Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 ноем. 2007, 22:33 ч.

Една лична история

 • 8 748
 • 21
 •   1
Отговори
Здравейте,
В следващите не малко редове ще ви запозная с една покъртителна за едни и ужасяваща за други хора исторя. Казвам се Александър Илиев и на 18.08.2007 сключих брак. Съпругата ми (Петя Илиева) На тази дата беше бременна в 7-ми месец. Бременността беше дълго чакана и желана.
И да не се оливам съвсем ще Ви цитирам статия излезнала в днешният брой на в-к "Посредни" (Плевен и региона).

За два месеца при един и същ лекар

Два смъртни случая поставят въпроса за нуждата от повече внимание към бременните

Цитат
В края на октомври тази година в редакцията на “Посредник” дойдоха две тъжни и силно афектирани жени - Ирена Петкова и Петя Илиева. И двете наскоро са загубили бебетата си. Бременността им е следена от един и същи гинеколог - д-р К. от едно от ДКЦ-тата в Плевен. Ирена работи като лаборант в същото ДКЦ и по думите й е избрала да бъде консултирана точно в този център и именно от този специалист заради добрите отзиви, които е имала, както и заради уверенията от колеги, че видеозонът в ДКЦ-то е много модерен. Ще разкажем какво споделиха момичетата, с уговорката, че не е приключила проверката по случаите, за които ни разказват. Наясно сме, че при всеки лекар, дори най-внимателния и най-квалифицирания, може да има случаи на детска смъртност. Но ни озадачи факта, че става дума за два смъртни случая при един и същ следящ бременостите лекар, в рамките на два месеца. Жените споменаха и трети случай, но за него имаме само косвени сведения. Ще коментираме двата случая, по които има подадени жалби.
Предупреждаваме, че разказите пораждат тягостно чувство. Но ги публикуваме, и то с подробности, защото смятаме, че го дължим на две много млади, но удивително силни жени, които са преодолели стреса от това, най-радостно очакваното събитие да се превърне в кошмар. Които са готови да направят всичко, зависещо от тях, за да родят някой ден сладки здрави бебета. И които споделят своето нещастие, за да не се случва на други майки.

--------------------------------------------------------------------------------
Ирена

--------------------------------------------------------------------------------
Ирена разказва, че бременността й протича без оплаквания. До седмия месец, когато получава силни болки в корема. Тя споделя това с лекаря си, който казва, че това са нормални за този етап леки контракции. Седмица преди раждането Ирена обяснява на акушерката, която работи в кабинета на д-р К., че има същите болки и заедно с това усеща по-слаби движенията на плода. По този повод й е направена спешна ехография и отново я уверяват, че всичко с нея и бебето е наред. Според Ирена, по време на това посещение акушерката не е премерила тоновете на бебето, защото се е доверила на думите на доктора, че всичко е наред, заключение, което той прави след ехографията. Жената обаче не получава разпечатка от ехографа. Според нея накрая бебето е помръдвало само при потупване върху корема с ръка. Родилката предположила, че всяка бременност протича различно и се е доверила на преценката на лекаря. На 1 септември т.г., събота, Ирена получава силни болки и спешно търси помощ в частен медицински център. Там установяват, че тоновете на плода са в норма, но изпращат майката по спешност в родилното отделение, тъй като има разкритие. Прегледът на ехографа във Втора клинична база отчита мъртъв плод, който не отговаря като размери на гестационната седмица, която се предполага - 35. Започва мъчително за Ирена раждане, което продължава 6 часа. Оказва се, че плацентата е била много малка, а околоплодните води не са достатъчно и са кафяви на цвят. Скоро след това е установено, че в плацентата е протекъл остър гноен възпалителен процес, следствие на което плодът не се храни достатъчно, липсва му кислород, изостава в развитието си - ехографът показва, че на 10 август бебето тежи 1 751грама, а на 1 септември то се ражда едва 1 600 грама. Накратко казано - бебето се е мъчило в корема на майка си. Ирена споделя, че от реакцията на специалистите в родилно отделение си е направила извода, че при обичайните контролни прегледи е можело да бъде установено, че плодът е по-малък от нормалното.
Младата жена предполага, че може да има пропуск от страна на следящия бременността й лекар и решава да потърси и събере документите, в които е вписвано състоянието й и това на плода, по време на прегледите. Ирена разказа, че се е запознала с документацията и открила много неточности в нея, за които пише в жалбата си всички контролни институции. На първо място, тя твърди, че не са й предавани екземпляри от амбулаторни листове, които е следвало да занесе на личния си лекар. Получила е един, който обаче е със сгрешен неин адрес и с чужд подпис на мястото “пациент”. Също така, според младата жена, тоновете на бебето са мерени само веднъж от акушерката в кабинета на д-р К., а в документацията са отбелязани резултати от три поредни лунарни месеца. За сведение на читателя, по норматив, при нормално протичаща бременност тоновете на бебето трябва да бъдат измервани поне осем пъти - веднъж в месеца от 5 до 8 лунарен месец и по два пъти в 9 и 10. Сърдечната дейност на плода е един от показателите за това, дали бебето се чувства добре в корема на майка си. Според Ирена, в картата за диспансерно наблюдение на бременността й е отбелязано, че няма оплаквания, въпреки че е споделила за болките си и по-слабите движения на плода. Майката твърди също, че по време на бременността не й е направен нито един преглед за гинекологичен статус от д-р К., гледана е единствено на ехограф. Учудена е, че в нейната “Карта за профилактика на бременността” е отбелязан резултат от цитонамазка (изследване, при което се взима секрет от шийката на матката и е диагностично за злокачествени образувания) и микробиологично изследване на влагалищен секрет, без да е правено такова изследване.
Другата жена, с която разговаряхме - Петя също е отбелязала в жалбата си, че не й е правен вагинален преглед, а само ехограф. Според официалните документи на Здравната каса, в които са вписани изследванията, задължителни по време на бременността, гинекологичният статус се проследява поне два пъти - веднъж за установяване на бременността и взимане на секрет от шийката на матката и влагалището и веднъж в четвърти лунарен месец. Бременността на Петя е установена в Русе, където момичето е живяло. Д-р К. я поема в 19-та гестационна седмица. От Русе жената пристига с назначено лечение за бактерии, открити в урината й, с уточнението, че има прокървяване в първия триместър. Петя се учудва, че до края на бременността й нито веднъж не й е назначено ново изследване на урината и би искала да разбере дали това е пропуск на лекаря или просто не й се полага допълнително такова. Както Ирена, така и Птея твърдят, че през цялата им бременност д-р К. ги уверява, че всичко с бебетата е наред.

--------------------------------------------------------------------------------
Петя

--------------------------------------------------------------------------------
Тя ражда преждевременно, на 28 септември, в 35-та гестационна седмица от бременността. Момиченцето й се оказва с множество малформации - много раздалечени очи, малки очни ябълки, недоразвит нос и уста, недоразвити външни гениталии, скелетни аномалии и вродена сърдечна аномалия. Детето почива дванадесет часа часа след раждането. Според аутопсията и последвалите изследвания, се констатира, че причината за множеството увреждания е хромозомна аномалия, тоест генетичен дефект. Петя ни каза също, че при престоя й в родилното отделение всеки от лекарите, с които е разговаряла, я е питал дали е гледана на ехограф.
Освен смъртта на детето си, майката преживяла допълнителен шок. След извеждането й от родилна зала е настанена в обикновена стая, при още две родилки и техните здрави бебета. Акушерките и лекарите, които са идвали на визитация, не са били запознати със състоянието на детето й и така, без да иска, Петя се оказва в положение, в което трябва да разказва на всички какво се е случило. Както и да страда от факта, че не може да накърми и да се грижи за бебето си като другите две майки в стаята. Казано иначе - 48 часа рев.
По този повод потърсихме за коментар доц. д-р Танчев, завеждащ Акушеро-гинекологична клиника във Втора клинична база. Обяснението му за това, че Петя не е изолирана в отделна стая, е, че детето й се е родило живо и е имало, макар и малък, шанс да оцелее. Доц. Танчев подчерта, че политиката на болницата в това отношение се съобразява с морално-етичните норми и в повечето случаи майките на починали деца се изолират в отделна стая, с едно или две легла. Той допълни, че в такива случаи се съобразяват и с мнението на майката, защото има жени, за които изолацията точно в такъв момент не е добре препоръчителна. Няма клинична пътека, осигуряваща психолог за такива родилки, но болницата разполага с психиатър, който може да се отзове при случаи на жени, които се нуждаят от специфична психо-неврологична помощ.
Двете жени дойдоха в редакцията на “Посредник”, за да разкажат за случилото се с тях и да споделят разочарованията си от здравната реформа. И двете майки са обезверени и споделят, че при евентулана втора бременност биха отишли на консултация дори в друг град или биха потърсили специалист с частна практика. Ирена, самата тя здравен работник, предполага, че има пропуски в здравната каса и че вероятно изследванията, които се поемат, не са достатъчно за нормалното проследяване на една бременност. Въпреки че е подала жалба, майката не иска чрез страниците на вестника да обвинява никого директно. На първо време тя иска обяснение за това, което се е случило и да разбере дали, ако възпалението й е било установено навреме, е можело да се предизвика раждане и детето да оцелее. Мотивира я и това, че не желае след време да се обвинява, че не е направила достатъчно, за да разбере какво се е случило, че е оставила нещата неизяснени. Петя, от своя страна, би искала да каже на всички бъдещи майки да правят, при възможност, консултации с няколко лекари, на възможно най-добрите видеозони и да се информират навреме за всички изследвания, които е препоръчително да бъдат извършени.

--------------------------------------------------------------------------------
Лекарите и специалистите

--------------------------------------------------------------------------------
Потърсихме д-р К. по телефона с предложение за среща, на която да коментираме въпросите, поставени от двете млади жени. Той отказа да говори за случая в подробности и се съгласи да даде мнение, след като се запознае с жалбите и след като проверката приключи. Категорично отрече твърденията на майките и отбеляза, че ехографът в ДКЦ-то не е толкова модерен, за да покаже в подробности състоянието на плода и въпросните отклонения.
Разговаряхме и с директора на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Плевен - д-р Венцислав Михов, както и с директора на Регионалния център по здравеопазване към Министерството на здравеопазването - д-р Христофор Витков, към които са отправени жалбите на двете жени. Те увериха, че съвместната им проверка и по двата случая е започнала и че ще направят всичко необходимо тя да бъде максимално подробна и обективна, тъй като обвиненията са изключително сериозни, особено ако се касае за отчетена по касата, но неизвършена от лекаря дейност, или за несвършена работа. На първо време е проверена документацията, с която специалистът ежемесечно отчита дейността си в касата. Привлечен е външен консултант по акушерство и гинекология, като за начало - местен специалист, но ако в хода на проверката се окаже, че е необходимо, ще бъде повикан и национален консултант. От двете институции се ангажираха да ни държат в течение за развитието на случая с жалбите на Ирена и Петя. Ще бъде направена и проверка на целия Диагностично-консултативен център, обясниха от Регионалния център по здравеопазване.
От лекарската колегия в Плевен съобщиха, че жалбите са внесени и при тях и следва Комисията по етика да се запознае със случая и да изслуша д-р К.
За информация на читателя, НЗОК/РЗОК заплаща на един специалист по гинекология 7.00 лева за едно посещение по програма “Майчино здравеопазване”. В Плевенска област към юни тази година са извършени средномесечно 1100 прегледа на бременни жени, от 48 специалиста, сключили договор с касата.

--------------------------------------------------------------------------------
Въпросите

--------------------------------------------------------------------------------
Разказваме историята на двете жени, не за да търсим вина - в крайна сметка проверките ще покажат дали в действителност има нарушения, а и не се смятаме компетентни да разискваме този въпрос, а още по-малко да даваме оценки. Случаите обаче са показателни за това, че повечето бъдещи родители не са запознати с всички задължителни и препоръчителни изследвания, които трябва да бъдат направени по време на една бременност.
Защо в Плевен, който е известен с добрия си Медицински университет и качествени специалисти, е допусната масова некомпетентност на жените във фертилна възраст по въпросите на репродуктивната профилактика?
Оказва се, че има не само ВИП родилки, но и ВИП бременни - такива са например жените с достъп до интернет и цялата информация по всички новости, които касаят следенето на бременността.
Защо никой не се наема да запознае останалите майки с информацията, която им е нужна? Защо няма напредък в ранното диагностициране на аномалиите на плода, при положение че в европейските страни масовият генетичен скрининг е вече рутинна практика?
Защо в кабинетите в диагностичните центрове тоновете на бебетата все още се мерят със слушалки?
Или само квалификацията ни е европейска, а здравеопазването - балканско?
В следващ брой ще публикуваме подробна информация за това, кои са най-важните изследвания по време на бременност, които трябва да изисква или предлага всеки, държащ на авторитета и професионализма си, акушер-гинеколог. Но понеже съществува вероятност той да пропусне да го направи, най-добре е бъдещите майки да са наясно, за да настояват за тях. Ние смятаме, че можем да им помогнем.

Статистиката на родилното отделение във Втора клинична база през последните няколко години показва, че ражданията са приблизително 2 000 на година. От тях средно между 10 и 20 са случаите на мъртвородени деца и деца, починали малко след раждането. През 2003 г. например тези деца са били деветнадесет, а през 2004 само десет. През 2006 година броят им рязко се покачва на 31 за 2 101 раждания. Доц. Танчев поясни, че от миналата година в Плевенската болница са възприели европейския начин за записване на децата. Като живородени се записват всички бебета, родени над 500 грама, а до 2006 г. този тип раждания са били класифицирани като аборти. В голяма част от случаите на мъртвородени деца причината е задушаване на плода, заради завита около шията пъпна връв. Другите две причини са инфекция или генетични аномалии - при тях бебетата често се раждат живи, но умират до няколко дни, според степента на увреждането. Точно такива са и случаите на Ирена и Петя.

Статията е побликувана и on-line на следния адрес: http://www.posredniknews.com/Scripts/show_stories.php?link=social2.txt
Исках да Ви дам само линк, но имайки в предвид какъв е URL-а на страница, предполагам ще бъде сменен при следващит брой.

Достатъчно изчерпателна е.

Заключенито е, че НИКОГА не се доверявайте само на един лекар при бременност или въобще. Плащайте на частни кабинети за да сте спокойни!


За интервал от 3 месеца познавам 3 момичета с мъртви деца консултирани при него!

Последна редакция: сб, 10 ное 2007, 23:55 от [desi]

# 1
 • Мнения: 6 355
sanndo, много съжалявам за загубата ви.  Confused
Много хора са с почернен живот заради лекарско недоглеждане.
 
Една потребителка във форума (от Плевен) се опитваше да пише нещо на подобна тема.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 947
Съжалявам за загубата!Да,наистина всяка бременна жена трябва да бъде следена от поне двама лекари.

# 3
 • гр.София
 • Мнения: 495
sanndo, много съжалявам за загубата ви.  Confused
Много хора са с почернен живот заради лекарско недоглеждане.
 
Една потребителка във форума (от Плевен) се опитваше да пише нещо на подобна тема.
.

Бъдете силни Hug.

# 4
sanndo, много съжалявам за загубата ви.  Confused
Много хора са с почернен живот заради лекарско недоглеждане.
 
Една потребителка във форума (от Плевен) се опитваше да пише нещо на подобна тема.

Здравей,
Би ли ми казала никнейма на потребителката от Плевен? Може и ЛС
Благодаря предварително!

# 5
 • София
 • Мнения: 1 209
 Praynig Много съжалявам за случилото се.

# 6
 • Мнения: 123
здр. много съжалявам за случилото се и се надявам скоро да започнете да се съвземате.
не знам дали е имало потребителка от Плевен която е писала нещо подобно или поне аз не съм попадал на нея.Аз съм от Плевен.На моята съпруга наблюдаващ гинеколог и беше същия този д-р Константинов и макар,че бременността не завърши както искахме мога да кажа,че не мога да се сетя да е направил или не направил нещо което да е довело до този така лош изход за нас.Не искам да го защитавам,не е моя работа(просто моето мнение за него е по-различно),но и двамата знаем,че в това ДКЦ,а и не само там,той е един от най-добрите.Друг е въпроса доколкото знам,че тези неща се установяват на триизмерен видеозон какъвто в това ДКЦ няма.
Знам,че ви боли.Видях,че си се регистрирал и си публикувал на много места тази статия.След като ние загубихме нашето бебе и на нас ни е много тежко,както на всички които са го преживели.Много е лошо когато някой друг е причинил подобна загуба.Вие си знаете дали това е д-р Константинов или не.Може би само проверката ще покаже дали е той е виновен,а може и тя да не покаже нищо.Във всеки случай ви пожелавам да продължите напред колкото и да е трудно,защото е много трудно.

# 7
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Аз съм потребителката от Плевен и съм автор на статията.  Wink Разбира се има и доста редакторска намеса в коментарите, но като цяло работата я свърших аз. Доста неща са спестени в статията и момичетата не са само три. Ако искат те сами ще влязат да разкажат по-подробно, поне Петя, която е съпруга на автора. Статията има и продължение и ще ви я пусна след малко.

# 8
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
http://www.posredniknews.com/Scripts/show_stories.php?link=social1.txt 

Ето линка към продължението. Ще се опитам да ви пусна целият текст, само да разбера как да стане, май ще направя с цитат като таткото.

Цитат
Във вчерашния брой на “Посредник” ви разказахме за бременностите на две жени, завършили с фатален за бебетата им край. Стана ясно, че трите основни причини за ранната детска смъртност са завита около шията на бебето пъпна връв, инфекция или генетични аномалии. Последните две са и причини за смъртта на двете деца, за които разказахме.
За съжаление в България няма напредък в ранното диагностициране на аномалиите. Въпреки целия поток от информация, който ни залива, повечето млади родители не са запознати нито с изследванията, които им се полагат, нито с новостите, касаещи следенето на една бременност. В същото време, въпреки твърденията на държавата, че се грижи за стимулиране на раждаемостта, оказва се, че дори препоръчвани от специалистите като масови изследвания не се поемат от бюджета.
Затова ние ще се опитаме да информираме заинтересованите жени за задължителните изследвания по време на бременност, които поема касата, както и с някои препоръчителни.
Тежка инфекция, протекла по време на една бременност, може да доведе до състояние на т.нар. плацентарна недостатъчност, следствие на което бебето може да спре да се развива, да не му достига кислород и да започне да се мъчи. Ако това бъде диагностицирано навреме, се предизвиква раждане, стига възрастта на бебето да го позволява. В случай че възпалението не е засегнало цялата плацента и може да се контролира с медикаменти, се предприема лечение. Добре е да се знае, че това състояние
може да бъде опасно и за майката
По отношение диагностицирането на плацентарна недостатъчност разговаряхме с д-р Славчев. Единият от методите да се разбере какво е състоянието на детето, плацентата и околоплодните води, е ехографският преглед, при който се търсят последиците от плацентарната недостатъчност - забавянето в развитието на плода. На видеозон добър специалист може да види състоянието на плацентата и околоплодните води. Друг точен начин да се види, че има заплаха за плода, е т.нар. кардиотопография - измерването на сърдечните тонове на бебето. Но минималната продължителност на един запис трябва да е от 20 до 30 минути - ако има данни за проблем, в записа се появяват характеристики, които говорят за такъв. Ясно е, че няма как с акушерска слушалка да се направи толкова дълго проследяване на тоновете на плода, съответно да се установи, че той не получава достатъчно кислород или не се храни оптимално. В повечето консултативни кабинети в трите ДКЦ-та в Плевен обаче
няма кардиотопографи и измерването на тоновете се прави с въпросната слушалка
Ще разгледаме и начините за диагностициране на генетични аномалии. Повечето жени, които са преживели раждане и загуба на увредено дете, споделят, че ако са знаели навреме за състоянието на бебето си, биха направили аборт. Един от начините да се разбере, че родилката носи дете с аномалии, е като се направи т.нар. фетална морфология.
Като за начало, най-уместно е между 11-13 гестационна седмица на ултразвук да се измери нухалната гънка на вратлето на бебето - т.нар. нухална транселуценция - за това изследване е достатъчно апаратът да бъде от висока класа, може и двуизмерен. Резултатите от измерването са показателни за синдрома на Даун и някои други хромозомни аномалии. Това изследване е задължително в Канада и САЩ, Франция и други европейски страни. В България, въпреки наличието на все по-добра апаратура в големите диагностично-консултативни центрове, няма достатъчно обучени добри специалисти, които да го извършат.
Фетална морфология се прави и между 18-22 гестационна седмица. Тогава подробно се оглеждат всички органи на бебето. Минимум 20 минути са необходими за качествена фетална морфология. За съжаление специалистите в България, които могат да я извършват, са малко и работят основно в София. Такъв вид изследване в Плевен може да се направи само в Клиничния институт за репродуктивна медицина, известен още като новия ин витро център. Там разполагат с триизмерен видеозон. Веднъж в месеца за един уикенд в института идва д-р Виолета Димитрова от София, която е специализирана да прави фетална морфология на плода. Посещението при нея става с предварително записан час. За много от аномалиите обаче няма ехографски белег и дори преглеждането от добър специалист на добър апарат не дава гаранция, че ще се видят всички отклонения. Затова специалистите препоръчват на всички бъдещи родители да се извършат генетични изследвания
Добре е на бременната жена да се направи биохимичен скрининг (троен тест). Тестът дава резултати за три хормона на бременността, като по-високо или по-ниско ниво на тези хормони в кръвта се означава като положителен или патологичен резултат. Това обаче не е признак, че задължително ще се роди дете с аномалии, изследването не е диагностично, а по-скоро е оценка на риска и само 10% от жените с патологичен резултат в действителност раждат дете с увреждания. В този смисъл въпросното изследване само дава насока за допълнителни специализирани прегледи, както и провеждане на амниоцентеза - изследване на клетките, които се съдържат в околоплодната течност. Въпросните отклонения, за които може да се намерят маркери в тройния тест, са следните - Спина бифида (отвор в гръбнака на бебето), синдром на Даун, отвор на главата или коремната стена, проблем с бъбреците на плода и други редки аномалии. В някои случаи изследването посочва риск за самата бременност - преждевременно раждане, спонтанен аборт, прееклампсия.
Амниоцентезата от своя страна диагностицира около 99% от хромозомните аномалии но самата процедура носи малък риск от спонтанен аборт - при 1 на 200 жени, на които е направена, и затова специалистите не препоръчват тя да се превръща в масово изследване. Такава процедура се прави само на жени с доказан на теста висок риск от раждане на дете с отклонения или по препоръка на лекаря. Оптималният срок, в който е добре да се направи амниоцентеза, е 15-20 гестационна седмица от бременността, тъй като резултатите стават за около 10-14 дни, а е препоръчително бременността да се прекъсне преди 24 седмица. Разговаряхме и с д-р Катя Ковачева, завеждащ медико-генетичния сектор в Медицински университет - Плевен. В генетичната лаборатория посрещат всички, които желаят да си направят оценка на риска за вродени аномалии и консултация по конкретни казуси, касаещи протичаща бременност или планиране на такава. Д-р Ковачева обясни, че тройният тест е препоръчителен за всички бременни жени, но не се поема от здравната каса
От кръвта, която се взима от жената, се отделя серум и той се изпраща за изследване в генетичната лаборатория в Майчин дом - София. 25 лева е цената на услугата и още 5 лева за куриер, тъй като серумът трябва да се транспортира в рамките на 24 часа. Според д-р Ковачева двете изследвания - биохимичен скрининг и фетална морфология - не се припокриват, едното не изключва необходимостта от другото, като се смята, че в комбинация осигуряват откриваемост на до 80% от вродените малформации на плода. Няколко пъти д-р Ковачева обърна внимание на необходимостта жените в репродуктивна възраст да приемат фолиева киселина като превенция срещу Спина бифида и някои вродени сърдечни малформации и проблеми на отделителната система. Тази профилактика трябва да започне най-малко един месец преди плануваното забременяване и да продължи до края на третия лунарен месец (13-та гестационна седмица). Според д-р Ковачева, която се занимава с генетичен скрининг от 1988 година, тревожен е фактът, че въпреки частичните кампании за фолиева профилактика които се провеждат, няма значими отклонения в честотата на случаите на Спина бифида. “Няма никакъв напредък и по отношение на ранното откриване на ултразвук на тези малформации”, допълни д-р Ковачева. Затова е важно да се информира максимално обществеността, както и специалистите, за необходимостта от фолиевата профилактика, биохимичния скрининг и феталната морфология.

# 9
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
И по нантатък в статията има публикувани изследванията, които се поемат от касата, в таблица са, има препратка към бг-мамма, зачатие и биберон и също тези интересни факти....тях съм ги взела от чужбинските мами...

В Саудитска Арабия дори да има доказани аномалии на плода, жената няма право да прекъсне бременността си. Причините, разбира се, са религиозни.
В някои страни правят тест за стафилококи на майката и ако изследването е положително, при постъпване за раждане й се влива венозно двукратно антибиотик.
В САЩ при съмнения за преждевременно раждане майката постъпва в болницата за задържане и се правят инжекции за стимулиране на разгъването на белите дробове на бебето. У нас такава стимулация се прави след раждането и при липса на медикаменти има опасност за живота на детето.
В Германия здравноосигурените жени могат да си изберат акушерка, която изцяло да ги подготви за предстоящото събитие. Тя прави десет посещения в дома на семейството след раждане и проследява състоянието на бебето и майката и им оказва подкрепа. Добре подготвени акушерки дори прилагат иглотерапия, хомеопатия и масажи като подготовка преди раждането или за стимулиране на лактацията по-късно.
Дори и четириизмерен видеозон може да се окаже с ниска диагностична стойност, ако с него не работи добре обучен специалист. Така наречената 4D функция просто пресъздава образ и може да ви покаже как изглежда бебчето в детайли.

# 10
 • Ruse
 • Мнения: 366
Съжалявам много за ужаса, през който преминавате. Знам какво е. Всъщност тук всички знаем. Молех се на никого вече да не се случва. А то сякаш се утвърждава като практика, когато бременността е видимо безпроблемна, да не се правят необходимите изследвания. Защо? Какво се пести? Пари, усилия? И още въпроси имам, ама и да ги напиша тук, няма да получа отговор, защото и вие си ги задавате със същия успех като мен.
Миналата година в 30 г.с. моето бебче беше 800гр., а ме наблюдаваха двама лекари. Какво са гледали се питам. За две седмици на системи навакса 200 гр., но не можаха да го спасят. Сега с тази бременност всичко е различно, пак ме следят двама лекари, но са различни. Аз умирам от притеснение преди всеки преглед, но всичко е наред дотук. Така че не губете вяра. Бъдете здрави, бъдете заедно и се борете.  Hug

# 11
 • Мнения: 123
Здрасти ДеЩоВиди,
до колкото разбирам  основния проблем е лиспата на оборудване или греша?
За съжеление ние също остановихме това.Едвали има някой който да не се сблъсквал с абсурда наречен "здравна реформа" в който ти удържат една прилична сума всеки месец,а после разбираш,че касата нищо непокрива,но всеки разчита,че никой няма да жали пари когато става въпрос за здравето му или това на детето му.
Що се отнася до фолиевата киселина наистина навсякъде повтарят колко е важно тя да се пие.
Интересно ми е дали правилно съм те разбрал за проблема който ти говориш?В крайна степен според твоята статия как излиза,че проблема е в д-р Константинов или с липсата на апаратура както при него така и на повечето ДКЦ-та в Плевен?
Лично мен като човек който живее в Плевен го интересува това,а и съм сигурен,че и други.
Благодаря ти предварително за отговора

# 12
 • Мнения: 3 165
За пореден път... още две почернени семейства, още две невинни жертви на лекалска некадърност и безхаберие... Сякаш край няма.  Sad
Съболезновяния. Cry

# 13
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
Проблема е многостранен.

Специалистите ни не са достатъчно обучени да диагностицират подобни проблеми на видеозон. Изобщо не е задължително да е 3Д, това е мит. На три де се вижда просто образа, лицето на бебето, там ще се види, ако има видими външни белези. Фетална може да се направи на две де. Просто от една страна специалистите в един момент зациклят и не се развиват, не учат нови неща. От дрга страна им липсва апаратурата в някои случаи.

Генетичните изследвания? - защо не се говори по прегледите за тях. Дори и да не ги поеме касата - абе кажи и на тази жена, че срещу 30лв може да си направи консултация, ми тя ако няма интернет от къде ще разбере...

фолиевата киселина - говори ли се изобщо за профилактика, случаите на спина бифидза не са намалели, голяма част от жените почват да я пиат  във втория-третия месец от бременността, когато е късно. Тоест още от училище трябва да им се говори за това.

За вината на лекаря - лично мнение - мисля, че няма как да се докаже, че е можел навреме да им каже за проблемите. НО те го обвиняват в други неща и ако те се докажат ще е ужасно. Ще се окаже, че се отчита дейност, която не се върши или изобщо не се върши работа, която трябва. Само че не знам дали и това ще докажат. Той има изгода да пуска амбулаторни листове, защото за една косултация взима по каса 7 лева. Дори и да е карал Ирена да си прави сама изследванията като лаборант той пак може да е пуснал отчет и да е чист, от къде да знам. Също се чудя как може да се докаже, че не им е правил гинекологични прегледи, в което и двете го обвиняват...само ехографски. Той дори е вписал резултати от цитонамазка..тоест или те или той лъже - от къде да знам в съда чие мнение се взима. Той си поска документа да речем, те как ще докажат, че не са се качвали на магарето...Абе много питанки има и много се надявам ако могат за нещо да го хванат, ако наистина е допуснал пропуски.

Но като цяло проблема е в цялата система.

# 14
 • Плевен
 • Мнения: 2 070
777, може ли да споделиш за твоят случай? Може и на лични или да се видим в Плевен, не е с цел да пиша, просто ми е интересно. Ти пишеш ли в отчетната плевенска тема?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт