Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • varna
  • Мнения: 31
Здравейте ,мами! Моето момченце е на 2г и 8 м. Нуждая се от съвет как постъпвате когато детето изобщо не чува думите ви. От известно време вече говори ,но открих,че не ме разбира ,а само е наизустил отговорите на няколко въпроса и повтаря това което аз казвам.Опитвам се да го накарам да ми разкаже елементарни неща , които са го впечатлили като возенето на автобус ,но рядко се сеща.Не знам къде е проблема и дали изобщо има проблем.Когато играем на някоя игра ,провокираща мисленето започва да се изнервя и да се върти непрестанно. Как да постъпя?

# 1
  • София
  • Мнения: 2 168
Ами, продължавай да го провокираш, но и ти му давай пример - как да описва нещо, как да разказва... Питай го за елементарни неща, на които и сам може да ти отговори. Въпросите, на които се отговаря с да и не също развиват способността на детето да разговаря. И не се  чуди, че наизустява отговорите - няма от къде сам да ги измисли.
Успех!

# 2
  • Мнения: 4 579
                Това ,което трябва да знаеш,че вниманието на дете на тази възраст все още не е целенасочено и концентрацията е много срлаба.От тук - всичко ,което искаш от него трябва да е под формата на ИГРА.Не можеш да задаваш въпроси и да искаш отговори без ОНАГЛЕДЯВАНЕ което ще рече - показваш зайче и питаш какво е на цвят например.Ако не отговори ти казваш думичката "бяло зайче " и разиграваш етюдче да привлечеш вниманието му и повтаряш въпроса си.Разбира се не прекалявай ,не става от веднъж и не надвишавай времето около 5-10 минутки.Да искаш дете на тази възраст да разказва просто няма да стане.Характерно е за възрастта да се изисква да отговаря на конкретни въпроси с изречение от 2-3 думи / просто изречение/.
                Ако имаш конкреттни въпроси може и на лични.За сега спирам бебето ми се събуди и писането приключи. Laughing

# 3
  • София
  • Мнения: 141
ами не го карай. може би се противопоставя.

# 4
  • varna
  • Мнения: 31
благодаря за съветите,трябва много търпение наистина

# 5
  • Мнения: 1 179
моето момче е същото. В повечето случаи не мога да го накарам да се концентрира в нещо или да се замисли. Търпение му е майката. Карам го да ми разказва разни неща - какво са яли в яслата, кои обувки си е обул, с коя играчка си е играл. Когато не иска не го насилвам. Просто съм постоянна и всеки ден го разпитвам. От друга страна се опитвам в двигателните игри да вмъкна елемент на размисъл. Примерно докато кара количките си го питам "кой ти купи тази количка" или пък "вчера кой си игра с твоята кола" (ако сме имали гости с деца) или "от къде взе колата" (в смисъл от кашона с играчки, шкафа или друго място). Но Павел проговори на две години и към 2г и 6м вече говореше много и използваше много думи. В момента ме разбира идеално, умее да се изразява много добре - и когато иска и когато не иска нещо. Даже се обосновава защо.  Така че може и в това да е въпроса - доколко детето те разбира какво го питаш и какво се иска от него и доколко може да изрази това което иска или мисли. Време, търпение и постоянство. Всичко ще е наред  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт