Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Младост-София

Мнения: 275
    Попаднах на няколко вида рецепти на гулаш супа и не мога да разбера коя е оригината, това е унгарска кухня или виенска Smile... интересуват ме подправките.

 И другата рецепта, която търся е на торта сахер или захер пак от виена . Понеже миналата седмица бях във Виена и съм на тази вълна Very Happy Very Happy Very Happy
                                         
благодаря предварително!!!!
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 278
ето тук съм писала рецепта за гулаш.

надявам се знаеш, че рецептата за Захерторте е тайна и всичко, което е в нета е опит да се постигне вкуса й?....
имам една, ако иксаш ще ти е пусна.

аз харесвам повече Линцерторте Wink

П.П. гулашът е унгарска рецепта, но е разпространена и в Австрия, нали се сещаш - Австроунгарската империя...
Цитирай

Младост-София

Мнения: 275
      Така.... за първи път опитах тоз гулаш  преди години в едно капанче на Слънчев бряг , сега има хотел на това място.
    И естествено преди няколко дни го опитах пак,  но  във Виена разбира се , заедно с виенският шницел в мини вариянт. ooooh!Помислиха ни за руснаци ли що ли ? и ни удрусаха яко в сметката. Е неуспях да отгатна какви са пустите му подправки и затова  търся истинската  рецепта  и мисля, че вече почти  добих представа, само да уточним за КИМ или КИМИОН става дума?
   asyalein Hug  издай тайната за Захера Love
Цитирай

Русе

Мнения: 1 193
Моят мъж от кога ме е заял за гулаш....Ще следя с интерес темата и смятам да се опитам да го зарадвам.
Аз съм яла и в Австрия и в Унгария,даже и в Немско гулаш-различаваха се малко по вкус и гъстота,но като цяло ми харесаха.
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
Здравейте!

Хайде да присъединя и Чехия към държавите в които се готви гулаш:)
Ето моята рецепта  http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=249.msg7744#msg7744  - писала съм я и тук, но не можах да намеря къде.  newsm78

И да подправката е 100%  КИМ - по тези ширини почти не познават кимиона!

Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 278
само да уточним за КИМ или КИМИОН става дума?


ким, тук кимионът е екзотична подправка. ким се ръга навсякъде hahaha

Торта Захер (Wiener Sachertorte)

130 гр. масло
130 гр. шоколад (от този за сладкиши)
130 гр. брашно
220 гр. захар
6 яйца
1 ванилия

мармалад от кайсии
125 мл. вода
300 гр. захар
250 гр. шоколад (от полугорчивия)

Шоколадът се стопля. Маслото се разбива с 110 гр. захар и ванилията, след това едно по едно се прибавят жълтъците и накрая стопеният шоколад.
Белтъкът се разбива на пяна с 110 гр. захар и се прибавя внимателно към горните продукти. Накрая се прибавя и брашното.
Тестото се изсипва в намазана с масло форма за торта и се пече на предварително загрята фурна при 170 ° градуса около 1 час. Тортата се изважда от формата и се оставя да изстине.

Мармаладът се загрява. Тортата се разрязва на две и долната част се намазва с мармалада, покрива се с горната част и се намазва и отвън също с мармалада. Остава се така около 2 часа да позасъхне.

За глазурата захарта се вари с водата около 5 мин. и се оставя да изстине.
Шоколадът се разтапя на водна баня и се разбърква с още топлата захарна вода, за да се получи гъста гладка глазура. С нея се намазва тортата от всички страни.

Тортата се оставя на студено, докато изсъхне глазурата. Разрязва се на 12 парчета (с топъл нож, които е загрят в гореща вода). По желание се сервира с разбита сметана.

не помня от къде ми е рецептата newsm78

Цитирай

Младост-София

Мнения: 275
                      Hug Hug asyalein ,  много благодаря за всички рецепти!!!

               На вички  благодаря    bouquetразбихме го от всякъде този гулаш
       Ще направя изненада на семейството тези дни( като свърши стачката , за да съм на спокойствие в къщи)  на фона на снимките от виена ... Wink
Цитирай
  Asyalein ,моята рецепта за торта Захер е абсолютно същата,като твоята,единствената разлика е ,че шоколада ми е 150гр ; захарта е 200гр (100гр захар кристал при белтъците+100гр пудра захар,която се разбива със маслото).
Рецептата я имам от сладкарска енциклопедия за торти,която си купих от Италия.
Щом има съвпадение значи сме разкрили тайната Very Happy
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 278
  Asyalein ,моята рецепта за торта Захер е абсолютно същата,като твоята,единствената разлика е ,че шоколада ми е 150гр ; захарта е 200гр (100гр захар кристал при белтъците+100гр пудра захар,която се разбива със маслото).
Рецептата я имам от сладкарска енциклопедия за торти,която си купих от Италия.
Щом има съвпадение значи сме разкрили тайната Very Happy

хехехе.... то нали знаеш не само съставките са важни , а и качеството им....

не съм я яла тортата във Виена, надявам се скоро да поправя тази грешка, но аз не съм чааааак такъв фен на тортите.та зависи какъв е шоколада и какъв е конфитюра...качеството тук е решаващо.

споделих, че Линцерторте е по-вкусно, но тя не е с шоколад.
Цитирай
Определено си права относно съставките,но и с нашенските продукти става много вкусна. За тайната на рецептата се пошегувах естествено. smile3503
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.