Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 окт. 2007, 19:49 ч.

Идейки за сплотяване на колектива...

 • 13 957
 • 25
 •   1
Отговори
 • Кебекуйка
 • Мнения: 3 932
Иmах 4естта да съm председател на Соц. коmитета в на6та фирmица  bowuu и сега трябва да организираmе едно mероприятийце, за което леко mи липсват идеи  Thinking...

Накратко, трябват mи идеи за някаква игра, която да се играе вътре и да у4астват около 25 4овека. Нещо като игра на дуmи...оф няmаm mилиграm вдъхновение...

Предварително mерси, 4ерпя виртуално вси4ки сътрудници  Hug

# 1
 • Мнения: 1 671
Пиши в гугъла "тиймбилдинг" - разгледай се, излизат много сайтове.

# 2
 • Мнения: 14 965
Не е ли модерен вече добрият стар групов секс? Най-близкият гаси лампите и кой когото хване, негов си е.
От това по-голямо сплотяване...  Whistling

# 3
 • Кебекуйка
 • Мнения: 3 932
Писах, гледах, пове4ето са на фирmи, идеи, които да mе устройзат не наmерих...

Иmах предвид по-скоро, споделане на ли4ен опит или вдъхновение  Peace

Mерси все пак.

# 4
 • Кебекуйка
 • Мнения: 3 932
Не е ли модерен вече добрият стар групов секс? Най-близкият гаси лампите и кой когото хване, негов си е.
От това по-голямо сплотяване...  Whistling

Е, как4е, аз на тебе ра4итах, ти иска6 в грях да mе вкара6  Crossing Arms

# 5
 • Мнения: 7 609
Разпознай колегата ...всеки един описва по някой от там присъстващите и като подсказка използва характерни за него лафове, жестове, любими цветове  ... .. такива неща

Или нещо като сляпа баба...със завързани очи пускаш колегата и хванатия трябва да бъде разпознат ... но това е малко като за детската градина ...

# 6
 • Мнения: 1 446
Ние в нашата фирма веднъж си закачахме етикетчета с някакво послание, нещо , което искаш да кажеш на някой колега, най-вече да го похвалиш за нещо. Може да вържеш колкото етикетчета искаш, на колкото искаш хора.
Друг ден пък, в кантина, в който повечето служители си прекарват почивката, масите бяха облепени с хартия и имаше оставени маркери. Всеки да нарисува нещо или да го напише, докато си яде закуската или обяда. 

# 7
 • В метрото
 • Мнения: 2 715
Брейнсторминг  Peace

# 8
 • София
 • Мнения: 1 807
И такива ли работи се правели вече ?  Rolling Eyes Crazy Брех, още нещо полезно от форума  Mr. Green

# 9
 • Мнения: 6 167

На каква тема  Rolling Eyes

Ами виж, зависи какво целиш с този тийм билдинг.
Каква е фирмата, какви са хората... много зависи. Колко време имаш?

Приемам, че имаш една сесия време:
обикновено се започва с игра за запознаване
- понеже сте вече познати можете да направите игра, която много прилича на тези на 'филми' - всеки тегли име и изиграва персонажа, като други му задават въпроси, докато познаят.
-Друг вариант е да направиш игра тип 1 мин слава - всеки колега сяда за 1 мин на стол и другите му задават въпроси за него. Има смешни работи, например мен ме е питало дете ( аз съм го правила с тийнове) защо все нося шарени чорапи  Laughing
-Трети вариант е да ги накараш да се подредят в редица по някакъв признак, например 'възраст' - дърпаш един от групата и му казваш да подреди участниците по възраст ( или по друг признак, според това каква ти е групата) - човека ги подрежда и после се проверявате колко е вярна подредбата. Всеки казва нещо за себе си.
- Четвърти вариант - ако хората не си знаят имената още добре - взимаш едно одеало , разделяш ги на 2 групи.
двама души държат одеалото, като параван - когато падне целта е кой-по-бързо ще реагира да каже името на отсрещния и съответно спечелилия го привлича.
- Ако ти е много скована групата и не се познават, можеш спокойно да дадеш на първия една кутия с бонбони от тези, които са в станиолче. Идеята е, докато си размотава бонбончето да се представи. После подава кутията на следващия в кръга.
- Пети вариант - караш ги да си направят огледало - т.е всеки да се нарисува и после да се обясни ( обикновено излизат все слънчица)).

След игра за запознанство и разчупване на леда би трябвало да преминеш към същинска част - там вече нещата са по-сериозни и без детайли ми е трудно да говоря. Ако подготвяш отбор за състезание там тийм билдингите залягат в/у игри за доверие, оцеляващи игри, например. При други екипи целите са други и съответно игрите също.
Една тийм игра за фирма според мен ( не съм го правила лично) трябва да включва ролеви игри, които да разпознаят различните роли в един екип - организатора, работягата и тн. Друга игра може да бъде смесването на различни нива от фирмата в една игра ( шефа и чистачката например) с цел да преминат те през процес.
Тоест, тук вече се иска четене и не мога много да съм ти от полза, защото съм работила само с доброволци-младежи и деца от домове.

Най-лесно и досадно е , ако нямаш време и няма нужда от задълбочаване, да направиш примерно по-известни игри - 'яйцето', 'кулата"

 - Даваш на всяка група яйце сурово, сламки, една кофичка празна от кисело мляко, пликче, хартия малко.
Идеята е за 2 мин примерно да намерят начин така да опаковат яйцето, че като го пуснете от 1 ет. да не се счупи.
Изчакваш всички, качвате се на терасата и пускат.

- Друг вариант - даваш им много сламки, чашка примерно, ножица , тиксо, но гледаш да е ограничен все пак ресурса - даваш им 5 мин. да вдигнат кула от сламки, като идеята тук е колко е висока и колко време ще се задържи без да бъде държана. Мериш с хронометър, обявяваш отбора победител.

ще се сетя и още, ако искаш, кажи


Има и вариант, ако сте на открито да ги пуснеш по игра, която се казва 'рали'. За нея ти трябва много фантазия, но и доброволци, които да стоят по пукнтове, затова няма да ти я разказвам. Идеята е, отборите да ходят из гората например или между 2 населени места и да търсят знаци, да отговарят на въпроси и да намерят 'съкровище", което може и да е символично нещо, не е задължително да е материално. Аз имам опит с едно рали, беше ужасно и съм консултирала още няколко. Но в случая не те съветвам без подготовка да го правиш, а и иска опит и ясна цел.


И така. ..

Последна редакция: чт, 25 окт 2007, 22:07 от Lennie

# 10
 • София
 • Мнения: 1 986
Игра - веселийка: "Опиши колегата".
Всеки тегли листче, на което е написано името на колега, ако изтегли своето - тегли друго. Описва се колегата, чието име е на листчето, по възможно най-хумористичния начин, без да казва името му, по възможност в рима и/или в акростих на името на човека.
Това сме го правили - голям смях падна! Joy

Ето ти сайтчета за тиймбилдинг, с идейки за игри:
http://www.homoadventuricus.com/team.html
http://www.libera-institute.com/new_libera/index-libera.html

# 11
 • Мнения: 2 771
                     Popcorn, темата ми е интересна...

# 12
 • София
 • Мнения: 1 823
Много интересна тема. Завиждам на тези, които си устройват такива забавления, за да се сплотяват. Жалко, че ние сме си сплотени. Играехме на игра, в която шефът нападаше един от нас, а ние всички скачахме да го защитаваме. И така постепенно се сплотихме. Не му хрумва на човечеца, обаче, да престане да ни напада. Ако все някога ни се случи да се разединим, ще черпя идеи от тази темичка.

# 13
 • Мнения: 6 167
Забравих да кажа, че би трябвало да имаш и нещо, с което да завършиш тази сбирка ( не я наричам тийм билдинг вече, щото не е). Това зависи от това колко време ще тече цялото мероприяти е и до каква степен екипа ще се опознае. Обикновено, хората се чувстват близки след първата вечеря  Wink, т.е ти трябват 2 дни.
Както и да е

- вариант 1 : Приказка. Темата я измисляш ти според целите , напр "Ние и фирмата след 5г"
Имаш един лист А4, който ще се сгъва, като хармоника - на първия ред пишеш първото изречение, т.е задаваш някаква идея. Даваш на селедващия, който те прочита и добавя още един ред. Прегува твоята част и дава на следващия, който пък ще има неговата част от приказката. Така се нагъва листа , като ветрило, условието е, че нямаш право да виждаш какво са писали хората преди този, който е пряко преди теб.  Накрая прочиташ , заливате се от смях и айде чао)) Приказката я рамкираш и я закачаш на видно място в офиса.

- вариант 2: На лист флипчарт пишеш примерно 25 думи ( отново с цел например " ние и фирмата след 5г") Идеята е всеки да сглоби от думите стихотворение. Който иска после чете, който не, лепиш ги на едно табло и ги закачаш в кухнята на офиса да се хилите.

-вариант 3:  ако има повече време от ден примерно ги снимаш по време на работа, и пр. после правиш едно слайдшоу накрая със снимките, на фон музика някаква - те плачат и не искат да си тръгват... драми.# 14
 • Мнения: 2 161
Играта "Шише" няма ли да помогне?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт