Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 28 отговора

София

Мнения: 311
Момичета, моля, ако някоя от вас е записала тази рецепта (около м.септември т.г.) от БОН АПЕТИ да ми я каже. За заглавието не съм много сигурна, но са някакви турски сладки с орехи, дето се изрязват 4 кръгчета и се наслагват и т.н.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 321
кадънгюбек?

оооо едно време в Стария град в Пловдив имаше турско кафене. какъв кадънгюбек правеха не е истина.

бях чела някъде рецепта, но я нямам.
Цитирай


Мнения: 2 061

Нещо такова ли е? Не знам за Бон Апети, но мога да ти напиша рецепта   bouquet
3ч.ч брашно
3ч.ч вода
2с.л захар
100 гр чисто масло
4 яйца
За захарния сироп
4ч.ч Захар
2ч.ч вода
сок на четвърт лимон

Първо се сварява захарния сироп .
В тенджера слагаме водата за тестото, захарта и маслото , оставяме да заври и после много бързо сипваме брашното и бъркаме (парено тесто) Когато почне да се отделя от стените на тенджерата отделяме от котлона и сипваме тестото в отделна купа, добавяме 1Х1 яйцата
Оставяме тестото да си почине известно време
С намазнени ръце оформяме топки колкото орех и с пръст правим дупка в средата Smile

Пържим в олио като обръщаме често за да се изпържат хубаво от всички страни Smile
След като ги изпържим ги слагаме в захарния сироп(СТУДЕН!!!) да попият за около 5-10 минути и вече са готови   chef
Малко снимков материал Smile

http://picasaweb.google.com/aylyabg/lFADOB


« Последна редакция: пн, 05 ное 2007, 18:40 от Айля »
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 321
Айля, аз друго съм яла.

беше маслено тесто с пеплява вода. правеха малки сплеснати топчета с дупчица по средата и сиропирано.
не бяха пържени, а запечени newsm78
бяха колкото капачка от буркан за компот.

но си беше маслено тесто, добре сиропирано.
твоят вариант не съм го яла, но съм го срещала под друго име Laughing
Цитирай

София

Мнения: 1 211
и аз съм яла нещо маслено с пепелява вода, много е вкусно и бих искала да имам рецептата.
пърженото съм го яла в крумовградско под името - "сарайки". и то е много апетитно.
Цитирай


Мнения: 2 061
Crazy

Има много начини, но какво е пеплява вода?

500 гр брашно(3ч.ч някъде)
150 гр пудра! захар
3 яйца
50 гр грис
250 гр маргарин
1 пакет бакпулвер
1 ванилия
От всички продукти се омесва тесто оформят се топки по същия начин
пече се на фурна 200' докато поразовеят.През това време се прави захарен сироп от 500 гр захар и половин литър вода и се оставя да се охлади Wink сладките топли, сиропа студен Smile
« Последна редакция: вт, 30 окт 2007, 10:55 от Айля »
Цитирай

София

Мнения: 1 211
не съм много сигурна, но по спомен от баба ми е вода , в която е кипната пепел от някакво дърво, после е цедена. как се прави и пропорции- не знам.
« Последна редакция: вт, 30 окт 2007, 11:06 от harmony_broken »
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 321
Crazy

Има много начини, но какво е пеплява вода?



едно време не е имало набухватели и са ползвали пепелява вода вместо бакпулвер и ферментирал зелев сок вместо мая.

пепелявата вода се прави от малко пепел, която се слага във вода. когато пепелта се утаи се прецежда, без да пада пепел в прецедената вода. ползва се да се меси тесто. става ронливо. е не бухва, но не е и глетаво.

сега се ползва бакпулвер hahaha
Цитирай

София

Мнения: 311
Въпросните сладки дето са приготвяни някъде, където Иван Звездев е гостувал се пекат (не са пържени). Понеже инфото ми е откъслечно, знам само, че се правят със сода, орехите се загъват в изрязаните на кръгчета тесто и като се изпекат сладките изглеждат като листенца на цвете. Май ви подведох с името -Пъпче. Ама лошо няма. ОБОЖАВАМ сладки (а сиропирани особено). Та това е повод да приготвя и тези на Айля. Благодаря за рецептата.
Цитирай


Мнения: 2 061
Ако се сещаш кога е давано предаването може да потърсиш в неттера
 Blush
Те след известно време, качват и инфо в сайта нали  Very Happy
Но все пак ако някой се сети да пише, че ми стана любопитно  Laughing
Цитирай

София

Мнения: 1 211
не ми е любопитно, яде ми се това дето си мисля  Embarassed кадън гьобек с пепелява вода -млясс
Цитирай

София

Мнения: 311
Ако се сещаш кога е давано предаването може да потърсиш в неттера
 Blush
Те след известно време, качват и инфо в сайта нали  Very Happy
Но все пак ако някой се сети да пише, че ми стана любопитно  Laughing
Давано е скоро - може би септември. Ама аз не съм го гледала, а една моя позната, дето чула-недочула даже ги приготвяла няколко пъти. Та мнооого били вкусни, ама се разпадали и не стояли като цветенце изправени. Явно нещо пропуска от рецептата. Опитах в сайта на БОН АПЕТИ, ама там са предванията отпреди 1 година. А рецептата е май турска newsm78. За Неттера, май не съм се сещала.
Цитирай

Плевен

Мнения: 1 364
Разгледах августовските и септемврийските рецепти в сайта на "Бон Апети" и единственото, което открих да отговаря на това, което търсиш е "Розички".



Списък на необходимите продукти:

1 кг брашно
200 г кисело мляко
200 г маргарин
200 мл олио
1 яйце
1 ч. л. сода бикарбонат
орехови ядки за украса

за захарния сироп:
400 г захар
400 мл вода
 
1. В брашното се оформя кладенче, в което се чупи яйцето.


2. Прибавят се киселото мляко, содата и маргаринът, налива се олиото и се замесва тесто.


3. Тестото се разделя на топки, които се разточват на тънки кори.
 

4. С помощта на чашка от корите се изрязват кръгове.


5. Всеки тестен кръг се навива на руло и се поставя изправен в намазнена тава.


6. Върху всяка от оформените "розички" се слага по една орехова ядка. Пекат се в предварително загрята до температура 180 градуса фурна, докато се зачервят.


7. Захарта за сиропа се разтваря в загрятата вода.


8. След като се охладят, изпечените розички се заливат с топлия захарен сироп.


Цитирай

София

Мнения: 311
О'дикси, Голяяяямо мерси newsm20 applaudТОЧНО ТОВА Е!
Цитирай

Пловдив

Мнения: 481
Много добре изглеждат, но ми струва, че всяка розичка е от няколко кръгчета. Вие как мислите?
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 28 отговора