Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 ноем. 2007, 13:24 ч.

Ленено семе като хранителна добавка-2

 • 100 513
 • 429
 •   1
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 2 410
Тема 1: Ленено семе - здраве отвътре


Кухнята - ковачницата на здравето
Ние специално поместваме таблица със съдържанието на омега-киселините в хранителните продукти.
Съдържание на полиненаситени мастни киселини (грамове в 100 гр. продукт)

               омега-3 омега-6
Ленено олио- (56)        (15)
Тиквено олио - 15          45
Кедрово олио- 14           39
Соево олио- 11               42
Рапично олио- 8             26
Слънчогледово олио- 8  66
Царевично олио-8          59
Зехтин                -8          12
Палмово олио     -8          9
Тиквейнол (БАД) -6         15
Скумрия (сурова)- 5.0      -
Херинга (сурова)- 3         -
Палтус                 -1          -
Пъстърва             - 1,6     -   
Треска                 - 0,3      -
Ленени сем.(сурови) - 23  7
Орехи                          -3   -
Слънчогледови сем. (сурови)-3   1,6


Сега ще я коментираме.
На кардиолозите отдавна е известно, че жителите на средиземноморските страни в по-малка степен страдат от сърдечно-съдови заболявания. По мнението на учените за това те трябва да са благодарни на своята диета. А на мен ми се струва, че главното се крие в друго. Зехтиновото олио, с което те готвят, не се страхува от нагряване, тъй като в него най-малко има "незаменими". Напротив, маслата, които ние използваме в кухнята, в никакъв случай не са годни за нагряване и фритюрници. Пламъкът убивайки мега-киселините ражда неестествени "уроди", които бавно, но коварно, разрушават нашия организъм. Лененото, соевото и рапичното олио, толкова нужни за нас, можем да използваме ИЗКЛЮЧИТЕЛНО за приготвянето на салати. За котлона, както вече споменах, - зехтин и палмово олио. Любимите на всички слънчогледово и царевично олио, отчитайки техния състав, аз бих махнал по-далече от котлона. За съжаление "когато гърма удари", няма на кого да се кръстиш.
Мазната риба - това е още едно природно съкровище на омега-3 киселини. Но трябва да помним: рибата трябва да е прясно замразена и да е уловена най-много преди два месеца.
Недопустимо е размразяване и повторно замразяване. Ако отчетем, че само в прясната риба можем да намерим интересуващите ни мазнини, то нека се потрудим и сами да си приготвим в къщи слабо осолена морска риба (3-5 % солен р-р). Ежедневно късче от такъв деликатес ще ви осигури необходимата "доза" омега-3 мастни киселини. Повярвайте вашият организъм ще ви бъде благодарен за грижата.
Съвременният човек трябва кардинално да промени своята кухня. Да прегледа "старите" рецепти съобразявайки ги с последните препоръки на учените. Това трябва да направите незабавно! Трудно е да се повярва, но преди повече от век С. П. Боткин е определял инфаркта на миокарда като рядка патология. Има данни, че от 1921 г. до 1928 г. в огромната централна болница на Масачузец не е бил регистриран нито един пациент(!) с такава диагноза - невероятен факт за съвременните лекари. Мнозина считат, че ние жънем плодовете на цивилизацията. А аз мисля, че това е и неразумно отношение към рекламата и модата, които за много хора заменят собственото им мнение. Модата понякога убива разума! В това лесно можем да се убедим, като разлистим историческите книги... от медицинска гледна точка. Човечеството обича да обобщава и да дава гръмки названия на преживените отрязъци от времето. Нали помните - "железния век", "атомния век"... Да си спомним също - "епохата на великите открития" и т.н. А на мен ми дойде на ум, че си заслужава да възкресим най-близкия приятел на човека, дори по-близък от кучето - "Хилядолетието на Негово Величество Лена "!
Малкото народи, населяващи земята в миналото не са знаели за него. Самото название "лен" има келтски корен (lin- връв). За него са писали и на клинопис, и с йероглифи, на много световни езици, преди 4-5000 г. пр.н.е.!!! За него са знаели в Месопотамия, широко са го използвали в древна Асирия. От латински например, неговото име се превежда като "много полезен". Той е хранил, обличал, лекувал, отоплявал, нашите далечни прадеди, от Северните ширини до Африканските пустини. Египетските мумии са "доживели" до нашето време основно, благодарение на лена и са се представили пред погледа на нашия съвременник в дрехи от ... лен! Той е бил основна храна на всички слоеве от населението - и бедни и богати - в продължение на столетия.
Лененият "ренесанс"
В началото на миналия век започнали да забравят него. Причините са много, но като основна аз считам, че е модата. Ленените тъкани започнали да заменят с памучни. А с развитието на знанията се появи химията. Аз още си спомням времето, когато от найлон правеха всички дрехи. Имаше умопомрачителни опашки за найлонови ризи и шлифери. На хранителния пазар стремително навлезе слънчогледа. Лененото масло остана само като безир. Лененото масло, заради наличието на огромни количества на "незаменимите" (до 60 %) е много деликатен продукт, изискващ специални условия за получаване и има малък срок на годност - 35 дни. В САЩ и Европа обърнаха внимание на важността му и в момента преживява "ренесанс".
Вълшебната семка
Както често се случва - майката природа отново се е погрижила за нас. Няма масло - можем да използваме лененото семе. То съдържа до 45% масло, в което частта на омега-3 достига 55-60 %, омега-6 до 15%, омега-9 - 10% и само 10% на наситените мазнини. Помните ли, че ви казах, че природата обикновено се стреми да защити от окисляването на кислорода мастните киселини необходими за зародиша, добавяйки в семето антиоксиданти (вит. А, Е, С). В 100 гр. ленено семе се съдържа 120 мг.(!) витамин Е. Налага се впечатлението, че основната роля на този витамин в живите организми е защитата на "незаменимите". Семената са много богати на белтъчини - до 23%(!).
В месото има само 17-18 %. При това белтъчините съдържат 18 от 22-те човешки аминокиселини. И което е особено, но извънредно важно- всичките 9 "незаменими" (!), т.е. тези, които не могат да синтезират клетките на човека! Въглеводорода е само до 13 %!
Направо идеален продукт за отслабване. Освен указания по-горе витамин Е в ленените семена могат да се намерят витамините - А, В1, В3, В6. И цял букет от микроелементи - цинк, мед, манган, магнезий, хром, желязо, бор и др. Лененото семе се продава в аптеките и отдавна се използва в медицината, но за съжаление само част от неговите достойнства.
Предлагам преди употреба механически да се разруши обвивката на семето, например с помощта на кафемелачка. И ако след това го добавите към мляко - вие ще получите не скъп, но буквално скъпоценен за вашия организъм продукт.
Обяд "според науката"
Най-интересно е, че преглеждайки научната литература се натъкнах на много статии, в които се описва лечебния ефект на счуканите ленени семена. При това някои от тях са написани в края на миналия век! Така че по ефективност при лечението на атеросклерозата той е съпоставим с официалния фармацевтичен препарат - Mevacor.(!), но без странични ефекти и противопоказания!
Великият Авицена е използвал ленени семена при "слузеста кашлица" и затруднено дишане. А в края на 20 век счукани ленени семена са предписвали като отхрачващо противокашлично средство при пневмонии, остър и хроничен бронхит, плеврити. Всъщност, при всички състояния свързани с дефицит на омега-3 киселини (проблеми при умственото развитие, депресия, алкохолизъм, наркомания, диабет, алергии, артрити) те заедно с традиционните медикаментозни лечения дават превъзходни резултати. От няколко години лененото семе влиза в задължителното меню на американските ученици! В много страни са започнали да го добавят в хляба, а учените са открили, че то намаля увеличаването на нивото на глюкозата в кръвта след хранене до 30%. Ако заболяванията на храносмилателната система (гастрити с повишена киселинност, язви на стомаха и дванадесетопръстника) отдавна са лекували с отвара на ленени семена, използвайки свойствата на лугата (получена от отварата), която сама по себе си има леко слабително, противовъзпалително и обезболяващо действие, то счуканото семе с успех се прилага още и при цистити, пиелити и камъни в бъбреците.
Осигурява нормално, здраво състояние на кожата и косата. Скъпи жени, корените на косата не се "подхранват" отвън с шампоани, както обещава рекламата, това все пак не е леха. Имайте в предвид - организма е длъжен да осигури хранене на луковиците на косъма отвътре! И тук семената с омега-киселини, повярвайте ми, действително са незаменими!
Още една "козметична тайна" за дамите: цвета на лицето е "огледалото" на стомаха (някои модели, затова се измъчват с прочистващи клизми). Защо така? Счуканото семе е винаги на вашите услуги! Осигурявайки на организма белтъчини, някои витамини и особено омега-3 и омега-6 мастни киселини, счуканото ленено семе способства за изгарянето на наситените мазнини, което заедно с повишената чувствителност на клетките към инсулина може ще помогне да намалите вашите нежелани мастни отлагания. Нещо природата е скрила и за мъжете. Редовният прием на счукано ленено семе увеличава производството на тестостерон (мъжкия полов хормон), стимулира сперматогенезата, увеличава ерекцията. Както се казва "нашият лен и там е силен"!
И съвършено нова страница в медицинските препарати - лигнини (lignane). През 1990 г. в САЩ стартира програма за детайлното изучаване на лигнините като средство за предпазване от рак. В нея особено внимание се отрежда на ленените семена, съдържащи 100 пъти повече лигнини от който и да е друг растителен продукт. Техният биологически спектър в действителност се оказа много широк. Те притежават и антибактериално, и антивирусно, и противогъбично действие.

А.Наумов к. м. н.

Последна редакция: нд, 04 ное 2007, 14:47 от zizi top

# 1
 • ...au bord de la mer
 • Мнения: 1 156
А забелязали ли сте, откакто пиете лененото олио да ви излизат повече пъпки? При мен за съжаление се появи този ефект, но тъй като започнах да го пия и успоредно с това си взех и козметика за проблемна кожа , не съм много сигурна от кое точно се появиха пъпките  по лицето.  newsm78
P.S. Публикувам си поста и в новата тема, тъй като със zizi topявно сме писали по едно и също време.
 

# 2
 • The Windy City
 • Мнения: 1 685
 PeaceПу,запис и поздрав за труда на авторката  bouquet
 
Кожата и без него ми е проблемна и по-скоро мазна,но сега каточели и косата започна да ми се омазнява по-бързо-ама пък как расте! Peace

# 3
 • Бургас
 • Мнения: 538
това щях да питам и аз,ям ленено семе от две седмици,по една лъжица смляно в кисело мляко с овесени ядки и стафиди сложени от предната вечер,нито съм по-бодра,нито слабея,ами лицето ми се изприщи цялото и наистина косата ми взе да се омазнява,от днес няма да ги ям и ще видя какво ще стане.

# 4
 • ...au bord de la mer
 • Мнения: 1 156
Ох, аз твърдо съм решила да го пия 3 месеца и да му дам шанс да повлияе благоприятно на кожата и косата ми. Аз не съм забелязала да ми расте по-бързо косата , но какви пъпки ми излизат...не е истина.Тези дни ще ходя на дерматолог и да видим какво ще ми изпише за пъпките, че съм като някой пубер.

# 5
 • Някъде на път....
 • Мнения: 10 352
Добре де - от къде да си купя ленено олио и колко струва?  newsm78

# 6
 • Мнения: 17 548
Да кажа, че съм в чуденка. Поръчах ги капсулите на 17.10 и минаха вече 16 дни, а ги няма... newsm78

# 7
 • София
 • Мнения: 10 861
Добре де - от къде да си купя ленено олио и колко струва?  newsm78

Хайде и аз да кажа отново колко съм доволна, при мен няма пъпки. Само дето не съм яла отдавна и трябва отново да започна.

t_ilieva, в супермаркетите има ленено олио - около 5 лв. е, аз такова пия когато ме мързи да ям семето. Но по-добре си яж семето де.
Но мисля, че приемането му от бременни е спорно, проучи нещата как са.

# 8
 • Мнения: 217
Добре де - от къде да си купя ленено олио и колко струва?  newsm78

Купих си такова от щанд за диетични храни. На Балчо е, пише ленено масло, 250мл струват 4,95лв.  Simple Smile

# 9
 • Някъде на път....
 • Мнения: 10 352
Добре де - от къде да си купя ленено олио и колко струва?  newsm78

Хайде и аз да кажа отново колко съм доволна, при мен няма пъпки. Само дето не съм яла отдавна и трябва отново да започна.

t_ilieva, в супермаркетите има ленено олио - около 5 лв. е, аз такова пия когато ме мързи да ям семето. Но по-добре си яж семето де.
Но мисля, че приемането му от бременни е спорно, проучи нещата как са.

Ама семето нали трябва да е смляно? И то прясно смляно! А не всеки път имам време да меля  Sad


terli , мерси!   bouquet

# 10
 • София
 • Мнения: 10 861

Ама семето нали трябва да е смляно? И то прясно смляно! А не всеки път имам време да меля  Sad


Смели си една кафемелачка, ще ти стигне за три ,четири пъти. Няма да мелиш всеки ден я.

# 11
 • на хубаво място
 • Мнения: 478
Аз не съм забелязала да ми влияе по кофти начин лененото семе LaughingА го ям от доста време LaughingМеля си по едно пакетче и си го ям Wink

# 12
 • София
 • Мнения: 3 435
И аз нямам никакви странични ефекти от приема на лененото семе. Хапвам си го сутрин с кисело млекце и ръжени/овесени ядки. Peace

# 13
 • София
 • Мнения: 900
Ако някой е наясно може ли да обясни..........

Казва се че лененото семе увеличава естрогените при жените, което съответно подобрява кожата косата и т.н. Препоръчва се и в мнопаузата, което е период на дефицит на естрогени.
И лененото семе може по някакъв начин да компенсира този дефицит.

От друга страна се казва че лененото семе увеличава тестостерона при мъжете и подобрява сперматогенезата и други такива.

Ами не се ли получава противоречие?

# 14
 • Мнения: 17 548
Обобщено: влияе за подобряване на хормоналния баланс на организма. Не виждам противоречие! Просто влияе добре на женските полови хормони когато се приема от жените, а също влияе добре на мъжките полови хормони, когато се приема от мъжете: т.е. влияе добре на хормоните като цяло. Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт