Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • На 20 км от София, с тенденция към повече!
 • Мнения: 192
Аз продавах имот около 6 месеца и попаднах точно на описаната по горе ситуация в която ми се обаждат от агенцията X  с предложение за оглед от техен клиент. После обаче огледа не се състои, а в imot.bg лъсва още една обява под моята.
Принудих се да допиша в текста на моята обява че аз съм собственика на имота и така накрая купувача се свърза директно с мен. Той си имаше и брокер, но тъй като аз не ползвах неговите услуги, съответно не му платих и комисионна.
Аз бих те посъветал ако нямаш никакъв опит с недвижими имоти да се довериш на 1 сериозен брокер а не да скачаш, щото пазара е един в края на   краищата.

# 31
 • София
 • Мнения: 734
Ние ползвахме брокерска агенция, щефката е позната на една друга брокерка от агенция в друг град, която пък е позната на свекървата. Както и да е - голяма грешка. Моят личен съвет е да не се занимавате с агенции или ако решите, поне да е с комисионна някаква твърда сума, не повече от 250 евро. Голямо прецакване се оказа нашия избор. Искрено се надявам просто ние да не сме попаднали на правилните хора, но обещанията, които дадоха бяха големи, а на финала ние си свършихме сами цялата работа. Съответно недогледахме разни неща, за които те би трябвало да ни посъветват, но уви.
Равносметката от цялата работа е загуба на пари, нищо повече.
Желая успех!

# 32
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 583
Че кой пък от тях ще се навие на 250 евро  newsm78
Може ли да разкажеш (ако е удобно) какво стана, да знаем и да не се допускат и от други такива грешки.

# 33
 • София
 • Мнения: 734
Ще разкажа  Simple Smile Първо - агенцията тръгна с големи обещания - щели да се погрижат за всичко - докато не влезем да живеем, щели да бъдат неотлъчно до нас, красиви думи...Искаха да подпишем договор, в който беше спомената тяхната комисионна - 2%, и сумата възлизаше 1300 евро се оказа впоследствие. Не бяхме съгласни още в началото с този процент и затова отказахме да подпишем договора. СЛед 2 дена отидохме на оглед. Втория апартамент се оказа нашия...за късмет. Разбрахме коя е фирмата строител, но не сме мислели да ги прецакваме и да го купим направо от фирмата, което съществуваше като вариант. Споразумяхме се на по-ниска комисионна - горе-долу наполовина, но без договор, тъй като в договора бяха заложени 2%. В момента, в който прибраха парите, станаха изключително груби, неотзивчиви и т.н. Имахме големи проблеми с имота и бяхме на път да го загубим. Шефката на агенцията беше казала, че имала контакти в Пощенска банка...дъра-бъра - е, оказа се, че първо - не желае да си заслужи парите, които получи и второ - няма споменатите контакти. Обяснихме й, че комисионната се плаща при сделка, реално сделка няма и може и да няма. Тя обаче не се интересуваше и това е.  Каза ми по телефона, че ако пак и звъня - няма да ми вдига телефона. И какво ли още не...Държа да отбележа, че самата брокерка, с която отидохме на оглед беше отзивчива. По-късно научихме, че е напуснала въпросната агенция и дори изяви желание да ни помогне поне със съвет (заради възникналите проблеми) без заплащане...Цялото тичане и разправии с Пощенска банка отнесохме сами. Те присъстваха на подписването само на предварителния договор и дори не внимаваха особено. Аз и съпругът ми открихме пропуски, но нямахме достатъчно опит и допуснахме и грешки. Трябваше например да се споразумеем част от сумата да се даде на акт 16, защото се оказа, че имаме течове например...защото има сериозни разминавания между работния проект на блока (чертежа) и реалното изпълнение. Т.е. това може да бъде проблем за взимането на акт 16. Веднъж дадеш ли цялата сума...където и да е (агенции, строителни фирми...) няма връщане назад. Е, има някакви други методи за контрол...Например има една Наредба номер 2 от 31 юли 2003г, в която за гарантирани законово минималните гаранционни срокове за извършени строителни и довършителни работи. И там например мин.гаранционен срок на нов покрив е 10г. Както и да е - отплеснах се...Ако трябва да резюмирам накратко - шефката на брокерската агенция ни изпързаля, въпреки, че си стиснахме ръцете и се разбрахме. Наша грешка - не поискахме да се подпише договор за новата комисионна, за която се споразумяхме и тя като се отдръпна, останахме с празни ръце. Възхитена съм от самата брокерка, защото до колкото зависеха нещата от нея (твърде малко за жалост) - тя си изпълни ангажимента към нас.
Със сигурност съм изпуснала доста неща да отбележа, но разправиите бяха толкова много...
Надявам се всички, които са решили да се сдобият със собствен дом да са много далече от тези проблеми и нещата да протекат по спокойно, до колкото е възможно...
Все пак съм чувала и положителни мнения за използването на посредници...просто трябва много да се внимава. Що се отнася до мен и съпруга ми - ако някой ден решим да купуваме друг апартамент, слабо вероятно е да използваме посредници. Едно, че имаме горчив опит, а и вече сме толкова запознати с цялата бюрокрация, че може да си спестим тези пари.  Grinning
Забравих да добавя, че сумата от 250 евро я бях мярнала в сайта на една от брокерските агенции и затова я използвах....

# 34
 • София
 • Мнения: 425
При мен вече все повече се засилва недоверието в брокерката с която ходим а огледи.  От два дни ми скъса телефона от звънене за един апартамент който гледахме  - в интерес на истината цената е добра, но има доста за ремонт, а и много от нещата който първоначално обявиха че ги има ги няма. А тя се опитва да ме убеди, че едва ли не това е последния апартамент на света и не го ли купя просто никога няма да имам собствено жилище - буквално това и бяха думите. След като се пазарихме за цената, тъй като въпросния апартамент го предлага и друга агенция на доста по ниска цена, снощи в 6 часа вечерта ми заявява че може да го вземем на тази ценя която искам ако днес извадим 10 % капаро и комисионната на агенцията. На мен това вече почва да ми прилича на изнудване. Вече наистина не знам какво да правя. Вие как бихте постъпили в такава ситуация?

# 35
 • София
 • Мнения: 734
beru6ka, а подписали ли сте някакъв предварителен договор с брокерската агенция?
Наистина прилича на изнудване...Те, разбира се си гледат техния интерес, затова - вие си гледайте вашия...Да не говорим, че има предлагане на апартаменти и е във ваши ръце да прецените дали този ви устройва, а не някой да се опитва да ви втълпи, че няма да може да си купите друг.

# 36
 • Мнения: 34 813
beru6ka, това, че друга фирма го предлага на друга цена, не значи нищо, може да е уловка за привличане на клиенти и на евентуална среща за покупка да ти сервират истинската цена.

Съветът ми е да не предприемаш нищо крайно - не се отказвай, не оставяй депозит на брокерката, не искай среща за Предварителен договор. В тази ситуация е най-добре да поискаш да ти уреди среща със собственика, не за Предварителен договор, просто среща. Като се видите очи в очи, направо на него му предложи цената, която искаш (имай прдедвид, че не е сигурно какво му е предавала тя до сега). Ако се споразумеете за условията, имай готовност да оставиш стоп капаро, минимална сума с/у разписка, в която е написан срок за писане на Предварителен договор и набележете основните неща, които сте договорили - срок на изповядване, цена, начин на плащане, както и неустойка в 2 размер на капарото, в случай, че собственикът се откаже ...

Успех!


... Не бяхме съгласни още в началото с този процент и затова отказахме да подпишем договора ...

no_name, миналата седмица ми трябваше фирма за транспорт, звъннах на няколко, казаха ми каква е цената на услугата, прецених, че не нямам възможност (и желание) да си я позволя, защото имах алтернатива и прекратих по-нататъчните си отношения с тях. Като вляза в магазин, също гледам цените и преценявам, същото е и с Агенциите, щом не те удовлетворяват условията, не търси техните стоки и услугги  Simple Smile
Стискането на ръцете в днешно време е губене на време, хубаво е да разполагаш с договор, по който да следиш задълженията на другата страна.

За Банките - не вярвайте, ако някой брокер ви обещава сигурен кредит. Единственото, което може да направи е да ви подготви комплекта документи, по списък, даден от Банката. Всичко друго зависи от минаването на Кредитен съвет, брокерите не са служители на Банките и не могат да влияят по никакъв начин на решението му Stop

# 37
 • София
 • Мнения: 734
Здравей, Никол. Първо по моя въпрос - не съм съгласна, че гледаш цената и се примиряваш или отказваш услугата. Има случаи, в които да се договориш е най-добрият вариант. Това си е сделка, както и да го гледаш и ако имаш достатъчно търговски умения, можеш да извлечеш ползи. За щастие, благодарение най-вече на съпругът ми сме постигнали доста в това отношение. Разбира се, има ситуации, в които няма как да се приложи, но всичко е бизнес и сделка. Общо взето има 3 основни случая - виждаш цената и се отказваш, виждаш цената и се договаряш за по-добра, виждаш цената, не ти се занимава много, имаш парите и ги даваш.
А за липсата на договор - сама споменах в предишен пост, че наистина си е грешка. Хубаво е да има договор.
За сигурен кредит - това не са мои думи. Никой не е обещавал сигурен кредит. Обещавал е съдействие (напр. да мине по-бързо за разглеждане, да препоръчат конкретен клон...или нещо от сорта).  Казваш, че всичко, което агенцията може да направи е да потготви документите - ако мислиш, че е малко...в нашия случай беше страхотна разправия. Всеки ден съпругът ми сновеше от единия край на София (офиса на фирмата строител) до другия край на София (клона на Пощенска банка). Толкова време и нерви похабихме за нещо, което трябваше да свърши агенцията.

За beru6ka, смятам, че да дадеш някаква сума пари (каквато и да е) срещу обикновена разписка, нямаща никаква законова стойност е опасно. Аз лично не бих го направила. Измамници дал Господ, а после върви разправяй, че нямаш сестра. Поне да е някакъв нотариално заверен документ, удостоверяващ направеното плащане.
Но ако подписан договор с агенцията - не знам...Чувала съм, че договорът би могъл да се оспори в съда успешно, но не съм специалист по право...

# 38
 • Мнения: 215
Ами ние с нито една от агенциите не сме подписвали никакъв договор. Какъв е този договор?
А между другото първите ни помолиха да не се свързваме с други агенции и ако си намерим евентуално нещо да не се оправяме сами ами да им кажем на тях те да се занимая със случая. Това ме навежда на мисълта, че гледат как само да ни вземат паричките.


Живеем в свободна и демократична страна /уж/, така че всеки има право да си търси жилище с когото иска и да подписва с когото иска. Дори самия факт, че са ви предупредили да несе оправяте сами , да ползвате техните услуги е много нагло /иначе как ще си вземат % от вас/. Успех и използвайте всички възможности!

# 39
 • София
 • Мнения: 876
Брокерите, в повечето случаи са неуспели в други сфери хора, ангажирали се с тази дейност, поради бума на търговията с недвижими имоти. Услугата, която предлагат - информация - в никакъв случай не струва процентите, които искат - няма такава себестойност просто и  е направо смешно да плащам за нещо, което мога и сама да направя #Crazy
Мисля, че не подлежат на някакъв лицензионен режим, а даже и приходите едва ли декларират, тъй като повечето клиенти са физически лица и не им е нужен документ. Време е да вкарат тази "обирджийска" дейност в ред  Laughing

# 40
 • София
 • Мнения: 425
Момичета благодаря ви за отговорите, много ми помагате Simple Smile Не че сме намерили жилище, продължаваме с търсенето, така че може би още ще ви досаждам с въпросите си. Исках просто да ви споделя колко съм разочарована от тази брокерка с която се занимавахме до сега. Преди малко пак ми звънна да ме пита ще купуваме ли апартамента и като казах, че се отказваме ми затвори телефона. Е това вече съвсем преля чашата, то е ясно че до тук ни бяха взаимоотношенията, но просто не мога да си представя докъде може да стигне наглостта на хората. Все пак като искаш да вземаш пари за нещо поне се постарай да ги заслужиш по някакъв начин.
Ох олекна ми, че така се бях ядосала и имах нужда да си излея мъката.  Утре сигурно ще сме на огледи с друга агенция, така че сигурно пак ще ви досаждам ако не ми е ясно нещо. Пак ви благодаря за подкрепата   bouquet Хубав ден ви пожелавам.

# 41
 • София
 • Мнения: 734
beru6ka , въобще не се ядосвай. Мераклии да ви вземат паричките има много. Просто бъдете внимателни и бъдете взискателни. Ако ще плащате комисионна - поне да е заслужена. Успех в новото търсене!

# 42
 • Мнения: 34 813
no_name, цена си позволявам да договарям на пазара или когато купувам нещо употребявано, при фирми или магазини с ценоразпис за стоките и услугите - не, такива са ми разбиранията Simple Smile

За Разписката, не обърквай жената, нотариална форма не е необходима, консултирай се с адвокат, ако не ми вярваш  Peace

... Време е да вкарат тази "обирджийска" дейност в ред  Laughing

Тя отдавна е "вкарана", но има бум на "домашните" брокери, които са на принципа "Колкото - толкова", не плащат наем за офис, не плащат реклама, осигуровки, данъци, нищо, затова и взимат, колкото им дадеш. Имаме приготвен комплект от документите, който винаги е на разположение на клиентите, за 16 години дейност, имаме само 1 случай, в който клиент е поискал да ги погледне. Клиентите са хората, които на този етап могат да контролират, но не искат, защото предпочитат да работят с нерегистрирани, заради ниските комисионни.# 43
 • Sofia
 • Мнения: 242
Здравей ние от една година обикаляме да си търсим жилище миналия месец капарирахме най после но без агенция а от частно лице което е най доброто  Peace тази една година беше ходене по мъките всички агенции си слагат отгоре върху цената на собственика и отделно взимат от теб 2-3 процента и не ми е ясно за какво взимат тези пари  #2gunfire ние дадохме на адвокат 500лв за предварителния и за проучване на апартамента и това е всичко  Whistling а забравих да кажа че агенциите си искат процента още на предварителния договор а не при изповядване на сделката така че ако стане фал те да са си прибрали паричките и после няма връщане едни познати изгоряхя така с 2000 евро  smile3516

# 44
 • Мнения: 34 813
... едни познати изгоряхя така с 2000 евро  smile3516

Ако провала на сделката не е по вина на агенцията или по тяхна вина е трябвало да си вземат капарото в двоен размер, достатъчно, за да компенсира загубите им.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт