Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бусманци

Мнения: 1 278
Купих една леща от един арабски магазин и ми казаха, че е пакистанска. Една такава, дето прилича на ситен боб и е зелена на цвят. Обаче не намирам никакви рецепти в нета.  newsm78

Някой да е готвил или да знае нещо?  Smile
Цитирай

Бусманци

Мнения: 1 278
Ха, открих го.  Very Happy



Ето и инфо в уикипедия, но на английски. Не знам има ли име на български?!

http://en.wikipedia.org/wiki/Mung_bean

Изрових си и рецепти, ще хвана една за ушите и после може да кажа отзиви.  Smile
Цитирай


Мнения: 4 518

Ние му викаме боблеща. Гугълка казва, че само ние му викаме така. При сушава година дава по-добри добиви от боб и леща. По-трудно се вършее от боб, по-лесно от леща. Трябва да се внесе вършачка от Съветския съюз. Гответе като боб, т.е. с много джоджен. Бобово е все пак. Джодженът е гръмотвержец. Резултатите отразете тук
Цитирай

Бусманци

Мнения: 1 278
Гугълка казва, че само ние му викаме така.

А самата тя му вика "боб Мунго". Опрях й ножа в гърлото и хъката-мъката накрая си призна. Бая се поизпотих обаче.
Сготвих го с екзотичен привкус - с кимион, джинджифил, куркума и кориандър, сервирано с ориз (с басмати по рецепта,  с обикновен по наличност). Следващият път обаче ще го сготвя по нашенски, начело с гръмоотвержеца.
А онази тема...  Mr. Green не мож' ни сбра след боблеща, боб Мунго или както и там да си го кръсти човек.
Цитирай

weltweit

Мнения: 5 435
Ама и таквоз животно ли имало - боблеща  hahaha
Не съм виждала дори, камо ли да съм консумирала Blush Полезно инфо, може да се изпробва  Flutter
Само я кажи, Demetra, откъде я изкопа таз пакистанска леща?
Цитирай


Мнения: 825

това на мен ми прилича на соя за покълване. продават я арабите по "женския пазар".

оказа се, че е това дето си го мислех - зелена соя (green soy).
има го и в линка дето си дала.

демек - изобщо не е леща.
Цитирай

Бусманци

Мнения: 1 278
Камамбер, от един арабски магазин на Женския пазар - на "Цар Симеон" по посока "Мария Луиза", вляво, почти веднага след пазара. Има и много хубав булгур с различна големина - за салата, за манджа и пр. И другото, което ми хареса и взимам за първи път е сусамов тахан. Ей така си го ям с лъжичка от бурканчето или пък го смесвам 1:1 с мед. Мнооого ми е вкусно.  Very Happy Правела се и някаква мазанка с тахан, авокадо и още нещо, била известна, ама на мен нищо не ми говори.  newsm78 Все се каня да я доразпитам тая приятелка, дето ми спомена за мазанката, за да я пробвам, ама горкият тахан не можа да оцелее дълго и ще си остана с каненето, докато си купя нов.

esme_bolger, не е леща, вярно. "Зелена соя" е едно от имената наистина, ама аз не бях чувала за зелена соя досега. На кутийките с кълнове на Бондюел са го изписали "кълнове от боб Мунго", та гушнах името оттам.
Цитирай

weltweit

Мнения: 5 435
Мерси много , аууу а булгур как обичам  bouquet
Ама на женския пазар мразя да ходя, въпреки че ми е наблизо, идва ми в повече  Sick иначе арабския магазин го знам преди време една приятелка ме води там, ходихме и на някакво павилионче, където ядохме невероятни еврейски питки с незнам си какво, незнам дали го има още обаче  Thinking
Има и един магазин точно срещу халите, където минава трамвая(пада се в уличката точно срещу рока) за здравословно хранене и там има добри попадения, ако наминаваш разгледай  Wink
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.