Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 ноем. 2007, 19:05 ч.

Гражданство - да или не?

 • 13 220
 • 142
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 147
Един въпрос от мен, провокиран от темата на Тандури за гражданската позиция.

Ако, и когато, имате право да кандадатствате за гражданство в страната, в която сте, ще го направите ли? И с какви мотиви?

# 1
 • Мнения: 3 452
Един въпрос от мен, провокиран от темата на Тандури за гражданската позиция.

Ако, и когато, имате право да кандадатствате за гражданство в страната, в която сте, ще го направите ли? И с какви мотиви?

Не съм и помислила да се боря за бахрейнско гражданство, не че някой ми дава това право де. Laughing Интересен факт е, че децата родени в страните от Гълфа нямат право на гражданство, пазят го като зеницата на очите си, защото е голяма примамка и привилегия за хора от трети страни, които пък дават мило и драго да се сдобият с такова. Напоследък обаче, световните организации ги притискат да преосмислят позициите си по отношение даването на гражданство.

# 2
 • На пода
 • Мнения: 4 399
Имала съм възможности и то много и сега имам, не го правя. Не ми трябва за нищо тяхното гражданство. Имам право на работа, имам право на перманентно пребиваване, нямам право да гласувам. За да добия тяхното гражданство, трябва да се откажа от БГ си. И всичко това само заради едното гласуване, не благодаря. Има и някои други дребни неудобства, например за някои страни ми трябва виза, а пък с чуждото гражданство не би ми трябвала. Но пък визите ми ги издават винаги без проблем, тъй че и това не го виждам като основателна причина. Нали вече сме граждани на Европа, все някога и нашето гражданство ще е като на други от ЕС и тогава няма да има никаква разлика с какъв паспорт съм.

# 3
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 525
Аз нямам желание, мъжът ми да. Иска най-вече заради правото на пенсия, дори и да се приберем в България. Не съм против, защото позволяват двойно, така че ако реши - ок. Но аз лично не го смятам за добра идея, гадно е някакси  Confused

# 4
 • залив на орловия щит
 • Мнения: 4 356
аз бих взела шведско - за да нямам проблеми с визи за САЩ напр (имаме лош опит)
иначе вече нали сме уж Ивропейци, та няма значение
и двойното гражданство засега е позволено тук

# 5
 • Мнения: 6 167
Допреди няколко седмици нямах съмнения, че италианско гражданство не ми трябва.
Имам право на престой, работа, имам документи.
Напоследък се замислям, но искам да проуча повече какво печеля/губя ако имам двойно гражданство.
Можех да подам документи преди година, но нещо не съм убедена, че ми се занимава на този етап с бюрокрация.

# 6
 • в средата на мъглата
 • Мнения: 3 804
имам право на граждансто/2то е позволено/но за сега не съм решила да подавам,има право да работя,ако искам да посещавам държавна поликлиника или подобно също нямам проблеми

# 7
 • Мнения: 3 424
За някои постове в държавната администрация
се изисква да си гражданин. Може би затова и
бих се възползвала. Както и ако попадна случайно
в либийски затвор или на талибански купон, може би
би било добре да имам някое и друго гражданство.
Освен българското.

# 8
 • Мнения: 1 147
Аз съм много разколебана по темата. От една страна, с американски паспорт е драстично по-лесно да се пътува, отколкото с български, с малки изключения. Гражданството ще ми гарантира възможността да си взема пенсията, за която ми взимат парите всеки месец. Може би най-важното е, че ще имам право да гласувам, т.е. да имам реална възможност да изразя позиция по въпроси, които пряко ми влияят на живота, като например кой е президент, или каква е външната или вътрешна политика.
От друга страна, аз всъщност не искам да съм американски гражданин. Не вярвам в ценностите на тази държава, не подкрепям голяма част от принципите, политиката, поведението, действията й. Живея тук, живея добре, но това не е моето място,т.е. не съм интегрирана. Би било лъжа спрямо себе си, и а спрямо държавата да бъда гражданин.
Та, така.

# 9
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 525

Доколкото знам Германия не позволява двойното или бъркам? Знам, че мъжа ти не е, де, питам за Германия само  Peace

какво печеля/губя ако имам двойно гражданство.

Не мисля, че има нещо за губене или би представлявало някаква пречка за нещо...  Thinking

# 10
 • Мнения: 3 452
В страните, които живея съответният паспорт е от голямо значение. Едно е да си с британски паспорт и да ти дадат 3 месечна виза на летището, друго е да трябва да вадиш виза за една седмица с клизма. (покана от местен, одобрена и заверена от имгрейшън). Същото е и като пътуваш за други страни, светът не се изчерпва само с EU.  Peace

# 11
 • usa
 • Мнения: 3 491
Да. Но все още нямам право. Не само заради правото да гласувам и заради възможността да работя на места, за които се изисква гражданство, а и заради шанса да прекарвам по-дълго време извън САЩ (което може да се наложи, за добро или лошо). Нали ако си само със зелена карта и искаш да стоиш повече от 6 месеца извън страната, ти трябва разрешително, за да не си загубиш правото на постоянно пребиваване? Или се лъжа? А зелената си карта аз не бих рискувала, ценя я.

# 12
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 438
Намалява бюрокрацията за дадени неща.

# 13
 • Мнения: 1 147
Нали ако си само със зелена карта и искаш да стоиш повече от 6 месеца извън страната, ти трябва разрешително, за да не си загубиш правото на постоянно пребиваване? Или се лъжа? А зелената си карта аз не бих рискувала, ценя я.

Лъжеш се. Пише, че не се препоръчват дълги пребивавания извън страната, като особено проблематични са тези над 1 година.


Maintaining Permanent Residence
Maintaining Permanent Residence You may lose your permanent residence status if you commit an act that makes you removable from the United States under the law in section 237 of the Immigration and Nationality Act. If you commit such an act, you may be brought before the immigration courts to determine your right to remain a Permanent Resident.

You may be found to have abandoned your permanent resident status if you:

Move to another country intending to live there permanently.
Remain outside of the US for more than one year without obtaining a reentry permit or returning resident visa. However in determining whether your status has been abandoned any length of absence from the US may be considered, even if it is less than one year.
Remain outside of the US for more than two years after issuance of a reentry permit without obtaining a returning resident visa. However in determining whether your status has been abandoned any length of absence from the US may be considered, even if it is less than one year.
Fail to file income tax returns while living outside of the US for any period.
Declare yourself a “nonimmigrant” on your tax returns.

# 14
 • Мнения: 1 147
Намалява бюрокрацията за дадени неща.

Това е ясно.
Само мен ли ме мъчат някакви морални аспекти, свързани с чуждото гражданство?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт