Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Калгари, Канада
 • Мнения: 883
Здравейте всички! Ето няколко вълнуващи /предполагам не само за мен/ въпроси:

1. Какви са ви паричните плановете за бъдещето?
2. Инвестирате ли някъде или в банката събирате пари?
3. Имате ли завещание, в случай че нещо ви се случи и децата останат сами?
4. Мислите ли за пенсионирането си и за паричното си положение тогава?
Изобщо тази тема е за парите - събиране, инвестиране и съхранение по всички географски ширини.

Аз веднага си признавам, че нямам цялостно решение и още се лутам и мисля.

# 1
 • usa
 • Мнения: 3 367
решили сме да слагаме ако има екстра в пенсии;
имаме спестовни влогове;
завещание нямаме,предстои да се занимаем с това (и то струва пари затова отлагаме)
нямаме и не мислим да правим фондове за у-ще на децата;
имам много идеи ако бих имала много пари;понеже нямаме,сега предимно изплащаме заеми и гледаме да правим кариера с надежда за повече за инвестиране друг път..

# 2
 • Süd
 • Мнения: 3 521
1. Не ти схванах питането.
2. Имаме наследствени имоти и от двете страни и инвстираме в добрата им поддръжка. Останалата част от парите ни е в банка с неособено висока лихва, но това намираме за удовлетворяваща и сигурна инвестиция.
3. Да, но така или иначе детето ни в момента е само 1 брой.
4. Да. И двамата имаме застраховки за втора пенсия, а мъжът ми и за трета Whistling
5. Детето има също отделни сметки "за образование" и "за харчлък".

# 3
 • Мнения: 1 783
спестяваме колкото можем пенсионни фондове, правим и застраховка живот, смятам да открия сметка за образование на детето, след 5-6 години се надявам да можем да инвестираме по-диверсифицирано от сега

# 4
 • Мнения: 1 147
Инвестираме в изплащане на къщата. В банката спестявания нямаме, или са минимални. Завещание ще пишем като се роди детето, за да регламентираме и тази част. Имам 401К план, съпруга ми също, планирам да продължим да си слагаме парите там за евентуалното пенсиониране, парите ми се управляват от инвестиционен банкер и носят одбри доходи. Фондове за образование на детето нямам намерение да правим, да учи и да се оправя. От Нова Година и двамата ще си правим застраховка Живот, за да имаме резерви, ако недай боже нещо се случи.

# 5
 • Мнения: 6 167
Да се лепна и аз зад Зора  Laughing

Парите стоят в банката, имаме и 1-2 застраховки. Още нямаме дете, но свекърва ми направи влог преди да почине, ако имаме дете да имаме пари за него. И аз не подкрепям особено спестяването на пари за образование,т.е да  учи, да влиза със стипендии и да се оправя.  Пенсии ще имаме.

# 6
 • Мнения: 314
1. Какви са ви паричните плановете за бъдещето?
Нямам.

2. Инвестирате ли някъде или в банката събирате пари?
Инвестирам във фондове, акции. Важно е, че това са пари, които не ми трябват в момента и приемам риска, че мога да ги загубя.
Спестявам в спестовни влогове.
Инвестирам парите на детето, около 100 евро на месец,  които получавам от държавата. Като стане по-голям ще си ги получава сам.
Тук не е подходящ момент за инвестиция в къща, цените са надути в момента в района, където живея.

3. Имате ли завещание, в случай че нещо ви се случи и децата останат сами?
Не, тук по закон задължително 50% от имуществото отива за децата (мисля, че ако липсва завещание и няма съпруг, 100% е за тях). Иначе признавам, че не съм проучила достатъчно въпроса...

4. Мислите ли за пенсионирането си и за паричното си положение тогава?
Да, отделям средства за пенсионно осигуряване (в рамките на сумата, която дава данъчни облекчения). Мисля за инвестиция в жилище (по скоро да има къде да живея, отколкото за продажба с печалба).

И в отговор на въпроса Как си подсигурявате бъдещото финансово положение да добавя, че се стремя да не взимам заеми (поне в момента).

Последна редакция: нд, 04 ное 2007, 11:11 от anita_

# 7
 • Мнения: 9 110
Преди да си направя някакви парични планове, бих си задала следните въпроси.
1. Сумата, която ми предлагат като крайна за получаване, примерно като втора пенсия, животозастраховка или др., колко би имала като стойност към датата на падежа. Един прост пример. Днес колко мога да си купя с 300 евро и след 20 години колко ще мога да си купя.
2. Пенсионните фондове как се управляват - играят ли на борсата? Ако играят, риска за пълна загуба на спестяванията е голяма.

Ако отговорите на тези въпроси те удовлетворяват, можеш да пристъпиш към търсене на подходящи начини за инвестиране.

# 8
 • Германия
 • Мнения: 7 606
Раzбира се, 4е сме подсигурени.
Влагаме в инвестиционни фондове на борсата, имаме един куп zастраховки (живот, допълнителни пенсии, пенсия ако не можем да работим ве4е и какво ли не).
Ще наследя имот с немалка стойност.
Сега смятаме да купим zеми в БГ, ако не, парите отиват на борсата, дългосро4но.

# 9
 • монако ди бавариа
 • Мнения: 4 138
имам застраховки, имам завещание. пенсията не ме интересува много. в българия имам доста имоти, така че ако не дойдат пак на власт комунистите и не национализират всичко ще живеем добре, аз, децата ми и децата на моите деца. мъж ми няма нищо, ама има мене Mr. Green
чакам да се вдигнат още цените на имотите в бг и започвам да продавам и да купувам в германия.
завещанието в българия е не много читав документ, се оказва. а ако си само бг поданник и се гътнеш, важат бг законите. като имам повечко излишни пари мисля да си поиграя на борсата.

# 10
 • Мнения: 1 799
  Планове в момента нямаме. Всичко внасяме в изплащане на студентски заеми ( стипендиите не покриха  високите такси). От другия месец, живот и здраве започваме да изплащаме къща.
 Каквото остане ще внасяме в банката, ниска лихва, но сигурно място Wink
  Мъжа ми има доста земя, аз също имам някаква, ако родата някога успее да се разбере. Неговата е под наем и всяка година получаваме доход оттам.
Обмисляме план за завещание, в момента само мъжа ми има застраховка живот и 401К (пенсионен план)
 Планирам след година- две да започнем да спестяваме за детето/децата по малко.  Едва ли ще покрие образованието им, но все пак малка помощ.

  Семейството на мъжа ми инвестира в акции на Интел и Майкрософт, но ние не мислим в близко бъдеще да правим такива инвестиции.

# 11
имаме някакви спестовни сметки, но колко могат да се спестят на месец?  Застраховки, усигуровки, пенсионни планове ... не... кога и дали ще се пенсионираме и колко ли ще са тогава парите  ???
Инвестираме в момента, ходим редовно на ваканции със всички екстри, детето е щстливо и доволно от това. Таzи година само бяхме 3 пъти на море на раzлични курорти, веднъж на планина и два пъти по пътешествия иz чужбината и посещения на приятели . Дали не пропуснах нещо ... та какво да спестиш? Освен да събираме снимки от Щастливи моменти и детски усмивки  Wink Wink Wink

# 12
 • Мнения: 2 033
Е, това зависи колко може да заделя човек.
Трябва да се запознаеш с финансовата система на конкретната страна. Има някои неща минимум, които трябва да се правят за обезпечаване.

В Англия например:

- човек трябва да е наясно, че държавната пенсия се състои от жълти стотинки, и да внася в лична пенсия. Има данъчни облекчения; много работодатели плащат отгоре на твоята вноска.
- първият "слой" спестявания да е в ISA- не се плаща данък.
- Child Trust Fund за децата- до 1,200 лири на година без данък.
- ако единият родител работи, а другият-не- да се използва tax free allowance на неработещия.

Да, ние спестяваме фонд на децата за университет и правим планова за по-ранно пенсиониране. Ама. Живот и здраве само да има. Другото-квот' сабя покаже.
# 13
 • gatorland
 • Мнения: 3 478
Инвестираме в недвижими имоти
И двамата сме с 401К
Мъжо само има застраховка живот
Завещание все още нямаме, но ми се иска след като се роди и второто дете

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт