Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 окт. 2007, 20:18 ч.

Няколко въпроса за просото

  • 7 213
  • 33
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 2 627
Та утре ще готвя на момата просо за първи път.Понеже нямам никакъв опит с него,да попитам колко се раздува при варенето?Като ориза или по-малко?Да го накисна ли от предната вечер?Бързо ли увира?В комбинация със зеленчуци пасирано на пюре става ли вкусно?

# 1
  • Мнения: 1 449
При варене съотношението просо-вода е 1:3. Раздува се точно като ориза.
След накисване - може с по-малко вода.

Увира за 20 мин. или повече.
Първоначално не увира равномерно (част от зърната са готови по-бъзро, но не всички).

Чудесно се комбинира със зеленчуци. Консистенцията е точно като на ориз със зеленчуци. Вкусът също е подобен, но съвсем леко по-сладникав, като на царевицата. Може да се ползва като алтернатива на ориза в случая, вкусно е.

Пасира се докато е топло (или по-течно), иначе става лепкаво като ориза. Възможно е да останат твърди, люспести, кафеникави зрънца тук-там.

# 2
  • София
  • Мнения: 2 627
Мерси  bouquet
Аз го накиснах за цялата нощ,обаче сутринта беше предобило един много неприятен блудкав мирис SickСилно се надявам сега като го сваря да не мирише така,защото направо ми се повдига от тази миризма!

# 3
  • На края на вселената!
  • Мнения: 2 539
Извинявай, че ти се бъркам в темата  Simple Smile
Къде намери просо?

# 4
  • София
  • Мнения: 2 627
От диетичен магазин го купих.Хубаво стана,не миришеше,обаче момата не го хареса кой знае колко Confused

# 5
  • На края на вселената!
  • Мнения: 2 539
Благодаря!

# 6
  • Мнения: 1 449

Ако се накисне предварително, просото и водата наистина имат странен аромат. Но след сваряването става вкусно.
 
И Вела не му е голям почитател (а всякакви други неща приема с желание).

# 7
  • София, България
  • Мнения: 3 718
Пробвала съм да го предлагам като десерт с праскова и банан. Стана много вкусно, но се наложи сама да си го хапна, дзверчето хич не го хареса.

# 8
  • Варна
  • Мнения: 2 616
А просото има ли глутен? newsm78

# 9
  • София
  • Мнения: 867
Няма глутен.
Аз си го варя най-обкновено като ориз. Отначало го мешах с малко кърма. Може да се добавят и сварени зеленчуци, става вкусно. няма нужда да се кисне според мен. Като се развари даже се разкашква.

# 10
  • София
  • Мнения: 3 741
Моята мома много обича, но е доста по-голяма.
Него кисна предварително. Правя го само с масло и сирене (това сега), преди го правех с ябълки.
Според мен е много вкусно  Laughing

# 11
  • София
  • Мнения: 840
Само да добавя, че просото е много богато на желязо.

# 12
  • Уелс
  • Мнения: 532
На моето момче също това е една от любимите закуски,наред с качамака-натрошени със сиренце.
Не го накисвам предварително,вари се бързичко.

# 13
  • Мнения: 1 449

Пълнозърнестите продукти - зърна или брашно - се накисват с цел елиминиране на фитиновата киселина и усвояване на ценните съставки, включително желязото.

Просото (а също така елдата и кафявият ориз) се накисва 8-12 часа или денонощие. Зърната с глутен - за препоръчване 24 часа.

# 14
  • На края на вселената!
  • Мнения: 2 539
Аз търся просо, защото чух че дава много кърма. Пък моята напоследък яде на големи интервали и взе да намалява.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт