Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Става дума за детенце, което се ражда мъртво, малко преди това тоновете са мерени и са били нормални. При раждането се установява, че развитието на плода не отговаря на 35та гестационна седмица. По-малък е и странно, но не е установено това при ехографските прегледи. Според следящия бременността лекар, ехограхиите показват нормално протичане на нещата и развитие, съответстващо на гест.седмица.

Това, което искам да разбера е, може ли да се обвинява лекаря, че  има пропуски в проследяването на бременността, дали е можело навреме да се хване състоянието на бебето, водите и плацентата и да се лекува. Водите на родилката са били кафеви, бебето се е мъчило. родилката е имала постоянни болки от седми месец нататък.

Ето диагнозата на патоанатомите - Интраутериннна асфиксия, довела до смърт на плода вътрематочно, дължаща се на плацентарна инсуфициенция. В плацентата са открити белези на остър гноен възпалителен процес, масивно отлагане на фибриноид и непълни исхемични инфаркти. Вътрешни органи - фетални белодробни ателектази с огн.аспирация на околоплодно съдържимо, морфологична незрялост и цианоза на вътрешните органи.

Знаете ли може ли с някого да се консултирам онлайн за това нещо...Рекари, асоциации, аг-та и т.н., педиотри и прочие...

# 1
 • Варна
 • Мнения: 5 330
ИСкаш "превод" на диагнозата ли? НАй- добре е да пишеш в д-р Nivea baby,  мисля, че има и други педиатри, регистрирани във форума.

# 2
 • Мелбърн, Австралия
 • Мнения: 3 116
Според мен трябва да се обърнеш за консултация към неонатолог.

Може да се опиташ да се обърнеш към д-р Слънчева от Майчин Дом или към д-р Масларска от Токуда да те консултират.

ДеЩоВиди, много съжалявам  Cry Още една бебешка душичка отиде на небето  Cry

# 3
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Аз вече си преведох диагнозата с помощта на сайтове в нета и медицински речници. Става дума за плацентарна недостатъчност, но проблема е, че не е установена от следящия бременността лекар, въпреки всички ехографии, които са направени.

Та сега трябва да установя дали тази плацентарна недостатъчност и възпаления, изобщо състояниего на водите и плацентата може да се види лесно при обикновен преглед. И дали е пропуск на лекаря.

Правя едно малко разследване. Който може да помага с енфо, мислух, че тук пишат мами лекарки.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 5 330
Пишат, да. Аз не бих се наела да правя заключения обаче. ТРябва си специалист АГ, или неонатолог Peace

# 5
 • Мнения: 1 984
причина някаква за това няма ли? нещо за някакъв причинител?

# 6
 • София
 • Мнения: 1 777
Плодът е страдал от кислородна недостатъчност вътреутробно. Това само по себе си означава , че не може да е имал нормални тонове. Всяко страдание на плода се отразява на тоновете. Затова се следят по време на бремеността, преди и  по време на раждането /налага ли се секцио по спешност, индукция на раждане  и т.н/. Ехографски състоянието на плацентата може да се оцени, но много зависи от апарат и този, който гледа на него. Масивен гноен възпалителен процес би трябвало да се види, възпалението има определа характеристика, но...това е много субективно. А майката имала ли е някави оплаквания. Гноен процес в огромен орган като плацентата би трябвало да даде симптоми.
Съжалявам за загубата на родителите и дано скоро се сдобият със здраво детенце! Praynig

# 7
 • Мнения: 1 984
морфологична незрялост... това поне е трябвало да се забележи... зависи все пак...

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
А майката имала ли е някави оплаквания. Гноен процес в огромен орган като плацентата би трябвало да даде симптоми.

Im_im,
родилката е имала постоянни болки от седми месец нататък.


ДеЩоВиди, и аз съжалявам Sad
Тук във форума се сещам за трима с подходяща специалност:
д-р Слънчева, шеф на неонатологията в Майчин дом, София;
д-р Йонов, шеф на неонатологията в Плевенската унив. б-ца (той вече не пише, но гледам, че е активен, тъй че за ЛС предполагам няма проблем);
nani_ (тя е акушерка с няколко години опит, доколкото знам в Майчин дом).
Аз лично много вярвам и на Christian, но неговата специалност е анестезиолог-реаниматор и не знам доколко ще се наеме да те консултира.
Иначе 1АГБ "Св. София" имат сайт, където може да постнеш питане, предполагам.
Не знам само, ако попаднеш на болницата, в която се случва това дали и доколко ще са обективни...

# 9
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Мерси на всички, точно натам ме наведоха и моите предположения. Определено има за какво да се хока лекаря. Като има резултат ще ви пиша, може да ви е интересно. Случаите са няколко.  ooooh!

# 10
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Извинявайте, но този подфорум почти не съм ползвала. Бихте ли ме насочили към добър диагностик Аг, който работи добре с ехограф... Бих искала да разбера изключително увреден плод дали може да се види на обикновен ехограф. Всъщност казват, че бил много модерен, все още не знам дали е 3д и доплер или просто някакъв нов и добър. плода е с вродена сърдечна недостатъчност, мнотго раздалечени очи, недоразвит нос и малка уста, малки очни ябълки, изключително къси крайници. Майката разбира при раждането и твърди, че би абортирала, ако беше разбрала по-рано. Същият лекар, същият ехограф...

# 11
 • Мнения: 1 363
Не съм специалист, но мисля следното:
Първо трябва да се установи какво точно е станало и каква е причината. Дали е генетично увреждане на плода или някаква вирусна или бактериална инфекция или пък нещо друго - това трябва да се установи от патолога, да се назначат съответните изследвания и т.н.
Да се прецени във времето как се е развивал проблема - дали нещата са приели негативен обрат в последните дни или много по-рано.
След тези данни вече може да се мисли дали вината е на лекаря следящ бременността.
Иначе има добри специалисти в София по УЗ диагностика.

# 12
 • Мелбърн, Австралия
 • Мнения: 3 116
Д-р Марков е добър диагностик, лицензиран да прави Фетална Морфология на плода. Работи и в Майчин дом и има частен кабинет с 4D ехограф. Мога да ти дам телефон: 0899130550

Това е човека на който имам пълно доверие относно морфология на плода  Hug

# 13
Дещовиди,
Има срокове за аборта, дори при увреден плод. Едва ли в 7ми месец някой щеше да позволи подобна манипулация - родени в 6ти месец бебета оцеляват.
Колкото до доктора - провери какви лекарства и винамини изписани от него е пиела бременната (и дали е пила нещо на своя глава). Това го пиша сериозно, защото през първата ми бременност на витамините Супрадин пишеше, че се препоръчват за бременни, в края на бременността ми в новата редакция на витамините пишеше "няма доказани увреждания на плода", а препоръката за бременни я нямаше...

# 14
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Увреденият плод е друг случай, с добро диагностициране може да се хване навреме. Случаят с плацентарната недостатъчност е друг - там явно има възпаление някъде около 7ми мисец и следствие на него развитието е спряло и т.н.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт