Царска туршия за всяка лакомия

  • 20 021
  • 40
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 1 400
МОля да ме извините , ако има вече такава рецепта   bouquet

Ще ви предложа семейната ни марка - царска туршийка, без варене, лесна и мноооого вкусна.
Ето и продуктите:

3 кг. камби(червени, месести)
2 кг. карфиол
1 кг. моркови
1 глава целина с много пера
1 глава чесън
2 чаени чаши захар
една чаена чаша сол.
(от тази доза излизат около 10 буркана Омния (компотен))

Камбите, карфиола и морковите се измиват и нарязват в голям съд. Поръсват се с солта и захарта, обърква се и се оставя да престои цяла нощ.  На следващият ден се накълцва целината и се слага при зеленчука заедно с чесъна (на скилидки). Разбърква се добре и се реди в бурканите (хубаво се притиска)През нощта зеленчука си е пуснал сокче - този сок се отмерва ( с буркан примерно) и се прецежда в голяма тенджера. Добавя се същото количество оцет, колкото е сока и се слага на котлона да заври. Подправяма с дафинов лист, черен пипер и бахар. С горещата марината заливаме наредените вече в буркани зеленчуци, добавяме по един аспирин на компотен буркан и по три на 3 литров и затваряме. След една седмица е готова за консумация.

Това е!

От този тип туршийка правя в промишлени количества, защото всички я обожават Blush
Дано ви хареса  Hug

# 1
  • Мнения: 7 474
Много обичам такава  Crazy  bouquet

# 2
  • Мнения: 2 829
  bouquet за рецептата Hug


един въпрос ,извинете за невежеството,до сега туршия не съм правила

може ли в пласмасов съд да се направи тази туршия?

# 3
  • Мнения: 1 400
  bouquet за рецептата Hug


един въпрос ,извинете за невежеството,до сега туршия не съм правила

може ли в пласмасов съд да се направи тази туршия?
В сми? В бидон? Моооже. Но при такова положение се прави следното - целият зеленчук се залива с горещата марината, после се претака в продължение на 3-4 дни, после (след седмица) се събира всичкият сок и се слага натрив бензоат > демек> дълга и широка Crazy
Та затова пуснах мързеливият вариант Peace

# 4
  • Мнения: 2 829
да--бидонче имах предвид, Peace
нямам буркани Sad
ще я направя по трудния начин ,
тогава трябва ли зеленчуците да преседят една нощ със солта и захарта или направо марината се кипва,заливаме и претакваме newsm78

# 5
  • Мнения: 22 867
А бурканите разклащат ли се, обръщат ли се след като се затворят или се оставят само да престоят около седмица? Ще си направя и от твоя вариант.  bouquet

# 6
  • Мнения: 1 400
да--бидонче имах предвид, Peace
нямам буркани Sad
ще я направя по трудния начин ,
тогава трябва ли зеленчуците да преседят една нощ със солта и захарта или направо марината се кипва,заливаме и претакваме newsm78
Трябва да стоят - да. За да си пуснат сока , който е основна част на маринатата. Натриевия бензоат мисля си има упътване на колко течност колко се слага, а това , което имам аз записано е - чаена лъжичка. Така ми пише - на всичката течност от зеленчука - толкова newsm78 Но прочети пак упътването да не стане грешка Peace

А бурканите разклащат ли се, обръщат ли се след като се затворят или се оставят само да престоят около седмица? Ще си направя и от твоя вариант.  bouquet
Обръщат се, да - да дръпне капачката и се отвреме на време се разклащат след като изстинат.

# 7
# 8
  • Мнения: 3 622
Тази туршия ни е любима на всички в къщи  Grinning

# 9
  • Мнения: 5 001
Light Vader,какъв оцет използваш за туршията.Аз пуснах специална тема за оцета,но никой не може да ми каже кой оцет не е менте.Много искам да пробвам твоята,но знам,че ако се сложи оцет-менте продуктите омекват и всичко отива "на кино". Благодаря   предварително   bouquet

# 10
  • Мнения: 1 400
Light Vader,какъв оцет използваш за туршията.Аз пуснах специална тема за оцета,но никой не може да ми каже кой оцет не е менте.Много искам да пробвам твоята,но знам,че ако се сложи оцет-менте продуктите омекват и всичко отива "на кино". Благодаря   предварително   bouquet
Ооо, да, много си права за оцета! Миналата година я направих тая глупост - купих евтин и .....смотан оцет. Използвам само на Русенският винпром оцета - винен 6%....Зелена капачка...около лев, лев и 15-20 е. С него никога не съм имала издънки Peace

# 11
  • Мнения: 22 867
Light Vader,какъв оцет използваш за туршията.Аз пуснах специална тема за оцета,но никой не може да ми каже кой оцет не е менте.Много искам да пробвам твоята,но знам,че ако се сложи оцет-менте продуктите омекват и всичко отива "на кино". Благодаря   предварително   bouquet
Ооо, да, много си права за оцета! Миналата година я направих тая глупост - купих евтин и .....смотан оцет. Използвам само на Русенският винпром оцета - винен 6%....Зелена капачка...около лев, лев и 15-20 е. С него никога не съм имала издънки Peace

За оцет "Кулинар" какво ще кажете? За себе си съм решила, че е добър.

# 12
  • Мнения: 1 400
За оцет "Кулинар" какво ще кажете? За себе си съм решила, че е добър.
Ако е тестван (на туршия специално) и работи - значи е добър. За салата и аз ползвам такъв,но не съм го пробвала за други цели....

# 13
  • Мнения: 2 829
оцета трябва да е винен 6% и аз съм ползвала миналата година кулинар

мисля за тази туршийка пак на него да заложа Peace

Вейдър утре ще я почвам Wink

# 14
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Еееей, ама и вие сега........ Знаете ли как ми се прияде такава туршийка..........  Sad

# 15
  • Мнения: 5 001
Ами хайде де...включвай се и ти в наш'та туршиена група

# 16
  • Мнения: 3 034
никога не съм правила, все съм мислила че е голяма философия, обаче тази ми се струва като за нас с мъжа ми - по-лесна... сега го подръчквам с идеята, защото тук е малко сложно с туршиите, пък много обичаме  Rolling Eyes май ще се хвърлим в приключение  Mr. Green

# 17
  • Мнения: 382
още една идея: ако към гореизброените продукти прибавите и два кг нарязани като за салата зелени домати и две средно големи обикновени зелки- също нарязани,туршията става още по-богата на вкус.Само една тънкост да отбележа-заради прясното зеле,за да остане хрупкаво,като току-що нарязано ,заливката с маринатата трябва да е охладена(после бурканите се заваряват само за капачката и не е нужно вече да се използва аспирин).

# 18
  • Мнения: 2 956
Заканила съм се и аз да правя туршийка и тази ми се струва страхотна   bouquet
Имам само въпрос относно дафиновия лист...може ли без него  newsm78 хич не го понасям попринцип. Но ,ако не може ще го сложа де -само да питам  Laughing

# 19
  • Мнения: 1 400
Заканила съм се и аз да правя туршийка и тази ми се струва страхотна   bouquet
Имам само въпрос относно дафиновия лист...може ли без него  newsm78 хич не го понасям попринцип. Но ,ако не може ще го сложа де -само да питам  Laughing
Моооже, всичко може!
 "Въпрос на вкус!" - казало котенцето и си облизало д*пенцето Mr. Green Mr. Green

# 20
  • Мнения: 22 867
Днес си я направих, ето малко летни красоти в буркан за зимата!

# 21
  bouquet Страхотна туршия. До сега винаги съм чакала на майка ми да я направи Embarassed, но  този път ще пробвам да я сътворя и аз. Благодарско за рецептата  bouquet  bouquet  bouquet

# 22
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
labrex, мислиш ли, че е честно да сложиш тези невероятни снимки?!?!  Sad

# 23
  • Мнения: 3 367
..правим една още по лесна по рецепта на Красси оттук..
-карфиол,целина,чушки,зеле,моркови,магданоз
по чаша олио,оцет и вода ,3 с.л. сол и 3 с.л. захар,ч.пипер на зърна,бахар и даф.лист (за 1 доза марината,правя по 2); на котлона да кипне; заливат се зеленчуците веднага; седи на студено 2 дни,на 3тия се слага в хладилник и се яде...
няма буркани,асперини и пр..ние ползваме пластмасови кутии големи кутии..

# 24
  • Мнения: 1 400
..правим една още по лесна по рецепта на Красси оттук..
-карфиол,целина,чушки,зеле,моркови,магданоз
по чаша олио,оцет и вода ,3 с.л. сол и 3 с.л. захар,ч.пипер на зърна,бахар и даф.лист (за 1 доза марината,правя по 2); на котлона да кипне; заливат се зеленчуците веднага; седи на студено 2 дни,на 3тия се слага в хладилник и се яде...
няма буркани,асперини и пр..ние ползваме пластмасови кутии големи кутии..
Чудесно!
Но тази е....друга Wink

# 25
  • Мнения: 2 829
labrex, мислиш ли, че е честно да сложиш тези невероятни снимки?!?!  Sad


 smile3501 smile3501 smile3501 smile3501

страхотно изглеждат ,ммммммм

# 26
  • Мнения: 3 367
Light Vader,сигурно,извинете че се намесих;рекох само са споделя още по-баламска рецепта..

# 27
  • Мнения: 1 400
Light Vader,сигурно,извинете че се намесих;рекох само са споделя още по-баламска рецепта..
Еее, не се впрягай де Hug
Мисля да ти пробвам рецептичката Peace

# 28
  • Мнения: 22 867
labrex, мислиш ли, че е честно да сложиш тези невероятни снимки?!?!  Sad

 Embarassed Embarassed Embarassed

Момичета, какъв аспирин ползвате? Аптекарката ми каза да не си правя експеримент с по 1 хапче, а да слагам по три. И аз наблъсках по 3 бройки на компотен буркан. Ами, най-много, като ме заболи глава да отварям по един буркан туршия! Grinning

# 29
  • Мнения: 2 829
labrex--аз я сложих в бидон, и аспирина на око го сложих ,но да се падне по 2 хапчета на буркан от около 700гр

# 30
  • Мнения: 5 001
labrex, мислиш ли, че е честно да сложиш тези невероятни снимки?!?!  Sad

 Embarassed Embarassed Embarassed

Момичета, какъв аспирин ползвате? Аптекарката ми каза да не си правя експеримент с по 1 хапче, а да слагам по три. И аз наблъсках по 3 бройки на компотен буркан. Ами, най-много, като ме заболи глава да отварям по един буркан туршия! Grinning
hahaha значи си решила проблема с главоболието:)))Аз купувам най-обикновен Ацетизал

# 31
  • Мнения: 2 829
искам да питам--туршийката ми е на 90% готова,но мъжа ми иска да е малко по киселичка,мога ли да добавя оцет newsm78 newsm78


аз я сложих в бидон ,не в буркани,според мен е вече късно за добавяне на оцет newsm78 newsm78

# 32
# 33
  • Мнения: 1 400
искам да питам--туршийката ми е на 90% готова,но мъжа ми иска да е малко по киселичка,мога ли да добавя оцет newsm78 newsm78


аз я сложих в бидон ,не в буркани,според мен е вече късно за добавяне на оцет newsm78 newsm78
Струва ми се , че не пречи и сега да добавиш още, но май е по-добре да изчакаш да видиш колко точно ще е киселка като стане на 100 процента готова Peace

# 34
  • Мнения: 2 829
ясно Wink
мерси

# 35
  • Мнения: 224

Ето как изглежда и мойта трушийка,днес я направих.  newsm53

Последна редакция: вт, 06 ное 2007, 21:02 от mammaviki

# 36
  • Мнения: 2 829
ейййййййй страхотно изглежда
браво Wink

# 37
  • Мнения: 2 829
ето я и мойта туршийка направена в бидонче Peace

# 38
  • Мнения: 22 867
Тая вечер я опитахме, страшно ми допадна - не е много кисела, много е хрупкава, изобщо бива си я. Догодина ще направя по-голямо количество.



Light Vader, екстра ти е туршийката!  bouquet  bouquet  bouquet

# 39
  • Мнения: 2 829
Да,и аз догодина ще  направя пак Peace
страхотно хрупкава стана ,
имах съмнения за нея,понеже съм новобранка в туршиите а и в бидон я сложих обаче--слава богу,получи се екстра Peace

# 40
  • Мнения: 1 400
Радвам се, че ви е допаднала! Със здраве да си я хапвате  Hug  Hug  Hug

Общи условия

Активация на акаунт