Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 5 ноем. 2007, 11:13 ч.

Прехвърляне на жилищен кредит от ДСК в ПИБ

  • 2 732
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 485
Купихме си жилище преди 3 месеца- с ипотека към ДСК.Лошото е че ни го оцениха много ниско и отпуснатия кредит не можа да ни стигне за обзавеждане....нямаме възможност да теглим потребителски заем и познати ме посъветваха да направя тази "гимнастика"-отивам в ПИБ,те за да ме привлекат като клиент щели да дадат по-висока оценка и съответно да отпуснат по-голям кредит,вноската по-кредита се вдигала най-много до 100лв,в зависимост от сумата която ще ми отпуснат.Аз ще отида естествено на място в банката да питам,но исках да се посъветвам с вас и да проверя дали има други като нас,които са прехвърляли така жилищен кредит.Притеснява ме и факта ,че наново ще се правят всички документи,тоест със сигурност ще загубим 3000лв при прехвърлянето от нотариуса...бррррр,много кофти се получи ,но май нямаме друг избор..Някой да е правил подобно прехвърляне?

# 1
  • Мнения: 455
Да, доста хора правят така - рефинансиране. След като Ви одобрят от ПИБ за кредита, ще направите ипотека /как така ще давате толкова много пари за ипотеката?-3000лв.  newsm78 / ще си пуснете молба за тежести от които да е видно, че ипотеката на ПИБ е първа по ред след тази към ДСК. След това, от ПИБ ще преведат парите направо по сметката Ви в ДСК и по този начин ще се погаси задължението Ви към ДСК. Разликата в отпуснатият Ви кредит ще дадат на Вас, по сметка в ПИБ. Междувременно ще трябва представителя на ДСК, имащ право да подписва декларации-съгласия за заличаване на ипотека ще трябва да отиде при Нотариус за да завери такова съгласие по силата на което да Ви заличат ипотеката към ДСК. След това ще трабва отново да пуснете молба за тежести от които пък да е видно, че ипотеката в полза на ДСК е заличена и към момента съществува единствено тази към ПИБ.
В общи линии, в зависимост от размера на кредита се изчисляват и таксите по ипотеката. Ако искаш може да ми кажеш за каква сума става въпрос и да ти изчисля колко ще струва всичко, което ти описах по-горе.
Наистина ще трябва отново да съберете всички документи като при първия път - удостоверения от НАП за липса на задължения към държавата, удостоверение за тежести на имота, нотариален акт за собственост на имота, акт за брак, документи за доходи, данъчна оценка и ако имате ид. ч. от земя - скица на имота.
Успех!

# 2
  • Мнения: 485
Много ти благодаря за отговора,твоето обяснение е обаче съвсем различно от това на кредитната инспекторка в ДСК.За тези 3000 дето ще се набутаме,това ни го гарантира тя-ние и се обадихме  да попитаме каква е процедурата ДСК да ни отпусне по-голям кредит...тоест първо да опитаме пак с тях,а не да го прехвърляме в др.банка.Та кредитната каза,че трябвало да си оправим наново документите и всичко ,и отново да платим такса прехвърляне при нотариуса,което ще ни излезе 3000лв.Останах много разочарована,защото за 3 месеца цените на жилищата в софия скочиха двойно.
Сега да ти обясня на теб-апартамента е 104кв.м,отпуснали са ни кредит 98000лв,а в момента същите жилища в този квартал вървят по 1020евро кв.м,което означава,че реалната му цена е 207 000лв.Ще можем да се справим ако ни отпуснат 140 000лв.
Кредитната ми обяснява че по-добре било да теглим един потребителски заем,но ние освен ипотеката имаме и др.потребителски,с този ще ми станат 3 заема и вноските ми скачат на 1200лв месечно....и няма да устискаме.Така ако ми отпуснат по-гол. сума искаме да погасим и стария потребителски,а с разликата да си обзаведа новия апартамент...

# 3
  • Мнения: 16
Има и друга възможност!
Попитайте за ипотечен кредит за довършителни работи и подобрения!
Ако оценката на имота е достатъчна, както и вашия доход мо же да се направи втори ипотечен кредит и втора по ред ипотека. Тази втора ипотека е договорна ипотека и е много по-ефтина от другата, която сте направили/законна/. Така ще си спестиш нови документи/има срок на валидност 6 месеца/ и такса 5% при предсрочно погасяване на заем /5%*98 000 е 4900 лв./.
Много ме е яд, че заради колежки в ДСК, които не са на ясно и не знаят как да задържат клиентите ни и как да им предложат най-добрият вариант, слагат всички под общ знаменател и много клиенти само заради една служителка прекратяват всякакви отношения с банката. Cry

# 4
  • Мнения: 455
Сега, нека ти оговоря, ако правилно съм те разбрала, естествено -
Значи - процедурата е такава, каквато ти я описах по-горе и трябва да ти кажа, че въпросната инспекторка в ДСК просто няма идея какво ти е говорила.
В случай, че ПИБ Ви отпуснат искания от Вас кредит в размер на 140 000 лв., то таксите и разноските по всичко /говоря за нотариални такси/ ще са: Заличаване на законна ипотека към ДСК /или договорна - таксата за заличаването й е една и съща/ е 62,18 лв. без ДДС /в зависимост от това дали нотариуса е регистриран по ДДС/ + преписи, които са в рамките на по 3,00 - 4,00 лв. за един, 49,00 лв. + преписи /на същата цена като първите/ по сметка на Агенция по вписванията за заличаването на ипотеката към ДСК.
После таксите по договорната ипотека /не може да бъде законна, тъй като вече имота е Ваша собственост и няма тепърва да го закупувате/ към ПИБ - нотариална такса  - 458,00 лв. + преписи /също като предходните/ + ДДС, 140,00 лв. + преписи по сметка на Агенция по вписванията за вписване на нотариалния акт за договорна ипотека.
Ще Ви трябват и удостоверения за тежести, както преди бях споменала които са на цена от 5,00 лв. стандартна услуга от Агенция по вписванията.
Така, че както и да го смяташ няма как да стигнете 3 000,00 лв. ........................
Дори и да Ви вземат хонорар от банката за изготвянето на договорната ипотека /техния юрист - някои от банките не таксуват тази услуга/ пак няма да станат 3 000,00 лв.
Моя съвет е първо да отидете в ПИБ и да говорите с техните инспектори и ако се налага да си наемете адвокат, който да представлява интересите Ви.
Успех!   bouquet

# 5
  • Мнения: 485
Благодаря ,момичета   bouquet страхотни сте! Днес ще отида до ПИБ с ипотечния договор да видим те какво ще предложат.В петък ще отида и до ДСК -ако се съгласят да рефинансират или предложат нещо друго освен нов потребителски заем се надявам да останем при тях.Не мога да разбера обаче защо тогава платихме 2900лв ,доколкото се сещам-700лв платихме в ДСК за разглеждане на кредита и накаква задължителна застраховка на апартамента,а при нотариуса дадохме 2200лв....тези 2200лв дали не включват някаква данъчна оценка или нещо друго?Спирам да ви притеснявам по-вече ,отивам на място да проверя какви суми ще ми кажат...че апартамента така си седи-гол само с една боя по стените и вместо да се настаним плащаме квартира за друг.Поздрави...ще пиша когато вземем решение!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт