http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=192347.360 Примерна схема за захранване (стр.18-19)
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=223635.0 Кога и под каква форма въведохте глутена?
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=153042.0 Откога и с какво захранихте с глутен?
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=76098.0 Кога въведохте глутена и как?
овес -> ръж -> ечемик -> пшеница
Овес
- много ниско съдържание на протеин, подобен на глутена (невинаги създава проблеми)
- лесно смилаем (въпреки че овесените ядки са богати на фибри)
Ръж
- ниско съдържание на глутено-подобен протеин
- слабо алергизираща
Ечемик
- ниско съдържание на глутен
- слабо алергизиращ, но с малко по-висока степен на риск от ръжта
- по-трудно смилаем
Пшеница
- високо съдържание на глутен (концентриран в обвивката на зародиша на зърното)
- на трето място по причинени алергични реакции (след прясното краве мляко и белтъка на яйцето)
Въвеждането – в малко количество. На 8-10 месеца дечицата вече поемат по-голямо количество храна, а въвеждането на нова храна е по класическата схема: в минимално количество т.е. много малка част от общото.
Продължението – бавно и постепенно. Всеки успешно въведен продукт, приеман в по-големи количества, по-често и за кратко време (в рамките на 5-10 мин.) може да бъде потенциален алерген или да отключи непоносимост. Това важи в голяма степен за глутена при късно захранените деца.
Варианти на захранване (от най-предпазливия към стандартните):
- няколко люспички овесени ядки в друга зърнена каша
- пюре с глутен, може само няколко лъжички
- трохички бебешки бисквити/бишкоти/сухари
- каша от безглутенови и глутенови зърна (но не на пшенична основа)