Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 ноем. 2007, 13:22 ч.

Моля за малко информация

 • 1 125
 • 15
 •   1
Отговори
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Здравейте. Обръщам се към бременните чужбински майки или тези, които имат спомен или пазят документация от изследванията си по време на бременността си. Пиша материал за изследванията по време на бременността в България и искам да сравня и да видя какво допълнително се включва при вас. Моля, ако се включите с инфо, да ми кажете кое изрично и със сигурност се поема от касата или държавата, в която сте и какви са най-новите модерности или скъпи изследвания, които се правят по частен път от скоро да речем, ако има такива.
Има ли достатъчно специалисти по фетална морфология или и това е сравнително ново като при нас. Генетични изследвания за премахване на риска от аномалии правят ли се? По колко пъти е гинекологичния преглед и отделно ехограф колко пъти имаш право. Достъпно ли е да те гледат на 3Д или само при заплащане като при нас. Какво е състоянието на въпросните държавни, обществени или както там се наричат, кабинети, болници...съответно и на специалистите...

Мерси предварително на тези, които ще се включат.

# 1
 • Германия
 • Мнения: 7 606
Има теми zа това, но хайде Ще пиШа пак.

Франция
3 ехографи
фет. морфология
тест zа токсоплаzмоzа, месе4но при липса на имунитет
кръв, урин май всеки месец
трипъл тест (zа триzомия 21)
иzмериха и ох как се каzваШе, гънката на врата?  newsm78  което било съЩо индикатор zа въzможни малформации.
прегледи ежемесе4но.
За болниците не мога да коментирам, понеже прекарах само първите 6 месеца от бремеността си там, но лекарския кабинет на мой лекар беШе супер. Но има и доста които нямат ехограф и жените трябва да ходят на друго място всеки път  Confused

Вси4ко се поемаШе от касата, нямаШе ниЩо по желание среЩу доп. zаплаЩане, ако иzклю4им 3д ехограф със zапис, който оба4е не се прави в лекарски кабинети.


# 2
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Мерси много! Как да търся за подобни теми в Чужбинския? Друг няма ли да се включи?

# 3
 • Мнения: 4 700
Ами аz мога да ти дам само непълна информация, zаЩото пометнах в 12 г.с.

Германия

при установяване на бременност се вzема кръв и се пускат иzследвания zа сифилис, спин, кръвна група, реzус фактор, имунитет zа рубеола, кръвна zахар, хемоглобин. Вzема се вагинален секрет zа хламидии. Тестът zа токсоплаzмоzа zа съжаление вече не се поема от касата. Препоръчват да се направи. Преz цялата бременност се полагат три ехографски иzследвания. Първото е между 9 и 12 седмица. Препоръчваха ми да направя тестът, при който се вzема кръв и се мери някаква гънка (не zнам как се каzва на бг) и при който се определя олко е въzможността да е увредено бебето (Даун и спина бифида). ЩеШе да ми струва около 120 ?. Феталната морфология, 3Д и 4Д не се поемат от касата. Като отидох в спеШното с една капка кръв ме приха веднага и направиха ехограф пак по касата.
Иzследвания zа генетични и имунологични се правят след трети аборт.

# 4
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Явно Франция е доста напред в това отношение...

# 5
 • London
 • Мнения: 141
ДеЩоВиди,
Привет!

Темата е от миналата година и е била отворена от теб.
Прилагам линк.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=127558.0;all

Виждам, че имаш и нови въпроси, ще се допълва.
Успех!

# 6
 • На пода
 • Мнения: 4 399
За Австрия:

6 прегледа, от тях 2 с ултарзвук (18-22 г.с. и 30-34 г.с.). Всеки ултарзвук допълнително се заплаща, дори и ако има оплаквания. Аз например имах контакции и правих допълнителен ултарзвук за който си платих. На всеки преглед се мери захар и белтък в урината, тегло, кръвно налягане. В началото на бременността се правят кръвни изледвания (Резус фактор, кръвна група, СПИН и токсоплазмоза) и цитонамазка. 1 път се прави глюкозотолерантен тест. Това май е всичко което се заплаща от касата.

3Д се плаща само частно. Амниоцентеза, генетични изследвания, тестовете за Даун и тризомиите, феталната морфология се плащат също от пациента. Само в случай на рискова бременност касата може да е поеме нещо от последните изследвания. Според мен в БГ има добри специалисти по фетална морфология. Аз правих и в БГ и тук и мога да ти кажа че в БГ ми изследваха повече неща.

А ти защо пускаш всяка година една и съща тема?

# 7
 • Мнения: 413
Аз пак за Австрия, имам здравна застраховка към мъжа ми, който е австриец.т.е. законно съм в Австрия /не на черно  Wink/                          НИКОГА  НИЩО НЕ СЪМ ПЛАЩАЛА, ако мога така да се изразя
 Първо си избрах гениколог, който преглежда пациенти на тази здравна каса,където съм застрахована /има няколко здр.каси/ -там имах 5 прегледа по време на бременността, и всеки път ми правише видеозон, урина, кардиограма, защото нещо със сърцето имах проблеми, изследване за диабет.... не се сещам още какво беше.
 Второ до 12 г.с. трябваше да се регистрирам в болница където ще раждам, там имах 4  прегледа, последния си спомням беше за тоновете на бебето. Ако по случайност родих в друга болница,  то тогава трябваше да платя на моята болница 500 евро за тези изследвания. При всяко посещение в болницата разказвах за оплакванията си и ми беше правен естественно безплатно 24-часова кардиограма, 2 пъти посещение на ортопед, 1 посещение на неврохирург  и когато бях бременна в 4-я месец направихме катастрофа с моя съпруг тогава линейката, обслужването, и всички изследвания и контролния преглед на другия ден бяха безплатни.
 И още нещо се сетих, тъй като до третия месец повръщах всичко, което ядях, имах два престоя в болницата, за което заплатих само дневна такса от 10,75 евро /това е официална такса реглам.със закон/ .
   Родих в болницата със секцио, като за операцията и престоя след раждането не платих НИЩО, обаждах се в счетоводството да питам да няма някаква грешка, те ми казаха, че здравната каса поема всичко.
   И последно, до 45 ден след раждането трябваше да посетя гениколог, естественно смених стария с нов, въпреки че стана това в едно тримесечие, пак нищо не платих.
   

# 8
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
лелеле, вие ме убихте. дори не помня, че съм пускала такава тема. може би сме събирали информация за сдружението, а сега пък ми трябва за един материал, който пиша. леле лелее колко съм зле. Мерси ви много.  ooooh!

# 9
 • в средата на мъглата
 • Мнения: 3 804
тук в сирия здравеопазването е безплатно и вклю4ва абсолютно вси4ко,аз ли4но не съм била на консултации към държавна болница или поликлиника защото имаме специфи4ен проблем и предпо4етох да мина на 4астен кабинет,но и тук цените на 4астно са поносими и много семейства предпо4итат този вариант
но на децата съм правила изследвания в поликлиниката,за социално слаби лекарствата изписани от лекар в поликлиниката са безплатни

# 10
 • Мнения: 3 452
Всичко се плаща в Бахрейн, зависи какво ти покрива застраховката. Правят всички възможни тестове, нямат специалисти по фетална морфология, такъв преглед извършва рентгенологът, който е специалист по всичко. Изследванията за Даун, както и някои други тестове ги изпращат в Англия, явно тук нямат възможност да ги разчетат. Това, което е по-интересно, въпреки доказана аномалия, нямаш възможност за прекъсване на бременността по медицински показания. Или си приемаш съдбата или търсиш решение в чужбина. Сега се опитват да променят нещата в тази посока първо в Дубай, ще видим какво ще стане.

# 11
 • O.A.E./ Пазарджик
 • Мнения: 2 477
В Емирствата нещата са разделени. Ако си с местно гражданство има държавни болници. Там всичко е безплатно. С първата бременност ходех в такава. В началото изследвания на кръв- за СПИН, хепатит. След 3-ти месец се ходи всеки месец на преглед. Мерят кръвно, тегло и кръвна захар. Ехограф са ми правили само 3 пъти, иначе слушат тоновете на сърцето на бебето.
Другия вариант е в частни клиники. Цените варират според мястото и застраховката. Всяка клиника има пакети. Можеш да си платиш всичко-прегледи и раждане - предварително като ти излиза по евтино.
Има застраховки, които поемат част от прегледите и самото раждане.
Генетични изследвания не знам да се правят тук по религиозни причини  Peace

# 12
Колкото потребители, толкова и мнения Ще има. ЗаЩо не си намериШ някакви официални изто4ници по въпросите, които те интересуват? Особено пък ако пиШеШ материал Confused

# 13
 • Мнения: 9 121
Колкото потребители, толкова и мнения Ще има. ЗаЩо не си намериШ някакви официални изто4ници по въпросите, които те интересуват? Особено пък ако пиШеШ материал Confused
Хм, защо не? Какво пречи момичетата да споделят от опит?
Официалните източници винаги напудрят информацията и забулят това, което не им е изгодно

# 14
 • Норвегия
 • Мнения: 249
В Норвегия вси4ко е покрито от Здравната каса. Аз забременях по изкуствен път - при тези слу4аи всяка двойка има право на 3 опита, покрити от държавата. Определена е сума от 15 000 крони (което е горе-долу една не голяма нетна месе4на заплата) за лекарства, над която сума вси4ки останали разходи се покриват от касата. Вси4ки процедури и изследвания в болницата са безплатни. Пътните - автобус, влак и т.н. съ6то се покриват. Ако се налага придружител, при ползване на упойки е необходимо, се пла6тат пътни и за придружителя.
При консулатциите (вси4ко е безплатно) - ползва се ли4ния лекар, може6 да ходи6 и при аку6ерка. Пове4ето хора практикуват през месец аку6ерка, през месец ли4ен лекар. Тоновете се слу6ат всеки път, видеозон - веднъж, в 18 - 20 седмица на бременността. Ако иска6 3D си пла6та6. Но ако има при4ина за видеозон, то тогава той е безплатен. Аз съм ходила 3 пъти, просто за6тото ме водеха рискова група и искаха да ме наблЮдават.
Раждането и вси4ко покрай него е безплатно. Има6 право да си избере6 болница в която да роди6. В някои болници на таткото е позволено да остане с майката в болницата на хотелски на4ала. Но сумата е символи4на. Болниците предлагат разли4ни видове упойки при раждане, акупунктура, раждане във вода, планирано секцио, раждане вкъ6ти. Не вси4ки болници предлагат вси4ко, но за това пък е свободен избор на болница, така 4е това няма голямо зна4ение.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт