Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Перник
 • Мнения: 246
Здравейте!Дано не Ви досаждам,но искам да споделя своя горчив опит,който помрачава радостта ми от най-голямото събитие в живота ми - това да стана майка.
Наричам цялата тази работа,геноцид срещу бременна,защото е точно това!   Close  Излиза,че трябва да криеш и да се срамуваш от това,че си бременна според вижданията на работодателите в България.Те предпочитат да се отърват от бременна служителка,отколкото да понасят бремето на това да й плащат осигуровки.
В момента,когато установих,че ми става лошо и не мога да ходя на работа,споделих с работодателя си,че въпреки усилията ми,не мога да ходя на работа,защото,както си помислих по-късно,съм имала нещастието да съм от тези жени,на които им става лошо в първите месеци на бременността и че ще си взема болничен.Реакцията му беше буквално"че съм го метнала и сега трябва да си търси друг служител"   Shocked  Как така,му казах аз,та аз знам от 3 дни!И...после разбрах,че в деня,в който съм си взела болничен,ми е пуснал заповед за уволнение.Срещу това,според законите на тази държава,които изглежда са само в услуга на богатите,мутрите и работодателите-бизнесмени,не можех да направя нищо.Защото ми е направил договор за три месеца,който е като изпитателен срок и може да го прекрати по всяко време,независимо,че по време на болничен не може да ме уволни,защото този ден е бил 5тия след изтичането на договора,в който е имал право го прекрати и вместо да го продължи,е сметнал за по-добре(за него) да го прекрати и аз не мога да направя нищо.
Имам вече два болнични,които нямам на кого да представя,за да се изплатят.От НОЙ ми обясниха,че въпреки,че съм уволнена,той е длъжен да приеме болничните и до 75 дни да ги занесе там.ДА,ама работодателят ми не иска да ги приеме,а както всички знаят,сама не можеш да си ги занесеш,а човек от фирмата.
Но,абсурдите не свършват до тук.Опитах се да започна работа в една фабрика,въпреки,че досега съм работила като секретарка и естествено се усъмниха,защо,аджеба се съгласявам да работя за по-малко пари.И понеже имали 4 други случая,при които започват там работа жени,само за да излязат после болничен и съответно майчинство,се усъмниха,че се опитвам да направя такава"измама".
Добре,а измама ли е това,което направи работодателя ми.Просто - нечовечност!
И така,трябва да продължа да си търся работа,за да мога да взимам майчинство 2 години,а както се говори,щели да го правят 3 години.И вместо да си почивам и да не се тормозя,защото толкова време чакам този момент,аз трябва да рискувам здравето си и това на детето си,за да му осигуря мизерните пари от майчинството.
Е,не само ще има отрицателен прираст в тази държава,но и направо ще изчезнем като народ,ако не се осъзнаем вече и не се оставяме да ни управляват хора,които създават закони за лично ползване!Но,това е друга тема...

# 1
 • В детски очи и мъжко сърце!
 • Мнения: 1 006
Разбирам те и ти съчувствам, но чак пък геноцид? Sad

Продължавай да търсиш правата си, но не разчитай на тези пари от майчинството и "да си почиваш"  newsm78 - каквото и да значи това Thinking

Тук пишат много майки, които не само че не са ползвали две години майчинство, но дори и по-малко от една са си стояли вкъщи, въпреки че са имали това право и са получавали майчинство, че даже и пари в добавка от работодателя лично на ръка Peace

Въпрос на РАБОТОДАТЕЛ и най-вече на бг закони и законодателство....

Истината е, че все още има хора, които наистина се опитват да "мятат работодателя" по такъв начин - или друг - и затова и работодателите са станали изнервени, подозрителни и мнителни....

Пожелавам ти спокойна и безпроблемна бременности  здрав бебок !


И....НОИ СЕ ПИШЕ С И , а не с Й

 Peace

# 2
 • Кори Селести
 • Мнения: 5 544
Защото ми е направил договор за три месеца,който е като изпитателен срок и може да го прекрати по всяко време,независимо,че по време на болничен не може да ме уволни,защото този ден е бил 5тия след изтичането на договора,в който е имал право го прекрати и вместо да го продължи,е сметнал за по-добре(за него) да го прекрати и аз не мога да направя нищо.

Как така "той ти е направил договор"?
Ти не знаеше ли за условията на договора, който си подписала?

Ако има нарушение на условията на договора можеш да го съдиш.
Той беше ли доволен от работата ти?

Освен това има доста работодатели, които проявяват голямо разбиране към бременните и майки - техни служители и не би трябвало да се обощава така.

Опитай да се успокоиш.
Тепърва ще правиш открития по темата "родител в БГ".
  bouquet

# 3
 • София
 • Мнения: 2 197
Не се впрягай чак толкова!
Не мисля, че работодателя ти е постъпил некоректно, при условие, че си била на временен, а не на постоянен договор. В този случай той е напълно в правото си да не ти продължи договора и закона го подкрепя. Друг е въпроса доколко човешко е това.
Аз лично съм ползвала една седмица болнични по време на бременността си, в която бях в болница за изследвания. Моята бременност се водеше патологична и рискова, защото съм диабетичка. Работила съм и допълнително една седмица след като ми дадоха 40-дневния болничен. Да не говорим, че съм работила по 12 часа на ден, когато имаше работа. В хода на тези мисли аз ако съм работодател и някоя от служителките ми излезе в болничен, защото видите ли и става лошо от бременността честно казано и аз бих предпочела да не продължавам договора и. Извинявай, ама навика да се взима болничен за щяло и нещяло ми е много странен.

# 4
 • Plovdiv->Toronto
 • Мнения: 1 361
Извинявай, но какво значи "това е да с родител в БГ" Shocked?
Майчинството се дължи ако майката е работила и се е осигурявала преди да го потребява. В Канада, преди да родя съм работила една година работа доста под нивото ми и като образование и като заплащане, през което време също така учих за изпити. Ако нямах 900 часа стаж, държавата нямаше да ми изплати майчинство, независимо на какъв договор съм.  При това то е 55 % от заплатата която взимаш, а не 90 както в Бг, и се взима 1 година вместо  2-3. Имам много неща за които може да се критикува  Бг и да се пооплакваме, но това не е едно от тях  Peace.  Твоето е просто частен случай, малшанс. Успех   bouquet.
Вместо да си траеш още някой и друг ден докато те назначат за постоянно, ти искаш болнични и му даваш право на ход, не те разбирам, наистина  Simple Smile ...

# 5
 • София
 • Мнения: 346
Мисля,че щом срочният договор ти е изтекъл и си продължила,та макар и само един ден,автоматично става безсрочен,а какво да кажем пък за пет.Консултирай се за правата си, може и да имаш шанс.

# 6
 • Мнения: 625
       Не се отчайвай, кво да ти кажа,тепърва ще усетиш проблемите покрай детето.После пък няма да искат да те вземат на работа щото си с малко дете...Не си го слагай!Направила си грешка,трябвало е преди да кажеш да разузнаеш кви са ти правата,ще ти е обеца на ухото.Разбирам,че си искала да постъпиш правилно,но сама виждаш ,няма никаква справедливост.
  След като договора е бил срочен,едва ли нещо може да се направи SadЩом го е прекратил ,работодателя си е направил сметката ,едва ли се е изложил на риск.

# 7
 • София
 • Мнения: 6 098
Чак пък геноцид. Съжалявам, че така се е получило при теб, но има и много свестни работодатели.
С първата ми бременност съм започнала работа вече бременна, без да знам. След месец казах на работодателя, след два се наложи да изляза в болничен до края. Не съм имала никакви проблеми, нито са ме притеснявали да се връщам на работа.
Сега съм на ново работно място от година и три месеца, когато съобщих на шефовете ми не е имало никакъв проблем, както не е имало такъв и с поредицата бременни във фирмата. Така че, има работодатели и работодатели.

# 8
 • София
 • Мнения: 314
Съжалявам за случилото се с теб.
Но пък "геноцид" Confused.
За съжаление, това което разбирам от поста ти е, че много-много не ти се работи, дори се надяваш 3 години да си гледаш детето (да ти е живо и здраво), предполагам, че и работодателят ти е останал със същото впечатление. Едва ли проблемът за него са осигуровките ти, (нали като сега назначи друг човек, пак ще трябва да му ги плаща) по-скоро той е имал нужда от теб, а ти нямаш достатъчно отговорно отношение към работата си. Не те съдя. Всеки си има своите приоритети.

Аз не мога да се оплача от работодателите си и при двете ми бременности- получих подкрепа и разбиране, но и не съм си "взимала" болнични. Работих си до една седмица преди деня на раждането и се върнах на 5-я  месец след раждането на работа, а дотогава си работех  от вкъщи.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 218
Em_ma сигурно не си си взимала болничен защото не ти е било лошо първите месеци?
Съжалявам,но не разбирам защо така нападате жената.
Аз не мога да се оплача от такива проблеми защото съм на държавна работа.
Първите месеци ми беше толкова лошо,че отслабнах с 7 кг и едвам ходех и с чиста съвест си взимах болнични,защото детето ми е по-важно от това да се правя на майка-героиня.

Спокойно Билка,ще се оправиш.
Всяко зло за добро.

# 10
ще ме извиняваш ,ама като не ти харесва държавата, ела тук на запад при мен ,дето работим 5 дена преди да родим ,буквално и няма лошо не лошо ,работа ,само ако е много тежък случай болничен и то ти взимат от майчинството послe,което е 3 месеца ,затова сме на това дерадже защото 99 процента от бременните без причина не искат да работят в България и данакоплатеца трябва да ги издържа

# 11
 • в ябълковата градина
 • Мнения: 1 660
Моят съвет е да не се ядосваш.
Ако имаш познат, нека се водиш на трудов договор при него.
Внасяй си само осигуровките 6 месеца.
Не разбрах кой месец си.

Зарежи ги тези "пишман" работодатели.
Да, за съжаление е скапана държавата в това отношение.

# 12
 • Мнения: 2 309
Внасай си сама осигуровките!!!Върши същата работа...
Само не се заблуждавай,че извън БГ положението е розово Peace

# 13
 • Мнения: 180
Подкрепям мнението на Грушенка. Билка: просто е трябвало да си изиграеш играта, трябвало е да го изчакаш да ти пусне постоянен трудов договор и тогава да пускаш болнични, и да му обясняваш, че си бременна и т.н.Ама минало, не се ядосвай, направи това, което казва Грушенка. Не се впрягай чак толкова!
boto :  какво значи "навика да се взима болничен за щяло и нещяло" , ти май не си имала "щастието" истински да ти бъде лошо и да повръщаш докато си била бременна. Ако  повръщаш по 12 пъти на ден до такава степен, че да се обезводниш и да не можеш да станеш от леглото не знам как би могла да ходиш на работа. Аз затова повръщане лежах в болница. Моля те не обобщавай така нещата. Освен това ако работата която работи е неподходяща, работодателят е длъжен да я трудоустрои, но в БГ много от тях не го правят и бременните естествено си взимат болничен.
Успех Билка!  bouquet

# 14
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
Уволнена или освободена си? Има огромна разлика.
Моето лично мнение е, че законодателството е ориентирано основно в полза на служителя, а не на работодателя при условие, че се подпише договор и при условие, че имаш елементарни познания по Кодекса.
Но и твоето решение ми е странно. Имаше ли документ от лекар, който да твърди, че няма да можеш да работиш или ти реши, след като ти стана лошо, че няма да можеш да работиш? Защото второто е импулсивно и несериозно.
Съжалявам, съчувствам на дискомфорта по време на бременността, но има много други начини на справяне със ситуацията.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт