса, отговорни за спермообразуването (сперматогонии и Сертолиеви клетки). Увреждат се също така и Лайдиговитеклетки в тестиса, които са отговорни за образуването на мъжкия полов хормон Тестостерон.

Нарушената от варикоцеле сперматогенеза може да доведе до комплексни усложнения – да засегне предния дял на хипофизната жлеза и произвежданите от нея гонадотропни хормони FSH и LH.

Друго сериозно усложнение в резултат на варикоцеле са хроничните инфекции в тестиса.

Лечение - само хирургично:

отворена хирургична операция;
лапароскопска хирургия;
склеротерапия под видео контрол с помощта на балон катетър;
Няма медикаментозно лечение.

Последна редакция: пт, 21 мар 2008, 11:04 от TATKO BARBA

# 107
 • София
 • Мнения: 2 894
Взехме час за спермограма за 26.03 в клиниката на д-р Стаменов.Искам да Ви попитам освен със тест по Крюгер друго трябва ли за да излезнат всички необходими показатели,а за наличие на полови инфекции,какво изследване трябва?Благодаря предварително!

# 108
 • София
 • Мнения: 353
Взехме час за спермограма за 26.03 в клиниката на д-р Стаменов.Искам да Ви попитам освен със тест по Крюгер друго трябва ли за да излезнат всички необходими показатели,а за наличие на полови инфекции,какво изследване трябва?Благодаря предварително!

Нинката80,
това, което на мен д-р Кацаров ми каза да си изследвам, освен спермограмата е хламидия и микробиология, като каза, че това му е достатъчно.
Вие ходили ли сте на преглед при него, по-скоро съпруга ти ходил ли е при него за да го прегледа д-р Кацаров за някакви физически признаци, на които може да се дължат влошените му показатели ? Ако не е  му препоръчвам непременно да отиде с резултатите от изследванията. Тъкмо ще му ги "разчете", ще може да го прегледа и да предприемете необходимото, ако се налага.
Успех  Peace

# 109
 • София
 • Мнения: 2 894
Не не е ходил на никакви изследвания единственото което сме направили е тази спермограма от вчера защотото правиме опити и не се получава и искахме да видим какво е положението и при него.А за изследване на микробиология и хламидии има ли определени изисквания или е обикновенно взимане на кръв в лаборатория?Извинявам се ако задавам тъпи въпроси но наистина досега не сме обръщали внимание на мъжкия фактор и сега започваме да се информираме и да се запознаваме с проблемите.

# 110
 • София
 • Мнения: 1 950
За хламидии може и с кръвно изследване да се провери дали има или няма, но за микробиология трябва на еякулата и/или на простатен секрет. Като правите спермограмата на 26 март, кажете в лабораторията да ви пуснат и микробиология Peace.
Успех Hug

# 111
 • София
 • Мнения: 353
Нинката80,
По принцип за хламиди в повечето случаи се пуска кръвен тест, но знам, че най-сигурен си остава този който е с цервикален секрет (при жената) и уретрален секрет (при мъжа). В случай, че даже на един от партньорите теста излезе положителен трябва да се лекувате и двамата, така че, ако се спрете на тест за хламиди, чрез секрет те съветвам, по-скоро съжалявам приятеля ти, ти да дадеш проба, чрез цервикален секрет, че преживяването на взимането на уретрален секрет още предизвиква в мен кошмари #Crazy #Crazy #Crazy, а са ми взимали такава проба преди 15г.  Joy

# 112
 • близо до София
 • Мнения: 1 986
Татко Варба, поздравления за хубавите резултати! Това още веднъж доказва ползата от добавките и наградата от упоритостта. Айде дано по-скоро се похвалите с резултат.

# 113
 • Мнения: 2 361
.........че преживяването на взимането на уретрален секрет още предизвиква в мен кошмари #Crazy #Crazy #Crazy, а са ми взимали такава проба преди 15г.  Joy

Ти да мълчиш! Crossing Arms Аз толкова време пазех в тайна подробностите около това изследване, пък ти си на път да ми съсипеш труда! Naughty Joy Току виж някой мъж прочел и тотално се отказал от намерението да даде уретрален секрет! Shocked ooooh!
 Joy Hug

Готина снимка си барнал  Wink, само да вметна, че нещата не винаги изглеждат така. На снимката се вижда варикоцеле в напреднал стадий. При нас няма нищо видимо. Дори и с напипване не се разбира. А варикоцелето е двустранно - 1-ва и 2-ра група. Ако някой мисли, че варикоцеле в начален стадий не нанася поражения, готова съм веднага да го оборя! Затова винаги препоръчвам консултация с уролог - андролог! Peace

# 114
 • София
 • Мнения: 353
Здравейте момичетаbouquet  bouquet  bouquet
Понеже това, което съм забелязал, че най-много интересува получилите резултати от спермограма е да разберат дали показателите им са добри или лоши, реших че тази статийка може да е полезна за случая.Спермограмата (сперматограма) представлява пълен, разгънат анализ на спермата (физични свойства, химичен и клетъчен състав, биохимизъм и т.н.), който анализ дава възможност да се даде оценка на качествата на спермата на мъжа. Характеристиката на спермограмата включва редица показатели, като следва да се отбележи, че не винаги всяко отклонение от дадените характеристики в една или друга страна се явява признак на заболяване. Само комплексната оценка от получените данни и тяхната взаимна връзка позволяват да се даде правилното заключение относно спермената годност на мъжа. Следва да се знае, че спермограмата не отразява само оплодителната способност на мъжете, а напротив дава ценна информация и за други патологични отклонения в състоянието на мъжа.

Кои са основните показатели на спермограмата:
1.       Количество еякулат – от 2 до 5 ml.

2.       Цвят – млечно-бял.

3.       Мирис – кестенов, според някои бадемов.

4.       рН – 7.2 – 7.4.

5.       Време на сгъстяване – 3 - 5 минути.

6.       Време на втечняване - 20 - 40 минути.

7.       Вискозност – 0 - 5 mm.

8.       Количество сперматозоиди в 1 ml – 60 - 120 mln/ml.

9.       Количество сперматозоиди в целия еякулат – 120 - 600 mln.

10.       Подвижност на сперматозоидите:

10.1.    Активноподвижни – 60 – 70 %;

10.2.    Слабоподвижни – 10 - 15 %;

10.3.    Неподвижни – 20 – 25 %;

11.   Количество на живите сперматозоиди – 70 – 80 %.

12.   Количество на мъртвите сперматозоиди – до 20 %.

13.   Общ процент патологични сперматозоиди – до 20 %.

14.   Сперматогенезни клетки - общ процент – 1 – 2 %.

15.   Левкоцити – до 10 в зрителното поле.

16.   Еритроцити – не.

17.   Епителни клетки – 2 – 3.

18.   Кристали на Бехтер – единични.

19.   Лецитинови зрънца – множество.

20.   Слуз – не.

21.   Спермаглутинация – не.

22.   Микрофлора – не.

23.   Специални проби:

23.1.    Резистентност – 120 и повече минути;

23.2.    Метаболитна активност – 60 и повече минути;

23.3.    Спермена умора – процента на повдижните форми през 1 час намалява на 10%, след 5 часа – на 40%.

23.4.    Скорост на движение на сперматозоидите – 3 mm/min.

23.5.    Скорост на движение на спермата – 18 km/h.

За спермодаването, което е необходимо за изследването, мъжете трябва да изпълнят няколко основни изисквания:

-         абсолютно полово въздържане – както от секс, така и от мастурбация и полюции – за 4 – 5 дни;

-         в дните на въздържание следва да не се употребява алкохол, цигари, наркотици, вредни вещества, медикаменти, да се спазва благоприятен хранителен режим, с пълноценно хранене и почивка, за да се установят най-оптималните суловия на спермопроизводството;

-         не следва да се носят тесни панталони, пристягащо бельо;

-         не трябва да се прилагат вани по време на баня, а да се ползва душ, с умерена топлина на водата.

Бележки върху анализа на спермограмата:

Времето на втечняване е първият изучаем показател. Изхвърлената сперма, по правило, представлява коагулат, т.е. не се явява съвършено течна. В продължение на известно време, еякулата става течен под влияние на ензимите от простатната жлеза, които се съдържат в семенната течност. Втечняването се определя по изменението на вискозността на спермата. За това, еякулата, събран в специален шприц-уред, се пропуска през специална игла. Вискозността се измерва по дължината на “проточване на конеца”, който се създава от прокапващата капка. Спермата се счита за втечнена, ако “кончето” не превишава 2 cm. Нормалната сперма се втечнява за 20 – 40 минути. В някои лаборатории е прието времето от 60 минути. Ако втечняването се проточва във времето, или не настъпва, то следва да се търси проблем във функционирането на простатната жлеза.
 
Връзка между времето на втечняване на еякулата и мъжкото безплодие не е открита. Вероятно вискозността на спермата не оказва пряк ефект върху нейната оплодителна способност. Все още е спорен въпроса за съдбата на сперматозоидите в коагулата на спермата. Трябва да се знае обаче, че повишената вискозност на спермата, насочва към дисфункция на простатната жлеза, което означава нарушение в биохимичния състав на семенната течност, а това в редица случаи е причина за безплодие.

Анализа на невтечнената сперма може да доведе до грешки в определянето на концентрациите и подвижностите на сперматозоидите. Затова, за определяне на другите параметри на еякулата, специалистите изчакват пълното втечняване, или добавят в спермата специални химични вещества, които ускоряват разтварянето.

Обем на еякулата – това е една от най-важните характеристики на спермата. Заедно с концентрацията на сперматоидите, този показател дава представа за общото количество на сперматозоидите ицхвърляни при изпразване на мъжа. Обемът не следва да бъде по-малко от 2 ml. При по-малко от 2 ml следва да говорим за олигоспермия и да търсим проблем. Трябва да се знае, че дори и в малкото количество еякулат да има сперматозоиди, т.е. да са във висока концентрация – например над 40 милиона, то намаленото количество обем, показва заплаха за оплодителната способност на спермата.

При изхвърлянето на сперматозоидите във влагалището, то те попадат в агресивни условия. Киселата среда на влагалището е пагубна за сперматозоидите и голяма част от тях загиват в продължение на 2-3 часа. За това време, най-подвижните и най-здравите следва да преодолеят бариерата на маточната шийка и да попаднат в маточната кухина, за да се насочат към яйцеклетката. През целият си път, те могат да бъдат уязвими. Семенната плазма (семенната течност) за известно време алкализира средата на влагалището, като намалява киселинността му, с което подпомага на сперматозоидите да попаднат в матката, преминавайки през също алкалната среда вече на маточната шийка. Ето защо, малкият обем на семенна течност е притеснителен, въпреки големият брой сперматозоиди, т.е. няма да има кой да създаде нормални условия за преживяване на сперматозоидите. Освен това, семенната плазма, е важна и за самото хранене на сперматозоида, който консумира определени вещества, нужни му за оцеляване и живот.

Друга немаловажна функция на семенната плазма е способността й да преодолява имунния конфликт, който се образува в женското влагалище, тъй като за жената, сперматозоидите се явяват чужди клетки, които имунната система счита, че трябва да унищожи. От тази гледна точка, обемът също има важно значение. Още доста важни свойства на семенната течност тепърва предстои да бъдат установени.

Важно е да се знае и още един физиологичен феномен, а именно, че прекаленият обем еякулат, също не се толерира от женското влагалище, тъй като неговата вместимост (т.е. количеството, което попада в т.нар. приемник на спермата – рецептакулум) е 5 ml. Останалият еякулат изтича от влагалището. Част от еякулата се полепва и по половия член.

Ето защо, пациентът следва да даде и последната капка сперма, и пълноценно да бъде събрана като количество, за да не се получи грешно тълкувание на резултатите от анализа. Следва да се има предвид, че най-богата на сперматозоиди е първата порция от спермата.

В случаите на т.нар. ретроградна еякулация ( семеизпразване в пикочния мехур на мъжа, а не през уретрата навън), оргазъм настъпва, но сперма не се появява. В тези случаи следва да се анализира порцията урина след изпразването за наличие на сперматозоиди и да се предприемат изследванията нужни за преодоляване на тази патологична еякулация.
 
Цвета на еякулата е доста относителен показател. Традицията да се записва цвета и мириса на спермата е останала от старите лекари през 19-ти век, когато с тези признаци се класифицирали химичните вещества, а също и течностите в организма. Днес цвета и мириса на еякулата не носи голямо диагностично значение и Световната Здравна Организация не дава препоръка за задължителното им фиксиране при изследвания, но следва да се имат предвид – например при хемоспермия – розово оцветяване на спермата от еритроцитите на кръвта. При болшинството мъже, спермата има седефен цвят, като при различните мъже, дори и при един и същи мъж, могат да се наблюдават отенъци в цветовете – жълтеещ цвят, бяло-сивкав цвят, перлен отенък и др.

Водородният показател, или известното рН, показва каква е киселинността или алкалността на спермата. Това е важен показател, който служи за определяне на нарушенията в репродуктивната и половата функция на мъжете. Нормалният еякулат има рН между 7.2 и 7.4, в някои лаборатории се приема алкализация до рН 8.0. С други думи, спермата има леко алкален (основен, базисен) характер. Измененията в този показател обаче, ако няма никакви други нарушения, не свидетелства за спермена болест, а вероятно за някаква диетична грешка и променени условия на живот, което със специални режими може да се отхвърли или установи при нужда.

Кинезиграма на сперматозоидите – представлява показател, който определя подвижността на сперматозоидите, като тя дава четири групи резултати:

1/ Категория А – тук се отнасят сперматозоидите с бързи и праволинейни движения, чиято скорост на движение е не по-малка от 0.025 mm/s (т.е. не по-малко от половината от собствената клетъчна дължина в секунда).

2/ Категория В – тук се отнасят сперматозоидите, с по-бавни, но също праволинейни движения, чиято скорост е по-малка от  0.025 mm/s, но траекторията им на движение е права.

3/ Категория С – в нея попадат сперматозоидите, които се движат неправолинейно, както и тези които се движат на едно място, или се извършват кръгови движения, т.нар. гонене на опашката.

4/ Категория D – това е категорията на напълно неподвижните сперматозоиди.

В еякулата на мъжа винаги присъстват всички категории подвижност. Обикновено повечето неподвижни сперматозоиди от категория D (между 40 и 60%) са мъртви или умиращи от старост сперматозоиди. Поради това, колкото е по-малко въздържанието през семеизпразване, толкова по-малко са неподвижните сперматозоиди в еякулата. Много бързите праволинейно движещи се сперматозоди от категория А (между 40 – 60%), са здрави, но млади сперматозоиди, които са били сформирани неотдавна в тестисите. Непрогресивно-подвижните сперматозоиди от категория В обикновено 10-15%, като правило са или с нарушения в структурата на шийката и камшичето си, или част от тях са стареещи. Най-малко са сперматозоидите от категория С (между 5 и 15%)

В нормалната фертилна сперма, прогресивно-подвижните сперматозоиди (А+В) следва да не са по-малко от половината, а бързите прогресивно-подвижни (А) не по-малко то ¼. На подвижността на спематозоидите влияят много фактори. Важни фактори са температурата. Като важен фактор се явява температурата: при температура на тялото около 37°С, скоростта на движение е максимална, при стайна температура – намалява, при температура около 10°С сперматозоидите почти не се движат. Нерядко, сперматозоидите биват отнасяни към категория В, поради съхранението им на стайна температура. Ако същите сперматозоиди се поставят при  37°С, те попадат в категория А. Поради това, микроскопите за изследване биват снабдявани със специални апарати, доставящи максимално комфортна температура на сперматозоидите, орегулирана към телесната от около 37°С.
Съществуват и методики, позволяващи да се разбере какво количество сперматозоиди сред неподвижните се явяват живи. Затова спермата се оцветява със специалното багрило еозин. Това вещество с червен цвят не може да проникне през обвивката на сперматозоидите, но обвивката на умрелите клетки бързо се разрушава и то ги оцветява в червено. Даденият метод има смисъл да се приложи при съмнение за акинозооспермия – пълна неподвижност на сперматозоидите, за да се изясни свързана ли е неподвижността със смърт, или с нарушения в двигателния апарат на сперматозоида.

Аномални сперматозоиди с уродлива форма – могат да са двуглави, без камшичета, криви, с множество опашки, с деформирани главички, което се приема до норма, ако техният процент е не повече от 8.5%, от общото количество на сперматозоидите в пълно-обемен еякулат. Делът на аномалните сперматозоиди се определя по две методики:

1/ Чрез изучаване морфологията на сперматозоидите в нативен еякулат, т.е. прясно-добита сперма, разглеждана под микроскоп в нативна форма. При това се пресмята на всеки 100 сперматозоида, колко са аномални. Този метод е неточен и отчасти субективен, тъй като без специална обработка на спермата не винаги могат да се видят всички нейни клетки. Освен това, сперматозоидите се движат и трудно понякога могат да бъдат разгледани детайлно.

2/ При превишаване на аномалните сперматозоиди от бариерата от 50%, се провежда изучаване на морфологията им в оцветен вид. За целта, капка сперма се размазва по предметно стъкло, което се изсушава на поток въздух, обработва се със спирт, отново се изсушава, преминава оцветяване в няколко оцветителя, отмива се от излишните оцветители и след това се капва специален балсам, чрез който под имерсия се наблюдават сперматозоидите. След такава обработка сперматозоидите се обездвижват, оцветяват и прикрепват към предметното стъкло, с което лесно могат да се диагностицират.

Качество на спермата – за нейната оценка се преценяват не само делът на аномалните сперматозоиди (следва да бъде не по-малко от 85% в оцветна намазка), но също и средното количество патологии на един сперматозоид, т.е. т.нар. индекс на спермални нарушения (SDI) и средното количество патологии на един аномален сперматозоид (т.нар. индекс на тератозооспермия -  TZI). При надвишаване на TZI над 1.6, спермата се счита за аномална, а при превишаване на SDI над 1.6 могат да възникнат проблеми дори при изкуствено оплождане.

Спермаглутинация – т.е. слепване, коагулиране на сперматозоидите – представлява сигнал за имунни нарушения и конфликти. Често неправилно се смята, че аглутинацията не позволява на сперматозоидите да се движат свободно и да достигнат яйцеклетката. Това не е вярно. Само по себе си, слепването обхваща една не голяма част от сперматозоидите, и не препятства на движението на повечето, но наличието на аглутинация може да свидетества за присъствие в еякулата на атиспермални антитела, които да станат причина за безплодие. Истинската спермаглутинация не винаги може да се разпознае лесно, понякога се изискват методики за отличаването й от т.нар. спермагрегация. Агрегацията на сперматозоидите (сперагрегацията), това е слепване, предизвикано от неимунни причини, а от слуз, която се съдържа в семенната течност. Спермагрегацията на фертилните сперматозоиди не оказва влияние.

Антиспермални антитела (АСА)  – те представляват антитела на организма срещу сперматозоидите, като те потискат движението
на сперматозоидите. Прилепвайки към главичката им, те препятстват оплождането. АСА могат да се образуват както в организма на мъжете, така и в организма на жените, водейки до безплодие. За диагностициране на АСА в спермата се ползват различни методики, най-разпространен сред които се явява т.нар. MAR-тест (Mixed Immunoglobuline Reaction - "реакция на имуноглобулините при смесване").

Левкоцити  - в норма, концентрацията им не следва да превишава 1 милион за милилитър. Прието е да се счита, че голямата концентрация на тези имунни клетки може да свидетелства за възпалителни процеси в придатъците на половите жлези (простата или семенни мехурчета). Без специално оцветяване, което да отличи левкоцитите от незрелите клетки на сперматогенезата, е трудно. Затова Световната Здравна Организация препоръчва специално оцветяване.

Последна редакция: пн, 24 мар 2008, 10:59 от TATKO BARBA

# 115
 • Мнения: 1 248
Татко Барба, гледам напредваш...мисля че със списък на темите свързани с мъжкия фактор-напр. за витимините, и статийките които вече имаме сме готови първоначално за новата тема Thinking...можеш да пуснеш няколко последователни поста с различните статии, а пък после винаги може да се допълва. Hug

# 116
 • Мнения: 2 361
Тони, Татко Барба,
може да помолите нашата модка Тани да премести статиите в отделна тема. Peace
Аз ще се включа по-късно! Поздравления за чудесното хрумване! Hug

# 117
 • София
 • Мнения: 353
Хоупче,
аз още очаквам предложения за заглавие на темичката, което да е насочващо търсещите и да излиза на търсачка евентуално и ще пусна темичка като ще копирам тези статии там.
Хайде момичета, давайте предложения Praynig Praynig Praynig. Много благодаря предварително.
Аз си мислех нещо за "Мъжки фактор - спермограма, витамини, съвети". Умишлено съм използвал думички като спермограма и витамини за да излиза на търсачка както казах, но приемам всякакви предложения за корекции.
Много  Hug Hug Hug на всички.

# 118
 • Мнения: 4 321
"Мъжки фактор - спермограма, витамини, съвети".

Заглавието е чудесно.
Наистина е добре да съдържа думички подходящи за търсене чрез търсачка Simple Smile

# 119
 • под земята.... (може и да съм картоф)
 • Мнения: 939
 newsm78 намерих нещо тук, ако мислите, че ви върши работа....
I. ОБРАЗУВАНЕ НА СПЕРМАТОЗОИДИТЕ /сперматогенеза/

Сперматозоидите /остарял термин, означаващ буквално "семенно животинче", защото на първите изследователи видели го под микроскоп е изглеждал като "животинче", докато всъщност е само семенна клетка и би следвало да се говори за СПЕРМИИ, а не за сперматозоид/ се образуват в ТЕСТИСИТЕ приблизително след 11, 12 година на мъжа и този процес продължава без прекъсване на практика до края на живота на мъжкия индивид.

1. ТЕСТИСИТЕ /мъжки семенни жлези/ са чифтен орган с разностранна функция. Произвеждат хормони, като и спермии.
Големината на тестиса е различна през различните периоди на живота, както и при различните индивиди. Усреднените стойности за новородени в см са: дължина/д/ =1, височина/в/=0.5, ширина/ш/=0.3-0.4. при момчета на 16-17год: д=3, в=2, ш=1.6. при възрастни мъже: д=4-5, в= 2.5-3-5, ш= 2-2.7.

Размерът на тестиса НЕ дава информация за половата мощ на индивида!

Левият тестис при около 70% от мъжете обикновено е малко по-голям от десният и лежи по ниско от него. В останалите 30% е обратното. И двете ситуации са нормални.

Всеки тестис е разделен на отделни делчета /200-300/, всяко от тях съдържа по 1-3 извити семенни каналчета /с обща дължина над 180метра/ те завършват с малки изходи в главата на НАДСЕМЕННИКА и оформят неговия канал.

Образуването на спермиите се извършва в семенните каналчета на тестиса под контрола на сложни хормални биохимични процеси. Първичните семенни клетки преминават дълъг и сложен процес на различни степени на зрялост.

Целият процес - от създаването на първичната семенна клетка до узряването и протича за средно СЕДЕМДЕСЕТ И ДВА ДНИ.

Зрелият спермии има строеж отговарящ на функционалното му предназначение. Под микроскоп ясно се различават: главичка - носител на генетичния материал, снабдена с ензими разтварящи обвивката на яйцеклетката; шийка - със спираловидно подредени митохондрий носители на енергията; опашка с микрозоми.

В тялото на момчето спермийте се придвижват САМО пасивно. Самостоятелното им движение започва едва след еякулацията, когато се смесят със секретите на семенните мехурчета и простатната жлеза.

2. НАДСЕМЕННИК /епидидим/ - от тестиса спермийте преминават в надсеменника, който лежи върху тестиса, изграден е от глава, тяло и опашка и преминава във СЕМЕПРОВОДА. В епидидима спермийте окончателно узряват, натрупват се предимно в опашната част и налягането което оказват тук стимулират желанието за сексуална активност на момчето.

3. СЕМЕПРОВОДА започва от надсеменника и се отваря в пикочопровода.
При срез има звездообразна форма и е обвит с трипластов мускулен слой, който при свиването си осъществява всмукващи и изтаскващи въздействия върху съдържимото си.
Точно при контракцията на този мускулен слой индивида преживява върховото усещане на оргазменото преживяване.

4. СЕМЕННИ МЕХУРЧЕТА - чифтен орган, разположени са под пикочния мехур и представляват издънки на семепроводите с многобройни извивки. Имат средни размери от 5см дължина и 2см широчина. Много дълго време се е смятало, че семенните мехурчета са резервора за сперма.
Днес знаем, че това не е така.
Основния резервоар на сперматозоидите е в опашката на епидидима, а семенните мехурчета произвеждат секрет, който наред с този на простата образува еякулата.
Секрета, който отделят е с белезникав цвят, рН = 7.3, с желатиноподобна консистенция.
В него ВИНАГИ СЕ НАМИРАТ ОТДЕЛНИ СПРМАТОЗОИДИ попаднали тук при препълване на ампулите на семеотводящите каналчета или при полова възбуда без еякулация!

5. БИЛБОУРЕТРАЛНИТЕ ЖЛЕЗИ
са двойка големи колкото грахово зърно жлези разположени от двете страни на пикочопровода, отделящи стъкловиден алкален слузест секрет "прочистващ" пикочопровода от остатъчна урина и подготвящ пътя на еякулата.

6. ПРОСТАТНАТА ЖЛЕЗА е единична жлеза с кестенообразна форма отделяща секрет със сложен състав, важна част от еякулата.
На практика жлезата отделя секрет непрекъснато, което е дало повод активността и да се раздели на две фази: на покой и на активност.

Секрета отделян във фаза на покой е по-малък като количество и по-беден като качество, отделя се чрез урината и не надхвърля 0.5 милилитра за 24 часа.
Секрета отделян при полова възбуда /фаза на активност/ е до 2 милилитра за час, като колкото по-голямо е възбуждането по време - толкова по-голямо е количеството на простатния секрет отделен с последващата еякулация.

II. ЕЯКУЛАЦИЯ
/ изпразване, изхвърляне/ При човека няма напълно рвфлекторен характер и е зависима от висшите корови /съзнателни/ функции на мозъка. Еякулацията на анатомично ниво зависи от еферентни симпатикови влакна /за разлика от ерекцията, която се осъществява от парасимпатиковата инервация/.

Центърът на еякулацията се намира в поясното ниво на гръбначния мозък.
Когато възбудните сигнали предавани там от тактилните/за допир/, визуалните, слуховите, обонятелните etc рецептори достигнат генетично предопределен праг на поносимост, този център експлозивно разрешава натрупаното напрежение чрез ритмично съкрашение на гладкомускулните елементи на органите описани по-горе. В тези съкращения участва и мускулатурата от основата на пениса и кавернозните тела.
Спермата се изтласква на няколко порции, като първите 3-4 контракции са най-силни по мощ.
Много любопитно е да се отбележи, че след многобройни изследвания се установи, че контракциите при мъжа следват през ТОЧНО установен интервал = 0.8 секунди между тях и със същата честота едновремено пулсира и аналния сфинктер на мъжа. Това е абсолютна стойност и зависимост валидна при всички мъже!
В зависимост от предходното въздържание еякулационните вълни са от 2 до 15 и повече, като след първите 3-5 вълни тласъците стават по-слаби и през произволни времеви интервали.
Експериментално е установено, че с възраста броя на първите силни контакции намалява, без това да променя времевия интервал от 0.8 секунди м/у тях. При повторен полов акт броя на контакциите като цяло намалява.
Според студиите на водещите специалисти еякулацията се дели на две фази, преживявани чисто субективно: първата е свързана с отделянето на спермата от изходните пътища вузприема се като неудържимост и неуправляемост на настъпващата еякулация, при млади мъже този процес трае 2-3 секунди и се преживява като МАКСИМУМА НА ОРГАЗМЕНОТО УДОВОЛСТВИЕ, това е мига ПРЕДИ същинската еякулация. Втория стадий включва същинската еякулация, т.е изтласкването навън.
Отличаването на двата стадия се губи с нарастване на вузрастта. При по-възрастни мъже фазата на "връх миг преди изпразването" се слива с фазата на същинска еякулация, отново без да се променя времевата зависимост от 0.8 сек и аналната обвързаност.
Веднъж започнали еякулационните вълни не могат да бъдат спрени. Стресиращи вниманието събития / силен шум, гърмеж, влизане на непознато лице etc../ могат само да смутят и да заглушат оргазменото преживяване на момчето, без да прекратят процеса на еякулация.

III. ЕЯКУЛАТ
/ сперма, семенна течност /

1. ПРОЦЕНТНО ОТНОШЕНИЕ НА СЪСТАВА
Семенната течност / спермата / се образува ПО ВРЕМЕ НА ЕЯКУЛАЦИЯТА от спермийте/сперматозоидите/, секрецията на семенните мехурчета простатната жлеза и булбоуретралните жлези.

Състои се от:

- 10% спермии / сперматозоиди/
- 20% простатен секрет
- 60% секрет от семенните мехурчета
- 10% други секрети

Приблизителният химически състав не е предмет на това кратко изложение, но можете да го намерите навсякъде в интернет.

2. КОЛИЧЕСТВО НА СПЕРМАТА
За нормално количество на еякулата се приема от 1.5 милилитра до 6 милилитра получени след 4-5 дни на полово въздържание.
Намаленото количество сперма, както и увеличеното му такова - НЕ Е ИНДИКАТОР нито за полова мощ, нито обратното!
Тъй като обемът на спермата се колебае индивидуално и е свързан освен с генетичните индивидуални различия, също и с честотата на възбуда-изпразване, количество на отделян секрет от простата и семенните мехурчета и т.н - притесненията и хвалбите на някои мъже са неоснователни!
Например:
системното отделяне на повече от 6милилитра сперма /милтисемия/ е налице при повишено отделяне на тестостерон / при анаболен прием, или при прием на "безвредни протеини"/, както и при възпаление на простатата. В този случай количеството на сперматозоидите остава нормално, но те се разпределят в по-голямо колиество течност и това водейки до "относителен недоимък" резултира в невъзможност за оплождане, стерилитет!
И обратното: мъж с 1.3милилитра семенна течност може да има великолепни оплодителни качества!

3. ВИД, АРОМАТ И ВКУС НА СПЕРМАТА

Нормалният еякулат има белезникав, сивкавобял през жълтеникавобял до млечно бял опалесциращ вид.
Цветът, миризмата и вкуса на спермата са строго индивидуални, но са променлива величина зависеща от общото здравословно състояние на момчето.
Мнозина автори сравняват аромата на мъжката сперма с този на цъфтящо кестеново дърво, но това е неоснователно.
Примесите на кръв /хемоспермия/ според това къде и кога е настъпило кървенето оцветяват спермата в светлочервено, тъмнокафяво или черно.
Рязката промяна в цвета на спермата винаги е повод за консултация със специалист.
Най-често /за радост!/ се оказва кървене след преминало бъбречно камъче/песъчинка, но не винаги е така.
Възпаленията могат да оцвят спермата в интензивно жълт цвят / от измрелите във ваша зашита левкоцити/ , което налага да посетите спец, но ако това не е рязка промяна на цвета а винаги е бил такъв - нямате повод за сериозни тревоги.
Макар, че спермата притежава характерен тръпчив аромат - този аромат е силно индивидуално зависим. Както няма две момчета с еднакви пениси - така няма и два еякулата с еднакъв аромат, и това вероятно е част еволюционния механизъм за подбор на полов партьнор.
Вкусът на спермата е също индивидуален, но най-общо се описва като соленоват /поради концентрираното съдържание на минерални соли/ и "блудкав, лигав" /поради алкалния характер възприеман от рецепторите в устата. ако изпиете глътка силен разтвор на сода за хляб във вода ще добиете представа що е то "блудкав" вкусSmile / Писанията на задморски хубавици за "ананасова диета" та да подобрите "вкуса на спермата" смятайте за момински фолклор или за рекламен трик на фирмата продаваща ананаси
Вярно е, че вкусът и аромата при всеки индивид варират, но далеч не в степен такава, че да се влияят от храна. Но от системно тютюнопушене и лекарства - със сигурност се влияят.

4. СГЪСТЯВАНЕ, ВТЕЧНЯВАНЕ И ВИСКОЗИТЕТ


Веднага след изхвърляне под въздействието на свободния кислород спермата се сгъстява и изглежда като нехомогена маса от течност с плуващи в нея "парцали" или "топчета".
ТОВА Е АБС НОРМАЛНО!
След 5 до 30 минути тя отново добива хомогенен вид, втечнява се и изглежда равномерно полупрозрачна.
Този процес се дължи на специфични ензими в простстния и семенномехурчестия секрет.
Вискозитетът е точливостта на капката - капка сперма се отделя като се проточва от нея дълга нишка и това е нормално.

5. ВОДОРОДНА СРЕДА НА СПЕРМАТА

рН на прясната сперма е между 7.2 и 7.8.
Тя е резултат от алкалните секрети на тестисите и семенните мехурчета и киселите секрети на простатата. Това рН осигурява оптиманата възможност за оплождане.

6. ПОДВИЖНОСТ И ПРЕЖИВЯЕМОСТ НА СПЕРМИИТЕ /СПЕРМАТОЗОИДИТЕ/

Ето, че стигаме до най-любопитния въпрос: колко, къде и как преживяват сперматозоидите след като напуснат мъжката полова система?

Да започнем от нормалния случай:
чрез изпразването на мъжа спермиите попадат в задната част на влагалището до отвора на шийката на матката.
Само след 2 минути те са в слузта на маточната шийка. Проникването на сперматозоиди в слузната запушалка и последващото им придвижване се определя от сложни хормонални, имунологични, и бактериални влияния, както и на крайно интересни физико-химични реакции м/у спермата и лигавицата на женските органи, които не са предмет на това кратко изложение.

Важно е да се разбере, че наличието на еякулат в женските полови органи незабавно води до драстична промяна на средата - облагодетелствуваща евентуалното зачеване.
Природата е най-великият архитект и е създала най-съвършенният механизъм за възпроизводство, който изобщо познаваме!

Това наличие на сперма във влагалището незабавно отключва изключително сложна каскада от събития.
Най-общо: яйчниците започват производство на специфични хормони повлияващи качеството на цервикалната слуз и скоростта на придвижване на сперматозоидите.
От тук: скоростта на придвижване на сперматозоида представлява приблизително 3 мм в минута, т.е. за една секунда, той се придвижва на разстояние, равно на дължината на собственото му тяло.
При предвижването си, изразходва достатъчно енергия, тъй като следва да се движи и срещу течение, т.е. в посоки със съпротивление. И доколкото ресничките в женските маточни тръби определят посоката на подобно течение, то сперматозоидите винаги се насочват в посока на яйчника.
Приема, че в матката сперматозоидите за 3 минути изминават 1-1.5 см, т.е. за да излязат от семенната маса, да попаднат в маточната кухина и оттук да изминат цялото маточно тяло, сперматозоидите оползотворяват средно между 1.5 до 3 часа астрономическо време. По този начин, няколко часа след изпразване на мъжа в приемника на спермата във влагалището на жената, са налице всички условия за преминаване на сперматозоидите, и последните ще са вече попаднали в маточните тръби, където под влияние на стимулите на яйцеклетката, един от тях ще я открие и оплоди.

Следователно оплождането не става по-рано от 8 часа след половия акт. Следва да се има предвид, че зрялата яйцеклетка е годна за оплождане приблизително 24 часа.

Възниква въпросът и в какъв промеждутък от време, оплождане може и да не настъпи, но спермата да запази оплодителната си способност, ако разбира се не е имало повторно съвокупление, при което мъжът да е провел изпразване, или без обмиване на половия член от първият акт, да е въвел пениса във вагината на жената повторно, както и в случаите, в които е осъществен анален секс с изпразване в аналното отверстие и съответно да е налице изтичане на сперма от ануса във вагината, която сперма е била допълнително депонирана с помощта на въведен пенис, пръсти или друг способ.
Резултатите от наблюденията дават основание да се предположи, че този промеждутък може да бъде доста продължителен. НАПЪЛНО Е ВЪЗМОЖМО , СПЕРМАТОЗОИДА ДА ОПЛОДИ ЯЙЦЕКЛЕТКАТА 8 - 10 ДНИ СЛЕД ПОЛОВИЯТ АКТ!!!
Някои изследователи считат, че в случаите, в които е имало полово сношение до менструирането на жената, сперматозоидите могат да преживеят в тръбите на жената и да оплодят айцеклетката в следменструалния период.
Препоручва се тази хипотеза да не се отхвърля, особено в случаите, когато става дума за ранна овулация.
Днес е прието да се счита, че сперматозоидите могат да останат подвижни в слузта на маточната шийка или в тръбите ОКОЛО 7-8 ДНИ, като тяхната заплодителна способност се запазва за повече от 24 часа, като от това правило винаги може да има изключения.


Сега за няколко куриозни случай описани в специализираната литература даващи основания да се мисли, че сперматозоидите НЕ "ЖИВЕЯТ ЕДНА МИНУТА"!


- преди не мн време един известен USA филмов актьор води и спечели шумно дело против бившата си жена, която "чрез измама, при орален секс откраднала от него сперма " с която по-късно била оплодена.

- друг водещ USA психиатър успя да спечели дело за бащинство в съда срещу бивша негова пациентка, вманиачила се и изровила от чувала за боклук на психиатъра ползван от него презерватив със съдържимото на който се самооплодила и родила здраво момченце.

- най-изумителният случай бе споделен на един конгрес преди години: по време на войната в Босна при разпадане на бивша Югославия - млада мед сестра, девственица, италианка, доброволка на Червен кръст е ранена от случаен заблуден проектил /проектил е оловцето на патрона което излита и убива = куршум / в долната част на корема, като проектила /куршума/ преминава през левия яйчник и засяда в гръбначен мускул без да нанесе сериозни поражения.
След рутнна операция за изваждане на проектила /куршум/ мед сестра е изписана и се връща на работа.
След пет месеца се оказва бременна.
Износва и при доказано девствен статус ражда здраво момиченце.
По времето на нейното раняване в лазарета постъпва войник от босненските мюсюлмански милиции ранен в десния тестис, като проектилът е оформил входно-изходно отверстие, тоест преминал през тестиса и продължил да лети.
На войника травмирания тестис е бил отсранен поради настъпилите необратими промени в него.
ДНК пробата по категоричен и безспорен начин доказва, че казаният войник е биологичен баща на момиченцето / нито той нито Майката обаче педявяват претенция за това/.

Ако беше прецедент /първи случай/ професионалната колегия би го приела на нож, с нужната доза скептицизъм. Но не е първи подобен случай: има документиран един такъв по време на USA гражданска война и втори доказан с млада белгийка по време на Втората световна. Този е третият.


П.П. ъъъммм, това е копи-пейст - не съм го чела подробно, та ако има нещо нередно - не ми се сърдете.Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт