Яденето става общо за 30 минутки!
Рецептата е от една моя много скъпа приятелка в Тексас.... Не бях яла по вкусно телешко.
Това стана една от най-любимите рецепти на семейството ни...и невероятна вкусотия за пред гости. Ще се предсатвите отлично и ще ви споменават като супер кулинарка...дори и да не сте...
Гарантирам ви че ако спазите рецептата и не видиозменяте нищо по нея, ще ядете вкусно домашно приготвено телешко !!!
Продукти: 4 порции
1 голяма глава лук
олио и масло../количетвото зависи от големината на тенджерата/
500-600 гр телешко месо
5-6 стръкчета пресен магданоз
1ч.л. ронена чубрица
1/2 ч.л. чеврен пипер
1 ч. л. вегета
6 дафинови листа
10 зърна чер пипер
сол за осоляване на вкус
по желание ако обичате леко люто прибавете чили натрошено...1 щипка.
Отделно за варене:
20 бр бебе морковчета....от онези малките сладките. Ако нямате може и обикновени моркови /2 големи/
6 картофа /средно големи/
Приготовление:
Главата лук се реже на полумесеци,на едри парчета, и се запържва в олио и масло в равни количества. .Мазнината трябва да покрие дъното на тенджерата.Като омекне лука и леко се зачерви се добавя телешкото което предварително е нарязано на средно големи кубчета /да могат да се бодат на виличка...като хапка/ .През цялото време се бърка с дървена лъжица!
Като се поизпържи месото и си пусне водичка се прибавят нарязания на ситно магданоз,чубрицата,вегатата, червения пипер, зрънцата чер пипер и дафиновите листа начупени на две.
/ Зависи от месото...но тук при нас то понякога е сухо и не пуска водичка,тогава добавям 3 супени лъжици вода. Ако месото си има водичка..не се добавя вода./ Но гледайте преди да захлупите капака да има сосче което да покрива дъното на тенджерата!Пържи се около 8-10 минутки.
Разбърквате леко всичко и се затваря с капака...НАМАЛЯ СЕ ОГЪНА НА СРЕДНО СЛАБ!!! И засичате 20 минутки! Моя котлон е на 12 степени и аз намялям на 5-6. Тоест намаляте на половина котлона...и оставяте така 20 минути да се задушава на слаб огън.
През това време нарязвате картофите на 4 половинки и ги варите с кората /ядат се с кората...много е вкусно! / Варят се докато се сварят,но не толкова че да станат на пюре. И морковите ако са бебета се варят отделно/тъй като се свярват бързо/ до омекване.Ако са от големите ,то се нарязват на дебели лентички с дължина окло 3-4 см и се варят заедно с картофите...или отделно. Аз ги вяра отделно.
Когато са готови картофите се отцеждат от водата,ИСКЛЮЧВА СЕ КОТЛОНА и се връщат в тенжерата в която са вряли...Прибавят се морковчетата....всичко се посолява се и се заливат с 50 грама леко разтоепено масло...захлупват се с капак...МАХАТ СЕ ОТ КТЛОНА и се задушават отсрани на плота, така докато ви стане месото.
Севрирате месото с тази гарнитура,картофите с масло и морковчетата. Облизване на пръсти е!
Поне досега е нямало фал с тази рецепта...тоест да не се е получила!
П.С. МЕСОТО СЕ ЗАДУШАВА В тенжерата под налягане....а картофите и морковите се ВАРЯТ отделно в друга тенжера .И накрая не се смесват !!!
Значи като се охлади тенджерата под налягане ,се отваря и изсипва месото вече готово в чинията за сервиране...
А морковите и картофите се сипват отсрани като ГАРНИТУРА..Трябва да са разделени.
За улеснснение когато имам гости..СЛАГАМ ТРИ ГОЛЕМИ ДЪЛБОКИ СТЪКЛЕНИ КУПИ....В ЕДНАТА СИПВАМ МЕСОТО,В ДРУГАТА КАРТОФИТЕ,В ТРЕТАТА МОРКОВИТЕ..Ако морковите и картофите са ви вряли заедо то имате нужда само от ДВЕ купи.
Едната за месото,другата за морковите и картофите...
Така всеки си взима от всичко по малко и си слага в чинията кой колкото иска.
Съвет проятелски: Не променяйте.... тоест не добавяйте или отнемайте нищо от към подправките от рецептата...иначе не гарантирам за резултата.
Подчертавам го защото целта не е месото да плува в течност и вода и да се разводнява....а да се задушава в малкото соси в маслото И накарая става гъсто сосче
Момичета изглежда малко дълго като обяснение...на като го сготвите веднъж,ще видите че е лесно и бързо и ще му хванете цаката.
Бон Апетит!!! [/b]