Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Моля,ако знаете за добър лекар, който може да помогне за следното: откриха ми на бебето /бременна съм в VIII-ми месец/,
spina bifida, ми пишете.
Знаете ли случай на излекуване, ако се открие това заболяване на такъв етап от вътре утробното развитие?

# 1
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 392
Сигурно ли е?
Зависи доколко е сериозно, ако е в по-лека форма, може да живее и с него, ако е с по-тежка... не знам какво да ти кажа...
Би трябвало лекарят, установил проблема, да ти обясни.
Гръбначният стълб на видеозон се вижда като броеница, ако има нарушение в целостта на прешлените, би трябвало да вижда колко са увредени или липсват, и да ти каже.
Така каквото и да ти напишем, ще е наизуст.
Стискам палци да е нещо съвсем-съвсем минимално!!!!!!!

# 2
спина бифида на последните прешлени - отворът е около 40мм

# 3
 • Мнения: 31
Лекарят трябва да прецени тежестта на спината и би трябвало да е видяно много по рано за да се предизвика аборт. По принцип след раждането се прави операция за затваряна на спината. Наистина нещата са много сериозни и казвам това като майка на дете родено със спина бифида и невидяна по време на бремеността.

# 4
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
Има и други мами дано се включат

# 5
 • Мнения: 572
Моля,ако знаете за добър лекар, който може да помогне за следното: откриха ми на бебето /бременна съм в VIII-ми месец/,
spina bifida, ми пишете.
Знаете ли случай на излекуване, ако се открие това заболяване на такъв етап от вътре утробното развитие?


Аз родих дете със спина бифида! Без да знам че е имало такава! Само мога да ти кажа какво беше с Вяра! Нямаше чувствителност в краката и ако беше оживяла нямаше да може да ходи! Нашата спина беше отворена и нямахме Надежда! Знам че е трудно!
Даи си телефона да ти се обадя за да поговорим!
Сега съм бременна и ако се открие спина бифида пак ще спестя болката на детето! Но това си е мое мнение!  088 425007 ако искаш ти ми се обади!
Дано да  е само малко и да има смисъл в операции!
Запознах се с хора с това вродено заболяване живеещи и се радващи на живота но  до колко е засегнато твоето бебе?
Може да съм гръба за някои ама това е моето мнение

# 6
 • София, България
 • Мнения: 87
Теодор, помолили са ме да ти дам съвет...Съжалявам за това, което ти се случва. Преди да ти дам някои насоки, имам няколко въпроса към теб:

1. Бяха ли ти казали да пиеш профилактично, няколко месеца преди забременяването, фолиева киселина. Кой и кога ти го каза, и откъде научи за Фк?
2. Ако си знаела за фолиевата киселина, то пила ли си я и в каква доза?
3. На каква възраст си (извинявай за въпроса, но тук е нужно да се знае, защото биохимичния скрининг се планира само за жени над 32 години, а според мен този скрининг е нужен на всяка бременна жена, независимо от възрастта й).
4. Бил ли ти е направен биохимичен скрининг след 16-та гестационна седмица, и ако да - какви са били резултатите от него?
5. Било ли ти е направено около 20-та седмица, подробно ултразвуково изследване с цел откриване на евентуални малформации на плода? Ако да - при кой лекар и какво ти е казал той?

Задавам всички тези въпроси, за да си отговоря на два въпроса - дали си била профилактирана, и защо са открили 40 мм. спина бифида на фетуса ЧАК в 8-мия месец на бременността ти???

А сега единствената насока, която мога да ти дам - първо, остани спокойна, доколкото можеш, и второ - направи спешна консултация с д-р Мазнейкова. Намира се на бул."България" 104 - селището "Бокар". Телефонът й е 02 / 818 46 00. Довери се на мнението й, дори ако тя ти предложи крайна мярка.
И следващата ти стъпка е - проф. Кременски, лесно ще го намериш.

Мила Теодор, сигурно няма да ти е лесно в следващия месец, стискам ти палци. И ако намериш време, наистина искам да знам отговорите на поставените по-горе въпроси. Пиши какво е станало.

С теб съм.

Последна редакция: сб, 03 ное 2007, 10:57 от tender

# 7
 • Мнения: 572
Teodor, Сетих се че в Пирогов в детска неврохерургия е Д-р Захаринов, който прави операции за слагане на клапи и др.
Тел не мога да дам но ако  се отиде на място ще го намерите и той  също ще ти каже много неща! Директен е и е един от малкото специалисти в тази област в БГ

# 8
 • София
 • Мнения: 2 311
Teodor, Сетих се че в Пирогов в детска неврохерургия е Д-р Захаринов, който прави операции за слагане на клапи и др.
Тел не мога да дам но ако  се отиде на място ще го намерите и той  също ще ти каже много неща! Директен е и е един от малкото специалисти в тази област в БГ

Аз имам познато детенце оперирано от д-р Захаринов веднага след раждането.Оперирал е и спината, и клапа е сложил и шънт.От майката знам, че д-р Георгиев от неврохирургията в св."Иван Рилски" е в пъти по добър специалист.Ако е знаела това което знае сега /4 г. по късно/- тези операции щяха да бъдат направени от д-р Георгиев.

Теодор - имаш нужда от много кураж и късмет  Praynig. Hug

# 9
 • Мнения: 40
tender, искам само да допълня, че биохимичният скрининг е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА ВСЯКА БРЕМЕННА ЖЕНА, НЕЗАВИСИМО НА КАКВА ВЪЗРАСТ Е, но зависи и от лекаря до колко е в час.
Аз родих преди близо 6 месеца и по време на бременността ми съм ходила при 8 различни лекари, и всички са ми казвали, че вече / незнам точно от колко години/ независимо от годините на майката, от това дали в рода ти има такива или няма подобни заболяваня се прави биохимичен скрининг.

Желая на Теодор да е много силна и всичко да бъде наред
Поздрави

# 10
 • Мнения: 524
Милата майчица,А сега единствената насока, която мога да ти дам - първо, остани спокойна, доколкото можеш, и второ - направи спешна консултация с д-р Мазнейкова. Намира се на бул."България" 104 - селището "Бокар". Телефонът й е 02 / 818 46 00. Довери се на мнението й, дори ако тя ти предложи крайна мярка.
И следващата ти стъпка е - проф. Кременски, лесно ще го намериш.


Наистина е специалист в областа на вътреутробните аномалии. Тя откри на моето бебе спина. Cry Видя и съпътстващи тежки аномалии и не ми спести истината за края.

Желая ти кураж! Сигурно нищо не значи това за теб, но не си сама. Последните три месеца от бремеността ми не знаех на кой свят се намирам... Не знаех, че има и форум, който толкова може да ти помогне...
И моят телефон, ако имаш нужда да поговориш 0885035919

# 11
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
мила ТЕодор, помолих хора засегнати от твоя проблем да се вкл и ако могат да дадат поне информация какво да правиш
не можем да ти помогнем...само със съпричастност
надявам се не си се обидила, ч
е дадох линк към темата ти, но мисля, че хора минали по твоя път биха могли да ти помогнат най-много
ще ти дам и линк към темата на ТЕндър - там има различни хора с различни истории...не съм чела всичко - може би може и да има някой правил операция на детето си
знам, че случаите са различни и има различни изходи, но предполагам, че НАЙ-ПРАВИЛНОТО е да отидеш на фетална морфология - било при МАзнейкова или Тодорова, Димитрова и спрягат и др /май Марков/, за да ти кажат дали има и съпътстващи аномалии - дано не ти звучи жестоко...но ако има такива - добре е ад сте подготвени и да може да решите какво да правите и какви специарлисти да присъстват при раждането ако се налага - това може да е жизнено важно за него!
иди при специалисти и провери те какво ще те посъветват...после реши за себе си....
прегръщам те, няма кщакво повече да добавя и как да помогна
с теб и семейството ти съм и ви съчувствам

# 12
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 2 524
Биохимичния скрининг НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН и дори и да те информират от необходимостта му не си длъжен да го правиш!!! Друг е въпроса че е възможно да бъде взета кръв за такова иследване само в София, Пловдив и Варна... без коментар!
А по въпроса- имате касмет до някъде че сте информирани за тази аномелия преди да се роди бебето, пък било то и в 8-ми месец!
Имам племенник със спина бифида , лека форма, вече е на 12 г. Напълно нормално развито дете, единствения проблем е че има нощо напикаване, но до колкото са му казали лекарите не е напълно сигурно че е свързано със спината тъй като този проблем се среща и при хора без дакъв дефект! Повече инфо за размера на дефекта за съжаление нямам, до колкото си спомнам е в долната част на гръбначния стълб и на кожата имаше леко окосмяване, което вече е почти изчезнало!

# 13
 • София, България
 • Мнения: 87
djidjeto, с огромно съжаление трябва да ти кажа, че не си права за биохимичния скрининг.
Ако Теодор прецени за нужно да разкрие тук, пред всички, своята история, както ми я разказа на мен, ще се убедиш, че в България все още превенцията на малформациите не е национален приоритет. Тоест, ту я има, ту я няма... И тогава сама, и с право, ще си зададеш въпроса "КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОВА ВСЕ ОЩЕ ДА СЕ СЛУЧВА".
Надявам се, не само ти ще си го зададеш този въпрос.

С най-искрени чувства ти го казвам. И един скромен съвет към всички мами - да не вярвате на общи приказки и на недобре осведомени лекари, винаги да търсите и второ мнение от ПАТИЛО, а не само от УЧИЛО, защото от такова предоверяване продължават да се получават доста неприятни лични драми - факт.
Поне, докато не се приеме и приложи Национална програма за превенция (2006-2012), която ни обещават от преди повече от година.............а защо я няма все още, оставям без коментар. Прочети и темата Призив към българските здравни институции.

Последна редакция: нд, 04 ное 2007, 13:16 от tender

# 14
 • Мнения: 31
Здравейте,
Аз ще се включа отново като майка на дете със спина бифида вече на почти 2 год. Ако някой от двамата акушер-гинеколози при които ходех ме беше информирал за този биохимичен скрининг, макар че бях попитала, нямаше да се стигне дотам да не беше видяна спината и от двамата. Така, че независимо на колко си години /аз бях на 28/ трябва да е задължително това изследване, а не вече при свършен факт да ти казват другият път трябва да направиш това и това, а дали ще има друг път?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт