Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 5 ноем. 2007, 08:22 ч.
  • Преглеждания  22 656  Мнения  20  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 5 374
Снощи мъжът ми донесе едно добро количество сърнешко месо....и сега се намира в една тенджера с много вода и оцет, трябвало да се изкисне. Питането ми е: след това как да процедирам, че да го сложа във фризера??(няма да го готвя веднага). Носят ли се проби на ветеринар?
И ако знаете някоя рецепта-ще съм благодарна. Вчера една позната ми разказваше за нещо като гърне от сърнешко, ама не запомних всичко. Embarassed

Реклама
# 1
  • Мнения: 911
За другите въпроси не мога да ти помогна, но мога да ти дам класическата немска рецепта zа сърнешко печено.
Запържваш месото от всички страни на силен огън, докато се zачерви. Добавяш наряzани праz, целина, моркови и чушки и оставяш леко да се zапържат и те. Заливаш с 250мл zеленчуков бульон и 500мл добро червено вино, подправяш с черен и червен пипер и сол и оставяш да къкри на тих огън, докато месото омекне (аz го правя в тенджерата под налягане, 45 мин., иначе е по-дълго). Когато е готово, иzваждаш месото и от бульона и zеленчуците приготвяш соса по следния начин: иzсипваш всичко преz цедка и смачкваш zеленчуците преz същата. Оставаш да кипне и сгъстяваш по вкус с Мондамин (ако има тук, де) или раzбито във малко вода брашно. След това връщаш месото (може и вече наряzано) в соса.
Към това се сервира обикновено червено zеле (червена zелка се наряzва като обикновена и се готви с парчета ябълки и малко карамфил) и сварени картофи/талиателе или други макарони/кнедли. Освен това малко сладко от cranberries (сори, не мога да се сетя как би трябвало да са на бг), или от други горски червени плодове.

# 2
  • Мнения: 1 717
От сърнешко месо не се носят проби, поне не е задължително.
Остави го да се отцеди хубаво и директно го прибирай във фризера.
Аз лично най-много харесвам сърнешко с вино, но става вкусно и в гювеч.
Добре е едрия дивеч да се свари.

Значи свареното месо леко се запържва директно в гювеч (може предварително да се оваля в брашно). Добавя се доматено пюре, лукчета, гъбки, моркови и картофи. Смело можеш да добавяш предпочитаните от теб зеленчуци. Дафинов лист и бахар горещо ти ги препоръчвам за сърнешко. Отгоре малко вода и оставяш да ври на бавен огън.

# 3
  • Вече на село
  • Мнения: 554
Както и да го приготвиш, обърни внимание на силните аромати, защото дивечовото месо има тежка миризма  Naughty Аз слагам бахар, дафинов лист, чесънче, черен пипер. От костите на сърната бульонът е много силен и полезен.

# 4
  • weltweit
  • Мнения: 6 043
От сърнешко месо не се носят проби, поне не е задължително.

Носи се, баща ми е ловец, чакаме хеито да се произнесе преди да консумираме  Wink
Сърната е тревопасно, но може да бъде ухапана от хищник някъкъв и затова месото се носи за всеки случай.
Иначе момичетата са ти дали много хубави рецепти, ако месото е от бут можеш да го напълниш и опечеш във фурната, ако е филе, можеш да сготвиш на яхния или на пържоли(но за по-сигурно можеш да посвариш преди това месото в тенджера под налягане и после да запечеш или да приготвиш яхнията). Подправките за дивеч и в частнист сърнешко са - бахар, черен пипер, дафинов лист, чесън, носи и на зелени подправки и соев сос ако искаш нещо по-нестандартно. В гювеч ще стане мозък, само слагаш зеленчуци по избор, малко мазнинка(може и сланинки или бекон ако обичате) и вино+доливаш с вода.
Успех

# 5
  • София
  • Мнения: 5 374
Благодаря на всички за рецептите, сега ще издирвам къде в София се носи за контрол.
А нали мога довечера само в кесийки да го разпределя и да го замразя? Мисля да го сготвя чак къде Коледа, защото.....мъжът ми не яде месо, ще изчакам да се посъберем хора-месоядни. Mr. Green

# 6
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Ние ударихме преди години една сърна с колата . Смляхме на кайма с блажно свинско месо - станаха чудни кюфтета - малко сухички , но вкусни . Нищо няма да му стане - прибирай във фризера .

# 7
  • София
  • Мнения: 1 676
Носи се за проба след Пирогов. Като тръгнеш по бул. Славейков след вторат пресечка май беше. Ветеринарен институт, голяма сграда, 5 лв. е услугата. Месото трябва да е от гръбначния стъбл, част от ричицата. Да ви е сладко  после Peace

# 8
  • София
  • Мнения: 1 676
Извинявай, от бързане съм написала ега ти глупостите  Embarassed от рибицата исках да кажа  hahaha

# 9
  • София
  • Мнения: 5 374
Извинявай, от бързане съм написала ега ти глупостите  Embarassed от рибицата исках да кажа  hahaha
Разбрах, благодаря на всички ви!!!!  bouquet  bouquet

# 10
  • София, център
  • Мнения: 2 150
хмм и баща ми е ловец пък само свинско носят за проба, за сърната не знаех, ще питам newsm78
рецептите са супер, задължително е винцето Peace

# 11
  • Мнения: 1 717
хмм и баща ми е ловец пък само свинско носят за проба, за сърната не знаех, ще питам newsm78
рецептите са супер, задължително е винцето Peace
И моя баща е ловец и за проба носят само свинско. Сърнешко никога не са носили.
Камамбер, по твоята логика трябва и фазаните да се носят, понеже може да ги е ухапала някоя лисица  Wink .

# 12
  • под ореха
  • Мнения: 533
Абе хора вие луди ли сте , за проба се носи само диво прасе. Баща ми , мъжО ми са ловци от време оно.
Най вкусната рецепта на сърнешко е :

Нарязваш месото на порции и всяка мръвка я запържваш до златисто в масло.Слагаш ги в глинен съд и отгоре нареждаш , манатарки , малки запържени лукчета /арпаджик / , моркови нарязани на шайби,чушки нарязани на ивички , нарязани кисели краставички  , няколко маслинки и около половин кило бекон нарязан на филийки защото сърнешкото е много постно.Слагаш червен пипер , няколко дафинови листа , черен пипер , глава чесън обелена на скилидки ,две лъжици доматено пюре , чаша вино и заливаш с вода да покрие месото. Аз слагам и картофи обелени цели които стават за гарнитура и много вкусни .

# 13
  • weltweit
  • Мнения: 6 043
И моя баща е ловец и за проба носят само свинско. Сърнешко никога не са носили.
Камамбер, по твоята логика трябва и фазаните да се носят, понеже може да ги е ухапала някоя лисица  Wink .

Ами незнам, тате носи от сърна/елен заради опасност от трихинилоза, която се пренася от глигани. Ако фазана го нападне глиган и го ухапе едва ли ще оживее, докато сърната/елена има шанс, понеже е едричко животинче и подритва с копитца. Не ми е цел да споря, казвам какво знам аз, а и непроверен дивеч не бих яла, освен ако не е падпъдък, патица или заек  Wink Все пак никой не припка из гората да ваксинира дивеча  Mr. Green

# 14
  • Мнения: 506
Дядо ми беше ловец и майка ми проготвяше сърната по следния начих:
Месото се сварява. В тенджера се запържва голямо количество лук - около 1 кг. - смлян с месомелачка, 2-3 червени чушки, нарязани на много ситно и няколко настъргани моркова. Като се задуши сместа, се слага червен пипер, настъргани домати и се долива от бульона, в който е вряло месото. Оставя се мялко да поври на слаб огън. Добавят се и мръвките. Слага се дафинов лист, няколко зърна черен пипер и бахар. Накрая се добавя 1 чаша червено вино, което е разбъркано с 2-3 лъжици брашно за сгъстяване. След като поври и няколко минути с брашното и виното, се изключва и се добавя малко краве масло за аромат. При сервиране в чинията може да се сложи лъжица картофено пюре.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт