Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 46 отговора

Кацнала на едно дърво.

Мнения: 3 128
Чета на Самуил "Карлсон", чета и преглъщам. То е едно ядене в тази книга... И не само в тази. А като майка на злояд клечо все се опитвам да завъртя манджата така, че да бъде изядена.  Rolling Eyes
И ми хрумна темата за "литературните рецепти".
Започвам с кюфтенцата на Карлсон.
(Предистория. Тези кюфтенца са на почит от много години в моето семейство. Но ги наричаме Мухибянчета. Някога актьорът Саркиз Мухибян ги е готвил на баща ми, затова.)
От кайма за кюфтета (както си я знаете) се правят мънички кюфтенца. Аз ги пека на скара, но може и да си ги пържите, или в тефлон с капак да ги задушите.
Още докато се топли, се изсипват в купа, пълна с кисело мляко със счукан чесън и копър. Като таратор, но без краставицата. И без вода,  с по-гъсто мляко.

Моето дете чесън не обича, затова на него правя без чесън.
Но с чесън всеки чесънов любител ще ви каже, че е сто пъти по-вкусно.  Laughing
Цитирай

Кацнала на едно дърво.

Мнения: 3 128
Пиратска супа "Капитан Хук" ("Питър Пан"  Wink):
(Взех я от една диетична книга, но като нямах раци под ръка, сложих рачешки рулца. с пълното съзнание, че това не са истински рачешки рулца. То взе, че стана вкусно.)
В зехтин леко се запържват целина, лук и чесън, нарязани на ситно. Сипва се вода, добавя се бульон на кубче. Когато кипне, пускате парченца филе от бяла риба и нарязаните рачешки рулца. Ако имате скариди, чудесно. Слага се и нарязан на кубчета домат. Огънят се намалява и се вари 10-15 минути. Накрая слагате зелени подправки - магданоз, копър, риган, босилек. Може и сухи, каквото ви се намира. Лимонов сок.
Сервира се гореща.
Цитирай

weltweit

Мнения: 5 434
Сега като наизвадя рецептите от Лаура Ескивел и от Исабел Алиенде ще видите вие, само да се прибера до вкъщи  Mr. Green
Цитирай

Кацнала на едно дърво.

Мнения: 3 128
Пор на шиш ("Шрек").
Пилешко филе, престояло в марината. Примерно - соев сос, олио, мед, подправки (някои слагат и алкохолец  Mr. Green).
Печете го на скара или го задушавате в тефлонов съд.
Опеченото месо го забучвате вандалски на дървен шиш.  Laughing
Цитирай

Кацнала на едно дърво.

Мнения: 3 128
Позволявам си да цитирам и mama_mima:
  'Дъщеря ми е голяма фенка на книжките за Франклин и при купуването на поредната попаднахме на рецепта в тях за курабийки. Днес ги направих и станаха изненадващо вкусни . Ето рецептата но снимка нямам защото курабийките свършиха!
1 яйце
125 гр. масло или маргарин
1 чаша захар
1 чаша брашно
1 чаша шоколадови мидички /използвах 50 гр. настърган шоколад/
Яйцето и маслото се разбъркват, добавят се захарта, мидичките/шоколада/ и брашното. Слагат се в на мазнена тавичка и се оформят с лъжица. Дадени са като 12 броя. Пекат се в загрята фурна на 180 градуса 10 минути. Аз лично малко повечко от 10 ги пекох но пак са вкусни. '
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Пор на шиш ("Шрек").
Пилешко филе, престояло в марината. Примерно - соев сос, олио, мед, подправки (някои слагат и алкохолец  Mr. Green).
Печете го на скара или го задушавате в тефлонов съд.
Опеченото месо го забучвате вандалски на дървен шиш.  Laughing
  hahaha  hahaha  hahaha Aаааа,това е страхотна идея,още тая вечер ще се пробва,че имам едно детенце вкъщи на гости.   bouquet
Цитирай


Мнения: 324
Канелените кифлички на Карлсон, тортата с каймак и ябълковата пита с ванилов сос на г-ца Рог и кюфтенцата на Дребосъчето  Very Happy
Цитирай

залив на орловия щит

Мнения: 4 003
Василиса Умница
тези рецепти съм ги пускала доста отдавна, ама явно си ги пропуснала
арабела, гледам е дала линка

на слука и внимавай колко хапваш, че кифличките са доста калорични, но и вкусни все пак

и да направя едно допълнение - пълнежът на кифличките - вече го правя с разтопено масло, по-лесно се нанася и по-лесно покрива цялото тесто.

пускала съм и тема за миш-маша на г-ца Рог - за съжаление не открих рецептата
Цитирай

Кацнала на едно дърво.

Мнения: 3 128
За съжаление, пропуснала съм ги. Но ей ги на сега.  Hug
Разбира се, това не е тема само за кухнята на Карлсон, а за всякакви литературни и филмови геройски рецепти.
Джинджифиленото човече (Жинжи от "Шрек"):
Около 1 кг. брашно;
3 кафеени лъжички бакпулвер;
300 гр. масло;
300 гр. захар;
3 яйца;
250 гр. течен мед;
портокалови корички 1 супена лъжица;
2 чаени лъжички канела;
2 кафеени лъжички джинджифил;
2 кафеени лъжички карамфил;
Медът се кипва с подправките, прибавя се маслото, сваля се от огъня и се бърка, докато изстине.
Разбърква се половината брашно с бакпулвера и се прибавя към медената смес. Добавят се яйцата и останалото брашно. Разбърква се, без да се меси. Прави се топка, увива се във фолио и се оставя за една нощ в хладилника.
На другия ден с малко брашно размесвате тестото на кора, дебела 3-4 мм. и изрязвате човечетата. Нямам формичка, затова правя шаблон от твърд картон и с много остър нож изрязвам.
Човечетата се пекат във фурна на 200 градуса, докато станат златисти.
Можете да им нарисувате уста, очи, копчета с глазура.
Съхраняват се в метална кутия много дълго време, като стават все по-вкусни.


Цитирай

София

Мнения: 3 387



Леля Ог, една от най-известните вещици на Света на Диска, представя част от своята огромна колекция от вкусни и преди всичко интересни рецепти, понеже тъй или иначе всички го правят.
Но освен удоволствието от "Ягодовия тремор" и "Носталгичния пудинг на мамчето на Ноби", г-жа Ог споделя и своите мисли за живота, смъртта, етикецията ("ако идеш на техните погребения и те ще дойдат на твойто"), ухажването, децата и браковете и всичко това в изискан стил, който не би накърнил и най-изтънчените чувства. Е, не много...

Повечето рецепти са били изпитани върху хора, които все още са живи.

" Казват, че пътят към сърцето на мъжа минава през стомаха му, което само иде да покаже, че и с анатомията са толкова зле, колкото и с всичко останало, освен ако с казаното всъщност не ви дават инструкции как да го наръгате, в който случай по-добрият начин е под ребрата и право нагоре.

Както и да е, не живеем в идеален свят и е предвидливо и полезно за младите жени да станат вещи в онези изкуства, които ще възпрат слабохарактерните мъже от забежки. Да се научат да готвят също е от полза..."

Г-жа Ог изказва своята благодарност за помощта им в тази литературна армада на:
г-н Тери Пратчет, г-н Стивън Бригс, Мадмоазел Тина Ханан и Маестро Пол Кидби


По-късно ще се включа с рецепти от книгата! Hug
Цитирай

Journeys end in lovers meeting.

Мнения: 3 036
английски сандвичи за чай по Агата Кристи  Hug филийки от онзи нарязания бял хляб се мажат с масло (съвсем тъничко), отгоре майонеза с малко горчица разбита в нея, и отгоре се редят а/ краставички пресни на кръгчета с малко сол; б/ пак така кръгчета домати леко посолени; в/ пилешко сварено и подправено с черен или червен пипер и сол; г/ шунка   chef вкъщи са най-любими тези с краставичката, изненадващо предвид месоядното население у нас  35
Цитирай

Journeys end in lovers meeting.

Мнения: 3 036
бирен сос за класичски говежди (телешки стек), пак по Агата Кристи или по Еркюл Поаро също би било вярно  Laughing в масло се задушава лук на ситно (соте) до покафеняване/омекване, добавят се бира светла (зависи колко месо ще заливате, но между половин и една бутилка от 500 мл), половин чаша дижонска грочица и четвърт чаша мед. оставя се да кипне. измества се от огъня, охлажда се до стайна температура и се излива върху месото. освен черния пипер на този сос се слага и една смесена подправка allspice, но не зная какъв аналог да дам  newsm78 иначе сосът е много пикантен и много вкусен, аз заливам всякакви меса с него, включително и печени предишния ден примерно, освежава веднага  Peace
Цитирай


Мнения: 3 838
Много весела тема! Very Happy

Аз правих преди време канелени човечета, но явно и аз съм пропуснала рецептата тук. Направих сладко тесто, омесих го, разточих го на ок. 1.5 дебелина и си изрязах произволни човечета, без шаблон. Доколкото си спомням, помощничката ми пожела и слънце и луна, та на човечетата да им е светло. На силна фурна и станаха много вкусни, като хрупкави бисквити. Hug
Цитирай

София

Мнения: 3 387
Преписвам точно от книгата (препоръчвам ви я горещо Peace).

Мармаладени дяволчета


Още един принос от г-жа Мейзи Нобс, както и поредният прекрасен пример за анкх-морпорските лакомства-горещи, сладки и евтини. Тъкмо онова, което можеш да си хапнеш по време на нощната смяна.
      СТАВАТ ОКОЛО 15 БИСКВИТИ

100 г безсолно масло
 75 г захар
 1 яйце, разбито
200 г обикновено брашно
3-4 големи супени лъжици мармалад

ЗАГРЕЙТЕ ФУРНАТА до 180 градуса С .Подмажете една тава или една сладкарска преса за формички.
Разбъркайте маслото, захарта, а после и яйцето-постепенно, като разбивате добре след всяка добавена съставка.
Малко по малко прибавяйте брашното, докато се получи меко тесто.Щедро гребнете от мармалада и разбъркайте да стане на вълнички.
 Като използвате по около 1 десертна лъжичка за всяко дяволче, разсипете сместа по формичките.Лекичко заравнете връхчетата и сложете по мъничко (около половин чаена лъжичка) мармалад в средата.
 Печете в горната част на фурната 25-30 минути или докато станат златисто кафяви отгоре.

Цитирай

София

Мнения: 3 387
Ето още една рецепта от книгата.

ОВЧИ ПОГЛЕД

Всеки знае, че в Клач ядат овчи очни ябълки, но всъщност никой не признава лично да ги е видял.*
На това му викам съмнителна работа. О, да. предлагат ги на гости. На бас, че ако живеех в пустиня, и аз щях да дам мило и драго за малко майтап,
наистина. Тази рецепта е, ъ-ъ, "реконструирана. Което ще рече, че е абсолютен фалшификат. Но е доста по-ядивна.

мариновани лукчета с размер на очни ябълки       пълнени зелени маслини
 (колкото ви е кеф да направите)                         тубичка крема сирене

ВНИМАТЕЛНО отстранете сърцевината на всяко лукче, като
внимавате да  не  повредите целостта му,  без да броим
дупките  от  двата му края.   (Забележка:
една     от     дупките     трябва     да     е
достатъчно голяма да наврете маслина
в нея). Напълнете лукчето до средата
с крема сирене и после напъхайте и
маслината,     като    се    стараете
пълнежа й да се вижда... малко от
сиренето трябва да цвръцне от
другия край, като, „опашчица".
Ако не цвръцне, тъпчете още -
докато цвръцне!

*ВЖ „Шовинист" относно правилното поведение в случай, че ви предложат овчи очички. 
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 46 отговора