Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 окт. 2007, 17:01 ч.

Смятате ли болничните практики за нормални?

 • 3 639
 • 89
 •   1
Отговори
 • Банско
 • Мнения: 2 829
Пускам тази тема, защото смятам, че за да се промени нещо, първо трябва самите ние да променим очакванията си. Провокирана е от многото мнения по повод инфекцията в Тина Киркова, че това били нормални неща, неизбежно и т.н.
Аз лично положих усилия да отида да раждам извън България, защото ме е страх от българските болници. И то не защото съм любител на лукса. Ето нещата, от които ме е страх и които смятам, че не са нормални:
-да нямам достъп до бебето си през цялото време. Не мисля че е нормално да ми го взимат и да го носят някъде, без да знам къде и без да мога аз или бащата да иде с него. Има начин бебето да е в същата стая с майка си през цялото време и аз искам за себе си този вариант.
-да се дават на мен и на бебето лекарства, вода, мляко, храна, ваксинации, антибиотици и т.н. без да бъда уведомена предварително. Освен когато случая е спешен и животозастрашаващ (което е голяма рядкост) смятам, че тази практика е не само неприемлива, но и престъпна.
-да се предполага по презумпция, че ръцете на болничния персонал са стерилни. Постоянно ми разказват познати как акушерките им стискали гърдите, пипали бебетата и т.н. Дали си мият ръцете м/у стискането на вашите гърди и тези на съседката по легло? И ако да, то къде си ги мият? И дали си мият ръцете м/у всеки 2 бебета, които докосват? И защо винаги се смята, че ако някъде има някаква инфекция, то тя е пренесена от майката или бащата на бебето? Все едно родителите никога не си мият ръцете. Тук ще кажете, че като сте раждали е имало много мръсна ромка в стаята. Да, но за да се пренесе бактериална инфекция от нея или нейното бебе до вас и вашето бебе някой трябва да пипне нейното бебе или гърди и след това вашите. Предполагам, че самата майка не би го направила.
-майката да е принудена да ходи и да се моли да и кажат какво става с бебето и. Смятам, че майката е единственият човек, който има право да взима решения за детето си. И доктора трябва ПЪРВО да поговори с нея и да и обясни какво се случва и след това да лекува бебето.
-болничния персонал да се държи грубо с родилката. Смятам, че точно в такъв момент човек има нужда от помощ, а не от грубо отношение. Смятам, че на болн. персонал му се плаща за да се грижи за пациентите и всеки един от нас като отиде в болница е клиент, който си плаща. И заслужава подобаващо отношение.
На мен лично ми е все едно дали ще спя на пода и ще се мия със студена вода, стига за мен и за бебето ми да се грижат добре. Но от сега съм в ужас дали като дойде време да раждам второ дете ще намеря болница, където да се чувствам спокойна.
Споделете дали ви се струва, че аз не съм в ред или и вие мислите като мен. Има ли и други неща, които бихте променили в болниците?

Последна редакция: чт, 25 окт 2007, 22:49 от yanast

# 1
 • София
 • Мнения: 254
Не смятам нито наличието на болнични инфекции за нормално, нито лошото отношение за нормално, нито здравната ни система за нормална, нито нашето собствено отношение към цялото безумие за нормално. Това, което аз направих е, че родих в частна болница, но знам, че това не е по силите на всеки, нито е нужно да бъде, за да раждаме нормално и да получаваме адекватно медицинско обслужване.
Позволявам си да се самоцитирам ( което по принцип е запазена марка на футболистите и в общия случай не говори добре за мен  Mr. Green), за да изразя цялостното си усещане по случая, провокирал и тази тема и положението у нас и за да не преповтарям отново. Цитатът е моя постинг по темата на лелята на малкия страдащ Дариан от вчера:
"Недопустимо е да се подлага най-ценното на света на нелеп риск от немарливост!
Според мен случая си е за съд - не просто заради обезщетения ,които няма да върнат здраве или живот, или пропуснати мигове на щастие. А защото е симптоматичен за цялата безумна ситуация, в която живеем, че и деца раждаме.
Има нарушени човешки права - правото и задължението за добра грижа за новородените; правото да имаш спокойствието поне тогава, когато си принуден да се довериш на "добри" специалисти; правото на информираност; на нормално медицинско обслужване в "европейска" държава в 21 век и още, и още...
И дано това не остане поредния трагичен инцидент, който остава на заден план лека-полека и от обществено значим се превръща в поредната лична трагедия...
Моля се за най-доброто за дечицата, които са пострадали, за кураж, сила и смелост на родителите им
Съзнавам колко тежко е, но:
Мили потърпевши - търсете правата си и се борете! С цялото си сърце ви подкрепям!"
Последните изречения всъщност се отнасят и за всички нас, които не сме потърпевши. Засега.
Въпросът е, обаче - как да се сборим... Naughty

# 2
 • където ми видят очите
 • Мнения: 205
Не е нормално, нито за огромно съжаление ще стане скоро.

# 3
 • Русе
 • Мнения: 2 351
едва ли има нормален човек, който смята болничните инфекции и лошото отношение за нормални.

# 4
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 261
За лошото отношение няма да коментирам, то е ясно.
Вътреболничните инфекции обаче наистина са нещо неизбежно, което само може да се контролира, но не и напълно да се избегне - навсякъде, във всяка една страна по света, във всяко едно отделение в един момент избухват подобни инфекции. Ние сме живи хора, носим патогенни бактерии, 100% контрол е невъзможно да се постигне, а за жалост в болниците поради употребата на все по-мощни дезинфектанти и антибиотици флората става резистентна на всичко възможно и такива инфекции са ужасно тежки.
Държа да бъда правилно разбрана - не смятам случилото се в Св.София за нещо нормално, нито пък го приемам за такова. То е трагедия, която вероятно е можело да бъде избегната. И едновременно с това си остава трагедия, каквато е имало и преди и която за нещастие ще се повтаря, не само там, но и във всяко друго родилно отделение в страната...
Но смятам за ненормално в болниците да има проблем със снабдяването с ръкавици... както често се случва (майка ми е сестра в реанимация, коремна хирургия Rolling Eyes).

# 5
 • В Сънландия
 • Мнения: 1 444
Не мисля, че отношението в бониците е адекватно!
Когато родих сина си, искаха да ме изпишат, а него не, с обяснението, че има стафилококи в ушенцето и трябва да го лекуват, а аз съм си добре и да си ходя.Вдигнах ''Майчин дом'' на главата си, да питам и да разпитвам ''в кое ушенце са тия стафилококи'' и никой не ми отговори на въпроса, развиках се, само както аз си знам, че без детето си не мърдам от тая болница, ако ще да ме изкарат да спя пред вратата на бебешкото отделение.Появи се педиатърката, на бебчетата и започна да ми обяснява, колко опасна била тази инфекция и трябвало да я лекуват, пък аз съм била заемала легло.казах да ни прехвърлят от другата страна, където са частните стаи и че без детето си не мърдам от тази болница...На следващият ден ни изписаха и двамата.Педиатърката на сина ми го прегледа основно, направи му и кръвни изследвания и ми каза, че стафилококи моето дете не е имало никога!...и най - вероятно са искали да ме разкарат и да ми продадат детето(цитирам дословно)!...
Та като цяло ... май си казах мнението за болниците и за отношението към хората!Ще добавя - имаше само една санитарка, която чистеше като хората, другите само цап цап и хайде да ги няма.Тази единственна жена в тази болница, се държеше добре и с разбиране към всички.Санитарка, ама професорите ряпа да ядат в сравнение с нея!

# 6
 • Банско
 • Мнения: 2 829
Мда, май трябва да помисля за смяна на заглавието.
Хедра, права си, че инфекциите са неизбежни, но това, което за мен не е нормално е да са толкова много (почти нямам позната, родила в БГ, която да е излязла от болницата без бебето да има някаква инфекция или да е било на антибиотик. Не е приемливо за мен също така винаги да се обвинява майката, бащата, както и другите посетители в болницата че , видите ли те са заразили бебето. Както и в този случай, има 8 заразени бебета, 7 от тях не са заразени от майките си, очевидно.
Повдигам темата, защото ако аз се намирам в болница с детето си бих правила забележка на сестри, доктори и акушерки (както правя забележка на педиатърката си) да си мият ръцете преди да пипат бебето (или да си сложат ръкавици). И ако повече хора имат такива изисквания персонала бавно и постепенно ще се промени. Същото е и с изискването на информация-за това какви лекарства ми предписват на мен и на детето. Докато всички смятат, че е нормално лекарите и акушерките да се разпореждат с бебето и да дават информация на майката когато искат и колкото преценят-нещата няма да се променят.
Лично аз смених един педиатър, защото не можеше да ми обясни защо ми препоръчва нещо си.
Също така покрай работата си по мое настояване успях да променя начина на работа на банката с която работим, както и на една общинска служба. Костваше ми много време, обяснения, спорове, скандали, разговори с шефове и т.н., но се уверих, че е възможно да променим нещо.
Целта ми е да разбера дали са много хората, които разсъждават като мен или повечето смятат, че няма начин нещо да се промени и трябва да се примиряваме.

# 7
 • София
 • Мнения: 553
Аз лично видях доста майки в кафетата покрай болницата- седяха на мръсните пластмасови столове със същите нощници и халати, СЪССЪЩИТЕ ЧЕХЛИ,  с които са и в болницата, дават пари взимат ресто все \мръсни неща/, дали всички са толкова грамотни всеки път да си мият ръцете а дори да са - дали наистина го правят.. и ако са толкова грамотни защо изобщо излизат извън болницата откъдето могат да внесат куп инфекции и да ги предадат на бебетата си?!?
А колко кърмачки съм виждала да пушат по същите кафета...
Е после защо имало вътреболнични инфекции..
Като раждах първия път като направих забележка на майката от съседното легло че ходи навън по кафетата и после със същите чехли щъка из стаята, със ръцете с които е пипала парите и столовето отвън пипа кранчетата на мивката , ако изобщо се сети да се измие, то не е веднага като влезе а много по-късно...
Гледаха ме другите майки все едно аз съм лудата а лекарката сви рамене и каза че не могат да вържат майките за леглата, защото са безотговорни...

Да не говорим за пълчищата роднини които смятат за голямо геройство да нахълтат "нелегално" естествено не с калцуни и с престилки и да седнат направо на леглото на родилката..
пък кой какъв вирус е забърсал в автобуса на идване... никой не знае.
Аз пък имах проблем с това не толкова с персонала...
Медала си има две страни за съжаление...
колко от тези които плюят по хигтената в болницата могат да кажгат че са спазвали правилата за хигиена и за посещения - със сигурност НИКОЙ. И когато аз поисках хда се спазват поне малко от малко излязох най коравосърдечната жена която искала да пречи на хората да си се порадват на бебетата..
като че няма да ги видят вкъщи след 2 дни. Само за да го видят 2-3 дни по-рано създават рикскове не само за тяхната роднина но и за другите майки, което както се вижда може да покоси човешки живот.

# 8
 • Банско
 • Мнения: 2 829
Oceanid, ти разбира се също си права до известна степен. Но ако персонала в болницата не пипа 2 бебета и 2 майки едно след друго без да си мие ръцете/слага ръкавици няма как да се пренесе БАКТЕРИАЛНА инфекция. За вирусните е друга работа. Също така ми е трудно да повярвам, че точно родителите (роднините) са най-опасни за децата си.
Но повече от болничните инфекции ме е страх от схващането застъпено в БГ че майката и бебето са инвентар, собственост на болницата.

# 9
 • София
 • Мнения: 9 973
Е,извинете,ама вие се вманиачавате.Едва ли някоя от нас има дезификант над бебето и го ползва преди допир.Това бебе диша мръсен въздух-да изгоним ли и колите????
А мамата,която няма позната,родила бебе без инфекция-АЗ съм жив пример.
Доволна съм от това,което ми предложиха безплатно.Родих бебе-2.250кг.4 дни беше в кувиоз и съм доволна от грижите за него и вече настига връсниците си.
Не се заяждам-приятелски настроена съм.
Който иска всичко перфектно-да ражда където го намери-от мен УСПЕХ в търсенето.
За протокола раждах в Шейново.
Нямам тази финансова възможност за чужбина..........
и да имах,пак нямаше да отида!!!!!!!!!!!! Wink

# 10
 • София
 • Мнения: 553
Oceanid, ти разбира се също си права до известна степен. Но ако персонала в болницата не пипа 2 бебета и 2 майки едно след друго без да си мие ръцете/слага ръкавици няма как да се пренесе БАКТЕРИАЛНА инфекция. За вирусните е друга работа. Също така ми е трудно да повярвам, че точно родителите (роднините) са най-опасни за децата си.
Но повече от болничните инфекции ме е страх от схващането застъпено в БГ че майката и бебето са инвентар, собственост на болницата.
За съжаление има много по-лесен начин: от ръцете на майката която си е прибрала рестото от кафето и не си е измила ръцете преди да си пипа бебето или от някой родинна който го е пипнал когато е дошъл на свиждане също без да си измие ръцете.. и за съжаление това е много по-често срещаното...
Мисля че другото бебе и гърдите на другата майка са много по-чисти от гореизброените, а и все пак медицинския персонал първо никак не се е загрижил толоква че да опипва наред...и второ има някакво образование и съм сигерна че си мият ръцете по-често от нас другите...
а колко\родилки според вас си мият ръцете винаги след като са ползвали тоалетната...
абе просто е ужас, имам близка роднина медицински работник-баба ми  и направо ни е пощурила от деца на тема хигиена- миене на ръцете веднага щом влезеш вкъщи и т.н.
направо откачих в болницата от хигиената на другите жени то бива то може ама толкова невъзпитание и ниска култура... и можеш само да се надяваш че не ти ползва сапуна, шампоана и други лични вещи за гърба ти.. Sick Cry

А роднините ... те разбира се винаги са добронамерени, но това не е достатъчно...понякога невежеството им и ниската им култура и дори ниската им лична хигиена са просто ....  неапонятни и могат да бъдат много вредни и опасни... като например бабите, които натриват сол по кожата на бебето от които идиотски обичай има смъртни случаи... да не изброявам колко опасни могат да бъдат именно роднините...

А за отношението- към мен никога не са се държали зле, може би защото и моето отношение към персонала не е било като към инвентара на болницата.... отново има две страни. да персонала е длъжен да си спозва задълженията, това е едно на ръка, но чисто човешки тези хора ти ПОМАГАТ и им дължиш благодарност и уважение. не съм забелязала много майки да изпитват или проявяват такова, напротив... и така порочния кръг се завърта...
понякога едно благодаря и една усмивка правят чудеса.
тези хора не работят само за пари и не е редно да считаме че понеже получават някакви пари са ни длъжни лично на нас а ние не им дължим нищо. Но в България е така...
Пак казвам към мен никога не са се отнасяли лошо и то не защото имам пари или си плащам и не смятам че това е просто случайност вече 30 години.
забравихме да уважаваме другите просто защото са хора.... и хората започнаха да стават все по-малко човеци от това масово отношение към тях...

 

Последна редакция: чт, 25 окт 2007, 21:33 от oceanid

# 11
 • Банско
 • Мнения: 2 829
Признавам, че пак си права, вероятно често самите роднини си заразяват децата. Обаче например в случая с Тина Киркова едното бебе може да е заразено от майка си, но останалите 7... Едва ли 8 майки с еднаква бактериална инфекциа са родили в една болница по едно и също време.
Аз разсъждавам от лично моя гледна точка-ако аз съм в болница с бебето ми и съм сигурна, че доктори, акушерки и сестри не го пипат с мръсни ръце и ако всички уреди, които ползват са стерилни-тогава ще съм спокойна. От останалите родилки в стаята и техните роднини не ме е страх-няма да им позволя да ми пипат детето. Собствените ми роднини, които идват на свиждане ще си мият ръцете-аз ще следя. Аз също вероятно бих ходила в кафето-разбира се, като си мия ръцете след това.
В конкретния случай нещата, които ме притесниха са че:
-никой не е уведомил майката преди да преместят бебето в кувьоз
-бебето е преместено в Педиатрията без диагноза, едва там са му направени тестове за инфекция (или ако преди това е бикло ясно какво му е е било държано в тайна)
-на майката не са дали никаква информация
-факта, че априори се обвинява самата майка, че е заразила детето си, независимо, че има общо 8 заразени бебета.
-бебето е било отделено от майката

# 12
 • Мнения: 1 363
Да споделя и аз моите лични впечатления. Първо отбелязвам че на визитациите педиатрите си носеха дезинфектант и си дезинфекцираха ръцете.
Но - имаше в стаята бебенце, което се е заразило от майката по време на раждането (имала е влагалищна инфекция, явно неизлекувана). Беше се изприщило цялото с големи гнойни пъпки. Даже на мен като неспециалист ми беше ясно че това е бактериална инфекция. През деня се изреждаха да го гледат акушерките, къпеха ги едно след друго всички бебета, и никой вкл. и майката не си направи труда да извика лекар да го види. Чак на сутринта на визитацията като минаха лекарите обърнаха внимание и взеха някакви мерки. Добре че не се заразиха другите деца.
Изписаха ни на 2 дни (а по принцип трябва на навършени 3). След 1-2 дни от пъпчето изтичаше малко кръв, аз се притесних (излишно) и отидох до родилното, защото беше неделя и не можех да се свържа с личната. Там отказаха да погледнат детето с думите че: " Не са благотворително дружество".
Как да променим това?
Уточнявам че не става въпрос за Тина Киркова.

Последна редакция: чт, 25 окт 2007, 21:53 от Arizona

# 13
 • Мнения: 1 363
-факта, че априори се обвинява самата майка, че е заразила детето си, независимо, че има общо 8 заразени бебета.
Наистина ли обвиняват майката? Аз като гледах първите новини по случая казаха че бактерията е от уреда с който ги аспирират след раждането.

# 14
 • София
 • Мнения: 553
ООх не знам за конкретния случай.. мисля че заразате е внесена в болницата от майката...
ако вярваме на статистиката на денонощие се раждат в тина киркова около 15 бебета, ако е заради системна лоша хигиена на аспираторите  как така заразените са САМО  8 бебенца и то не в един ден доколксото разбрах..?!?
И  ако бебенцето не е било слабичко заради болестта на майката защо има 4-5 здрави бебета които въпреки че са заразени са  добре?!? Може би е защото са били вече 1-2 дни на кърма и имунинета на майката ги е защитил, може друго... и после как е стигнала до другите бебета - като нищо заразата може да се е предавала и обменяла в стаятата или ако някоя майка си е позволила да ползва чужди лични вещи....
не знам...тази майка не е била сама в стаята и ако е спазвала хигиена колкото моите съквартирантки.... навремето..да ти кажа бях  доволна че бебето ми е в детското за да не  е в стаята защото не можех да изляза на глава с тях... а бяхме 4 в стаята когато родих- докато да ме изпишат се смениха 2 или три момичета...

Общо докатох да ме изпишат на 5тия ден в стаята заварих и оставих 6-7 жени- колкото са их заразените бебета... не че е правило, защото на мен така ми се е случило, но... ми звучи много по-логично.

Не искам да съм пристрастна към никого... а това че ще раждам скоро и имах намерение да раждам там както и първия път ме кара да се старая да съм максимално обективна и да слагам всичко на везните, всие някъдзе и някак трябва да рода нали... и да няма усложнения...
първо като доста майки си казах аа не няма да раждам там а после си дадох сметка че в двете други свестни уж болници сега са настанени именно заразените дечица и няма никаква гаранция че няма там тепърва да плъзне инфекцията...  newsm78 newsm78

Последна редакция: чт, 25 окт 2007, 21:59 от oceanid

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт