Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 146
Здравейте, на всички онези решили да прочетат тази тема. Пиша това, защото от опита си останах с впечатление, че много бъдещи и настоящи майки и татковци не са запознати с изследванията, които могат да бъдат направени на техните бебчовци още по време на бременността. Това не е по тяхна вина, а произлиза от факта, че не са информирани от компетентни лица (в частност от докторите водещи женските консултации по време на бременност).

Аз бях една от тези майки, докато моя позната (гинеколог) не ме информира за две изследвания, които могат да бъдат направени:

 • Едно от изследванията, които се правят още в самото начало на бременността, е биохимичният скрининг. За него може да намерите информация в сайта на Bg-Mamma. Описано е какво представлява, както и съответните процедури, съпътстващи го.
 • Фетална морфология.
  Цитат
  Високоспеицализираното УЛТРАЗВУКОВО изследване. Фетална морфология може да се провежда във всяка седмица на бременността.  Желателно е да се проведе:
  1) 11-13 седмица за "нухална транслуценция" ,"костиците на носа" и др.
  2) 15-18 седмица за "гънка на врата" и всички останали органи.
  3) 19-22 седмица ПРОЦЕДУРАТА Е НАЙ-ИНФОРМАТИВНА, ЗАЩОТО СЕ ВИЖДАТ ПОЧТИ ВСИЧКИ АНОМАЛИИ ВЪВ ВСИЧКИ ОРГАНИ.
  Много важно е ултразвуковия специалист да може да провежда това изследване. У нас такива специалисти са не повече от 10-15.

  Моето изследване го проведе д-р Виолета Димитрова, д.м. в клиника „Фемина”, София. Тя е призната за най-добрата в България в областта на феталната морфология. Изследването струва 50лв. като освен това предлагат и 3D видеозон (съответно срещу още 30лв.)
  Ако след фетална морфология се открият аномалии във вече образувалите се органи ви изпращат при съответния специалист за много по-подробен преглед.
  В моя случай имаше съмнения за проблеми със сърчицето на малкия и ме изпратиха на фетална ехо-кардиография. Специалистът, който ме гледа, беше от същата клиника. Наистина са професионалисти. Освен споменатия проблем, той разгледа абсолютно цялата структура на сърцето и кръвоносните съдове и система на бебо, докато не се увери, че всичко е наред. Този преглед също се заплаща и струва още 50лв. В тази област ми препоръчаха доцент Томова макар и прегледа да не го направи тя.
  Лошото нещо на тези изследвания е, че апаратите, на които се правят, в България са много малко. За фетална морфология си записах час месец и половина преди това. За това, ако ще се прави такъв преглед, е добре часът да бъде записан доста по-рано от момента, в който трябва да бъде направено изследването.

В държавните поликлиниките фетална морфология не се прави, защото нямат нужното оборудване. Съответно изследванията не са поети от НЗОК. Биохимичният скрининг също не е поет от здравната каса. Това, според мен, е и една от причините гинеколозите  да не информират за тези изследвания. Специално биохимичният скрининг е задължителен в случаи на специфични аномалии при членове от семейството, но всеки желаещ може да го направи. И в двата случая (с и без препоръка от гинеколог) изследването се заплаща. Не мога да кажа цена, защото при мен вече беше прекалено късно за него. Слава Богу, отклонения при малкия нямаше.
Ако и при вас е късно за това изследване, при феталната морфология и 3D видеозона могат да се видят съответните аномалии съпътстващи дадена болест (напр. Синдром на Даун).

Споделям с вас за две изследвания, но сигурно има още, за това се консултирайте с вашите лекари за възможни такива. Тези, за които споделям, могат да помогнат едни от най-често срещаните аномалии при плода да бъдат открити своевременно. След разговор моя позната (лекарка) узнах, че в чужбина има още много изследвания, които в България не навлизат, защото са много скъпи.

Споделям своя опит, споделете и вие своя. Живеем в 21 век, нека не позволяваме да се раждат болни деца.

Исках да споделя с вас много повече, но както моя мъж каза „Никой няма да ми чете романа”, за това – До срещи във форума.

# 1
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Аз ти прочетох романа, понеже в момента пиша по този въпрос, даже нещо като кампания за информиране на бъдещи родители ще правим в Плевен. Знаеш ли какво беше едно от нещата което си помислих, освен че темата не ез а тук, разбира се. Това дето са те изпратили да видиш допълнително сърчицето дали вс е наред. Чудя се нещо. Лекарите, клетвата и всичко останало. Ами, ако го правят за пари? Тоест това изследване да ти е било напълно излишно, но те пращат на него заради кинтите. Частна болница, ти нищо не разбираш...абе не знам. Не се съмнявам в професионализма на хората, но все пак - все някой би го направил...

# 2
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Би ли споделила и за изследванията в чужбина? Какво ти разказа твоята приятелка?И за коя чужбина става дума?

# 3
 • Мнения: 3 838
Не знам за къде е темата, но е много важна тази информация. Вероятно я има и другаде във форума, но може би е по-разпиляна по постинги. Както и да е, това е информация, която е хубаво да се повтаря. Наистина има и лекари, които злоупотребяват и назначават тези изследвания заради парите. Знам, че задължително такива изследвания се правят на бременни над 35 г..

# 4
 • София
 • Мнения: 146
И ние с мъжа ми си помослихме, че има възможност да става въпрос за този тип отношение (пращане от единия към другия лекар) само заради парите, но предпочетохме да сме сигурни. Иначе имам позната, чието детенце се роди с обърната кръвоносна система - нещо, което на едно такова изследване би се видяло и мерките биха били предприети още при раждането вместо състоянието да бъде открито месеци след това, когато вече е късно. При моята приятелка последваха 2 операции, и двете успешни и в момента проблемът е отстранен, но нали не трябва да се стига до такива рискове.

Относно изследванията в чужбина - ще пиша по-късно.

Извинявам се ако повтарям някой, но си мисля, че има и други като мен. Опитвам се да съм полезна именно на тях.

# 5
 • Мнения: 473
Не е прав мъжът ти. Аз изчетох романа и препоръчвам на всички бременни да го направят. Информацията е много важна. Аз лично преди три години прочетох тук, в този форум за въпросните изследвания. Излишно е да казвам колко по-спокойна бях след като ги направих.
А относно коректността на лекарите смятам, че е възможно да има злоупотреба със страховете на една бъдеща майка, но е по-добре да се направят някой излишни изследвания, отколкото да се пропусне нещо наистина важно.

# 6
 • Мнения: 25
Моят гинеколог ме информира за БХС и феталната морфология, обясни ми подробно за какво става въпрос, както и че се плащат изцяло от самата мен и ме остави да направя своя избор.  Аз съответно направих всички изследвания, даже и амниоцентеза след резултата от БХС. Смятам, че това е правилния подход в този случай.

# 7
 • София
 • Мнения: 146
Oni bg, браво на гинеколога ти-такива ни трябват. Моят както вече споменах, не ме информира, а когато се срещнах с личната си гинеколожка вече беше малко късно, но все пак и аз направих всички изследвания. Феталната морфология я направих в седмия месец, но нали всичко е наред.

# 8
 • София
 • Мнения: 3 069
Всичко в темата е обяснено много добре и аз съм го направила.
Подкрепям 3-те фетални морфологии и в никакъв случай не трянва да се пропуска и феталната ехокардиография!Това не е за да ти вземат парите само!

Следях си бременноста при Виолета Димитрова от МЦ Фемина, наистина е страхотна!
Сърчицето на бебо го гледа д-р Спасов, чудесен детски кардиолог.
Не съжалявам за нито един лев който съм дала за тези изследвания.

И не мисля, че темата не е за тук.Тук се чете най-много от бъцещите мами!

Едно голямо благодаря на авторката  bouquet

# 9
 • София, Борово
 • Мнения: 1 773
Всичко в темата е обяснено много добре и аз съм го направила.
Подкрепям 3-те фетални морфологии и в никакъв случай не трянва да се пропуска и феталната ехокардиография! Това не е за да ти вземат парите само!


Аз също подкрепям!
При мен обаче БХС се оказа излишно, понеже бебето е от ин витро, а пр ин витро маркерите за БХС са различни и в БГ не се ползват..

# 10
 • София
 • Мнения: 1 479
Аз си изпатих жестоко с 1-то ми бебе.В момента благодарение на тези изследвания си имам 2 живи и здрави деца.В държавните поликлиники не са ме информирали никога!ПОДКРЕПЯМ темата с 2 рьце! Hug

# 11
 • plovdiv
 • Мнения: 274
простете    за   невежеството,   но когато   бременността е   напреднала ... какво   може   да  се   направи ,  дори   и   да   направиш    изследванията  не е   ли   твърде   късно....

# 12
 • София
 • Мнения: 146
sonia, да за БХС е късно, когато и аз научих за него също беше късно, но можеш да направиш феталната морфология - просто, за да си спокойна. Аз както вече споменах я направих в седмия месец. При нея примерно може да се види синдрома на Даун, за друго може и да е късно Sad .
Споменах за приятелка, която роди детето си с обърната кръвоносна система - проблем който не се забелязва при раждането, ако тя беше направила ФМ, без значение на кой етап от бременността, операцията щяха да я направят веднага след раждането, но нали в крайна сметка всичко е наред.
И ако си решила, побързай, както вече споменах за това изследване се чака дълго.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 62
Хубава е темата момичета!!!
Аз съм на 33 и осем години опитвахме за второто ни бебче. Така се случи, че при зачеването съпруга ми бе с над 40 градуса температура. Той е и лекар - притесненията му са десетократно увеличени, поради информацията която е натрупал с практиката.
Направих си и двете изследвания, за наше успокоение. Дори при скрининга за бременни едната доцентка се опита предварително да ме уплаши като твърдеше, че съм закъсняла за това изследване и нападаше гинеколога ми, че бил некомпетентен и не ме е изпратил лично той в подшодящото време!!!По мое наблюдение, във Варна са не повече от 3-ма гинеколозите, които задължително искат това изследване. Според мен, то не е наложително ако не си над 36 и нямаш други обезпокоителни симптоми - фамилна обремененост, проблемна предишна бременност...
НО ако риска ти след БХС е нисък - НЕ Е НЕОБХОДИМА АМНИОЦЕНТЕЗА!!!

Научих и за още едно изследване - за гестационен диабет, което се прави между 24 - 36 гестационна седмица. При нас било безплатно - ПОНЕ ТОВА - но още ми е рано да го правя, за да съм сигурна, че и там няма да се изръсим...

# 14
 • Somewhere in space
 • Мнения: 2 746
Против БХС - то съм  -  изследването е нож с две остриета, защото е неточно, статистическо и без наличие на проблем може да те пратят на амниоцентеза.
Ако искаш 100 % гаранция, не ти трябва дори фетална морфология - директно амниоцентеза, но това е въпрос на личен избор.
Аз съм ЗА амниоцентезата, докато не измислят някакво кръвно изследване, което да е по-точно от БХС и с конкретен резултат.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт