Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 81 отговора

В царството на троловете , елфите и викингите :')

Мнения: 3 353
За целта обаче ви е нужна тенджера под налягане /задължително...заради вкуса/  Wink

Яденето става общо за 30 минутки!




Рецептата е от една моя много скъпа приятелка в Тексас.... Не бях яла по вкусно телешко. Blush

Това  стана  една от най-любимите рецепти на семейството ни...и невероятна вкусотия за пред гости. Ще се предсатвите отлично и ще ви споменават като супер кулинарка...дори и да не сте...  chef


Гарантирам ви че ако спазите рецептата и не видиозменяте нищо по нея, ще ядете вкусно  домашно приготвено телешко !!!

Продукти: 4 порции

1 голяма  глава лук
олио и масло../количетвото зависи от големината на тенджерата/
500-600 гр телешко  месо
5-6 стръкчета пресен магданоз
1ч.л. ронена чубрица
1/2 ч.л. чеврен пипер
1 ч. л. вегета
6 дафинови листа
10 зърна чер пипер
сол за осоляване на вкус

по желание ако обичате  леко люто прибавете чили  натрошено...1 щипка.

Отделно за варене:


20 бр бебе морковчета....от онези малките сладките. Ако нямате  може и обикновени моркови /2 големи/

6 картофа /средно големи/



Приготовление:

Главата лук се реже на  полумесеци,на едри парчета, и се запържва в олио и масло в равни количества. .Мазнината трябва да покрие дъното на тенджерата.Като омекне лука и леко се зачерви се добавя телешкото което предварително е нарязано на средно големи кубчета /да могат да се бодат на виличка...като хапка/ .През цялото време се  бърка с дървена лъжица!

Като се поизпържи месото и си пусне водичка се прибавят нарязания на ситно магданоз,чубрицата,вегатата, червения пипер, зрънцата  чер пипер и дафиновите листа начупени на две.





/ Зависи от месото...но тук при нас то понякога е сухо и не пуска водичка,тогава добавям 3 супени лъжици вода. Ако месото си има водичка..не се добавя вода./ Но гледайте преди да захлупите капака да има сосче което да покрива дъното на тенджерата!Пържи се около 8-10 минутки.

Разбърквате леко всичко и се затваря с капака...НАМАЛЯ СЕ ОГЪНА НА СРЕДНО СЛАБ!!! И засичате 20 минутки! Моя котлон е на 12 степени и  аз намялям на 5-6. Тоест намаляте на половина котлона...и оставяте така 20 минути да се задушава на слаб огън.

През това време нарязвате картофите на 4 половинки и ги варите с кората /ядат се с кората...много е вкусно! / Варят се докато се сварят,но не толкова че  да станат на пюре. И морковите ако са бебета се варят  отделно/тъй като се свярват бързо/ до омекване.Ако са от големите ,то се нарязват на  дебели лентички с дължина окло  3-4 см и се варят заедно с картофите...или отделно. Аз ги вяра отделно.




Когато са готови картофите се отцеждат от  водата,ИСКЛЮЧВА СЕ КОТЛОНА и се връщат в тенжерата в която са вряли...Прибавят се морковчетата....всичко се посолява се и се  заливат с 50 грама леко разтоепено масло...захлупват се с капак...МАХАТ СЕ ОТ КТЛОНА и се задушават отсрани на плота, така докато ви  стане месото. Peace

Севрирате месото с тази гарнитура,картофите с масло и морковчетата. Облизване на пръсти е!


 Поне досега е нямало фал с тази рецепта...тоест да не се е получила! Love


П.С.  МЕСОТО СЕ ЗАДУШАВА В тенжерата под налягане....а картофите и морковите  се ВАРЯТ отделно  в друга тенжера .И накрая  не се смесват !!!

 Значи като се охлади тенджерата под налягане  ,се отваря и изсипва месото  вече  готово  в чинията за сервиране... Very Happy 

 А  морковите и картофите се сипват отсрани като ГАРНИТУРА..Трябва да са разделени. Peace 

За улеснснение когато имам гости..СЛАГАМ ТРИ ГОЛЕМИ ДЪЛБОКИ СТЪКЛЕНИ КУПИ....В ЕДНАТА СИПВАМ МЕСОТО,В ДРУГАТА КАРТОФИТЕ,В ТРЕТАТА МОРКОВИТЕ..Ако морковите и картофите са ви вряли заедо то имате нужда само от ДВЕ купи.
Едната за месото,другата за морковите и картофите...
Така всеки си взима от всичко по малко и си слага в чинията кой колкото иска. Peace


Съвет проятелски: Не променяйте.... тоест не добавяйте или отнемайте  нищо от към  подправките от рецептата...иначе не гарантирам за резултата. Rolling Eyes


Подчертавам го защото целта  не  е месото да  плува  в течност и вода и да се разводнява....а да се задушава в малкото  соси в маслото   И накарая става  гъсто сосче Love 



Момичета изглежда малко  дълго като обяснение...на като го сготвите веднъж,ще  видите че е лесно и бързо и ще му хванете цаката.


Бон Апетит!!! Hug[/b]





« Последна редакция: вт, 26 фев 2008, 03:58 от ЧервеноВинце »
Цитирай

край морето

Мнения: 3 623
roza със сигурност ще го пробвам  Very Happy
Цитирай

София

Мнения: 3 255
Да, звучи добре. Но то си е телешко тип варено, а и не мисля че само за 30 мин всичко ще е увряло Thinking, така че телешкото месо да ти се топи в устата - аз го варя поне 45мин в тенджераата под налягане, за да стане на мозък.
Цитирай

В царството на троловете , елфите и викингите :')

Мнения: 3 353
Да, звучи добре. Но то си е телешко тип варено, а и не мисля че само за 30 мин всичко ще е увряло Thinking, така че телешкото месо да ти се топи в устата - аз го варя поне 45мин в тенджераата под налягане, за да стане на мозък.
Топи се мила.... 20 минутки му стигат . Very Happy Но нали преди това месцата  малко се запържват с лука... и всичките там неща,маслото и подправките направо го правят да се топи.Става едно крехко... Love Само първите минутки са важни да се бърка постоянно когато запържваш лука с месцето.... а после ястието буквално само си се готви на слабия огън. Затова ми харесва че е лесно!

Няма нищо общо с вареното телешко... Naughty Не се вари,щото почти няма вода...а само мазнинка...и се задушава супер. Месото поема  от подправките  придобива  невероятен вкус! Освен това е нарязано на средни кубчета,така че по- лесно се задушават.  Аз това  ястие съм го готвила много... много  пъти..и винаги е ставало крехко месцето.  Пробвай...  Hug
« Последна редакция: чт, 01 ное 2007, 13:29 от roza66 »
Цитирай

В царството на троловете , елфите и викингите :')

Мнения: 3 353
roza със сигурност ще го пробвам  Very Happy
Таши ,и после да споделиш...  Peace
Цитирай

на 5 етаж в ляво

Мнения: 1 389
Аз искам да попитам друго...Значи,запържва се месото и лука ,слагат се подправките,затваря се тенджерата и се вари 20 мин.,след това тя се охлажда,отваря се ,добавят се карт. и  морк. и пак се затваря да се вари ....правилно ли съм разбрала newsm78
И не се добавя абсолютно никаква вода,дори и 1/2 чаша????? Rolling Eyes
Цитирай


Мнения: 9 728
то хубаво ама,като нямам тенджера под налягане... Tired явно няма да го пробвам...а много искам да сготвя хубаво телешко,то тука е и говеждо по магазините
Цитирай

В царството на троловете , елфите и викингите :')

Мнения: 3 353
Аз искам да попитам друго...Значи,запържва се месото и лука ,слагат се подправките,затваря се тенджерата и се вари 20 мин.,след това тя се охлажда,отваря се ,добавят се карт. и  морк. и пак се затваря да се вари ....правилно ли съм разбрала newsm78
И не се добавя абсолютно никаква вода,дори и 1/2 чаша????? Rolling Eyes
Не...значи като се охлади тенджерата си я отваряш и изсипваш месото вече отделно и готово  в чинията за сервиране... Very Happy а картофите и морковите са вряли през това  време  в друга тенджерка докато месото ти се е задушавало.

Не се смесват месото с картофите!  Blush  Тоест месото се сипва в чиния и отстрани като гарнитура се редят морковите и картофите.Трябва да са разделени.  Very Happy

Ще допълня това в рецептата. Благодаря ти че писа.  HugСигурно не съм го описал точно...отивам да редактирам...
« Последна редакция: чт, 01 ное 2007, 13:39 от roza66 »
Цитирай

В царството на троловете , елфите и викингите :')

Мнения: 3 353
то хубаво ама,като нямам тенджера под налягане... Tired явно няма да го пробвам...а много искам да сготвя хубаво телешко,то тука е и говеждо по магазините
Мила сигурно ще паднеш от смях...ама като опитах това телешко  се засилих в магазина и си  купих тенджера СМАО заради това ястие...  Crazy

 И аз нямах тенждера под налягане преди... Та  за сега я ползвам само за това ястие.... Blush но сега ще трябва да почна да събирам повече рецепти за да я ползвам и за други манджички.... 35

Няма да стане така в нормална тенджера...гаранция....така че не рискувай. Crying or Very sad
« Последна редакция: чт, 01 ное 2007, 13:48 от roza66 »
Цитирай

Варна

Мнения: 1 432
Супер.Тъкмо имам 2 кила телешко във фризера и ще ги спретна то4но така.  Wink
Цитирай
 roza66 ,звучи вкусно . скоро ще го пробвам   chef Hug
Цитирай


Мнения: 9 728
и на мене ми звучи много добре!Ще видим как са тенджерите под налягане,може да взема на заем - да пробвам.Никога не съм ползвала.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Майка ми го прави така, рецептата е стара и става вкусно, да.  Peace

Аз по принцип не уважавам тенджерата под налягане  Naughty
Цитирай

В царството на троловете , елфите и викингите :')

Мнения: 3 353
И аз не ги уважавах тенджерите под налягане,никога не бях ползвала преди. Ама заради това ястие си залужаваше да  купя една...
И не съжалявам ... Very Happy

Иначе момичета утре ще го готвя пак...! Нямаме гости...ама мъж ми  ме кандърдисва!  Cool Така че  ще кача снимки към рецептата за улеснение... Hug
Цитирай

В царството на троловете , елфите и викингите :')

Мнения: 3 353
и на мене ми звучи много добре!Ще видим как са тенджерите под налягане,може да взема на заем - да пробвам.Никога не съм ползвала.
pina....големи вкусотии имаш в рецепника си LoveЩе крадна някоя рецептичка от теб  Blush А за тенждерата,а така!  Peace Вземи първо  на заем..пробвай, па ако ти хареса....май ще купуваш тенджера като мен.. Wink
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 81 отговора