Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 окт. 2007, 20:03 ч.

Александрия - Врата на Египет - 8

 • 35 717
 • 345
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 184
Александрия - вратата на Египет

Карта на местоположението на Александрия в Египет и карта на самия град.

Който се е докоснал до вечността на Египет - Пирамидите и Сфинкса /като нас, благодарение на Галето  Twisted Evil  Hug/, и има късмета да стигне там, където Нил се среща с водите на Средиземно море, ще види другото лице на Египет - Александрия – свежо-слънчева, с неповторим чар и романтична красота, каквито притежават само градовете по Средиземноморието.
Тук пустинята е отстъпила място на буйна зелена и цветна растителност, градини и паркове дават простор, какъвто липсва в мегаполисния Кайро, жителите са по-разкрепостени в облеклото и поведението. И тук има джамии, но те остават като че ли на по-заден план. В над 4 милионния град европеецът се чувства свободен, както например в модерните курорти Хургада, Шерм ел Шейх или Марса Матрух на Северното крайбрежие.
Неслучайно наричат Александрия "Вратата на Египет". Разположен е на прохладна ивица на ръба на кристално синьото море. Широки улици вървят покрай морето и обикалят големите заливи с модерни хотели и скъпи яхти, а крайбрежната ивица предлага хубави плажове и места за отдих.

Градът е основан в края на 332 г. пр.н.е. от младия император Александър Велики Македонски, който завладява Египет на 25 години. Гръцкия архитект Динократ проектира Александрия на мястото на старото селище Ракотис. По-късно Александрия се развила като бележит културен, политически и икономически център, град с чудни храмове и дворци.

Древна Александрия
Според преданията Александрия бил с изящни сгради, град на вечната наслада, столица на празненствата, на лукса и изтънчеността, бляскав културен център. Славел се с производството на папирус и стъкло, на ленени тъкани, слонова кост, килими, парфюми, лековити треви, с обработката на скъпоценни камъни.
За съжаление той не просъществувал дълго, подложен на вражески и земетръсни разрушения и пожари. Внезапната смърт на Александър през 323 г. пр. н.е. слага край и на империята му, обединила за първи път Европа и Азия.
През 642 г. арабите, предвождани от халиф Омар, напълно разрушават и ограбват града. Археолозите все още продължават да търсят на морското дъно отломките от бляскавото му величие, както и гробницата на Александър Велики. Известно е, че последната владетелка на Египет Клеопатра VII конфискувала всички съкровища от нея, за да посрещне разходите си във войната с Рим. Идвайки в Египет, великият Цезар посещава и гробницата на Александър. По-късно край тялото на императора се усамотява Октавиан Август. През IV от н.е. цели квартали, включително някогашните резиденции на Птоломеите и кралските гробници, били разрушени от земетръс.

В руините пропада и едно от седемте чудеса на древния свят - Александрийският фар. Това изумително съоръжение, изградено през 280 г. пр.н.е. по проект на древногръцкия архитект Сострат Книдийски, представлявало триетажна кула, висока 130 метра. Над фенера, който светел с отразена от големи огледала светлина, се издигала 8-метрова статуя на бог Посейдон. На първия етаж имало три статуи. Първата от тях при изгрева на слънцето се обръщала с лице към него и се въртяла според движението на небесното светило по небосклона, сякаш показвайки му с протегната ръка пътя. Втората, наречена "Часовник", отбелязвала точното време, като свирела различни мелодии. Третата статуя - "Тревога", давала сигнали за опасност, когато към Александрия се приближавал кораб с вражески флаг.
Така, според изследователите, изглеждал Александрийският фар, а това е рисунка на Александрийският фар от немски археолог, 1909г.
Александрийският фар бил единствен по рода си от онова време и е съществувал повече от едно хилядолетие. Разрушен бил от две мощни земетресения - през 700 и 1100 години. Ново земетресение през XIV в. разрушило и неговия най-долен етаж. От знаменитото съоръжение не останало почти нищо, освен търкалящи се колони и гранитни блокове. Голяма част от материалите послужили за градските строежи, а на мястото на основите през 1480 г. мамелюкският султан Ал-Ашраф бей построил малка джамия и крепост, наречена Кайтбей, останала до наши дни.

Под руините, причинени от пожар през 391 г., изчезва и друг символ на средиземноморския египетски град - Александрийската библиотека, в която имало към 700 000 тома книги на най-великите мислители и писатели на древния свят. Предполагало се е, че Марк Антоний е дал на Клеопатра повече от 200 000 свитъка за Библиотеката. В тази библиотека Архимед изобретява своята водна помпа, Ератостен изчислява обиколката на Земята, а Евклид открива правилата на геометрията. Тя е била част от т.нар. Музейон - университет и научноизследователски център и представлявала според изследователите най-голямото интелектуално дело на династията на Птоломеите. На това място сега се намира новата библиотека, която може да съхранява около 5 милиона тома и продължава славата на древното книгохранилище.

Новата библиотека на Александрия била отворена през 2002 с голямо закъснение. Проектирана от Норвежки архитект, тя е изградена под формата на слънчев диск, който залязва във водата. Планувано е да побира 8 милиона тома, но до сега само няколко стотин хиляди се намират там.

. Това е възкръсналата библиотека гледана откъм морето.
Тук мога само да поканя Палмира да разкаже малко повече за знаменитата библиотека, от гледна точка на специалист в тази област  Grinning.

Друга забележителност в древна Александрия, Музейонът. Храмът на музите - покровителки на изкуствата и науката, е бил център за проучване с лаборатории и обзерватории. Александрия била първия център за Библейски учения и тук е бил събран Стария Завет, в много близък до днес познатия вид. Знаменити учени и поети живеели в него и на тяхно разположение била цялата царска хазна. В Музейона живели и работили в библиотеката много учени от света на тогавашната научна мисъл. Между тях били авторът на поемата "Аргонавтика" - Аполоний Родоски, астрономът, създал първия звезден каталог - Хипарх, първият преподавател по медицина - Херофил Халкедонски, астрономът Аристарх Самоски, стигнал до извода, че Земята е планета, поетът Калимах, математикът Евклид, конструкторът Херон... Едва могат да се изброят всички, но да не забравяме великите Теофраст и Теон.

Със своята архитектура от това време, Александрия може лесно да се съревновава с Рим и Атина.

Модерна Александрия
Град и пристанище в северен Египет, Александрия е разположена на Средиземно Море между езерото Мариут и остров Фарос, свързан с него посредством широка дига, наречена Хептастадион. Има население около 4,1 милиона души. Александрия е търговски и икономически център и около 80% от целия внос и износ на страната минава през неговите пристанища. Също така градът е и много важен туристически курорт с 40 километрова крайбрежна ивица.
Александрия е свързана с Кайро чрез Пътя Делта /231 км/ и Пустинния Път /225 км/.

"Най-добрия начин да видите Александрия е да се лутате безцелно" – Е. М. Фостър.

Александрия е град, който се разглежда произволно, важно е да се насладите на атмосферата, такава каквато е, за да видите забележителностите. Центърът на града започва от Мидан Саад Загхул, от лицевата част на морето. В миналото това е било местоположението на Цезариума, величествен храм започнат от Клеопатра за любимия й Антоний и впоследствие завършен от техния враг Октавиан и посветен на него си. Обаче всички следи от този храм са изчезнали.

Замислен от Александър Велики като град, който среща Изтока и Запада, и днес Александрия е пресечна точка на двата свята. Езикът на местните хора отразява сливането на различни култури - в арабския са вплетени арменски, френски и английски думи, останали от края на XIX век, когато в страната навлизат богати индустриалци от Европа. Общо пространство тук делят пет раси и цяла дузина вероизповедания, сред които преобладават мюсюлмани и християни.
Крайбрежният булевард "Корниш" обикаля морето и големите заливи с модерни хотели и скъпи яхти. Той е в стил "арт деко", но изпълнен в арабската традиция.
Това е една от двете главни улици в Александрия простираща се покрай дългите плажове на града. Тя е била павирана през 19ти век и пазширявана през годините. Скоро е била разширена отново, за да поеме увеличаващия се брой превозни средства. Вие може да се разходите по крайбрежието, за да се насладите на чистия въздух и красивия изглед от морето, особено по време на изгрева и залеза на слънцето. Много хора практикуват джогинг по специално пригоденото за това място.

Палата Монтаза е бил построен от Аббас 2ри Хилми Паша, последният хедив на Египет, около 1900г. Тя заема идеи за дизайна си както от Отоманската Империя, така и от Флоренция в Италия. Резултата обаче е привлекателен. Построен в ниска долина източно от Александрия и издигащ се над плажа, Монтаза се състои от няколко сгради, като най-важните са Ал-Харамлек и Ал-Саламлек /сега ресторант на нива/.
Сградата е затворена за обществото, но обграждащите я градини и плажа са отворени срещу малка такса. Около Монтаза има много луксозни хотели край малки красиви заливчета с прекрасни плажове.


Сред красиви финикийски палми е разположен и още един дворец, в който живеели жените на Фарук. Той е също пълна смесица от стилове, но въпреки това е впечатляващо красив.

В туристическия обход на града, който е невъзможно да стане без организиран транспорт, са включени паметници и музеи и от класическата епоха на Александрия: Гърко-римският музей с богата сбирка антични статуи и монети на Александър Македонски; Античният римски некропол; уникалният за Египет древноримски Амфитеатър, изграден от бял мрамор и т.нар. Колона на Помпей, издигната в храма на едно от най-почитаните божества Серапис. Той е единственият запазен исторически паметник от древна Александрия.

Гръко - Римския Музей е главния музей в Александрия и е построен  през 1887 г. Колекция, покриваща периода от 3 век п.н.е. до 7ми век, е увлекателен летопис за цивилизация в процес на промяна, когато религиите се слели и обществото се е развило.
Този музей е считан за най-добрата сбирка от артикули от Класическата ера. Има изобилие от отлични статуи, саркофази, бижута, платове и малки предмети от всякакъв вид.
Планът на музея е доста примамлив, но нещата там може да изглеждат на доста по-ниско ниво и по-неинтересни в сравнение с това, което може да видите в Националния Музей в Кайро. Но ако решите, изложбите тук хвърлят светлина върху част от Египетската история, която е очарователна сама по себе си.
Музеят отразява важността на Александрия като сцена от култа към Серапис. Този култ, творение на Птоломей І, е имал намерение да слее Египетската и Гръцката религии. Серапис бил бог женен за Египетската богиня Исис и с качества от Зевс и Посейдон.
Трите глави на Александър велики биха могли да се подминат твърде лесно поради тяхната оптическа скромност, но така или иначе за много той може да е най-интересната фигура изложена тук и е рядкост да се намери почти съвременни негови скулптури.
Други стаи, по-нататъка, показват различни аспекти от живота в Гръцката и Римската ера, включващи т.н. тангра фигури, малки амулети, маслени лампи, накити и монети.
Промяната от езичните религии към Християнството може също да се види в изложения, които включват мумии, Еленистични статуи, бюста на Римски емператор, Тангра фигурки и ранно-Християнски антики. Ето някои от експонатите в музея:
, Една от многото маслени лампи в музея, Александър Велики, това, това.
Във връзка с култа към Собек, произхождащ от Феюм, мумифицирането на крокодили е била важна част от ритуалите. Това е статуя на Серапис, местният култ в Александрия, а тук е един от няколкото саркофази в сравнително отлично състояние.

Римския Театър - Над 30 години археологически разкопки са довели до откриването на много Римски останки, включващи този добре запазен театър с мраморни седалки за около 800 зрители, галерии и секции с настилка от мозайка. Сцената е учудващо малка и не позволява да се изпълняват много представления. По времето на Птолемий тази част е била Парка на Пан, градина на удоволствията обградена от Римски вили и бани.


Храмовете на Анфуши - Варовикови храмове, датираши от около 250 г п.н.е. и боядисани да имитира алабастър и мрамор, декорирани с картини на Египетски богове и ежедневието им – графити, датиращи от същия период.

Колоната на Помпей и Серапеума - 25 метрова колона от червен гранит конструирана в чест на Император Диоцетиан. Тази колона първоначално е оформяла Храма на Серапис, Серапеума, някога величествена структура конкурираща Сома и Цезариума. Близо до нея са три сфинкса и подземни галерии, където свещените бикове на Апис са били погребани.
Храмът бил разположен на върха на оголена скала и е имал 100 стъпала пред себе си. Храмът освен това е бил и библиотека за религиозни текстове и е имал три подземни.
Колоната, с обиколка 9 метра и височина 25 метра, била добавена към комплекса през 293 г п.н.е. в чест на Диоклетий. По някое време в историята възникнала идея, че тя е принадлежала на Помпей, но няма връзка.
Храмът е бил унищожен от Християни през 391 г п.н.е.. Въпреки това великата колона оцеляла заедно с няколко сфинкса.


Римското Гробище на Ком Еш-Шукафа - Ком Еш-Шукафа е арабския превод на древното Гръцко име Лофус Кирамайкос, означаващо "купчина от глинени късчета". Подземните тунели на катакомбите се намират в гъсто населеният район Кармуз на изток от Александрия. Гробището датира от 1ви век от новата ера и било използвано до 4ти век от новата ера. Според едно народно поверие на 28 Септември 1900 напълно случайно една магарешка каруца попаднала в една яма, което довело до откриването на катакомбите. В действителност обаче, местен Александриец, Саид Али Гибара, копаел камъни, когато открил свода на подземен храм.
Катакомбите най-вероятно били използвани като частен храм на едно единствено богаташко семейство и по-късно било преобразувано в обществено гробище. Те се състоят от постройка на земното ниво, която вероятно е служила за погребален параклис, дълбоко спираловидно стълбище и три подземни нива за погребални ритуали и погребение. Катакомбите също съдържат и голям брой вдлъбнатини изрязани в скалите.
Катакомбите са уникални както и поради техния план и тяхната декорация, която представлява съчетаване на културите и традициите на Египтяни, Гърци и Римляни. Това е било място, където хората изглежда са имали талант да съчетават, вместо да унищожават култури. Въпреки че погребалните мотиви са чисто древноегипетски, архитектите и художниците са били очевидно възпитани в Гръко-Римския стил. Поради това тук откриваме украси отнасящи се до древно-египетски теми, но с такъв удивително отклонение от обикновената практика, че ги прави напълно различни от каквото и да било друго на света.
http://i-cias.com/egypt/photos/alexandria_catacombs04.jpg

Форт Кайтбей - Форта на Мемелук Султан Кайтбей е забележителност в Александрия. Той е построен върху първоначалното място на Фарос, древния фар на Александрия. Въпреки че Фарос е бил реставриран през различните времена, най-накрая е рухнал и на негово място е бил построен първоначалния Форт през 1480 г. Предполага се дори, че някои от камъните, с които е изграден форта са пренадлежали преди това на легендарния фар, особено няколко огромни колони от червен гранит в северноизточната част. Днес във Форта се намира джамия и Военоморския Музей и предлага чудесни изгледи към града и Средиземно Море.


На този пристан винаги е шумно, защото до брега са наредени търговски сергии; хора, най-вече местни, идват на плаж, а рибари постоянно хвърлят въдици.

Подводния град - Подводния град не е все още част от туристическото направление в Александрия, тъй като все още е изследван от археолозите. Тази градска част се намира от външната част на Форт Кайтбей, покриваща повечето от Източния бряг. Повечето от нея е на около 8 метра дълбочина. Състои се от структури принадлежащи на Птоломевата и Римската ери. До голяма степен това е изгубения древен град Александрия. В областта до сега е била намерена една фараонова статуя и 25 сфинкса, заедно с няколко статуи на бог и една на Клеопатра.
Подводния град е жертва на няколко природни катастрофи, като земетресения и големите морски вълни. Той е бил изгубен в морето някъде към 4 век п.н.е.
1961 г са били първите подводни "разкопки" – Камал Абу Ес-Саадат убедил Египетските военоморски сили да изтеглят гигантска статуя на Исис от тъмните дълбини на пристана. Френския археолог Жан-Ивс Емперьор и неговия екип от 30 водолази от Националния Център за Природонаучни Изследвания започнал подробни и изчерпателни проучвания на подводните обекти. Легендарните потънали части от древния град Александрия, загубени за повече от 1600 години, били открити чрез археологическата дейност на подводния археолог Франк Годдио и неговия екип от 30 водолази през 1992г. След дълго проучване, подробни топографски изследвания чрез използване на усъвършенствано електронно оборудване и внимателни разкопки на източния бряг на Александрия, Франк Годио представил уникални открития за първи път пред обществото през 1996г.
Това са някои от експонатите намерени на дъното на морето:


Други съвременни забележителности са:
Университетския Конферентен Център в Александрия - Намира се в Ал-Силсила и е построен върху площ от 42 000 кв.м. включва конферентен център, Александрийската библиотека, открит двор и гараж. Конферентния Център покрива площ от 5 000 кв.м. и има 2 672 места за сядане. Той се състои от главната аудитория с 1 700 места. Това е универсална зала с напълно оборудвана естрада, която позволява както провеждането на международни научни конференции, така и за театрални представления, концерти, балет и опера. Има шест отделни кабини оборудвани за едновременен превод на шест езика. Има и три по-малки зали, едната с 400 места, а другите две с по 286 места. Пет отделни кабини за едновременен превод за прикрепени към всяка зала. Всички зали са оборудвани с аудио-визуална техника, телевизор, климатик и телефонна система за директно избиране.
 
Музей за Изящните Изкуства - Тук се намира сбирка минаваща от картини от провинциялния живот към Сюреалистични такива. Освен това той помещава колекции от скулптури и архитектурни произведения. Изложби на произведения от съвременни Египетски или мехдународни художници са представяни редовно и всеки две години той помещава Александрийското Биенале, колекция от художествени произведения от всички Средиземноморски страни.

Кралския Бижутериен Музей - Разположен е в бивш палат и има великолепна колекция от бижута събирани от Мохамед Али и неговите потомци, така както и статуи и картини. Първоначално той е бил Палат на Фатма ал-Захра в Зизиния и е архитектурен шедьовър. Неговите многобройни стаи и зали съдържат много рядки картини, статуи и декорации, както и безценни колекции от бижута от династията на Мохамед Али.

Хидро-биологическия Институт и Музей - Намира се на Ал-Анфуши, близо до Форт Кайтбей и съдържа рядка колекция от риби и морски животни.

Извън света на миналото съвременна Александрия живее като един голям полис - шумен, пъстър, забавен, изпълнен с туристи, търговци, забулени жени и открити девойки, достолепни семейства с деца и влюбени двойки. По улиците се движат предимно руски "Лади", а жълтите трамваи са египетско производство. Вечер градът се изпълва с аромат на ябълка, идващ от наргилетата, които арабите пушат, седнали край масичките в някое от многобройните кафенета. През дима усещаш един като че ли мистериозен свят - едновременно египетски, арабски и християнски, който има дълбоки корени в древното минало, но се променя, устремен към бъдещето.

Вечер градът се изпълва с аромат на ябълка, идващ от наргилетата, които арабите пушат, седнали край масичките в някое от многобройните кафенета.

Малките магазинчета по крайбрежния булевард са разположени в жилищни сгради.

Полезни съвети, когато посещавате Александрия  Twisted Evil  Joy:
1. Най-подходящото време да посетите Александрия е лятото, защото времето е приятно и вие може да се наслаждавате на плажовете или да се разхождате/бягате по крайбрежната улица. 
2. Когато се разхождате през деня не забравяйте да си носите шапка или барета като предпазно средство срешу слънцето, дори то да не е толкова силно като на други места в Египет. Но ако посетите Алекс през зимата, не забравяйте да си вземете чадър с вас, тъй като е възможно да вали.
3. Ако искате да вземете такси до където и да е в Александрия, по-добре попитайте в хотела за таксите за такси, тъй като таксиметровите шофйори имат склонност да таксуват чужденците повече, от колкото е предложено по закон. Освен това можете да попитате и хората на пътя за таксата, ако имате намерение да отидете до определено място.
4. Когато купувате сувенири отидете сами и не разчитайте на местен гид. Той няма да ви помогне да купите при по-ниска цена, както може би очаквате. По-добре е да обиколите магазините, да видите какво се предлага и цената, на която се предлага и да решите. Не забравяйте да се пазарите. Освен това е хубаво да попитате за стоки произведени в Египет, тъй като се продават и неща, внесени от Далечния Изток. Ако пазарувате сам попитайте продавача за Египетски продукти и той ще ви даде добра цена. 
5. Цените на храната са ниски в Египет и всичко е на разположение, затова не си носете консерви и напитки от вашата страна като идвате в Египет. /Не забравяйте, че цената на хранителните продукти е много по-ниска в града, от колкото в хотела ви.
6. Ако сте в кафене и пушите шиша бъдете внимателен, защото тя е много по-силна от цигарите!!! Първо изпуснете малка част за да опознаете чувството.
7. Ресто, или както Египтяните го наричат Бакшиш, е много обичаен за хотелския персонал, който ви носи чантите или ви сервира храна, така че се подгответе с дребни монети.
8. Ако се загубите не се притеснявайте да попитате за пътя. По-добре питайте в магазини, защото продавачите познават района, в който работят. Напишете си името на хотела, в който сте отседнали на лист хартия и го вземете с вас в случай, че не произнесете името точно. Най-добре е да попитате повече от един човек, за по-сигурно.
9. Научете няколко думи на арабски да ги използвате, когато говорите с Египтяни. Те са приятелски настроени хора и ще им е приятно да разберат, че езика им се уважава от гостите на страната им. Една от най-известните думи, която трябва да знаете е "Шукран", която означава "Благодаря".

Надявам се да сте се насладили на разходката ни из Александрия  Hug.

Нашите предишни теми:
Inside the Kingdom - 1
The Lost Paradise of Dilmun-2
Bharat Dil Se-3
Индия - земя на боговете - 4
Kuwait Airways или поглед над Кувейт!!!-5
Египет-Страна на Фараони-6
КИТАЙ и всичко за него /7/

Последна редакция: вт, 30 окт 2007, 22:04 от elip

# 1
 • Мнения: 11 369
 Hug

# 2
 • Мнения: 341
Бравос Ели!!!Темата е страхотна!!!Четейки виждам,че има доста места,които човек трябва да посети минавайки през този град.
След толкова красота пък и нали ни дойде вечерния час да пусна няколко песнички,да окършим снагите. Laughing
цък цък
 
 

# 3
 • Мнения: 413
ELIP  Благодаря за изчерпателното, интересно, многообхващащо и великолепно представяне на Александрия.  Ако мога непременно ще кръсшна от Шарм Ел Шейх до Александрия.
 newsm51 smile3525

# 4
 • Мнения: 3 452
Ели, благодаря за чудесната тема. Heart Eyes Hug Hug Остава да купиш билети за цялата фамилия. Laughing Ако Джон реши да ти благодари за идеята тези дни, да си подготвена. Mr. Green

Ако мога непременно ще кръсшна от Шарм Ел Шейх до Александрия.
 newsm51 smile3525

Всъщност, кое е най-лесното кръшване от курорта, и мен ме вълнува този въпрос. Grinning

# 5
 • Мнения: 1 184
Добро утро, фараонки  Hug.
Първо искам да ви почерпя виртуално за рожденния ден на дъщеря ми , която днес става на 4 годинки /освен това е Хелоуиин и Вси Светии, така че днес май само ще празнуваме  Mr. Green  Joy/.

Нека всичките ни слънчица бъдат здрави и засмени  Hug.

Ако Джон реши да ти благодари за идеята тези дни, да си подготвена. Mr. Green
Добре че ме предупреди  Hug. Ако днес срещна някой да идва по пътя ми така , да не се учудвам значи  Twisted Evil  hahaha.

Сега отивам да подготвям тортата и подаръците и после ще се видим пак.
 Hug


# 6
 • Мнения: 1 656
Добро утро!
Elip Да ти е жива и здрава малката кукла!
Рая Да ви слуша много с папи и да е все така лъчезарно дете!И за теб горда мамa на 2 слънчеви дечица!

Последна редакция: ср, 31 окт 2007, 09:08 от um_sami

# 7
 • Мнения: 1 184
Креми, мерси много за пожеланията  Hug. Не се сърди, но няма да показвам подаръците ти на Рая, че веднага ще поиска истински такива  Twisted Evil  Blush. Вие как сте днес??? Сами пооправи ли се вече?

Между другото къде ни е авио-кафето днес  Crossing Arms  Thinking????

Да кажа и аз за моите впечатления от трафика в Египет. В Хургада и Шарм ел Шейх не ми е направил такова впечатление начинът на шофиране, тъй като не е толкова натоварено движението, но в Кайроооооо....... нямам думи просто. Аз съм признала Сауди и Египет /особено Кайро/ като двете държави с най-недисциплинирано и лудо шофиране  #Crazy. На всички светофари светещи червено ние съответно намаляваме да спрем, а покрай нас от двете страни ни минават като урагани и изобщо не спират  newsm78. Дори на едното кръстовище спряхме единствено ние на светофара, а полицая ни изгледа много странно и след това ни показа да минаваме. От тогава вече не се учудвам на нищо. Най-много обаче ме впечатли начина им на паркиране. По принцип никъде не можеш да намериш свободно място да си паркираш колата /дори и на паркинг/, затова в повечето случай на всеки паркинг си има хора, които се грижат за това. Оставяш само колата на свободна скорост /дори и да е заключена/ и те ти я избутват насам-натам, където се освободи място  #Crazy.
В Александрия мисля, че не е така. Там повече се съобразяват, а и има и много туристи, които шофират, така че сигурно са по-дисциплинирани шофьорите  newsm78.

# 8
 • Мнения: 341
Ели,да ти е жива и здрава Рая.Детството й да е изпълнено с много смях и веселие и винаги да е първа отмяна на мама и тати!!!На всички празнуващи днес весел Хелуин!!!

# 9
 • Мнения: 11 369
Ели,честит рожден ден на дъщеричката ти!Да е жива и здрава и много усмихната!  bouquet

Ноя,аз за Шарм ал Шейх не знам,ама предполагам е като в Хургада - има много офиси на туристически агенции по улиците на курорта.Там се предлагат екскурзии до Александрия.Луксор,Кайро и прочие,за 1-2-3 дена и с автобус или самолет.Всеки си избира според желанията и възможностите.Трябва и да се спазариш за цената,но вие сигурно си го знаете.Излиза не скъпо и са добре организирани.

Да добавя,че аз Александрия не съм посещавала,което ще се коригира...

Последна редакция: ср, 31 окт 2007, 10:22 от pina

# 10
Ели, благодаря за чудесната тема. Heart Eyes Hug Hug Остава да купиш билети за цялата фамилия. Laughing Ако Джон реши да ти благодари за идеята тези дни, да си подготвена. Mr. Green

Ако мога непременно ще кръсшна от Шарм Ел Шейх до Александрия.
 newsm51 smile3525

Всъщност, кое е най-лесното кръшване от курорта, и мен ме вълнува този въпрос. Grinning


темата е заШеметяваЩа, после Ще си 4еtа на спокойствие с кафенцето (италианско, ама не завиждайте)та по въпроса на Ноя
от Шарм има екскурзии до манастра санта катерина (не ходихме, ме помня ве4е заЩо)
за другите кръЩкания ползавайте самолет (де факто трябва да пресе4еШ синайстката пустиня за да стигнеШ до "съЩинския" египет) 
 

# 11
 • по пътеката
 • Мнения: 3 109
ели, много да ти е здрава и много радост да ти носи малката принцеса рая!послушание и кротост да не 4акаме от скорпитата, но пък да са ни умни и успяващи!

 


набор4ето и то пощръкля на виртуалните подаръци, но пък лелите й са пратили то4но тези неща, дето иска и пуска поръ4ки реални! #Crazy #Crazy #Crazy
записвам се за  темата също!   bouquet  bouquet

# 12
 • Мнения: 1 364
Честито на малката египетско-българска принцеса Рая!Ели, да ви е жива здрава, все така голяма умница и да ви слуша повечко с папи  Grinning

Весело изкарване на партито и голямо благодаря за интересно поднесената информация за Александрия  Hug

Нойче, аз за Шарм знам че е по-далечко от повечето забележителности, но е пък близо до планината Синай, а и е възможно да се вземе самолет предполагам, за да се отиде до някои от по-известните места  Peace

# 13
 • Мнения: 413
Сабах ала хаир
Ние винаги спим до късно и вие сте изписали толкова много
 Първо ще се почерпя с една тортичка, че изглеждат много изкусително.

ЕЛИ, да ти е жива и здрава малката принцеса, да те радва и носи много щастие   nbirthday   и да си изкарате весело  Tada  party023 парти
                                                                                                                   ...за съжаление аз имам двама сина, а мечтаех за момиченце, на което да връзвам панделки, но каквото дал господ.

  Незнам как се кръшва от Шарм.. до Александрия, но догодина лятото като отида ще докладвам как става.

# 14
 • Мнения: 3 452
Ели, да ти е жива и здрава Рая. Да наследи красотата и мистиката на Изтока, чара и ума на мама и бизнес нюха на татко. Heart Eyes Hug Hug

За теб поздравления за специалния ден. Heart Eyes Heart Eyes Heart EyesАко попита за Кен, кажи й, че ще й се обади след като си научи по арабски. Mr. Green

Как мина партито в училището? А Хелоуин? Laughing

Мерси за предложенията. Да попитам и колко време е полета от курорта до Кайро? А как да навържа и трите дестинации:курорт, Кайро, Александрия? Twisted Evil

Аз съм признала Сауди и Египет /особено Кайро/ като двете държави с най-недисциплинирано и лудо шофиране  #Crazy

След като отидеш в Индия, тя ще оглави класацията ти. Mr. Green А Сауди къде я слагаш с тази фантастична инфраструктура? Може да са луди, но пътищата им са страхотни, за Египет не знам, но ако е като в Индия.... Laughing

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт