Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 288
Привет дами,   bouquet
След разговор с Клеопатра и Мишленце от СНБМ, поех към тях следния ангажимент .. заедно с колежките   bouquet The Sun, ДейзиГ, ZinaSt, Incandescent и Стики да направим:
АНАЛИЗ НА ПРОБЛЕМНИТЕ МОМЕНТИ ПРИ ИЗПЛАЩАНЕТО НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ОТ НОИ
 
Както аз, така и колежките   bouquet и благодарение на Вас   bouquet  bouquet  bouquet сме натрупали вече доста сериозна база е данни за такива проблеми, но тя винаги може да се дообогати и опресни.

Поради което Ви моля:
ИЗЛОЖЕТЕ В ТАЗИ ТЕМА ВСИЧКИ СВОИ ПРОБЛЕМИ И ТРУДНОСТИ С КОИТО СТЕ СЕ СБЛЪСКАЛИ ПРИ ПОЛУЧАВАНЕ НА ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА СИ ОТ НОИ, НЕКА НЕ ПРЕВРЪЩАМЕ ТЕМАТА Е "НОИ Е НАЙ-ЧЕРЕН, ГЛУПАВ" И Т.Н., РЪКОВОДИТЕЛИТЕ МУ СЕ ОПИТВАТ ДА ПОМОГНАТ И ДА СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА ПО ДОБРЕ, ЧАСТ ОТ ТОВА Е И ПОКАНАТА ИМ ЗА СРЕЩА СЪС СНБМ, НО НЕКА ДАДЕМ В РЪЦЕТЕ НА КЛЕО И МИШ НЕЩО, С КОЕТО ТЕ ДА СА УБЕДИТЕЛНИ

БЛАГОДАРЯ ВИ, ПРЕДВАРИТЕЛНО   bouquet
Радо

Последна редакция: ср, 24 окт 2007, 13:58 от RadoMit

# 1
 • Мнения: 1 745
Аз например се сблъсках със следния проблем-забавиха ми билничните през бременността с около 3 месеца,защото бях със сменена фамилия.Обаче болничните ми бяха издадени до като съм била още със старата.Казаха,че при обработката имало несъответствие и за това ми ги забавили.Казаха ,че са ги върнали на счетоводителката,а всъщност не бяха,защото като й се обадих каза,че същия ден са й се обадили и е ходила да ги вземе.Та така ми платиха болничен за март,април и май чаааак септември.Не знам защо не проверяват по ЕГН.Така ще се плащат много по-бързо и няма да бавят парите на много жени като мен.И това да звъниш като луд по няколко дни нон стоп до като някой ти вдигне и обясни персоналния ти проблем е адски гадно.Примерно сега с бебе на почти 2 месеца нямам много свободно време да звъня по цял ден и нямам представа за кога са ми превели пари и колко.Нямам си идея дори... Според мен ако обърнат внимание на тези неща ще е добре.
Поздрави.   bouquet

# 2
 • Мнения: 3 111
Ами много от нас разчитат на тези средства и е много трудно когато те се бавят с по няколко месеца поне с три ако са наред документите.
Още по лошо е като възникне някакъв проблем че просто седиш и чакаш пари ,а никой не ти казва своевременно че трябва да си набавиш този или онзи документ ....и така с месеци.Няма ли да е по добре ако при възникване на ситуация да те уведомят не е задължително по телефона може и по интернет /както си проверяваме здрадните осигуровки например/така да си видим за кой месец е преведено нещо и ако нещата са в застой какъв е проблема.Така и ние няма да се изнервяме от чакане  и ще има голям отлив от звънящите по телефона.
Аз например днес разбрах/ след двудневно нон стоп звънене/,че декларацията която съм подала не е тази а трябвало друга и по тази причина на съм получила пари за 08.2007 и09.2007 а вече е края на 10.2007.Разбира се нашите счетоводители ще научат ОТ МЕН какво трябва да се подаде ,а пари ще видя след  още месец -два.
Така 4-5 месеца на практика оставам без средства и добре че е татито но не всички имат моя късмет.

# 3
 • Мелбърн, Австралия
 • Мнения: 3 116
Според мен обещетенията трябва да се изплащат с не повече от месец закъснение.

Т.е Аз ще изляза в болничен от 01.03.2008 (живот и здраве) и до 05.04.2008 например да съм получила обещетението си за март, 2008 и т.н.Освен това обещетенията трябва да се изплащат редовно, месец за месец. Ако има нужда да обяснявам причини, ще ги обясня.

# 4
 • София
 • Мнения: 288
....... Ако има нужда да обяснявам причини, ще ги обясня.
.. да .. има смисъл .. приемете .. че в момента ви се дава думата .. че стоите пред управителя на НОИ .. и той ви пита ... КАКВО НЕ Е НАРЕД ??.. КАКВО НЕ ВИ ХАРЕСВА ??.. КАК ДА СЕ ПОДОБРИ ОБСЛУЖВАНЕТО ????
.. всички насоки и мнения .. ще са от полза ..

# 5
 • Мнения: 504
Ето, приемам все едно, че думата е дадена на мен:
1. Да си "опитно зайче" никак не е добре и се отразява зле на семейния бюджет.
2. Не ми харесва когато се обадя в НОИ и ми кажат "ама госпожо нормално е да има закъснение и не винаги преводите са на 30 дни", "госпожо, сама работя и не съм обработила данните/ не са пристигнали..."
3. Когато си се обадила 5 пъти и кажеш, че вече 2 месеца не си получавала пари чааак тогава ти обръщат по-сериозно внимание и се оказва, че липсвала някаква декларация /надлежно попълнена от мен/ - декларацията се оказва изгубена в дебрите на НОИ.
4. Работодателят пише в декларацията "майчинство" вместо "Временна неработоспособност" /не помня вече в коя декларация беше/ и всичко отива по дяволите заради 2 думи.
5. Такава бюрокрация е абсолютно недопустима според мен. Особено за майки с новородени и малки деца, които дори не могат да се качат до канцелариите на НОИ с колички.

Уважавам всички, които работят в НОИ, но за съжаление системата за изплащане на обезщетения за майчинство не работи добре.
Все ми се иска, когато възникне проблем ТЕ да МИ звъннат, да ми кажат какво да се оправи.
Вярно свързват се с работодателя при грешка, но мудната поща отнема поне 1 седмица. Това си е ценно време.
Желая ви успех!

# 6
 • София
 • Мнения: 242
 В понеделник ми се наложи да се обадя по телефона в НОИ, за да попитам защо не ми е изплатен все още болничния от август. Два часа се звънях без прекъсване докато се свържа, като един час натисках петицата ("В момента нашите консултанти са заети. За да изчакате натиснете 5") на един от телефоните. Като видях, че не става, продължих да звъня на другите телефони. Разбирам, че е удобство да можеш да си направиш справка по телефона, но все пак трябва някой да ти вдигне. Днес отново се опитвам да се свържа, тъй като са ми превели един ден по-малко за септември. Вместо за 19, са преведени за 18 дена. Мисля, че ще е от голяма полза ако има консултанти, които да отговарят по Интернет.
 Също така, защо трябва да чакат иформация от работодателя ми, че съм получила 0лв. заплата за .. дни ??
 Успех на срещата   bouquet.
п.п. Току що, докато натисках 5, някой вдигна телефона и го затвори два пъти.

# 7
 • Мелбърн, Австралия
 • Мнения: 3 116
1. Живеем с две заплати. С едната (на мъжа ми) изплащаме кредитите за жилището. С другата се храним аз, съпруга ми и детето ми (на 2 годишна възраст). Ако останем с една заплата има два варианта:
Вариант 1: Не изплащаме кредити, от банката ни взимат апартамента и отиваме да живеем на поляната срещу блока.
Вариант 2: Изплащаме кредити и умираме от глад. Не можем да плащаме сметки, спират ни ток, вода и т.н.
Мисълта ми е че нито банките, нито Софийска вода, нито Столично Енергоразпределение ги интересува политиката на НОИ за забавяне на болничните.

Лично аз ако изпадна в тази сутиация, бих повикала медиите. Без заяждане към НОИ. Въпрос на оцеляване.

2. Бременна в 9 месец. Всеки момент може да роди. За бебето трябва да се купят различни неща. Пари за това няма. Няма дрехи, легло и количка за бебето. То се ражда, но тези неща ги няма. Какво правим ?

3. Бременна в 9 месец. Всеки момент може да роди. Тъй като държавното здравеопазване ни е на ниво не нула, а направо отрицателно се налага да си платим за избор на екип. За да излезем и аз и бебето живи и здрави от болницата. Пари обаче няма. Така че има вероятност и да не излезем живи и здрави от болницата.

4. Аз съм редовен данъкоплатец. Осигурявам се на реална работна заплата. Мога да дам ЕГН за последните неща, да направите справка. Очаквам от държавата след като съм редовен данъкоплатец и тя редовно да изпълнява задълженията си. Плащам големи данъци и имам големи (по-скоро нормални) изисквания.

До този момент съм била от време на време в болничен. Трудно ми е да си ги позволя дори и когато имам нужда защото болничните ми закъсняват с 2-3 месеца. Но въпреки това съм ползвала по два-три дни болничен, от време на време. Ако обаче като изляза по майчинство и получа парите от болничния с 2 месеца закъснение, а не от месец за месец, ще се случат и нещата описани по-горе.

Може нещата да звучат зле, трагично и черно, но това е българската действителност. За съжаление !

# 8
 • София
 • Мнения: 3 600
Първите ми болнични за 4 месеца - вкл. за бременност и раждане - за януари, февруари, март и април бяха изплатени накуп на 30 април. Както каза служителката в НОИ - е, сега поне за празниците (великденските) ще се опаричите. През цялото време звънях и питах какво не е наред, както и нашата счетоводителка (за сведение, работя в компания, която плаща всеки месец осигуровки на реалните заплати), и служителките (вярно, много любезно) ми отговаряха, че май има някакъв проблем с болничния, и ще го върнат за поправка. След проверка от тяхна страна - "а, много странно, няма проблем, другата седмица си чакайте партите", другата седмица пари пак няма и пак - "чакайте да видим какъв в проблема". След 3 месеца разговори и заплаха, че ще извикам медиите, най-сетне изплатиха парите. Явно, че болничния е бил ОК, но защо се забавиха така, никой и не можа да ми каже, оправдаха се, че системата е още нова. Оттогава, слава богу, само веднъж не ми изплатиха 5-6 дни, но след обаждане от моя страна си получих парите на другата седмица. Мога да си дам ЕГН за справка на управителя на НОИ, ако може да обясни защо при очевидно коректен болничен чаках 4 месеца.

# 9
 • Мнения: 13 834
Нямала съм проблеми с изплащането на болнични. Недуомявам защо ми искат да прилагам декларация към болничен за гледане на детето ми, че е нямало кой друг да го гледа през това време newsm78 #Crazy  И друг парадокс- това ми е втория болничен за болен дечко за настоящата година. Първият път не са ми искали подобна декларация.  Thinking

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 872
Аз също се сблъсках с проблема неизплатено обезщетение за м. Август. Болничният ми лист е депозиран в НОИ на 20 септември, би трябвало до 20-ти октомври да бъде изплатен. Така или иначе няма кого да попитам, защото телефоните за справка или дават заето, или консултантите са заети и след дълго натискане на 5-цата ми се вдига слушалката и се затваря. Ами извинявайте, ама не мисля, че сме го заслужили при положение, че се осигуряваме на реалната си заплата, не разчитаме на соц. помощи и в крайна сметка се принуждаваме да променяме стандарта си на живот заради проблем в системата.
В началото на годината имаше проблеми,  системата беше нова, разбираемо е, ама сега са минали вече 10 месеца от старта.
Най-парадоксалното е, че за болничен лист "Общо заболяване" за м. Май и Юни получих обезщетението си в рамките на 10 календарни дни от датата на депозирането, а за Обезщетението за бременност и раждане няма нищо вече 34 дни

# 11
 • София
 • Мнения: 288
...... Мога да си дам ЕГН за справка на управителя на НОИ, ако може да обясни защо при очевидно коректен болничен чаках 4 месеца.
.. мерси за което предварително  bouquet ... точно това е идеята ни .. да подкрепим анализа си .. с факти .. просрочие на сроковете .. с конкретни данни /напр. средно се забавят с 15 дни/ .. .. нелюбезното и скандално /на моменти/ поведение на служителите извършващи справки .. явно не се записват разговорите по тези линии .. което при съвременните технически възможности е трудно обяснимо защо не се прави .. или ако се прави .. никой не проверява как тези служители си вършат работата ..

# 12
 • София
 • Мнения: 573
Когато има проблем с болничния някой трябва да ни информира, защото ние звъним в НОИ, разбираме, че има проблем, след това НИЕ казваме на счетоводителите, те поправят нещата и после пак чакаме, без да знаем дали нещата са ОК.

Само веднъж съм получила обаждане от служител на мобилния си телефон, за да върнат бързо счетоводителката да вземе непопълнен болничен. Жената беше супер любезна, защото моята счетоводителка почти се сприятелила с нея покрай ежемесечното подаване на документи.

Трябва да има някакъв начин да ни информират навреме за проблеми с болничните.
По телефон /може да се открие такава длъжност и някой да прозвънява хората/, не е толкова скъпо или в Интернет /това може да отнеме доста време да се организира/, така че телефонът май е по-належащ. Също, да се осигурят повече хора да отговарят на позвънявания.

Това се сещам на първо четене. Интересно ми е да чуя и други идеи, ще следя темата.
Иначе да се обясняваме кой кви кредити плаща и как не се оправяме без пари навреме, е ясно на всички ни.

# 13
 • Мелбърн, Австралия
 • Мнения: 3 116
Иначе да се обясняваме кой кви кредити плаща и как не се оправяме без пари навреме, е ясно на всички ни.

Питаха ме за причините, отговорих за причините.

А причината да го направя е за да се промени системата за изплащане на болничните. Защото откакто смениха старата система с нова, положението стана трагично. Може би не е лошо да се помисли да се върнем към старата система или да мислят друга нова система без подобни закъснения.

# 14
 • Варна
 • Мнения: 5 330
На мен вчера ми се изрепчиха по телефона, че не било бюро справки. С 2 деца ми е трудно да вися на опашка в НОИ, за да разбера защо ми ги няма парите за месец юли.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт