Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Деца от 1 до 6 г.
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 196 отговора

София

Мнения: 4 181
Момичета, тук можете да прочетете необходимата информация за това как да ползвате данъчните облекчения за деца за 2007г, ако сте работили само на трудов договор.
Срокът за подаване на декларация е до края на годината.

http://insurance.bg/news/?cat=news&cat_id=1&sn_id=55767
Цитирай


Мнения: 4 879

Самата декларация е тук www.nap.bg/ospage?id=19, отвори от новините "Декларацията за ползване на данъчното облекчение за деца вече е в Интернет-страницата на НАП"

Тази година българските родители, които работят само на трудов договор могат да ползват семейно подоходно облагане без да подават декларации пред НАП. Преференцията може да се ползва чрез работодателя. Затова от 30 ноември до 31 декември тази година родителите трябва да подадат

1. декларацията за данъчното облекчение
2. декларация, с която другия родител се отказва от правото за ползване на данъчното облекчение

пред счетоводителите си във фирмата, в която работят.
Цитирай

Хасково

Мнения: 720
благодаря, полезна информация
Цитирай


Мнения: 1 797
И аз благодаря.Тъкмо сутринта обсъждахме в къщи каква е процедурата икой да ползва данъчното облекчение.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 2 141
Все още се обмисля варианта работодателят да има избор дали той да поеме и това бреме или да има право да препрати служителите си към НАП. Даже по семинарите го твърдят. Ако се остави тази вратичка, няма работодател на тази земя, който да приеме тези документи. Директно ще препращат отново към НАП. Пак доколкото знам, от догодина ще отпадне семейното подоходно облагане. Ако това е вярно, да се сменя досегашната схема и да се създаде допълнителен хаос в края на годината не е много целесъобразно, което ме кара да мисля, че възможността работодателят да се спаси е поне 50/50.
Цитирай


Мнения: 1 797
Все още се обмисля варианта работодателят да има избор дали той да поеме и това бреме или да има право да препрати служителите си към НАП. Ако се остави тази вратичка, няма работодател на тази земя, който да приеме тези документи. Директно ще препращат отново към НАП.

Извинявам се за лаишкия си въпрос, но дори да подадеш въпросните документи при работодателя си, парите от надвзетия данък, които ще си получиш чрез него(работодателя) той всъщност ще вземе от НАП,а няма да ги извади директно от джоба си,нали.Тогава за работодателя остава единствено ангажимента да бъде нещо като 'посредник' между служителя си и НАП.Не виждам кой знае какъв проблем за работодателя,ако нещата действително стоят по този начин.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 2 141
Да, точно така. Парите ще си дойдат от НАП. Но, вярвай ми, на работодателя в края на годината му е само до събиране и препращане на документи. Тогава се прави годишното преизчисление на данъка /което отново е свързано с документи/, вадят се справките за данъчните декларации, изплащат се допълнителни възнаграждения, правят се още куп неща. Работодателят е изключително затормозен от купища бумаги и гимнастики точно в този период, а и нормативната база се променя с часове точно тогава. Те и сега издишат в края на годината. Именно по тази причина не виждам кой ще е този ентусиаст, който ще се нагърби с допълнителна бумащина точно тогава.

На служителите може да им се струва нищо и никакво, но то съвсем не е такова. Той и  сега работодателя е "само посредник" за едни болнични, които не изплаща сам, но не знам дали някой си има представа колко врътки са това и какво бреме е за него, защото нали знаете посредниците как здраво го отнасят без вина виновни...
« Последна редакция: чт, 08 ное 2007, 09:49 от dara »
Цитирай


Мнения: 3 219
И аз да питам нещо-това за един или двамам работещи  родители? Взима се дохода и какьв процент отданька са облекченията?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 2 141
Идеята е да се използва облекчението от родителя с по-високи данъци. Има скала, която зависи от броя на децата. От облагаемия доход се приспада определена сума /за едно дете мисля беше 360 лв., а за две 750 лв., но може да съм объркала точните цифри, от този порядък бяха обаче/ и след приспадането се преоблага дохода. Това е алгоритъма. Тази година не знам дали тези суми ще се приспадат пак или ще са променени. Още нищо не съм видяла черно на бяло.
Цитирай


Мнения: 1 797
Но, вярвай ми, на работодателя в края на годината му е само до събиране и препращане на документи. Тогава се прави годишното преизчисление на данъка /което отново е свързано с документи/, вадят се справките за данъчните декларации, изплащат се допълнителни възнаграждения, правят се още куп неща. Работодателят е изключително затормозен от купища бумаги и гимнастики точно в този период, а и нормативната база се променя с часове точно тогава. ..

Имам чувството,че ще го отнесат най-вече счетоводителите... newsm78
Цитирай


Мнения: 3 219
И тези пари кеш ли се получават от родителя? Embarassed
Цитирай

Пловдив

Мнения: 2 141
Принципно има избор, но на практика се изплащат по карта. Смея да твърдя, че се изплащат своевременно, надлежно и в реален размер. Досега от семейното подоходно не съм чула да има оплаквания.
Цитирай


Мнения: 3 219
ДА,де аз имах предвид,че не са някакви облекчения,които нямам как да 'усетиш',а наистина си получаваш парите.Балгодаря за отговорите.Аз сьм в майчинство,трябва ли да подавам декларация за това,че се отказвам от даньчни облекчения? И нали няма значение ,че детето е родено 2006?
Цитирай

Пловдив

Мнения: 2 141
Щом детето е родено през годината или навършва 18 години през съответната година родителите имат право да ползват данъчно облекчение.

Да, родителят, който няма да се възползва попълва декларация, че другият ще подаде документите и ще се преоблагат доходите на другия родител.
Цитирай

София

Мнения: 3 397
Напълно съм съгласна с Дара. Не разбирам защо като така или иначе отпада от 2008 сега в края на годината ще правят промени. Тъкмо хората посвикнаха от предните години. Нямаше проблеми - всички си получиха парите по карти - чисто и ясно. Ама хайде да кажем, че аз съм пристрастна.

« Последна редакция: чт, 08 ное 2007, 10:47 от Етиа »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 196 отговора