Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 окт. 2007, 12:39 ч.

защо български дизайн ?

 • 4 171
 • 71
 •   1
Отговори
Работите ли с БГ-дизайнери ?
Българските дизайнери не отстъпват на световните по нищо друго, освен по самочувствие : )
Миналата седмица 12 български дизайнери спечелиха наградата за най-добра мебелна експозиция в изложението "Света на мебелите". Тук можете да видите прототипите, с които се представиха: http://www.home.dibla.com/index.php?option=com_content&task= … =79&Itemid=78
А във форумите на dibla.com можете да ги поздравите и да се запознаете с тях.

# 1
 • Мнения: 2 864
По качество не отстъпват, но по взаимоотношения с бг клиента има още на какво да се учат.
Особено младите....

# 2
По качество не отстъпват, но по взаимоотношения с бг клиента има още на какво да се учат.
Особено младите....

Какви проблеми възникват между дизайнер и клиент ? От колегите съм чувал, че им е неприятно, когато клиента реши, че дизайнера е просто компютърджия, който трябва да реализира клиентските идеи... Мисля, че темата е интересна и за двете страни.. Мога да насоча доста колеги към тази тема, за да се получи диалог.

И така.. Какви са проблемите във взаимоотношенията "дизайнер-клиент" ? Да ги обсъдим и да ги изгладим : )

Последна редакция: чт, 01 ное 2007, 03:12 от dibla

# 3
 • Мнения: 5 143
Основен проблем - средна класа в България почти няма. Дизайнер се сещат да ползват сигурно не повече от 15% от семействата.

В България всеки се има за специалист по всичко.

На места много дизайнери са точно компютържии и рисуууват ли рисууват. Лично мен много ме дразнеше изречението " Сега са МОДЕРНИ червените, оранжевите кухни и венгето. Имаме няколко модела." е просто кво да говорим...

Дори никой не се сеща да те пита в какъв стил, в какви цветове искаш да обзаведеш дома си

И да не забравяме навика от СОЦА - 2 модела в целия 8 етажен  блок. Бе хубаво седи в комшийката и аз такова искам.

 Много познати се чудят още що сме си сложили мивката насред стаята, ако протечала.. ми върви им обяснявай, че и достената да е залепена пак като протече ще мокри.. Едни такива мисления..

# 4
 • London
 • Мнения: 8 724
Проблемът на голяма част от хората в България е, че все още не смеят да се доверят на друг освен на себе си. Хубавото е, че се наблюдава промяна в тази посока. От друга страта у нас все още са малко хората с утвърдено име, които заслужават доверие та така...

# 5
 • Мнения: 2 864
От друга страта у нас все още са малко хората с утвърдено име, които заслужават доверие та така...

Dibla, темата наистина е интересна........
Аз сама търсих млади бг дизайнери, разглеждах сайтове, книги, списания и форуми, вкл. dibla. Търсила съм контакт с не един от групата. Никаква обратна връзка. Явно не бях толкова интересна - не разбрах каква е причината. Или толкова са заети колегите, или обзавеждане на апартамент под 300 000 лв. не е толкова привлекателен за работа.
Накрая все пак намерих млади хора, които ми свършиха перфектна работа и обзаведох домът си по мой вкус.
Сама си дадох проектите за всичко, няма подобен в цялата кооперация - раздвижено, нестрандартно, модерно и приятно.
Е, бях принудена да се преквалифицирам /за съжаление хич не ми е работа/.
Сега ме гонят млади хора, да правя проекти и на техните апартаменти. Не бих казала, че е нормално това!?!?!?!
Не ми е професия, макар и да съм дизайнер. Не ми е интересно, но ми се предлагаха изтъркани идеи, взети от руски и италиански каталози, с убеждение колко ултра модерно е сега. Наистина има млади таланти, но не са за чергата на средната класа.

# 6
 • Мнения: 25

Явно не бях толкова интересна - не разбрах каква е причината. Или толкова са заети колегите, или обзавеждане на апартамент под 300 000 лв. не е толкова привлекателен за работа.
Накрая все пак намерих млади хора, които ми свършиха перфектна работа и обзаведох домът си по мой вкус.

Лошото в повечето случаи е, че никой не си дава сметка какви са параметрите на един интериор и че интериора не е само картинки. Преди няколко дни ме потърси клиент за дизайн на четиристаен мезонет, който ми обясни, че вече си е измислил повечето неща, освен това не искал чертежи, защото в мебелната фирма по картинката ще му направят чертежи.. абе ако можем да направим картинка на кухнята, която да прилича на една друга кухня, дето си е избрал в списание..
В такава ситуация е нормално да откажа проекта - на него всъщност не му е нужен дизайнер, а човек, който да му каже, че идеите му са хубави и да му направи 3D визуализация. Не става дума за "надуване", а за това, че подобен проект е нещо, с което няма да се гордея, а ще загубя време, за което мога да направя един добър проект.# 7
 • Мнения: 25
Ето и отговорите на два изключително важни въпроса, които способстват хармонията във връзката "дизайнер-клиент"  Hug

Какво съдържа един интериорен проект? 

Защо добрият проект е безплатен?

Докато клиента не знае какво точно трябва да има в проекта му и как точно този проект му спестява доста нерви и пари е нормално да смята, че дизайнера просто се надува и иска "майка си и баща си" ..

# 8
 • Мнения: 2 864
Владис, значи съм права - комуникацията с БГ КЛИЕНТА куца.
Не очаквайте, че при липса на заформена средна класа в БГ, на творческо мислене и избягване на клишетата "искам като на съседката", да имате много клиенти извън споменатият от теб стериотип. Вие сте тези, които трябва да ни/ги научите, иначе ще си патите..........
И мен ме ядосва, че се иска проект само на част, която се възприема като отделен елемент, а не като част от едно цяло при интериора в едно жилище. Всеки елемент трябва да комуникира с останалите, особено при сегашното ново строителство, в което ти набутват кухня, хол, всекидневна 3 в 1, примерно. Е, късмет си е и да попаднеш на бг дизайнери с визия за цялостен проект.
Явно трябва да се играе хорото според клиента и да се съобразявате и обучавате - с индивидуален подход.
Не очаквай клиента да дойде научен.........това и в Orange County го няма....... Whistling

# 9
 • София
 • Мнения: 984
С най-голямо удоволствие бих ползвала услугите на дизайнер за апартамента си, но това си е скъпо удоволствие. Да не говорим, че със сигурност няма да ми е лесно да си намеря човек, с който да работя с удоволствие, който наистина да има добри идеи, да разбира какво точно искам и да не е от типа, които на всяка цена да си налагат мнението / понеже повече разбирали /.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 6 039
като правеща активно интериори, да се запиша и аз в темата
засега само с четене Wink


Владислав Василев, хвърлих едно око на един от апартаментите ти , използвал си много хубав раиран килим Wink

# 11
 • Мнения: 1 619
Страхотно е да се използват Бг дизайнери, но къде са те? Зададох въпрос на Маленна поне 3 пъти дали проявява интерес да ни направи дизайн на апартамент и къща, така и не отговори...попитах я дали може да препоръча някой, отново нищо.

Както и да е. Да сме живи и здрави!

# 12
 • Варна
 • Мнения: 6 039
Страхотно е да се използват Бг дизайнери, но къде са те? Зададох въпрос на Маленна поне 3 пъти дали проявява интерес да ни направи дизайн на апартамент и къща, така и не отговори...попитах я дали може да препоръча някой, отново нищо.

Както и да е. Да сме живи и здрави!

какви са тия упреци към мен? някаква уговорка ли сме имали?
извинявай много, не е по темата, но не съм прочела никъде за такова питане към мен? да не говоря, че чак 3 пъти Shocked? би ли ми припомнила? newsm78
аз съм в този форум в качеството си на майка, а не на архитект, не приемам поръчки и не отказвам. Тук не съм в качеството си на професионалист/ разбирай го по професия/
Питаш къде са дизайнерите? Защо ги търсиш в бгмамма? или защо очакваш да ги срещнеш? не си права...

когато някой се обърне към мен в офиса ми или чрез служебния ми мейл, съм длъжна да му отговоря, но тук не съм длъжна на никого за нищо.
пусни си Google на български, напиши интериор или дизайнер на интериори и разгледай какво има. Последно ще намериш мен. Не съм дизайнер, нямам сайт, не публикувам.

тук е повода да помоля, да спрете да ме свързвате с това поприще докато съм във форума. Тук съм единствено да се забавлявам, разтоварвам и научавам нови неща. Професията си я практикувам на друго място - в офиса Wink

ето потребители като Владислав Василев и Dibla са тук с друга цел. Имат си координати в профилите.

# 13
 • Мнения: 1 619
Малена, не е упрек. В никакакъв случай. По скоро горчивина и обземащо ме безсилие че времето лети, апартамента е вече почти завършен а ние не можем да намерим нито един професионалист, който да има по читави идеи от нашите (колкото и да е субективно това понятие).

Влязох в профила ти и прегледах голяма част от публикациите ти през последните няколко месеца - какво да ти кажа? От това което набързо си успяла да напишеш между ангажиментите си, научих много по вече от колкото от който и да е от хората с които се срещнах за интериора на жилището ни.

Извинявай ако ти е прозвучало грубо или укорително - не съм целяла този ефект по никакъв начин. Възхищавам се на личности като теб (колкото и малко да те познавам от постингите ти), които знаят какво искат от живота, но и работят здраво за да го постигнат.

И на края, но не на последно място (как мразя това клише) ангелчето на аватара ти е просто прелестно Simple Smile като от картинка Simple Smile да ти е жива и здрава принцесата и много да те радва!
[/b]

# 14
 • Банкя
 • Мнения: 2 382
Г-н Василев, вашият пост звучи по-скоро като обвинение към клиента, което според мен в никакъв случай не способства за добрите взаимоотношения между двете страни. За мен не е лошо един клиент да знае какво иска (със съпруга ми в момента сме клиенти на интериорен дизайнер и на ландшафтен архитект, като мъжът ми има доста конкретни идеи за някои неща) и вече работа и на дизайнера е да представя убедително вижданията си, като крайната цел е все пак да се получи някаква симбиоза, нали.
Това, което на базата на разни списания мога да кажа за чуждите дизайнери е, че не се съмнявам, че може да бъде постигнато и от наши дизайнери. От доста български производители на бебели обаче, има още какво да се желае.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт