Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София, Бели Брези

Мнения: 3 862
от много време подминавам този подфорум защото никоя от любимите ми рецепти не е авторска, но пък са много вкусни ще ги споделя с вас Smile))

Започвам с този ябълков сладкиш тъй като сега съм на вълна ябълки  bowuu

Шоколадов сладкиш с ябълки

Продукти:

125 гр. масло
5 яйца
5 суп. л. захар
5 суп. л. брашно
2 суп. л. какао (аз слагам повечко)
1 пак. бакпулвер
5-6 ябълки

За гарниране:

500г. сметана
3-4 суп. л. пудра захар
шоколадови пръчици


Ябълките се обелват и рендосват. Разстилат се в тавичка и се заливат с 1 чаена чаша вода, задушават се във фурната докато водата се изпари. Изваждат се и се оставят да изстинат.
Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се разтопеното масло, какаото и брашното с бакпулвера. Сместа се разбърква добре и се изсипва върху ябълките. Пече се в умерена фурна.

След като изстине, сладкишът се обръща в подходяща чиния, така че ябълковият слой да остане отгоре.. ПОкрива се със сметаната разбита с пудрата захар.
Поръсва се обилно с шоколадови пръчици и се оставя да изстине няколко часа.


Това е рецептата дословно.


ето и допълнение от мен:
Аз не съм чакала нищо да изстива, къде ти време, а сметаната ми беше суха от тези дето се разбиват с мляко и миксер и става много и понеже не ми хареса и набутах яко какао вътре и стана шоколадов крем. Затова беше яко шоколадов сладкиша. Следователно и шок. пръчици отпаднаха.
« Последна редакция: вт, 29 яну 2008, 22:53 от доня КОПРИВА »
Цитирай

София, Бели Брези

Мнения: 3 862
Moите спагети Карбонара

Тъй като съм чела милион и един варианта на този вид спагети затова наричам тези "МОИТЕ" .
Чела съм в една готварска книга следната история.

Карбонара са всъщност "спагети по въглищарски". Наричат се така защото всъщност основно се правят от бедните хора. По оригинална рецепта те се правят с пушена сланина. Тяхната сланина, тази, с която ги приготвят е шарена, т.е. има си и месце и много наподобява на нашите пушени гърди(свински), но с повече сланинка.

 Аз лично не си падам по чак толкова мазно и затова вече ги правя с пушен бекон или филе, а не с пушени гърди.

А ето и моят вариант...

5 яйца
1 кофичка(малка) заквасена сметана
Кашкавал  300 гр., аз слагам и повечко
Бекон или филенце, каквото имам под ръка 250 гр.
Босилек
Черен пипер
Сол

1 пакет спагети.

Сос:

Разбиват се яйцата в дълбок съд. Към тях се прибавя сметаната и
настъргания кашкавал. Тази смес се овкусява със сол. черен пипер и босилек на вкус. Аз слагам много. Според мен той е основата като аромат на цялото ястие.

Отделно се нарязва месото на малки кубчета. Запържва се до златисто.

Сваряват се спагетите. Отцеждат се хубаво от водата и както са много горещи се бухват в тенджерата със соса. Започват да се бъркат енергично. От топлината яйцата се сгъстяват и се "сготвят". Съответно самия сос се превръща в нещо гъсто, а от кашкавала и лепкаво. Ако случайно стане по воден соса се слага на котлона за малко и се бърка едновременно за да се сгъсти, без да прегаря обаче. Това може да се получи при не добре изцедени спагети или ако не са достатъчно топли...
Като се объркат хубаво със соса  се прибавят и запържените парченца месо заедно с мазнината, в която са се пържили. Всичко се обърква мнопго хубаво и яденето е гортово и невероятно вкусно


Добър апетит!!!  chef  chef  chef
Цитирай

София, Бели Брези

Мнения: 3 862
Туршия от камбички
...туршията на баба...

ммм...много вкусна и лесна!!!

Камбите се измиват и изчистват от семките и се слагат с дупката нагоре в тавичка.

Във всяка камбичка се слагат:
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 ч.л. оцет
1 ч.л. олио

Камбичките се запичат във фурната, да не почерняват.

Отделно сме си приготвили бурканите като във всеки сме си сложили предварително по няколко зърна черен пипер и по 1-2 зрънца бахар.

Запечените камбички се вадят и се натъпкват в бурканите хубаво, натискат се с лъжица, не с вилица за да не се надупчат, за да поеме буркана колкото се може повече. Камбите трябва да са много горещи, току що извадени от фурната. Буркана се затваря веднага, хубаво и се обтръща с капачката надолу. Не се стерилизира. От горещото..абе не знам какво се случва точно  Embarassed, но въздуха излиза и не се развалят

Да ви е сладко, много са вкусни  chef
Цитирай

София, Бели Брези

Мнения: 3 862
Птича салата
...измишльотина на моят мъж, но мноооого вкусна...и лесна Very Happy


Необходими продукти:

2 пушени пилешки бутчета
2 малки или 1 голяма консерва царевица
2 кутийки майонеза, аз предпочитам леката на "Краси"
5 яйца - сварени
сол на вкус
черен пипер

Бутчетата се обезкостяват и месото се нарязва на ситно.
Яйцата също се нарязват на ситно
Изброените съставки се объркват хубаво и овкусяват
Салатата леко сладни от царевицата, но в това е идеята...

Нямам какво да добавя май

Да ви е сладко!!!

Цитирай

София, Бели Брези

Мнения: 3 862
Рибни ролца!!!

Необходими продукти:

филе от хек
маслини, по добре зелени
кашкавал
лимони

За маринатата:

соев сос
алкохол(бяло вино, водка, дивисил)
лимонов сок

за соса:
домати
чесън
сол
черен пипер
дивисил

Рибните филенца се накисват в маринатата, колкото повече, толкова повече Smile .
Отделно се нарязват лентички маслини и кашкавал

Накиснатите вече филенца се нарязват на лентички. Във всяка лентичка се слага кашкавал и маслинки и се навива на руло. Захавща се с клечки за зъби, за да не се развие.

отделно се нарязват един-два лимона, в зависимост от количеството получени ролца, на кръгчета. Кръгчетата лимони се нареждат в намаслеа тавичка и върху всяко кръгче се поставя по едно рибено ролце.
Слагат се да се запекат във умерена фурна.
Отделно се приготвя доматения сос от горепосочените продукти. Когато риббката се позапече се добавя доматения сос и се оставя 10-15 минути да се запекат заедно.

Невероятна вкусотия!!!
Да ви в сладко!!!
Цитирай

София, Бели Брези

Мнения: 3 862
Пъстървата на Бифана...
...каза, че ще си оближа пръстите, но повярвах чак, когато го направих...


Пъстървата се почиства и измива хубаво.
Хваща се за опашката и се овалва в брашно, изтръсква се и се слага в нагорещена мазнина да се запържи.
Пържи се 8 минути от едната и 8 минути от другата страна.
Изважда се в чинийка, аз лично подлагам салфетка за да поеме излишната мазнина.

В мазнината се запържва чесън на вкус, аз слагам 1 глава и 1 връзка копър.

Рибата се залива с чесновата смес, залива се с лимон и се хапва.

Върви много със задушени картофки и с копър и масло

Да ви е вкусно   chef
Цитирай

София, Бели Брези

Мнения: 3 862
Ето една много интересна тортичка, напоследък само торти са ми в главата ...  Rolling Eyes

Крем торта с вино.
/ако тортата е за деца, виното в крема може да се замени с 325 мл. сок от бяло грозде и 40мл. лимонов сок/
за торта с диаметър  26 см.

Необходими продукти:

за тестото:
200 гр. брашно
100 гр. масло
3 с.л. захар
1 яйце
1 щипка сол

за глазурата и за гарниране:
3 с.л. ябълково желе
4 жълтъка
150 гр. захар
1 чаена л. настъргана лимонова кора
по 4 с.л. лимонов и портокалов сок
7 плочки бял желатин (предполагам, че една плочка се равнява на 1 пакетче)
375 мл. бяло вино
500 гр. бита сметана
пудра захар и дребни курабийки за украса отгоре

Начин на приготвяне:
Брашното, маслото, захарта, яйцето и солта се замесват. Тестото се охлажда за 30 минути. @ тави се застилат с хартия за печене. Фурната се загрява предварително до 180 градуса(фурна с вентилатор 160 градуса, а фурна с газ степен 2-3). Тестото се разточва и се изрязват 2 блата, поставят се в тавите, надупчват се хубаво с вилица и се пекат 15-20 минути.
Блатовете се охлаждат. Единият блат се поставя на дъното на форма за торта с отделящ се пръстен и се намазва с желето.
Жълтъците се разбиват на гъст крем на водна баня със 130 гр. захар, настърганата лимонова кора и сока от цитрусовите плодове. Желатинът се накисва в студена вода. 3 с.л. вино се загряват и в тях се загрява желатинът. Добавя се останалото вино и се смесва с крема при непрекъснато бъркане. Оставя се да изстине.
Сметаната се разбива на гъст сняг. 1/4 от нея се подслажда с останалата захар и се пълни в шприц(за украса). Останалата сметана се добавя внимателно към приготвения вече желиран крем и се разстила върху блата.
Вторият блат се разрязва на 16 парчета и се поставя  върху крема. Тортата сеоставя да се охлади 6 часа. Украсява се с пудра захар, сметната от шприца и курабийките.

Рецептата е от книгата "Да печем с любов".
Много ми хареса и затова реших да я споделя с вас. Аз самата възнамерявам да я направя в някой от следващите дни като ми свърши диетата 
Да ви е сладко
Цитирай

София, Бели Брези

Мнения: 3 862
С наближаването на Коледните празници се сетих за една много любима и добре забравена рецепта ......

"Пълнена Коледна тиква"

Взима се една средноголяма кръгла тиква. Отрязва и се капачето отгоре и се запазва за похлупак. Изчиства се отвътре и се измива добре. Ще ви изброя продуктите за пълнежа, а количествата са според моя вкус и могат да се променят според вашия.
Локум - 2 малки или една голяма кутийка.
Орехи(ядки) - 200 - 300 гр.
Мед 5-6 супени лъжици
сушени плодове - кайсии, банани, сини сливи, фурми....ако се сетите за още направо слагайте
50 - 100 гр. алкохол - ром, коняк. Може и есенция на от тези на д-р Йоткер

Изчистената отвътре тиква се пълни...
на дъното се слага половината мед, ред орехи, ред локум, ред сушени плодове и пак ред орехи, ред локум, ред сушени плодове... и така докато се напълни тиквата или ви свършат продуктите. Накрая се залива с останалия  мед и алкохола или есенцията, захлупва се с капачето и се слага да се пече.
Пече се в тавичка с малко вода на дъното, а когато се изпари водата се долива отново. Пече се дълго на слаба фурна. Аз я пека 5-6 часа на 100 - 120 градуса. Става вълшебна. Тежък десерт е, но много вкусен и красив
Да ви е сладко!
Цитирай

София, Бели Брези

Мнения: 3 862
Любимата ми баклава...


1 пакет готови кори
200-300 гр. орехови ядки счукани на едро
2 лимона
1 ч. захар
1 пакетче канела
малко карамфил на прах(според вкуса)
масло 125 гр.


Смесват се ядките заедно със захарта, канелата и карамфила и се объркват хубаво.

намаслява се хубаво тавичката и се редят корите
кора, масло, кора, масло и така до половината пакет кори....
след това се изсипва цялата суха орехова смес и се продължава до края..кора, масло, кора, масло...
Като се нареди цялата баклава се нарязва на ромбчета и във всеки срез се налива масло
Пече се на умерена фурна.
Отделно се приготвя сиропа от 1 кг. захар и 1л. вода(аз лично правя повече, но съотношението вода/захар е 1/1)
Сварява се сиропа и вътре се добавя сока на 1 лимон, малко настъргана лимонова кора и малко масло.
Баклавата се залива. Правилото е студена баклава/ горещ сироп или гореща баклава/ студен сироп...ако не се спази става глетава...
Като се залее баклавата отгоре се нарежда втория лимон нарязан на шайби и се оставя така. Трябва да престои поне една нощ в хладилника преди да се яде. Става великолепна, а лимонътдопринася за това да не е толкова тежко сладко
« Последна редакция: ср, 10 дек 2008, 20:16 от доня КОПРИВА »
Цитирай

София, Бели Брези

Мнения: 3 862
Апетитни медени крилца във фолио!

Много вкусни и подходящи за гости, когато трапезата е тип "шведска маса".

Марината за накисване на крилцата:

Бяло вино(при липса съм използвала водка, джин...)
соев сос
горчица
черен пипер
Малко чесън на парченца

Крилцата(без острата им част) се накисват хубаво  в тази марината. Колкото повече време, толкова по-добре.


След като се накиснат хубаво се вадят от маринатата. Нарязват се парченца алуминиево фолио според големината на крилцата. Трябва да е достатъчно голямо парчето фолио за да се завие вътре хубаво крилцето заедно с другите екстри и да не тече.

Всяко крилце се намазва с мед, поръсва се с черен пипер и се слага парченце чесън. Завива се хубаво.
След като се увият всички крилца се нареждат в тавичка, която се задънва с малко водичка(може и винце) за да не са на сухо. Пекат се на умерена фурна.

Сервират се така с фолиото. Много са атрактивни и вкусни.

Бон Апети  chef
Цитирай

София, Бели Брези

Мнения: 3 862
Котлети от сьомга


Марината за сьомгата:
бяло вино
соев сос
горчица

След като се накисне хубаво сьомгата се овкусява със сол, лимон, ч.пипер, дивисил. След това може и на тиган и на скара да се изоече(да се запечати), в тигана без мазнина защото тя и без това си е мазничка. Докато се пече я поливам по-мъничко с част от винената марината.
След като се изпече я омазвам със счукан чесън с малко зехтин и копър и я сервирам на канапе от лимончета.
За гарнитура е много подходящо задушени картофи с масло и копър
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.