Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 окт. 2007, 10:59 ч.

Раждане чрез здравната каса в Пловдив

 • 1 886
 • 12
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 55
Здравейте , мили мами! Бих искала да обсъдим един много заболял проблем касаещ много от нас! Има ли изобщо здравно заведение, което да поема раждането напълно чрез здравната каса без да се искат пари под масата?Напоследък чета разни статии и мисля че не всеки е способен да отдели 1000 лв за да роди здраво бебче, без да се чувства виновен за това , че няма пари за да си плати! Лично на мен все още не ми се е наложило да ползвам тази услуга, но съм възмутена от факта, че една бременна жена трябва да тегли кредит за да й се позволи да роди нормално, без да бъде изнудвана или захвърлена настрани / понеже не си плаща допълнително/ , вместо тези пари да бъдат използвани за отглеждане на детето й! Бих искала да знам дали изобщо съществува -става въпрос за реалността, а не по документи, раждане в болница , поето напълно от здравната каса?

# 1
 • София
 • Мнения: 560
Не вярвам да не съществува.
В София дори болница Токуда има легла по Здравната каса.Друг е въпросът,че са само 5 и трудно човек може да се дореди до тях.Всички болници,които не са в пълния смисъл частни правят прием по Здравната каса.
Без да твърдя,че съм права,мисля,че по-голям процент от родилките избират да платят за сигурност и да се чувстват по-добре,в което няма нищо лошо,но от там идва илюзията,че свободен прием и раждане по ЗК няма.Това не е така.Да не говорим,че малкото,които избират да раждат така,рядко са се оплакали от някакво лошо отношение /има и такива,разбира се/.
Всичкото това не го казвам,защото съм решила да раждам без да плащам,а защото все пак познавам жени,родили без да плащат.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 872
Всяко едно раждане в държавна болница е безплатно, ако си здравно осигурен. Аз лично имах уговорка, но по стечение на обстоятелствата лекарят ми не успя да дойде за раждането.  По мои наблюдения на всички жени, които раждаха около мен им беше обърнато нужното внимание. Не съм плащала нищо, освен за ВИП стая, която сама пожелах. Става въпрос за ВМИ Пловдив - Аг-то на Пещерко шосе.

# 3
 • Мнения: 577
и аз раждах във Хирургиите на Пещерско шосе и не платих и стотинка. Ами Здравната каса си поема нещата. Не съм избирала екип, всъщност и през ум не ми е минавало. Да не говорим че не можем да си позволим финансово това. Не бих и платила за в бъдеще. Доволна съм от екипа в родилна и предродилна, от останалите след раждането, е, може и повече да се желае, ама това си знаят, това си баят някои от тях. То и да бях платила едва ли биха ми обърнали по-голямо внимание да ме учат да кърмя ( аз от тов аимах нужда). Ама нейсе. Иначе на всички еднакво внимание обръщат. С това впечатление останах.

# 4
 • На една звезда
 • Мнения: 4 452
В родилното отделение на Пещерско шосе няма да ти поискат пари, освен ако не държиш да те разражда точно определен лекар. Тогава има тарифа, която е официално обявена (залепена е на вратата) и сумите са минимални, от 100 до 200лв, в зависимост от избрания лекар.

# 5
 • Home, Sweet Home...and home is where the heart is
 • Мнения: 154
О,да със сигурност!Моето раждане във ВМИ Пловдив беше точно такова.Първо ходих на частно при един дето само за здравей ми взимаше по 30 лева,а дори не ми каза да пия фолиева киселина и на когото трябваше да плащам луди пари за изследвания в частната му лаборатория.Но после почнах по здравна каса да ходя на консултации в една поликлиника при съвсем случаен лекар,който после се оказа много добър.Обясняваше ми всичко в детайли и ми правише всички изследвания,които са задължителни.Пита ме къде искам да раждам, даде ми направление и ми пожела успех.После във ВМИ хората си свършиха работата без да им дам един лев и даже бях във VIPтая,защото нямаше свободни легла .Благодаря на Бога , имам едно здраво момченце.Явно всичко е въпрос на късмет.

# 6
 • Burgas
 • Мнения: 7 186
Можеш да минеш по здравната каса във всяка болница, която има сключен договор с касата. Взимаш си направлението и отиваш да раждаш, ако нямаш нищо против да те изражда случаен екип. В такъв случай никой няма право да ти иска пари под масата.
Ако става дума за ангажимент на конкретен лекар за раждането, който да те поеме в извънработно време, нещата стоят по друг начин.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 455
Да, и при мен беше така - раждах в Окръжна болница. Дори ми се наложи да лежа близо 20 дни в патологична бременост, тъй като малкия се роди доста след термина. Трябва да кажа, че не съм платила на никого и стотинка през цялото време. В т.ч. за самото раждане.
През цялото време ми се обръщаше достатъчно внимание /казвам достатъчно, защото бременната жена не е като нормалните хора а се вдетинява и започва да преувеличава и драматизира в повечето случаи/ а по време на самото раждане имах пълната подкрепа на акушерките и лекарката при която се случих. Не съм си избирала лекар при който специално да искам да раждам защото намирам това за излишнен каприз който във всички случаи би струвал на семейството ми пари. Не съм ги намерила на пътя за да ги давам на някой на който и без това това си му е задължението.
Така че, по линия на здравна каса можеш да си родиш във всяка една болница в Пловдив, която има договор със здравна каса. Стига само ти да го желаеш.   bouquet

# 8
 • Мнения: 8 242
Родих в Окръжна - без уговорка с лекар и не съм платила 1 стотинка.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 147
Аз също раждах в Хирургиите на Пещерско шосе и не съм дала стотинка, а лежах там 20дни. Никой даже не е намеквал за пари.

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 707
Родих в окръжна болница на Пазарджишко шосе, /МБАЛ -Пловдив/ и не съм дала и стотинка за нищо. Уговорка с лекар нямах, нямах и намерение да давам и една стотинка за каквото и да било, но въпреки това отношението към мен беше много добро. Родих бързо и лесно /това го казвам сега, въпреки че тогава ми се виждаше безкрайно/ за около 2 часа, макар бебето да беше малко над 4 кг.  Отидох, въпреки че нямах признаци за раждане, в деня на термина на преглед там и лекарят, който ме прегледа каза, че ако искам могат да ме приемат и да остана в патологията за наблюдение и да чакам докато родя. Преносих 5 дни, през цялото време не съм доловила намек за заплащане, а всички се грижеха добре не само за мен, а и за останалите пациентки. Кокато настъпи момента, родих при лекаря, който се случи на смяна. Без уговорки, без заплащане под масата, раждането ми мина гладко, а отношението на персонала беше добро. Такова беше моето раждане, поето изцяло от ЗК.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 55
Благодаря на всички мами от Пловдив за бързия отговор. Днес се рових из форумите за да потърся конкретни условия за раждане и направо се ужасих. Напоследък виждам неща , които ме плашат , защото както всичко останало в нашата страна и лекарската помощ е опорочена и продажна. Относно ВМИ съм чувала много и най-различни версии, като последно моя позната ражда там и й поискаха 1300 лв за да роди нормално след около седмица, през която й се налагаше да лежи в болницата. В крайна сметка тя не плати и й се наложи да се помъчи още малко.Да , може да е било и единичен случай, но кой ти дава гаранция? Аз съм привърженик на платеното раждане, но според мен не всеки би имал тази възможност, а и като се замисли човек 1000 лв ника не са малко пари или поне не са за Пловдив. Ако имам излишни пари, да разбира се, че бих ги дала, но всъщност какво ми гарантират? Аз лично съм дала много пъти по толкова за ходене по лекари и специалисти по стерилитет и досега не съм си мислила, че ще дойде момент в който на м ного жени, които са били от щастливките да имат бебе по нормален ред, ще им се наложи да си сложат 1000лв в джоба , преди да влезе в родилното!!! Ами според мен това е лудост! Ами всички останали разходи свързани с появата на новия член на семейството?  Надали някой от тези доктори вече се замисля за това! Да , в началото всеки е започнал от някъде, но за съжаление никой вече не помни от къде е тръгнал! Конкретното нещо , което ме накара да публикувам тази тема днес е свързана с клиника Селена, от която аз лично съм много доволна. Но ето какво става- в началото казаха , че ще се работи със здравната каса, но било само въпрос на време, в последствие и това стана, но цените не паднаха. Сега тарифите отново се вдихнаха+направлението от личния лекар, което им дава още 450лв. Ами че това нормално ли е? Да вярно че всичко вече е много скъпо и на който не му отърва да си решава проблемите сам, но според мен, където и да отидеш вече всеки очаква да получи нещо допълнително(ако мога така да се изразя) ! Ами толкова за сега от мен...........още веднъж благодаря на всички мами от Пловдив за съпричастността им и пожелавам и им пожелавам да попадат на добри доктори, които не гледат на тях като на ходещи банкноти, а по скоро са заинтересувани как могат да им бъдат по-полезни в създаването, раждането и отглеждането на техните деца!

# 12
 • The happy place:)
 • Мнения: 400
Даже в Селена част от раждането се плаща от здравната каса, доплаща се до тяхната обявена официално тарифа. Аз лично горещо преопръчвам частна клиника, не за друго, а защото знаеш какво си се разбрал, нищо не е под масата и в този супер важен момент не хабиш нерви, а грижите са ти перфектни. Абе де да знам, все си мисля, че ние жените в този момент имаме страхотна нужда от човешко отношение и чувство за сигурност, а не от въпроси "дали ще ми обърнат нужното внимание". За щастие и мъжът ми смята така и раждах като бял човек, пожелавам го на всяка жена, леко раждане на момичетата на които предстои и здрави слънчеви бебоци:)

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт