Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 888
Какво правите за да регилигиозното възпитание на децата ви?Или въобще правите ли нещо за това и откога? Аз си признавам, че не правя много - имаме една икона на Иван Рилски,Библия, детски молитвеник и съм обяснила на дъщерята за дядо Боже и колко е добър.  Имаме и кандило и на празници го запалваме. Ходим на църква, когато можем - тоест един път в месеца например.  Вечер, преди лягане се опитваме двете да благодарим на дядо Боже за това, че сме били добри и че ще слушаме на другия ден. И това е...не правя нищо повече - не я карам да се моли преди ядене или нещо повече...Наскоро бяхме в Турция и там ми направи впечатление, че децата са много послушни - като седнат да ядят се молят малко, а после  не стават от масата  и не крещят като моето например. При вас как е?

# 1
 • Мнения: 14 990
Наскоро бяхме в Турция и там ми направи впечатление, че децата са много послушни - като седнат да ядят се молят малко, а после  не стават от масата  и не крещят като моето например.

Съмнявам се, че поведението им се дължи на молитвата. Моето дете също не е ставало от масата и не е крещяло, без да имаме обичая да се молим преди хранене.
За религиозното му възпитание нищо не правя. По принцип съм с много особено мнение относно религиите.
Виж, вярата е нещо съвсем различно. Говорим си понякога на тази тема.

# 2
 • София
 • Мнения: 4 813
Поведението по време на хранене не знам дали има директна връзка с молитвата преди това. Уча децата си, че храната е дар, който трябва да ценим и който не е предназначен за игра и пилеене. В тази връзка, предпочитам да досипвам храна в чиниите, вместо да изхвърлям недоядена такава.

За религиозното възпитание: насърчавам децата си да вярват в това, в което вярвам аз. Баща им прави същото. В неделя сутрин обикновено сме на църква, където децата имат неделно училище според възрастта си, понякога по-големите присъстват на богослужението заедно с възрастните. С молитвата преди хранене благодарим, че и този път получаваме храна и грижа - не е задължително това да става на глас, когато сме на публични места.

Не съм започнала религиозното възпитание в определен момент от живота на децата си, просто живея по начин, който намирам за добър и се старая да съм добър пример за подражание. Отговарям на въпросите според убежденията си.

А защо говориш за "дядо Боже"?

# 3
 • София
 • Мнения: 888
А защо говориш за "дядо Боже"?
Еми  заради нея - мисля, че така по - добре го разбира, отколкото само Бог. Казала съм й,че е на небето и  й е изпратил ангел да я пази и да вижда какво прави. Незнам кой  е правилния подход и затова  импровизирам.

# 4
 • Русе
 • Мнения: 4 406
нищо не правя за сега, ако прояви интерес, ще му обясня моята гледна точка. засега свещите са само за рожден ден и за духане  Grinning

# 5
 • Мнения: 13 834
Аз нищо не правя, но не и не съм вярваща. Ако попита нещо за религиите или празниците, обяснявам, но като информация за обща култура.

# 6
 • София
 • Мнения: 4 813
засега свещите са само за рожден ден и за духане  Grinning
А при нас почти винаги на вечеря има запалена свещ на масата, особено откакто се стъмва рано... Нищо общо с вярата обаче...

# 7
 • високо
 • Мнения: 4 366
нищо особено не правя за религиозното възпитание. смятам, че децата трябва да се възпитават в духовни ценности, които са общочовешки и са присъщи на всички религии - любов, уважение, благодарност, милосърдие....
 не и говоря за дядо Боже, защото не искам да си го представя като някой човек /дядо, чичо, няма значение/, който стои там горе, наблюдава, пази, наказва и дава напътствия...за мен тази представа е опростенческа и невярна...а представата, която важи за мен, е твърде сложна и абстрактна за нейната главица...има си време за всичко.

# 8
 • Мнения: 4 932
Аз нищо не правя, но не и не съм вярваща. Ако попита нещо за религиите или празниците, обяснявам, но като информация за обща култура.

Същото и при нас. Разказвам коледните и великденските истории като легенда - нещо, което не се е случвало, но звучи красиво и трябва да се поддържа заради родовите и семейните традиции. По същия начин знае и за лазаруването, кукерите, баба Марта и прочие "езически" обичаи.

# 9
 • Мнения: 7 616
И аз имам две икони вкъщи, които разглеждам като произведение на изкуството и мил спомен ... в църкви винаги влизаме, малкия много го влекат, харесва камбаните... аз архитектурата и иконописта...да се кръстя не мога, все забравям правилния ред....скоро съм решила да го заведа в Синагогата, много е красива....целият купол е обсипан със звезди, и е оцветен в синьо , като небето... има красиви седемсвещници ... а баща му ще накарам да го заведе в Джамията, ако пускат "неверници"

Аз лично много уважавам разните религиозни течения, влечения, вярвания ... но не мога да му повлияя

# 10
 • София
 • Мнения: 152
Разказала съм му за всички религии и на него най-много му допадна идеята за прераждането.Опитвам се да го възпитавам в общочовешките ценности,а не в сляпо подчинение на някакъв бог.В нашето семейство не сме религиозни.За история на религията съм,но против от 1кл. да имат часове по религия.

# 11
 • usa
 • Мнения: 2 113
като бяха малки и питаха от къде се е взел първия човек им разказах за всички известни ми мнения за появата на света, земята и живота на нея и им казах аз какво приемам за вярно. в последствие им разрешавам да ходят на църква и църковни мероприятия с приятели, за да знаят за какво става дума и да не решат един ден, че е чудо невероятно, но същевременно гледам с тях всички антирелигиозни филми, които ми попаднат и ги обсъждаме подробно. подтиквам ги да повдигат всички въпроси, които им хрумнат по темата и да споделят мнението си и съм много доволна от чудесните въпроси, които задават и здравия им поглед върху нещата. имаме една икона в къщи, рисувана и подарена ни за сватбата от кумата ни, която е реставратор и иконописец, децата я приемат като картина.

# 12
 • София
 • Мнения: 6 164
Нищо няма да правя, аз и не знам как, с мен не е правено, а и не съм вярваща. Кака ми в Щатите ходят със семейството всяка неделя на църква, но там това е традиция. Ако тук беше така, общоприето и за всички, може би щях, не знам...

# 13
 • Ямбол
 • Мнения: 22 952
Какво правите за да регилигиозното възпитание на децата ви?Или въобще правите ли нещо за това и откога?
.........
При вас как е?
Държа ги далеч от всякакви религиозни приказки. Децата попиват всичко буквално и не мисля, че трябва да им говоря за нещо, в което аз самата не съм убедена.
Религиозни празници у дома няма, освен Великден, който съм приела като българска традиция.
Искам децата ми да са добри и разумни, не заради някой дядо, а заради тях самите.

# 14
 • Мнения: 2 161
И дума не проронвам за "дядо Боже".Много глупаво ми звучи и ще ми е неловко да говоря по този начин.Аз по принцип ставам подозрителна към хора,които постоянно говорят за религия,божи заповеди и прочие.Като се има предвид,че някои хора станаха супер набожни от има няма 16-17 години,предпочитам да не бъркам мозъците на децата си с подобно лицемерие.Достатъчно е от позицията на собственият морал да предадеш на децата си няколко ценни съвета.Единственото по абсурдно като обяснение от моя страна беше,че дядо им е на небето,като звездичките.Но може би аз самата искам да вярвам,че е така.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт