Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

извинявам се за качеството на снимката

1кг.брашно
250гр. кисело мляко
3 суп. лъжици олио
3 ч.л. захар
2 яйца
50гр. мая
1ч.л. сода бикарбонат
1 равна суп.л. сол

Маята се размива в 1 ч.ч топла вода заедно с 1ч.л. захар. Оставя се на топло за 30 мин.
От брашното се прави кладенче в което се слагат киселото мляко, разбито със содата, олиото, останалата захар, едното яйце, солта и маята. Добавя се още 1ч.ч хладка вода.  Омесва се меко тесто и се оставя да втасва 30 мин. Втасалото тесто се премесва отново и се разделя на 3 топки с различна големина. Най-голямата топка се разточва на кора с дебелина 2-3см. и размер според тавата. Поставя с е в намазнена и поръсена с брашно тава.
С остър нож се разрязва на кръст в средата, като разрезът достига до 5-6 см. от края на кората. Получават се 4 триъгълника. Върхът на всеки триъгълник се повдига и се залепва върху края на кората. В средата на тавата се образува празен кръг, в който се слага 2та топка тесто, също разточена на дебела кора. Реже се по същия начин  и върхът на всеки от получените триъгълници се залепва върху основата му. В средата се поставя най-малката топка и леко се притиска за да се запълни празнината.
Погачата се намазва с яйце, слага се в студена фурна и се пече на умерена температура.


П.П. Дано не се повтаря тази рецепта. Praynig Ако е така моля за извинение.

П.П. Аз залепих триъгълниците по друг начин от описния по- горе, но се оказа, че тавата ми е малка за това количество тесто
Цитирай


Мнения: 1 378
Има подобна пита, с малко по-различно оформление обаче. На Ваче. Докато разбера начина на оформяне, сигурно прочетох 100 пъти темата  Laughing особено подходяща за прощъпулник, тъй като няма опасност да се разпадне при търкулването. Някои мами правят отливка на бебешкото краче и я залепват  върху най-малката питка - тази в средата.

Фани, много ти е хубава снимката даже. Погачата също.
Цитирай
Има подобна пита, с малко по-различно оформление обаче. На Ваче. Докато разбера начина на оформяне, сигурно прочетох 100 пъти темата  Laughing особено подходяща за прощъпулник, тъй като няма опасност да се разпадне при търкулването. Някои мами правят отливка на бебешкото краче и я залепват  върху най-малката питка - тази в средата.

Фани, много ти е хубава снимката даже. Погачата също.


Благодаря  bouquet за идеята за прощъпулника. Все още не съм правила на малката. Задължително ще лепна едно краченце LaughingБлагодаря отново
Цитирай


Мнения: 1 378
Оооо, идеята не е моя  Laughing , аз само се възхищавам на майсторките.
За да си сигурна в добър резултат, обърни се към някоя от правилите го майки. Мисля, че се отделя малко тесто, размесва се с още брашно, за да стане по твърдо, после се прави "отливката". При намазването на питата с яйце него не го мажеш да се отличава. Това съм запомнила на първо четене, ама може и да си го доукрасявам. за отливките най-добре да питаш някой в сладкарския - майсторките на торти правят разни подобни глезотийки.
Успех   bouquet
Цитирай


Мнения: 11 612
Ауууууууууу, запалихте ме по оформлението на питката.....сигурно и аз ще прочета 100 пъти докато вдяна как е......Ще я направя със сигурност!
Цитирай

Ах, морето

Мнения: 374
Тази погача правих за прощъпулника на дъщеря ми миналата година. Рецептата прочетох в една готварска книга (явно същата е чела и fani_73 ), но нямаше картинка и оформлението не ми стана мнаго ясно. Все пак, като гледам, съм я направила точно както трябва.  Laughing
Цитирай


Мнения: 1 378
 Laughing Laughing
Маме, аз и 200 пъти да бях прочела - все тая. Ама добре, че Ваче се беше постарала и имаше и схема, че иначе бях загубена. И тъкмо си мислех, че съм схванала, и айде днес - хоп, нова тема. Това оформление е по-различно и от онова. В смисъл по-трудно за представяне. Иначе не е трудно.

Там беше така - слага се единият блат. Намазнява се обилно. Върху него - другият. После се реже, какти Фани е обяснила, ама не на 4, а на 8 триъгълника. Обръщат се. В дупката се слага третата част. и ако ще украсяваш - да си си отделила тесто.
Само не вдявам, защо първо се слагат два блата един върху друг. На Фани е по-различно.
Цитирай


Мнения: 1 378
Ай, ще черпите. Пост 26 и 27  Wink
Явно първият блат не се срязва  Embarassed Разбрала съм аз, нищо.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=9290.msg153963#msg153963
Цитирай


Мнения: 11 612
Ай, ще черпите. Пост 26 и 27  Wink
Явно първият блат не се срязва  Embarassed Разбрала съм аз, нищо.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=9290.msg153963#msg153963

Кати, аз зацепвам,че и двата блата се режат....Но двете питки  - оформлението е различно!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.