«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

ѕроблемно забремен€ване
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
105-119 от 272 отговора

под зем€та.... (може и да съм картоф)

ћнени€: 939
ћишинка, благодарим за рамото. Hug«начи ли че и ти € харесваш тази статийка? newsm78  ажи си мнението,мол€-не е ли малко дълга?
 азвайте ако се сещате за други аспекти,да търсим инфо.
» ако кажете да се редактира,също. Thinking(гони ме безсъние Embarassed)


луд умора нема - само се поти. ќпределено стати€та тр€бва първо да се прочете (нещо, което аз не направих, а само € изкопирах и й придадох шарен външен вид)  и при нужда да се допълн€т н€кои неща. ќбаче тези дни н€мам нито време, нито желание да се занимавам. ѕравете каквото искате - форума нито е мой, нито аз решавам кое къде да се пише и да се слага, нито съм компетентна.

ninkata80, като направите следващата —√, напиши и времето на въздържание - не е никак маловажно.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 353
Ќинката 80,
ѕодреп€м изразеното от момичетата, че тр€бва да си направите спермограмата в ÷ентър по ин-витро. —амо от там можеш да очакваш, че резултатите ще са точни и пълни и ще могат да послужат на уролога ви при диагностицирането на проблема и предприемането на съответните мерки за решаването му.  ато гледам резултатите ви ти препоръчвам, когато пускате спермограма да си направите и изследване за хламиди.
”спех  Peace

ћишинка,
Ѕлагодар€ за помощта cvete  ¬€рно, че статийката е малко дългичка, но пък е много подробна и изчерпателна, а именно това см€там, че интересува всеки който тръгне да се рови и да разрешава подоби проблеми.

“онитка,
Ѕлагодар€ за обучението как се вмъкват картинки в постовете  lovekiss    ато резултат от него ще мога и аз да се включа в събирането на инфо по темичката. ≈то го и него:


¬арикоцеле - представл€ва разширение на вените на тестисите - plexus pmpiniformis (венозното сплетение на семенни€т кордон, по което се оттича венозната кръв от тестиса, епидидима и семепровода - vas deferens).“ова от сво€ страна води до венозен застой на нарушен дренаж на венозната кръв от тестиса.„естота на разпространение: 15-20% от мъжете по света страдат от варикоцеле. ¬ 40% от случаите има нарушени€ в оплодителните функции при мъжете с доказано варикоцеле.

¬ 80% от случаите варикоцелето се намира в леви€ тестис, което се €в€ва като резултат от следните анатомични фактори:

Џгълът, под който л€вата вена на тестиса се свързва с л€вата бъбречна вена.
”вреждане на венозните клапи на л€вата тестисна вена.
”величаване на нал€гането на л€вата вена renalis, дължащо се на увеличеното нал€гане на коремната аорта и горната опорочна артери€ - arteria mesenterica superior.
–азличават се 2 форми на ¬арикоцеле:
 линично изразено:
- вижда се при оглед и палпаци€ при пациента Ц в легнало и изправено положение.
- вижда се при оглед и палпаци€ при пациента Ц в легнало и изправено положение с помощта на ¬алсалва тест.
—убклинично Ц установ€ва се само след ехографско изследване /dopler ultrasound/ на вените на леви€ тестис.
Ќай-важното усложнение на варикоцеле e увреждане на качеството на спермата при мъжа (инфертилитет).“ова води до различни степени на нарушени€ в сперматообразуването, стигащи до пълна липса на сперматозоиди в е€кулата (јzoospermia).
ћеханизмите на увреждане на сперматогенезата в тестиса от варикоцеле са:

ѕовишаване на температурата в тестиса и топлинно увреждане на клетките, произвеждащи спермата.
Ќамалено кислородно насищане на различните видове клетки в тестиса.
“оксичен фактор, идва най-често от предразположението на тестисите към банални инфекции.
”вреждането на спермата в резултат на варикоцеле става в сами€ тестис.
«ас€гат се директно клетките на тестиса, отговорни за спермообразуването (сперматогонии и —ертолиеви клетки). ”вреждат се също така и Ћайдиговитеклетки в тестиса, които са отговорни за образуването на мъжки€ полов хормон “естостерон.

Ќарушената от варикоцеле сперматогенеза може да доведе до комплексни усложнени€ Ц да засегне предни€ д€л на хипофизната жлеза и произвежданите от не€ гонадотропни хормони FSH и LH.

ƒруго сериозно усложнение в резултат на варикоцеле са хроничните инфекции в тестиса.

Ћечение - само хирургично:

отворена хирургична операци€;
лапароскопска хирурги€;
склеротерапи€ под видео контрол с помощта на балон катетър;
Ќ€ма медикаментозно лечение.
« ѕоследна редакци€: пт, 21 мар 2008, 11:04 от TATKO BARBA »
÷итирай

—офи€

ћнени€: 2 771
¬зехме час за спермограма за 26.03 в клиниката на д-р —таменов.»скам да ¬и попитам освен със тест по  рюгер друго тр€бва ли за да излезнат всички необходими показатели,а за наличие на полови инфекции,какво изследване тр€бва?Ѕлагодар€ предварително!
÷итирай

—офи€

ћнени€: 353
¬зехме час за спермограма за 26.03 в клиниката на д-р —таменов.»скам да ¬и попитам освен със тест по  рюгер друго тр€бва ли за да излезнат всички необходими показатели,а за наличие на полови инфекции,какво изследване тр€бва?Ѕлагодар€ предварително!

Ќинката80,
това, което на мен д-р  ацаров ми каза да си изследвам, освен спермограмата е хламиди€ и микробиологи€, като каза, че това му е достатъчно.
¬ие ходили ли сте на преглед при него, по-скоро съпруга ти ходил ли е при него за да го прегледа д-р  ацаров за н€какви физически признаци, на които може да се дължат влошените му показатели ? јко не е  му препоръчвам непременно да отиде с резултатите от изследвани€та. “ъкмо ще му ги "разчете", ще може да го прегледа и да предприемете необходимото, ако се налага.
”спех  Peace
÷итирай

—офи€

ћнени€: 2 771
Ќе не е ходил на никакви изследвани€ единственото което сме направили е тази спермограма от вчера защотото правиме опити и не се получава и искахме да видим какво е положението и при него.ј за изследване на микробиологи€ и хламидии има ли определени изисквани€ или е обикновенно взимане на кръв в лаборатори€?»звин€вам се ако задавам тъпи въпроси но наистина досега не сме обръщали внимание на мъжки€ фактор и сега започваме да се информираме и да се запознаваме с проблемите.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 950
«а хламидии може и с кръвно изследване да се провери дали има или н€ма, но за микробиологи€ тр€бва на е€кулата и/или на простатен секрет.  ато правите спермограмата на 26 март, кажете в лаборатори€та да ви пуснат и микробиологи€ Peace.
”спех Hug
÷итирай

—офи€

ћнени€: 353
Ќинката80,
ѕо принцип за хламиди в повечето случаи се пуска кръвен тест, но знам, че най-сигурен си остава този който е с цервикален секрет (при жената) и уретрален секрет (при мъжа). ¬ случай, че даже на един от партньорите теста излезе положителен тр€бва да се лекувате и двамата, така че, ако се спрете на тест за хламиди, чрез секрет те съветвам, по-скоро съжал€вам при€тел€ ти, ти да дадеш проба, чрез цервикален секрет, че прежив€ването на взимането на уретрален секрет още предизвиква в мен кошмари #Crazy #Crazy #Crazy, а са ми взимали такава проба преди 15г.  35
÷итирай

близо до —офи€

ћнени€: 1 985
“атко ¬арба, поздравлени€ за хубавите резултати! “ова още веднъж доказва ползата от добавките и наградата от упоритостта. јйде дано по-скоро се похвалите с резултат.
÷итирай


ћнени€: 2 360
.........че прежив€ването на взимането на уретрален секрет още предизвиква в мен кошмари #Crazy #Crazy #Crazy, а са ми взимали такава проба преди 15г.  35

“и да мълчиш! Crossing Arms јз толкова време пазех в тайна подробностите около това изследване, пък ти си на път да ми съсипеш труда! Naughty 35 “оку виж н€кой мъж прочел и тотално се отказал от намерението да даде уретрален секрет! Shocked ooooh!
 35 Hug

√отина снимка си барнал  Wink, само да вметна, че нещата не винаги изглеждат така. Ќа снимката се вижда варикоцеле в напреднал стадий. ѕри нас н€ма нищо видимо. ƒори и с напипване не се разбира. ј варикоцелето е двустранно - 1-ва и 2-ра група. јко н€кой мисли, че варикоцеле в начален стадий не нанас€ поражени€, готова съм веднага да го обор€! «атова винаги препоръчвам консултаци€ с уролог - андролог! Peace
÷итирай

—офи€

ћнени€: 353
«дравейте момичетаbouquet bouquet bouquet
ѕонеже това, което съм забел€зал, че най-много интересува получилите резултати от спермограма е да разберат дали показателите им са добри или лоши, реших че тази статийка може да е полезна за случа€.—пермограмата (сперматограма) представл€ва пълен, разгънат анализ на спермата (физични свойства, химичен и клетъчен състав, биохимизъм и т.н.), който анализ дава възможност да се даде оценка на качествата на спермата на мъжа. ’арактеристиката на спермограмата включва редица показатели, като следва да се отбележи, че не винаги вс€ко отклонение от дадените характеристики в една или друга страна се €в€ва признак на забол€ване. —амо комплексната оценка от получените данни и т€хната взаимна връзка позвол€ват да се даде правилното заключение относно спермената годност на мъжа. —ледва да се знае, че спермограмата не отраз€ва само оплодителната способност на мъжете, а напротив дава ценна информаци€ и за други патологични отклонени€ в състо€нието на мъжа.

 ои са основните показатели на спермограмата:
1.        оличество е€кулат Ц от 2 до 5 ml.

2.       ÷в€т Ц млечно-б€л.

3.       ћирис Ц кестенов, според н€кои бадемов.

4.       рЌ Ц 7.2 Ц 7.4.

5.       ¬реме на сгъст€ване Ц 3 - 5 минути.

6.       ¬реме на втечн€ване - 20 - 40 минути.

7.       ¬искозност Ц 0 - 5 mm.

8.        оличество сперматозоиди в 1 ml Ц 60 - 120 mln/ml.

9.        оличество сперматозоиди в цели€ е€кулат Ц 120 - 600 mln.

10.       ѕодвижност на сперматозоидите:

10.1.    јктивноподвижни Ц 60 Ц 70 %;

10.2.    —лабоподвижни Ц 10 - 15 %;

10.3.    Ќеподвижни Ц 20 Ц 25 %;

11.    оличество на живите сперматозоиди Ц 70 Ц 80 %.

12.    оличество на мъртвите сперматозоиди Ц до 20 %.

13.   ќбщ процент патологични сперматозоиди Ц до 20 %.

14.   —перматогенезни клетки - общ процент Ц 1 Ц 2 %.

15.   Ћевкоцити Ц до 10 в зрителното поле.

16.   ≈ритроцити Ц не.

17.   ≈пителни клетки Ц 2 Ц 3.

18.    ристали на Ѕехтер Ц единични.

19.   Ћецитинови зрънца Ц множество.

20.   —луз Ц не.

21.   —пермаглутинаци€ Ц не.

22.   ћикрофлора Ц не.

23.   —пециални проби:

23.1.    –езистентност Ц 120 и повече минути;

23.2.    ћетаболитна активност Ц 60 и повече минути;

23.3.    —пермена умора Ц процента на повдижните форми през 1 час намал€ва на 10%, след 5 часа Ц на 40%.

23.4.    —корост на движение на сперматозоидите Ц 3 mm/min.

23.5.    —корост на движение на спермата Ц 18 km/h.

«а спермодаването, което е необходимо за изследването, мъжете тр€бва да изпълн€т н€колко основни изисквани€:

-         абсолютно полово въздържане Ц както от секс, така и от мастурбаци€ и полюции Ц за 4 Ц 5 дни;

-         в дните на въздържание следва да не се употреб€ва алкохол, цигари, наркотици, вредни вещества, медикаменти, да се спазва благопри€тен хранителен режим, с пълноценно хранене и почивка, за да се установ€т най-оптималните сулови€ на спермопроизводството;

-         не следва да се нос€т тесни панталони, прист€гащо бельо;

-         не тр€бва да се прилагат вани по време на бан€, а да се ползва душ, с умерена топлина на водата.

Ѕележки върху анализа на спермограмата:

¬ремето на втечн€ване е първи€т изучаем показател. »зхвърлената сперма, по правило, представл€ва коагулат, т.е. не се €в€ва съвършено течна. ¬ продължение на известно време, е€кулата става течен под вли€ние на ензимите от простатната жлеза, които се съдържат в семенната течност. ¬течн€ването се определ€ по изменението на вискозността на спермата. «а това, е€кулата, събран в специален шприц-уред, се пропуска през специална игла. ¬искозността се измерва по дължината на Упроточване на конецаФ, който се създава от прокапващата капка. —пермата се счита за втечнена, ако УкончетоФ не превишава 2 cm. Ќормалната сперма се втечн€ва за 20 Ц 40 минути. ¬ н€кои лаборатории е прието времето от 60 минути. јко втечн€ването се проточва във времето, или не настъпва, то следва да се търси проблем във функционирането на простатната жлеза.
 
¬ръзка между времето на втечн€ване на е€кулата и мъжкото безплодие не е открита. ¬еро€тно вискозността на спермата не оказва пр€к ефект върху нейната оплодителна способност. ¬се още е спорен въпроса за съдбата на сперматозоидите в коагулата на спермата. “р€бва да се знае обаче, че повишената вискозност на спермата, насочва към дисфункци€ на простатната жлеза, което означава нарушение в биохимични€ състав на семенната течност, а това в редица случаи е причина за безплодие.

јнализа на невтечнената сперма може да доведе до грешки в определ€нето на концентрациите и подвижностите на сперматозоидите. «атова, за определ€не на другите параметри на е€кулата, специалистите изчакват пълното втечн€ване, или добав€т в спермата специални химични вещества, които ускор€ват разтвар€нето.

ќбем на е€кулата Ц това е една от най-важните характеристики на спермата. «аедно с концентраци€та на сперматоидите, този показател дава представа за общото количество на сперматозоидите ицхвърл€ни при изпразване на мъжа. ќбемът не следва да бъде по-малко от 2 ml. ѕри по-малко от 2 ml следва да говорим за олигосперми€ и да търсим проблем. “р€бва да се знае, че дори и в малкото количество е€кулат да има сперматозоиди, т.е. да са във висока концентраци€ Ц например над 40 милиона, то намаленото количество обем, показва заплаха за оплодителната способност на спермата.

ѕри изхвърл€нето на сперматозоидите във влагалището, то те попадат в агресивни услови€.  иселата среда на влагалището е пагубна за сперматозоидите и гол€ма част от т€х загиват в продължение на 2-3 часа. «а това време, най-подвижните и най-здравите следва да преодоле€т бариерата на маточната шийка и да попаднат в маточната кухина, за да се насочат към €йцеклетката. ѕрез цели€т си път, те могат да бъдат у€звими. —еменната плазма (семенната течност) за известно време алкализира средата на влагалището, като намал€ва киселинността му, с което подпомага на сперматозоидите да попаднат в матката, преминавайки през също алкалната среда вече на маточната шийка. ≈то защо, малки€т обем на семенна течност е притеснителен, въпреки големи€т брой сперматозоиди, т.е. н€ма да има кой да създаде нормални услови€ за прежив€ване на сперматозоидите. ќсвен това, семенната плазма, е важна и за самото хранене на сперматозоида, който консумира определени вещества, нужни му за оцел€ване и живот.

ƒруга немаловажна функци€ на семенната плазма е способността й да преодол€ва имунни€ конфликт, който се образува в женското влагалище, тъй като за жената, сперматозоидите се €в€ват чужди клетки, които имунната система счита, че тр€бва да унищожи. ќт тази гледна точка, обемът също има важно значение. ќще доста важни свойства на семенната течност тепърва предстои да бъдат установени.

¬ажно е да се знае и още един физиологичен феномен, а именно, че прекалени€т обем е€кулат, също не се толерира от женското влагалище, тъй като неговата вместимост (т.е. количеството, което попада в т.нар. приемник на спермата Ц рецептакулум) е 5 ml. ќстанали€т е€кулат изтича от влагалището. „аст от е€кулата се полепва и по полови€ член.

≈то защо, пациентът следва да даде и последната капка сперма, и пълноценно да бъде събрана като количество, за да не се получи грешно тълкувание на резултатите от анализа. —ледва да се има предвид, че най-богата на сперматозоиди е първата порци€ от спермата.

¬ случаите на т.нар. ретроградна е€кулаци€ ( семеизпразване в пикочни€ мехур на мъжа, а не през уретрата навън), оргазъм настъпва, но сперма не се по€в€ва. ¬ тези случаи следва да се анализира порци€та урина след изпразването за наличие на сперматозоиди и да се предприемат изследвани€та нужни за преодол€ване на тази патологична е€кулаци€.
 
÷вета на е€кулата е доста относителен показател. “радици€та да се записва цвета и мириса на спермата е останала от старите лекари през 19-ти век, когато с тези признаци се класифицирали химичните вещества, а също и течностите в организма. ƒнес цвета и мириса на е€кулата не носи гол€мо диагностично значение и —ветовната «дравна ќрганизаци€ не дава препоръка за задължителното им фиксиране при изследвани€, но следва да се имат предвид Ц например при хемосперми€ Ц розово оцвет€ване на спермата от еритроцитите на кръвта. ѕри болшинството мъже, спермата има седефен цв€т, като при различните мъже, дори и при един и същи мъж, могат да се наблюдават отенъци в цветовете Ц жълтеещ цв€т, б€ло-сивкав цв€т, перлен отенък и др.

¬одородни€т показател, или известното рЌ, показва каква е киселинността или алкалността на спермата. “ова е важен показател, който служи за определ€не на нарушени€та в репродуктивната и половата функци€ на мъжете. Ќормални€т е€кулат има рЌ между 7.2 и 7.4, в н€кои лаборатории се приема алкализаци€ до рЌ 8.0. — други думи, спермата има леко алкален (основен, базисен) характер. »зменени€та в този показател обаче, ако н€ма никакви други нарушени€, не свидетелства за спермена болест, а веро€тно за н€каква диетична грешка и променени услови€ на живот, което със специални режими може да се отхвърли или установи при нужда.

 инезиграма на сперматозоидите Ц представл€ва показател, който определ€ подвижността на сперматозоидите, като т€ дава четири групи резултати:

1/  атегори€ ј Ц тук се отнас€т сперматозоидите с бързи и праволинейни движени€, чи€то скорост на движение е не по-малка от 0.025 mm/s (т.е. не по-малко от половината от собствената клетъчна дължина в секунда).

2/  атегори€ ¬ Ц тук се отнас€т сперматозоидите, с по-бавни, но също праволинейни движени€, чи€то скорост е по-малка от  0.025 mm/s, но траектори€та им на движение е права.

3/  атегори€ — Ц в не€ попадат сперматозоидите, които се движат неправолинейно, както и тези които се движат на едно м€сто, или се извършват кръгови движени€, т.нар. гонене на опашката.

4/  атегори€ D Ц това е категори€та на напълно неподвижните сперматозоиди.

¬ е€кулата на мъжа винаги присъстват всички категории подвижност. ќбикновено повечето неподвижни сперматозоиди от категори€ D (между 40 и 60%) са мъртви или умиращи от старост сперматозоиди. ѕоради това, колкото е по-малко въздържанието през семеизпразване, толкова по-малко са неподвижните сперматозоиди в е€кулата. ћного бързите праволинейно движещи се сперматозоди от категори€ ј (между 40 Ц 60%), са здрави, но млади сперматозоиди, които са били сформирани неотдавна в тестисите. Ќепрогресивно-подвижните сперматозоиди от категори€ ¬ обикновено 10-15%, като правило са или с нарушени€ в структурата на шийката и камшичето си, или част от т€х са стареещи. Ќай-малко са сперматозоидите от категори€ — (между 5 и 15%)

¬ нормалната фертилна сперма, прогресивно-подвижните сперматозоиди (ј+¬) следва да не са по-малко от половината, а бързите прогресивно-подвижни (ј) не по-малко то ¼. Ќа подвижността на спематозоидите вли€€т много фактори. ¬ажни фактори са температурата.  ато важен фактор се €в€ва температурата: при температура на т€лото около 37∞—, скоростта на движение е максимална, при стайна температура Ц намал€ва, при температура около 10∞— сперматозоидите почти не се движат. Ќер€дко, сперматозоидите биват отнас€ни към категори€ ¬, поради съхранението им на стайна температура. јко същите сперматозоиди се постав€т при  37∞—, те попадат в категори€ ј. ѕоради това, микроскопите за изследване биват снабд€вани със специални апарати, достав€щи максимално комфортна температура на сперматозоидите, орегулирана към телесната от около 37∞—.
—ъществуват и методики, позвол€ващи да се разбере какво количество сперматозоиди сред неподвижните се €в€ват живи. «атова спермата се оцвет€ва със специалното багрило еозин. “ова вещество с червен цв€т не може да проникне през обвивката на сперматозоидите, но обвивката на умрелите клетки бързо се разрушава и то ги оцвет€ва в червено. ƒадени€т метод има смисъл да се приложи при съмнение за акинозоосперми€ Ц пълна неподвижност на сперматозоидите, за да се из€сни свързана ли е неподвижността със смърт, или с нарушени€ в двигателни€ апарат на сперматозоида.

јномални сперматозоиди с уродлива форма Ц могат да са двуглави, без камшичета, криви, с множество опашки, с деформирани главички, което се приема до норма, ако техни€т процент е не повече от 8.5%, от общото количество на сперматозоидите в пълно-обемен е€кулат. ƒелът на аномалните сперматозоиди се определ€ по две методики:

1/ „рез изучаване морфологи€та на сперматозоидите в нативен е€кулат, т.е. пр€сно-добита сперма, разглеждана под микроскоп в нативна форма. ѕри това се пресм€та на всеки 100 сперматозоида, колко са аномални. “ози метод е неточен и отчасти субективен, тъй като без специална обработка на спермата не винаги могат да се вид€т всички нейни клетки. ќсвен това, сперматозоидите се движат и трудно пон€кога могат да бъдат разгледани детайлно.

2/ ѕри превишаване на аномалните сперматозоиди от бариерата от 50%, се провежда изучаване на морфологи€та им в оцветен вид. «а целта, капка сперма се размазва по предметно стъкло, което се изсушава на поток въздух, обработва се със спирт, отново се изсушава, преминава оцвет€ване в н€колко оцветител€, отмива се от излишните оцветители и след това се капва специален балсам, чрез който под имерси€ се наблюдават сперматозоидите. —лед такава обработка сперматозоидите се обездвижват, оцвет€ват и прикрепват към предметното стъкло, с което лесно могат да се диагностицират.

 ачество на спермата Ц за нейната оценка се прецен€ват не само делът на аномалните сперматозоиди (следва да бъде не по-малко от 85% в оцветна намазка), но също и средното количество патологии на един сперматозоид, т.е. т.нар. индекс на спермални нарушени€ (SDI) и средното количество патологии на един аномален сперматозоид (т.нар. индекс на тератозоосперми€ -  TZI). ѕри надвишаване на TZI над 1.6, спермата се счита за аномална, а при превишаване на SDI над 1.6 могат да възникнат проблеми дори при изкуствено оплождане.

—пермаглутинаци€ Ц т.е. слепване, коагулиране на сперматозоидите Ц представл€ва сигнал за имунни нарушени€ и конфликти. „есто неправилно се см€та, че аглутинаци€та не позвол€ва на сперматозоидите да се движат свободно и да достигнат €йцеклетката. “ова не е в€рно. —амо по себе си, слепването обхваща една не гол€ма част от сперматозоидите, и не преп€тства на движението на повечето, но наличието на аглутинаци€ може да свидетества за присъствие в е€кулата на атиспермални антитела, които да станат причина за безплодие. »стинската спермаглутинаци€ не винаги може да се разпознае лесно, пон€кога се изискват методики за отличаването й от т.нар. спермагрегаци€. јгрегаци€та на сперматозоидите (сперагрегаци€та), това е слепване, предизвикано от неимунни причини, а от слуз, ко€то се съдържа в семенната течност. —пермагрегаци€та на фертилните сперматозоиди не оказва вли€ние.

јнтиспермални антитела (ј—ј)  Ц те представл€ват антитела на организма срещу сперматозоидите, като те потискат движението
на сперматозоидите. ѕрилепвайки към главичката им, те преп€тстват оплождането. ј—ј могат да се образуват както в организма на мъжете, така и в организма на жените, водейки до безплодие. «а диагностициране на ј—ј в спермата се ползват различни методики, най-разпространен сред които се €в€ва т.нар. MAR-тест (Mixed Immunoglobuline Reaction - "реакци€ на имуноглобулините при смесване").

Ћевкоцити  - в норма, концентраци€та им не следва да превишава 1 милион за милилитър. ѕрието е да се счита, че гол€мата концентраци€ на тези имунни клетки може да свидетелства за възпалителни процеси в придатъците на половите жлези (простата или семенни мехурчета). Ѕез специално оцвет€ване, което да отличи левкоцитите от незрелите клетки на сперматогенезата, е трудно. «атова —ветовната «дравна ќрганизаци€ препоръчва специално оцвет€ване.
« ѕоследна редакци€: пн, 24 мар 2008, 10:59 от TATKO BARBA »
÷итирай


ћнени€: 1 248
“атко Ѕарба, гледам напредваш...мисл€ че със списък на темите свързани с мъжки€ фактор-напр. за витимините, и статийките които вече имаме сме готови първоначално за новата тема Thinking...можеш да пуснеш н€колко последователни поста с различните статии, а пък после винаги може да се допълва. Hug
÷итирай


ћнени€: 2 360
“они, “атко Ѕарба,
може да помолите нашата модка “ани да премести статиите в отделна тема. Peace
јз ще се включа по-късно! ѕоздравлени€ за чудесното хрумване! Hug
÷итирай

—офи€

ћнени€: 353
’оупче,
аз още очаквам предложени€ за заглавие на темичката, което да е насочващо търсещите и да излиза на търсачка евентуално и ще пусна темичка като ще копирам тези статии там.
’айде момичета, давайте предложени€ Praynig Praynig Praynig. ћного благодар€ предварително.
јз си мислех нещо за "ћъжки фактор - спермограма, витамини, съвети". ”мишлено съм използвал думички като спермограма и витамини за да излиза на търсачка както казах, но приемам вс€какви предложени€ за корекции.
ћного  Hug Hug Hug на всички.
÷итирай


ћнени€: 4 242
"ћъжки фактор - спермограма, витамини, съвети".

«аглавието е чудесно.
Ќаистина е добре да съдържа думички подход€щи за търсене чрез търсачка Smile
÷итирай

под зем€та.... (може и да съм картоф)

ћнени€: 939
 newsm78 намерих нещо тук, ако мислите, че ви върши работа....
I. ќЅ–ј«”¬јЌ≈ Ќј —ѕ≈–ћј“ќ«ќ»ƒ»“≈ /сперматогенеза/

—перматозоидите /остар€л термин, означаващ буквално "семенно животинче", защото на първите изследователи видели го под микроскоп е изглеждал като "животинче", докато всъщност е само семенна клетка и би следвало да се говори за —ѕ≈–ћ»», а не за сперматозоид/ се образуват в “≈—“»—»“≈ приблизително след 11, 12 година на мъжа и този процес продължава без прекъсване на практика до кра€ на живота на мъжки€ индивид.

1. “≈—“»—»“≈ /мъжки семенни жлези/ са чифтен орган с разностранна функци€. ѕроизвеждат хормони, като и спермии.
√олемината на тестиса е различна през различните периоди на живота, както и при различните индивиди. ”среднените стойности за новородени в см са: дължина/д/ =1, височина/в/=0.5, ширина/ш/=0.3-0.4. при момчета на 16-17год: д=3, в=2, ш=1.6. при възрастни мъже: д=4-5, в= 2.5-3-5, ш= 2-2.7.

–азмерът на тестиса Ќ≈ дава информаци€ за половата мощ на индивида!

Ћеви€т тестис при около 70% от мъжете обикновено е малко по-гол€м от десни€т и лежи по ниско от него. ¬ останалите 30% е обратното. » двете ситуации са нормални.

¬секи тестис е разделен на отделни делчета /200-300/, вс€ко от т€х съдържа по 1-3 извити семенни каналчета /с обща дължина над 180метра/ те завършват с малки изходи в главата на Ќјƒ—≈ћ≈ЌЌ» ј и оформ€т негови€ канал.

ќбразуването на спермиите се извършва в семенните каналчета на тестиса под контрола на сложни хормални биохимични процеси. ѕървичните семенни клетки преминават дълъг и сложен процес на различни степени на зр€лост.

÷ели€т процес - от създаването на първичната семенна клетка до узр€ването и протича за средно —≈ƒ≈ћƒ≈—≈“ » ƒ¬ј ƒЌ».

«рели€т спермии има строеж отговар€щ на функционалното му предназначение. ѕод микроскоп €сно се различават: главичка - носител на генетични€ материал, снабдена с ензими разтвар€щи обвивката на €йцеклетката; шийка - със спираловидно подредени митохондрий носители на енерги€та; опашка с микрозоми.

¬ т€лото на момчето спермийте се придвижват —јћќ пасивно. —амосто€телното им движение започва едва след е€кулаци€та, когато се смес€т със секретите на семенните мехурчета и простатната жлеза.

2. Ќјƒ—≈ћ≈ЌЌ»  /епидидим/ - от тестиса спермийте преминават в надсеменника, който лежи върху тестиса, изграден е от глава, т€ло и опашка и преминава във —≈ћ≈ѕ–ќ¬ќƒј. ¬ епидидима спермийте окончателно узр€ват, натрупват се предимно в опашната част и нал€гането което оказват тук стимулират желанието за сексуална активност на момчето.

3. —≈ћ≈ѕ–ќ¬ќƒј започва от надсеменника и се отвар€ в пикочопровода.
ѕри срез има звездообразна форма и е обвит с трипластов мускулен слой, който при свиването си осъществ€ва всмукващи и изтаскващи въздействи€ върху съдържимото си.
“очно при контракци€та на този мускулен слой индивида прежив€ва върховото усещане на оргазменото прежив€ване.

4. —≈ћ≈ЌЌ» ћ≈’”–„≈“ј - чифтен орган, разположени са под пикочни€ мехур и представл€ват издънки на семепроводите с многобройни извивки. »мат средни размери от 5см дължина и 2см широчина. ћного дълго време се е см€тало, че семенните мехурчета са резервора за сперма.
ƒнес знаем, че това не е така.
ќсновни€ резервоар на сперматозоидите е в опашката на епидидима, а семенните мехурчета произвеждат секрет, който наред с този на простата образува е€кулата.
—екрета, който отдел€т е с белезникав цв€т, рЌ = 7.3, с желатиноподобна консистенци€.
¬ него ¬»Ќј√» —≈ Ќјћ»–ј“ ќ“ƒ≈ЋЌ» —ѕ–ћј“ќ«ќ»ƒ» попаднали тук при препълване на ампулите на семеотвод€щите каналчета или при полова възбуда без е€кулаци€!

5. Ѕ»ЋЅќ”–≈“–јЋЌ»“≈ ∆Ћ≈«»
са двойка големи колкото грахово зърно жлези разположени от двете страни на пикочопровода, отдел€щи стъкловиден алкален слузест секрет "прочистващ" пикочопровода от остатъчна урина и подготв€щ път€ на е€кулата.

6. ѕ–ќ—“ј“Ќј“ј ∆Ћ≈«ј е единична жлеза с кестенообразна форма отдел€ща секрет със сложен състав, важна част от е€кулата.
Ќа практика жлезата отдел€ секрет непрекъснато, което е дало повод активността и да се раздели на две фази: на покой и на активност.

—екрета отдел€н във фаза на покой е по-малък като количество и по-беден като качество, отдел€ се чрез урината и не надхвърл€ 0.5 милилитра за 24 часа.
—екрета отдел€н при полова възбуда /фаза на активност/ е до 2 милилитра за час, като колкото по-гол€мо е възбуждането по време - толкова по-гол€мо е количеството на простатни€ секрет отделен с последващата е€кулаци€.

II. ≈я ”Ћј÷»я
/ изпразване, изхвърл€не/ ѕри човека н€ма напълно рвфлекторен характер и е зависима от висшите корови /съзнателни/ функции на мозъка. ≈€кулаци€та на анатомично ниво зависи от еферентни симпатикови влакна /за разлика от ерекци€та, ко€то се осъществ€ва от парасимпатиковата инерваци€/.

÷ентърът на е€кулаци€та се намира в по€сното ниво на гръбначни€ мозък.
 огато възбудните сигнали предавани там от тактилните/за допир/, визуалните, слуховите, обон€телните etc рецептори достигнат генетично предопределен праг на поносимост, този център експлозивно разрешава натрупаното напрежение чрез ритмично съкрашение на гладкомускулните елементи на органите описани по-горе. ¬ тези съкращени€ участва и мускулатурата от основата на пениса и кавернозните тела.
—пермата се изтласква на н€колко порции, като първите 3-4 контракции са най-силни по мощ.
ћного любопитно е да се отбележи, че след многобройни изследвани€ се установи, че контракциите при мъжа следват през “ќ„Ќќ установен интервал = 0.8 секунди между т€х и със същата честота едновремено пулсира и анални€ сфинктер на мъжа. “ова е абсолютна стойност и зависимост валидна при всички мъже!
¬ зависимост от предходното въздържание е€кулационните вълни са от 2 до 15 и повече, като след първите 3-5 вълни тласъците стават по-слаби и през произволни времеви интервали.
≈кспериментално е установено, че с възраста бро€ на първите силни контакции намал€ва, без това да промен€ времеви€ интервал от 0.8 секунди м/у т€х. ѕри повторен полов акт бро€ на контакциите като ц€ло намал€ва.
—поред студиите на водещите специалисти е€кулаци€та се дели на две фази, прежив€вани чисто субективно: първата е свързана с отдел€нето на спермата от изходните пътища вузприема се като неудържимост и неуправл€емост на настъпващата е€кулаци€, при млади мъже този процес трае 2-3 секунди и се прежив€ва като ћј —»ћ”ћј Ќј ќ–√ј«ћ≈Ќќ“ќ ”ƒќ¬ќЋ—“¬»≈, това е мига ѕ–≈ƒ» същинската е€кулаци€. ¬тори€ стадий включва същинската е€кулаци€, т.е изтласкването навън.
ќтличаването на двата стади€ се губи с нарастване на вузрастта. ѕри по-възрастни мъже фазата на "връх миг преди изпразването" се слива с фазата на същинска е€кулаци€, отново без да се промен€ времевата зависимост от 0.8 сек и аналната обвързаност.
¬еднъж започнали е€кулационните вълни не могат да бъдат спрени. —тресиращи вниманието събити€ / силен шум, гърмеж, влизане на непознато лице etc../ могат само да смут€т и да заглушат оргазменото прежив€ване на момчето, без да прекрат€т процеса на е€кулаци€.

III. ≈я ”Ћј“
/ сперма, семенна течност /

1. ѕ–ќ÷≈Ќ“Ќќ ќ“ЌќЎ≈Ќ»≈ Ќј —Џ—“ј¬ј
—еменната течност / спермата / се образува ѕќ ¬–≈ћ≈ Ќј ≈я ”Ћј÷»я“ј от спермийте/сперматозоидите/, секреци€та на семенните мехурчета простатната жлеза и булбоуретралните жлези.

—ъстои се от:

- 10% спермии / сперматозоиди/
- 20% простатен секрет
- 60% секрет от семенните мехурчета
- 10% други секрети

ѕриблизителни€т химически състав не е предмет на това кратко изложение, но можете да го намерите навс€къде в интернет.

2.  ќЋ»„≈—“¬ќ Ќј —ѕ≈–ћј“ј
«а нормално количество на е€кулата се приема от 1.5 милилитра до 6 милилитра получени след 4-5 дни на полово въздържание.
Ќамаленото количество сперма, както и увеличеното му такова - Ќ≈ ≈ »Ќƒ» ј“ќ– нито за полова мощ, нито обратното!
“ъй като обемът на спермата се колебае индивидуално и е свързан освен с генетичните индивидуални различи€, също и с честотата на възбуда-изпразване, количество на отдел€н секрет от простата и семенните мехурчета и т.н - притеснени€та и хвалбите на н€кои мъже са неоснователни!
Ќапример:
системното отдел€не на повече от 6милилитра сперма /милтисеми€/ е налице при повишено отдел€не на тестостерон / при анаболен прием, или при прием на "безвредни протеини"/, както и при възпаление на простатата. ¬ този случай количеството на сперматозоидите остава нормално, но те се разпредел€т в по-гол€мо колиество течност и това водейки до "относителен недоимък" резултира в невъзможност за оплождане, стерилитет!
» обратното: мъж с 1.3милилитра семенна течност може да има великолепни оплодителни качества!

3. ¬»ƒ, ј–ќћј“ » ¬ ”— Ќј —ѕ≈–ћј“ј

Ќормални€т е€кулат има белезникав, сивкавоб€л през жълтеникавоб€л до млечно б€л опалесциращ вид.
÷ветът, миризмата и вкуса на спермата са строго индивидуални, но са променлива величина зависеща от общото здравословно състо€ние на момчето.
ћнозина автори сравн€ват аромата на мъжката сперма с този на цъфт€що кестеново дърво, но това е неоснователно.
ѕримесите на кръв /хемосперми€/ според това къде и кога е настъпило кървенето оцвет€ват спермата в светлочервено, тъмнокаф€во или черно.
–€зката пром€на в цвета на спермата винаги е повод за консултаци€ със специалист.
Ќай-често /за радост!/ се оказва кървене след преминало бъбречно камъче/песъчинка, но не винаги е така.
¬ъзпалени€та могат да оцв€т спермата в интензивно жълт цв€т / от измрелите във ваша зашита левкоцити/ , което налага да посетите спец, но ако това не е р€зка пром€на на цвета а винаги е бил такъв - н€мате повод за сериозни тревоги.
ћакар, че спермата притежава характерен тръпчив аромат - този аромат е силно индивидуално зависим.  акто н€ма две момчета с еднакви пениси - така н€ма и два е€кулата с еднакъв аромат, и това веро€тно е част еволюционни€ механизъм за подбор на полов партьнор.
¬кусът на спермата е също индивидуален, но най-общо се описва като соленоват /поради концентрираното съдържание на минерални соли/ и "блудкав, лигав" /поради алкални€ характер възприеман от рецепторите в устата. ако изпиете глътка силен разтвор на сода за хл€б във вода ще добиете представа що е то "блудкав" вкусSmile / ѕисани€та на задморски хубавици за "ананасова диета" та да подобрите "вкуса на спермата" см€тайте за момински фолклор или за рекламен трик на фирмата продаваща ананаси
¬€рно е, че вкусът и аромата при всеки индивид варират, но далеч не в степен такава, че да се вли€€т от храна. Ќо от системно тютюнопушене и лекарства - със сигурност се вли€€т.

4. —√Џ—“я¬јЌ≈, ¬“≈„Ќя¬јЌ≈ » ¬»— ќ«»“≈“


¬еднага след изхвърл€не под въздействието на свободни€ кислород спермата се сгъст€ва и изглежда като нехомогена маса от течност с плуващи в не€ "парцали" или "топчета".
“ќ¬ј ≈ јЅ— Ќќ–ћјЋЌќ!
—лед 5 до 30 минути т€ отново добива хомогенен вид, втечн€ва се и изглежда равномерно полупрозрачна.
“ози процес се дължи на специфични ензими в простстни€ и семенномехурчести€ секрет.
¬искозитетът е точливостта на капката - капка сперма се отдел€ като се проточва от не€ дълга нишка и това е нормално.

5. ¬ќƒќ–ќƒЌј —–≈ƒј Ќј —ѕ≈–ћј“ј

рЌ на пр€сната сперма е между 7.2 и 7.8.
“€ е резултат от алкалните секрети на тестисите и семенните мехурчета и киселите секрети на простатата. “ова рЌ осигур€ва оптиманата възможност за оплождане.

6. ѕќƒ¬»∆Ќќ—“ » ѕ–≈∆»¬я≈ћќ—“ Ќј —ѕ≈–ћ»»“≈ /—ѕ≈–ћј“ќ«ќ»ƒ»“≈/

≈то, че стигаме до най-любопитни€ въпрос: колко, къде и как прежив€ват сперматозоидите след като напуснат мъжката полова система?

ƒа започнем от нормални€ случай:
чрез изпразването на мъжа спермиите попадат в задната част на влагалището до отвора на шийката на матката.
—амо след 2 минути те са в слузта на маточната шийка. ѕроникването на сперматозоиди в слузната запушалка и последващото им придвижване се определ€ от сложни хормонални, имунологични, и бактериални вли€ни€, както и на крайно интересни физико-химични реакции м/у спермата и лигавицата на женските органи, които не са предмет на това кратко изложение.

¬ажно е да се разбере, че наличието на е€кулат в женските полови органи незабавно води до драстична пром€на на средата - облагодетелствуваща евентуалното зачеване.
ѕриродата е най-велики€т архитект и е създала най-съвършенни€т механизъм за възпроизводство, който изобщо познаваме!

“ова наличие на сперма във влагалището незабавно отключва изключително сложна каскада от събити€.
Ќай-общо: €йчниците започват производство на специфични хормони повли€ващи качеството на цервикалната слуз и скоростта на придвижване на сперматозоидите.
ќт тук: скоростта на придвижване на сперматозоида представл€ва приблизително 3 мм в минута, т.е. за една секунда, той се придвижва на разсто€ние, равно на дължината на собственото му т€ло.
ѕри предвижването си, изразходва достатъчно енерги€, тъй като следва да се движи и срещу течение, т.е. в посоки със съпротивление. » доколкото ресничките в женските маточни тръби определ€т посоката на подобно течение, то сперматозоидите винаги се насочват в посока на €йчника.
ѕриема, че в матката сперматозоидите за 3 минути изминават 1-1.5 см, т.е. за да изл€зат от семенната маса, да попаднат в маточната кухина и оттук да изминат ц€лото маточно т€ло, сперматозоидите оползотвор€ват средно между 1.5 до 3 часа астрономическо време. ѕо този начин, н€колко часа след изпразване на мъжа в приемника на спермата във влагалището на жената, са налице всички услови€ за преминаване на сперматозоидите, и последните ще са вече попаднали в маточните тръби, където под вли€ние на стимулите на €йцеклетката, един от т€х ще € открие и оплоди.

—ледователно оплождането не става по-рано от 8 часа след полови€ акт. —ледва да се има предвид, че зр€лата €йцеклетка е годна за оплождане приблизително 24 часа.

¬ъзниква въпросът и в какъв промеждутък от време, оплождане може и да не настъпи, но спермата да запази оплодителната си способност, ако разбира се не е имало повторно съвокупление, при което мъжът да е провел изпразване, или без обмиване на полови€ член от първи€т акт, да е въвел пениса във вагината на жената повторно, както и в случаите, в които е осъществен анален секс с изпразване в аналното отверстие и съответно да е налице изтичане на сперма от ануса във вагината, ко€то сперма е била допълнително депонирана с помощта на въведен пенис, пръсти или друг способ.
–езултатите от наблюдени€та дават основание да се предположи, че този промеждутък може да бъде доста продължителен. ЌјѕЏЋЌќ ≈ ¬Џ«ћќ∆ћќ , —ѕ≈–ћј“ќ«ќ»ƒј ƒј ќѕЋќƒ» я…÷≈ Ћ≈“ ј“ј 8 - 10 ƒЌ» —Ћ≈ƒ ѕќЋќ¬»я“ ј “!!!
Ќ€кои изследователи считат, че в случаите, в които е имало полово сношение до менструирането на жената, сперматозоидите могат да преживе€т в тръбите на жената и да оплод€т айцеклетката в следменструални€ период.
ѕрепоручва се тази хипотеза да не се отхвърл€, особено в случаите, когато става дума за ранна овулаци€.
ƒнес е прието да се счита, че сперматозоидите могат да останат подвижни в слузта на маточната шийка или в тръбите ќ ќЋќ 7-8 ƒЌ», като т€хната заплодителна способност се запазва за повече от 24 часа, като от това правило винаги може да има изключени€.


—ега за н€колко куриозни случай описани в специализираната литература даващи основани€ да се мисли, че сперматозоидите Ќ≈ "∆»¬≈я“ ≈ƒЌј ћ»Ќ”“ј"!


- преди не мн време един известен USA филмов актьор води и спечели шумно дело против бившата си жена, ко€то "чрез измама, при орален секс откраднала от него сперма " с ко€то по-късно била оплодена.

- друг водещ USA психиатър усп€ да спечели дело за бащинство в съда срещу бивша негова пациентка, вманиачила се и изровила от чувала за боклук на психиатъра ползван от него презерватив със съдържимото на който се самооплодила и родила здраво момченце.

- най-изумителни€т случай бе споделен на един конгрес преди години: по време на войната в Ѕосна при разпадане на бивша ёгослави€ - млада мед сестра, девственица, италианка, доброволка на „ервен кръст е ранена от случаен заблуден проектил /проектил е оловцето на патрона което излита и убива = куршум / в долната част на корема, като проектила /куршума/ преминава през леви€ €йчник и зас€да в гръбначен мускул без да нанесе сериозни поражени€.
—лед рутнна операци€ за изваждане на проектила /куршум/ мед сестра е изписана и се връща на работа.
—лед пет месеца се оказва бременна.
»зносва и при доказано девствен статус ражда здраво момиченце.
ѕо времето на нейното ран€ване в лазарета постъпва войник от босненските мюсюлмански милиции ранен в десни€ тестис, като проектилът е оформил входно-изходно отверстие, тоест преминал през тестиса и продължил да лети.
Ќа войника травмирани€ тестис е бил отсранен поради настъпилите необратими промени в него.
ƒЌ  пробата по категоричен и безспорен начин доказва, че казани€т войник е биологичен баща на момиченцето / нито той нито ћайката обаче пед€в€ват претенци€ за това/.

јко беше прецедент /първи случай/ професионалната колеги€ би го приела на нож, с нужната доза скептицизъм. Ќо не е първи подобен случай: има документиран един такъв по време на USA гражданска война и втори доказан с млада белгийка по време на ¬тората световна. “ози е трети€т.


ѕ.ѕ. ъъъммм, това е копи-пейст - не съм го чела подробно, та ако има нещо нередно - не ми се сърдете.
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
105-119 от 272 отговора