Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
има подобна тема :
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=129865.msg2437395
 но тъйкато аз съм едно момиче не 16 и още тази област ми е меко казано непозната .. предполага 90% от вас могат да ми отговорят лесно, просто без мн мн писане.. Smile  мерси
Цитирай


Мнения: 3 354
Ок-без мн писане- Laughing Laughing LaughingС вода! Very Happy
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Едно към три принципно. Ако искаш една чаена чаша ориз (суров) да свариш, слагаш да кипнат 3 чаени чаши вода. След като заври водата, слагаш сол и след това ориза. Към края на варенето разбърквай, иначе ще залепне на дъното. Ако ти се вижда суров или твърд, доливаш вода и това е. Лесно е  Hug
Кафявият ориз се вари по-различно.  Smile
Цитирай


Мнения: 3 848
Аз лично винаги леко запържвам ориза в малко мазнина.
Така не се слепва при варенето и става много по-вкусен!    chef
Варя го 3 към 1. Когато заври намалявам котлона и го оставям да се вари под похлупак на тих огън около 15 - 20 минути.    chef
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Ето какво научих пък аз от едно виетнамско семейство за варенето на ориза.Измитият ориз се слага във вряща подсолена вода(както е казала по-горе Блонди),но в съотношение 1:4(ориз-вода)След като набъбне от варенето,но не да е сварен...леко да хрупа,котлона се изключва,тенджерката се похлупва и се оставя така.От горещината на водата той си се доуварява и поема останалата вода,която е останала.И никога не става слепен или глетав,както и не загаря.Така се прави за гарнитури например.Когато се приготвя ориз за ястия,тогава се запържва.
« Последна редакция: чт, 08 ное 2007, 09:50 от TheNMaster »
Цитирай

Czech Republic

Мнения: 2 592
има подобна тема :
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=129865.msg2437395
 но тъйкато аз съм едно момиче не 16 и още тази област ми е меко казано непозната .. предполага 90% от вас могат да ми отговорят лесно, просто без мн мн писане.. Smile  мерси

Здравей мило девойче! Smile

Има доста теми по въпроса, но тъй като не ти се чете (все пак като имаш време разгледай ги, може доста неща да научиш) ти предлагам най-елементарното - купи си ориз в найлоново пликче, следвай указанията за сваряване и ползвай готовия ориз по предназначение. Peace
Цитирай


Мнения: 2 058
Рецептата е от Gaby_s

Цитат
Основна рецепта за варен ориз

продукти:
1 купичка или 1 ч.ч ориз
1 и 1/2 купичка или 1 и 1/2 ч.ч. вода-забравете пропорциите 1 към две,доро едно към три,които са популярни в много готварски книги

предварителна подготовка:
Почиствам ориза,сипвам го в голяма цедка и го мия в тенджера със студеба вода дотогава,докато стане напълно бистра.Разхищавам толкова вода,колкото е необходимо,въпреки призивите да я пестя.Така ориза се изплаква от нишестето и става бял и лъскав.

готвене:
Слагам ориза в тенджера,доливам водата и го оставям да кипне на много силна температура.След като поври около 3 мин.,намалявам температурата до минимум и покривам тенджерата с капак.Оставям ориза да къкри 10-12 мин.Ако е прекалено изсъхнал,добавям 1-2 лъжици гореща вода.Ако е воднист,го държа още 1-2 мин.при отворен капак,за да се изпари течността и отново покривам тенджерата.След това ориза трябва да е полуготов.Спирам напълно огъня и осравям ориза да се досготви сам 10-15 мин.в собствената си пара....Рецептата ми е от една малка стара книжка на Вагенщайн,от която не се разделям ...

И оттук нататък могат да се ползват всякакви комбинации от зеленчуци,меса и морски плодове...Аз така правя ориз със зеленчуци...и малко бекон...Като запържа бекон,лук,морковче...и каквито зеленчуци имам в хладилника ,чуквам и едно-две яйца разбити като намалям огъня малко...Прибавям сварения ориз и овкусявам със сол и соев сос...Получава се нещо такова...

  bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.