Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 1 ноем. 2007, 09:51 ч.
  • Преглеждания  6 254  Мнения  41  Онлайн  1
Отговори
  • Варна
  • Мнения: 4 137
Правила съм супа-топчета веднъж в живота си.
Беше най големият ми провал - топчетата доста се разпаднаха, а готвеното заприлича на яхния с остатъци от кюфтенца, но не и на супа  Embarassed Embarassed Embarassed
Кажете как да приготвя топчетата, за да не се разпаднат при варенето?
Колко ориз на колко кайма да сложа, да варя ли предварително ориза, първо да поваря заленчуците и накрая ли да сложа топченцата?
Днес реших да направя пустата му супа, този път както трябва!

Реклама
# 1
  • софия
  • Мнения: 2 139
Каймата е хубаво да е смес-телешка и свинска.Ориз се слага 1 кафена чашка.Не се вари ориза,а се почиства и измива.Смесва се с каймата и се оформят топчетата,които се пускат във вряща вода.И като изплуват отгоре се добавят останалите неща.Успех newsm10Дано този път се получи.

# 2
  • Бургас
  • Мнения: 3 131
Аз не слагам ориз, защото мразя ориз в супа Confused Каймата омесвам с яйчен белтък и подправки. Правя нещо като кебапчета и режа с нож на еднакви /горе-долу/ парченца. После правя топченцата и слагам в гевгир, поръсвам с брашно и разтръсквам хубаво гевгира, за да се набрашнят добре топчетата и ги изсипвам във врящата супа. Досега провал не съм имала Peace

# 3
  • в Австрийско...
  • Мнения: 1 951
Моята рецепта е 350г. кайма, 1 яйце, сол, чер пипер и 20г. ориз, но аз слагам повече ориз. Всичко се размесва, правят се топчета (не много големи), овалват се в брашно и се пускат в кипяща вода.

# 4
  • Габрово
  • Мнения: 3 036
Режеш една глава лук.Половината я слагаш в тенджера с вода.Слагаш олио,сол, морков,картоф.Другата  половина лук  слагаш при каймата(грамажа на месото зависи колко имаш Laughing ).Добавяш малко ориз,чубрица сол,чер пипер,замесваш и овалваш малки топчета."Чалъма"да не се разпаднат е да сложиш брашно върху топчетата и почваш да ги овалваш(може и да тръскаш чинията все едно че е сито)добре оваляни ги слагаш като заври водата.Ще опитваш,като се свари картофа и моркова,изключваш.Като поистине,застройваш с яйце и кисело мляко.

# 5
  • Варна
  • Мнения: 4 137
Мерси момичета  Hug
А как да съм сигурна, че докато картофчето се сварило, каймата вътре в топченцата също се е сварила?
Като се свари ориза, не разпуква ли топчето?

# 6
  • Габрово
  • Мнения: 3 036
Леко набъбва,но ако е добре оваляно с брашно не би трябвало да се пръсне.

# 7
  • София
  • Мнения: 4 291
Аз не слагам ориз в каймата  Naughty
Овалвам топчетата в брашно, пускам в заврялата вода с олио,
после зеленчуците - лук, морков, малко чушка, картоф.
И варя, накрая фиде, застройвам с жълтък и кисело мляко.
Подправки - черен пипер, чубрица и магданоз

# 8
  • През девет земи в десета.
  • Мнения: 147
Режеш една глава лук.Половината я слагаш в тенджера с вода.Слагаш олио,сол, морков,картоф.Другата  половина лук  слагаш при каймата(грамажа на месото зависи колко имаш Laughing ).Добавяш малко ориз,чубрица сол,чер пипер,замесваш и овалваш малки топчета."Чалъма"да не се разпаднат е да сложиш брашно върху топчетата и почваш да ги овалваш(може и да тръскаш чинията все едно че е сито)добре оваляни ги слагаш като заври водата.Ще опитваш,като се свари картофа и моркова,изключваш.Като поистине,застройваш с яйце и кисело мляко.
          Правя супата по същия начин, но без картоф и не слагам ориз в топчетата. Готова е за около 25-30 минути от завирането. До сега не съм имала проблем с разваляне на топчетата.

# 9
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Омесвам каймата с ориз, сол и пипер. Оформям топчета. В тенджера слагам вода, лук, моркови, картофи и зехтин. Оставям супата да ври докато морковите са наполовина сварени, след това пускам топчетата, една кафена чашка ориз и наситнен магданоз, сол. Варя докато топчетата изплуват и ориза се свари.

Забравих, че застройвам с едно яйце и сока от един лимон.

Последна редакция: чт, 01 ное 2007, 17:18 от Тeopr

# 10
  • Габрово
  • Мнения: 3 036
Ей  ooooh!забравих преди да изключиш супата фиде.

# 11
  • Мнения: 2 711
Аз не слагам ориз в каймата  Naughty
Овалвам топчетата в брашно, пускам в заврялата вода с олио,
после зеленчуците - лук, морков, малко чушка, картоф.
И варя, накрая фиде, застройвам с жълтък и кисело мляко.
Подправки - черен пипер, чубрица и магданоз
И аз не слагам ориз в каймата.
Приготвям я по същия начин ,не запържвам нищо.
Когато правя кюфтета със сос, тогава прибавям и ориз/ в кюфтетата/.

# 12
  • София
  • Мнения: 5 001
Омесвам към 300-400 гр кайма с половин или една кафена чашка ориз,черен пипер,чубрица.Оформям топченца които овалвам в брашно.Пускам топчетата във вряща подсолена вода в която слагам парче целина(корен),морков,чушка,няколко зърна черен пипер(7-8 по-точно),олио.След около половин час проверявам с вилица дали топчетата са се сварили.Ако трябва варя още,но проверявам периодично.Прибавям 1-2 картофа след като топчетата са полууварени.Когато картофите са мекички вече слагам и фиде и чубрица.Когато и фидето е увряло дърпам от котлона и правя варена застройка,слагам я в супата и готово.Хубаво е да отлежи около 1 час.

# 13
  • София
  • Мнения: 4 291
Така е, ориз слагам в кюфтетата, когато правя кюфтета по чирпански  Peace
На супа не ми харесва комбинация от ориз и фиде  Naughty

# 14
  • София
  • Мнения: 5 001
Така е, ориз слагам в кюфтетата, когато правя кюфтета по чирпански  Peace
На супа не ми харесва комбинация от ориз и фиде  Naughty
Вкусове разни,на нас така ни харесва.Просто споделям нашият вариант..........

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт