«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

—емейни отношени€
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
30-44 от 51 отговора

Ќа 20 км от —офи€, с тенденци€ към повече!

ћнени€: 192
јз продавах имот около 6 месеца и попаднах точно на описаната по горе ситуаци€ в ко€то ми се обаждат от агенци€та X  с предложение за оглед от техен клиент. ѕосле обаче огледа не се състои, а в imot.bg лъсва още една об€ва под мо€та.
ѕринудих се да допиша в текста на мо€та об€ва че аз съм собственика на имота и така накра€ купувача се свърза директно с мен. “ой си имаше и брокер, но тъй като аз не ползвах неговите услуги, съответно не му платих и комисионна.
јз бих те посъветал ако н€маш никакъв опит с недвижими имоти да се довериш на 1 сериозен брокер а не да скачаш, щото пазара е един в кра€ на   краищата.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 734
Ќие ползвахме брокерска агенци€, щефката е позната на една друга брокерка от агенци€ в друг град, ко€то пък е позната на свекървата.  акто и да е - гол€ма грешка. ћо€т личен съвет е да не се занимавате с агенции или ако решите, поне да е с комисионна н€каква твърда сума, не повече от 250 евро. √ол€мо прецакване се оказа наши€ избор. »скрено се над€вам просто ние да не сме попаднали на правилните хора, но обещани€та, които дадоха б€ха големи, а на финала ние си свършихме сами ц€лата работа. —ъответно недогледахме разни неща, за които те би тр€бвало да ни посъветват, но уви.
–авносметката от ц€лата работа е загуба на пари, нищо повече.
∆ела€ успех!
÷итирай

—офи€ /јбсурдистан

ћнени€: 2 204
„е кой пък от т€х ще се навие на 250 евро  newsm78
ћоже ли да разкажеш (ако е удобно) какво стана, да знаем и да не се допускат и от други такива грешки.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 734
ўе разкажа  Smile ѕърво - агенци€та тръгна с големи обещани€ - щели да се погрижат за всичко - докато не влезем да живеем, щели да бъдат неотлъчно до нас, красиви думи...»скаха да подпишем договор, в който беше спомената т€хната комисионна - 2%, и сумата възлизаше 1300 евро се оказа впоследствие. Ќе б€хме съгласни още в началото с този процент и затова отказахме да подпишем договора. —Ћед 2 дена отидохме на оглед. ¬тори€ апартамент се оказа наши€...за късмет. –азбрахме ко€ е фирмата строител, но не сме мислели да ги прецакваме и да го купим направо от фирмата, което съществуваше като вариант. —поразум€хме се на по-ниска комисионна - горе-долу наполовина, но без договор, тъй като в договора б€ха заложени 2%. ¬ момента, в който прибраха парите, станаха изключително груби, неотзивчиви и т.н. »махме големи проблеми с имота и б€хме на път да го загубим. Ўефката на агенци€та беше казала, че имала контакти в ѕощенска банка...дъра-бъра - е, оказа се, че първо - не желае да си заслужи парите, които получи и второ - н€ма споменатите контакти. ќб€снихме й, че комисионната се плаща при сделка, реално сделка н€ма и може и да н€ма. “€ обаче не се интересуваше и това е.   аза ми по телефона, че ако пак и звън€ - н€ма да ми вдига телефона. » какво ли още не...ƒържа да отбележа, че самата брокерка, с ко€то отидохме на оглед беше отзивчива. ѕо-късно научихме, че е напуснала въпросната агенци€ и дори из€ви желание да ни помогне поне със съвет (заради възникналите проблеми) без заплащане...÷€лото тичане и разправии с ѕощенска банка отнесохме сами. “е присъстваха на подписването само на предварителни€ договор и дори не внимаваха особено. јз и съпругът ми открихме пропуски, но н€махме достатъчно опит и допуснахме и грешки. “р€бваше например да се споразумеем част от сумата да се даде на акт 16, защото се оказа, че имаме течове например...защото има сериозни разминавани€ между работни€ проект на блока (чертежа) и реалното изпълнение. “.е. това може да бъде проблем за взимането на акт 16. ¬еднъж дадеш ли ц€лата сума...където и да е (агенции, строителни фирми...) н€ма връщане назад. ≈, има н€какви други методи за контрол...Ќапример има една Ќаредба номер 2 от 31 юли 2003г, в ко€то за гарантирани законово минималните гаранционни срокове за извършени строителни и довършителни работи. » там например мин.гаранционен срок на нов покрив е 10г.  акто и да е - отплеснах се...јко тр€бва да резюмирам накратко - шефката на брокерската агенци€ ни изпързал€, въпреки, че си стиснахме ръцете и се разбрахме. Ќаша грешка - не поискахме да се подпише договор за новата комисионна, за ко€то се споразум€хме и т€ като се отдръпна, останахме с празни ръце. ¬ъзхитена съм от самата брокерка, защото до колкото зависеха нещата от не€ (твърде малко за жалост) - т€ си изпълни ангажимента към нас.
—ъс сигурност съм изпуснала доста неща да отбележа, но разправиите б€ха толкова много...
Ќад€вам се всички, които са решили да се сдоби€т със собствен дом да са много далече от тези проблеми и нещата да протекат по спокойно, до колкото е възможно...
¬се пак съм чувала и положителни мнени€ за използването на посредници...просто тр€бва много да се внимава. ўо се отнас€ до мен и съпруга ми - ако н€кой ден решим да купуваме друг апартамент, слабо веро€тно е да използваме посредници. ≈дно, че имаме горчив опит, а и вече сме толкова запознати с ц€лата бюрокраци€, че може да си спестим тези пари.  Very Happy
«абравих да добав€, че сумата от 250 евро € б€х м€рнала в сайта на една от брокерските агенции и затова € използвах....
÷итирай

—офи€

ћнени€: 424
ѕри мен вече все повече се засилва недоверието в брокерката с ко€то ходим а огледи.  ќт два дни ми скъса телефона от звънене за един апартамент който гледахме  - в интерес на истината цената е добра, но има доста за ремонт, а и много от нещата който първоначално об€виха че ги има ги н€ма. ј т€ се опитва да ме убеди, че едва ли не това е последни€ апартамент на света и не го ли куп€ просто никога н€ма да имам собствено жилище - буквално това и б€ха думите. —лед като се пазарихме за цената, тъй като въпросни€ апартамент го предлага и друга агенци€ на доста по ниска цена, снощи в 6 часа вечерта ми за€в€ва че може да го вземем на тази цен€ ко€то искам ако днес извадим 10 % капаро и комисионната на агенци€та. Ќа мен това вече почва да ми прилича на изнудване. ¬ече наистина не знам какво да прав€. ¬ие как бихте постъпили в такава ситуаци€?
÷итирай

—офи€

ћнени€: 734
beru6ka, а подписали ли сте н€какъв предварителен договор с брокерската агенци€?
Ќаистина прилича на изнудване...“е, разбира се си гледат техни€ интерес, затова - вие си гледайте ваши€...ƒа не говорим, че има предлагане на апартаменти и е във ваши ръце да прецените дали този ви устройва, а не н€кой да се опитва да ви втълпи, че н€ма да може да си купите друг.
÷итирай


ћнени€: 14 180
beru6ka, това, че друга фирма го предлага на друга цена, не значи нищо, може да е уловка за привличане на клиенти и на евентуална среща за покупка да ти сервират истинската цена.

—ъветът ми е да не предприемаш нищо крайно - не се отказвай, не остав€й депозит на брокерката, не искай среща за ѕредварителен договор. ¬ тази ситуаци€ е най-добре да поискаш да ти уреди среща със собственика, не за ѕредварителен договор, просто среща.  ато се видите очи в очи, направо на него му предложи цената, ко€то искаш (имай прдедвид, че не е сигурно какво му е предавала т€ до сега). јко се споразумеете за услови€та, имай готовност да оставиш стоп капаро, минимална сума с/у разписка, в ко€то е написан срок за писане на ѕредварителен договор и набележете основните неща, които сте договорили - срок на изпов€дване, цена, начин на плащане, както и неустойка в 2 размер на капарото, в случай, че собственикът се откаже ...

”спех!


... Ќе б€хме съгласни още в началото с този процент и затова отказахме да подпишем договора ...

no_name, миналата седмица ми тр€бваше фирма за транспорт, звъннах на н€колко, казаха ми каква е цената на услугата, прецених, че не н€мам възможност (и желание) да си € позвол€, защото имах алтернатива и прекратих по-нататъчните си отношени€ с т€х.  ато вл€за в магазин, също гледам цените и прецен€вам, същото е и с јгенциите, щом не те удовлетвор€ват услови€та, не търси техните стоки и услугги  Smile
—тискането на ръцете в днешно време е губене на време, хубаво е да разполагаш с договор, по който да следиш задължени€та на другата страна.

«а Ѕанките - не в€рвайте, ако н€кой брокер ви обещава сигурен кредит. ≈динственото, което може да направи е да ви подготви комплекта документи, по списък, даден от Ѕанката. ¬сичко друго зависи от минаването на  редитен съвет, брокерите не са служители на Ѕанките и не могат да вли€€т по никакъв начин на решението му Stop
÷итирай

—офи€

ћнени€: 734
«дравей, Ќикол. ѕърво по мо€ въпрос - не съм съгласна, че гледаш цената и се примир€ваш или отказваш услугата. »ма случаи, в които да се договориш е най-добри€т вариант. “ова си е сделка, както и да го гледаш и ако имаш достатъчно търговски умени€, можеш да извлечеш ползи. «а щастие, благодарение най-вече на съпругът ми сме постигнали доста в това отношение. –азбира се, има ситуации, в които н€ма как да се приложи, но всичко е бизнес и сделка. ќбщо взето има 3 основни случа€ - виждаш цената и се отказваш, виждаш цената и се договар€ш за по-добра, виждаш цената, не ти се занимава много, имаш парите и ги даваш.
ј за липсата на договор - сама споменах в предишен пост, че наистина си е грешка. ’убаво е да има договор.
«а сигурен кредит - това не са мои думи. Ќикой не е обещавал сигурен кредит. ќбещавал е съдействие (напр. да мине по-бързо за разглеждане, да препоръчат конкретен клон...или нещо от сорта).   азваш, че всичко, което агенци€та може да направи е да потготви документите - ако мислиш, че е малко...в наши€ случай беше страхотна разправи€. ¬секи ден съпругът ми сновеше от едини€ край на —офи€ (офиса на фирмата строител) до други€ край на —офи€ (клона на ѕощенска банка). “олкова време и нерви похабихме за нещо, което тр€бваше да свърши агенци€та.

«а beru6ka, см€там, че да дадеш н€каква сума пари (каквато и да е) срещу обикновена разписка, н€маща никаква законова стойност е опасно. јз лично не бих го направила. »змамници дал √оспод, а после върви разправ€й, че н€маш сестра. ѕоне да е н€какъв нотариално заверен документ, удостовер€ващ направеното плащане.
Ќо ако подписан договор с агенци€та - не знам...„увала съм, че договорът би могъл да се оспори в съда успешно, но не съм специалист по право...
÷итирай


ћнени€: 215
јми ние с нито една от агенциите не сме подписвали никакъв договор.  акъв е този договор?
ј между другото първите ни помолиха да не се свързваме с други агенции и ако си намерим евентуално нещо да не се оправ€ме сами ами да им кажем на т€х те да се занима€ със случа€. “ова ме навежда на мисълта, че гледат как само да ни вземат паричките.


∆ивеем в свободна и демократична страна /уж/, така че всеки има право да си търси жилище с когото иска и да подписва с когото иска. ƒори сами€ факт, че са ви предупредили да несе оправ€те сами , да ползвате техните услуги е много нагло /иначе как ще си вземат % от вас/. ”спех и използвайте всички възможности!
÷итирай

—офи€

ћнени€: 708
Ѕрокерите, в повечето случаи са неуспели в други сфери хора, ангажирали се с тази дейност, поради бума на търгови€та с недвижими имоти. ”слугата, ко€то предлагат - информаци€ - в никакъв случай не струва процентите, които искат - н€ма такава себестойност просто и  е направо смешно да плащам за нещо, което мога и сама да направ€ #Crazy
ћисл€, че не подлежат на н€какъв лицензионен режим, а даже и приходите едва ли декларират, тъй като повечето клиенти са физически лица и не им е нужен документ. ¬реме е да вкарат тази "обирджийска" дейност в ред  Laughing
÷итирай

—офи€

ћнени€: 424
ћомичета благодар€ ви за отговорите, много ми помагате Smile Ќе че сме намерили жилище, продължаваме с търсенето, така че може би още ще ви досаждам с въпросите си. »сках просто да ви сподел€ колко съм разочарована от тази брокерка с ко€то се занимавахме до сега. ѕреди малко пак ми звънна да ме пита ще купуваме ли апартамента и като казах, че се отказваме ми затвори телефона. ≈ това вече съвсем прел€ чашата, то е €сно че до тук ни б€ха взаимоотношени€та, но просто не мога да си представ€ докъде може да стигне наглостта на хората. ¬се пак като искаш да вземаш пари за нещо поне се постарай да ги заслужиш по н€какъв начин.
ќх олекна ми, че така се б€х €досала и имах нужда да си изле€ мъката.  ”тре сигурно ще сме на огледи с друга агенци€, така че сигурно пак ще ви досаждам ако не ми е €сно нещо. ѕак ви благодар€ за подкрепата  bouquet ’убав ден ви пожелавам.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 734
beru6ka , въобще не се €досвай. ћераклии да ви вземат паричките има много. ѕросто бъдете внимателни и бъдете взискателни. јко ще плащате комисионна - поне да е заслужена. ”спех в новото търсене!
÷итирай


ћнени€: 14 180
no_name, цена си позвол€вам да договар€м на пазара или когато купувам нещо употреб€вано, при фирми или магазини с ценоразпис за стоките и услугите - не, такива са ми разбирани€та Smile

«а –азписката, не обърквай жената, нотариална форма не е необходима, консултирай се с адвокат, ако не ми в€рваш  Peace

... ¬реме е да вкарат тази "обирджийска" дейност в ред  Laughing

“€ отдавна е "вкарана", но има бум на "домашните" брокери, които са на принципа " олкото - толкова", не плащат наем за офис, не плащат реклама, осигуровки, данъци, нищо, затова и взимат, колкото им дадеш. »маме приготвен комплект от документите, който винаги е на разположение на клиентите, за 16 години дейност, имаме само 1 случай, в който клиент е поискал да ги погледне.  лиентите са хората, които на този етап могат да контролират, но не искат, защото предпочитат да работ€т с нерегистрирани, заради ниските комисионни.÷итирай

Sofia

ћнени€: 210
«дравей ние от една година обикал€ме да си търсим жилище минали€ месец капарирахме най после но без агенци€ а от частно лице което е най доброто  Peace тази една година беше ходене по мъките всички агенции си слагат отгоре върху цената на собственика и отделно взимат от теб 2-3 процента и не ми е €сно за какво взимат тези пари  #2gunfire ние дадохме на адвокат 500лв за предварителни€ и за проучване на апартамента и това е всичко  Whistling а забравих да кажа че агенциите си искат процента още на предварителни€ договор а не при изпов€дване на сделката така че ако стане фал те да са си прибрали паричките и после н€ма връщане едни познати изгор€х€ така с 2000 евро  smile3516
÷итирай


ћнени€: 14 180
... едни познати изгор€х€ така с 2000 евро  smile3516

јко провала на сделката не е по вина на агенци€та или по т€хна вина е тр€бвало да си вземат капарото в двоен размер, достатъчно, за да компенсира загубите им.
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
30-44 от 51 отговора