Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 ноем. 2007, 11:33 ч.

Сметките за ел. енергия към ЕОН

 • 5 173
 • 23
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • Всички
 • Мнения: 740
Позволявам си да пусна тема, защото съм бясна на ЕОН. Много хора се оплакват от сметките си, но никой нищо не прави, нито надига глас, нито нищо - безропотно плащаме каквото ни искат и това е. Само че на мен ми писна.

Моят случай:

Плащам си редовно сметките за ток към 25-то число. Средната ни консумация е 30-40 лева извън зимния сезон.
Плащам края на септември сметката за август - нормална.
В края на октомври проверявам по телефона и в нета сметката си за септември - 40-ина лева.
Отивам на касата и ми казват че нямам сметка за плащане. Озадачих се, но като са казали.
Обаче мен ме гложди. Замъквам се вчера пак да си проверя аджеба няма ли да платя нещо за септември.
Касиерката ухилена до ушите ми съобщава - 220 лева. Аз естествено  ShockedТова и през зимата не се е случвало. Уведомяват ме да се оправям на място в офиса на ЕОН до гарата.
Звъня на 070016161 за да се опитам да разбера за какво иде реч. Отговарят ми - о да, имате сметка 220 лева но тя е от юли до 18,11. Имате и надплатени  Shocked 150 лева.
И ми се задава въпроса - Желаете ли да ви приспаднем тази сума от сметката!  #Crazy Желая ли? -- Ами естествено, че ще желая, за Бога!!!
Уведомяват ме, че пускат заявление от мое име. Аз, естествено питам - и кога ще го приспаднете да си платя само разликата и да не ми изключите тока, понеже срока е 25,11? Отговор -  #2gunfire Не мога да се ангажирам със срокове - проверявайте на този номер
Тряс слушалката.
И сега какво? Ако не ги приспаднат до 25,11 аз пак трябва да се бръкна с 200 лева, за ток който дори не съм консумирала.
Това е безумие и минава всякакви граници, а не знам какво да предприема

Извинявайте, че стана дългичко.

# 1
 • Мнения: 410
Ама как няма да се ангажира със срокове, след като думата е за пари???  Това да не е селска бакалия?!?!

Кой извършва плащания извън фиксиран срок без наказание??? И въобще, те договор с теб като абонат имат ли? Смятат ли да го изпълняват или само в краен (съдебен) случай?

Фирмата е немска, това ако беше казус в Германия, дали щяха да са толкова арогантно спокойни?!

Аз бих раздухала историята, по медии, консулт с адвокат, всякак, с цел да си защитя моите права и МОИТЕ ПАРИ!  #Cussing out

# 2
 • Мнения: 11 369
такива и други подобни истории с ЕОН,колкото си искаш.Нищо ново под слънцето!

# 3
 • Варна
 • Мнения: 5 346
УСпокой се ще ти  приспаднат парите. Само подай жалбата, не се бавят. Мъжът ми, в яда си, написал на бележката- ''нещастници", та като ходил, каката му дала коректор, да си го оправи Mr. Green

# 4
 • Мнения: 740
Както съм написала в началото знам, че такива истории бол - но всички мълчат и не предприемат нищо. Докато е така - ще ни правят на маймуни колкото си искат.
Не съм за сто лева, но откъде накъде ще ми надвземат суми? И какво правят хората, които не проверяват в нета или по телефона - плащат и преглътват?
А за бавенето - срока им е до 30 дни. Тоест като нищо ще си платя двестата лева на края на месеца.

# 5
 • Мнения: 613
ООо, и у нас ли си имаме ЕОН?Аз живея в провинцията  Шлезвиг -ХОлщайн в Германия, даже о4квах да пише съфорумка от наоколото Simple Smile
Еон (ако това в Бг е тяхна дъщерна фирма както предполагам) са много известни с мотки и надписвания , така например миналата година в края на годината ни казахме 4е сме надплатили 8,46 евро и те ни се полагат, а тая година ни разправят(за същото жилище ) 4е сме изразходвали енергия за 188 евро пове4е отколкото плащаме ...!!! Ха де!
Пък ние за една цяла година не сме си купили нищо ново, никакъв нов електроуред,а и парното не е работило даже пове4е отколкото миналата година...Как ли стават тия номера??
И ние тука се 4удим..

# 6
 • ВАРНА
 • Мнения: 1 351
не са виновни касиерите, а тоз, който е писал софтуеъра.
молим по-спокойно с лелите на касите. от тях нищичко не зависи. ония, дето са за бой, са в бизнес парка. и ние също, че не си търсим правата.

# 7
 • Мнения: 740
Никой не говори за касиерите.

# 8
 • Мнения: 369
Нормално е да стават обърквания, колкото и да е неприятно за потърпевшите. Имало ги е и преди Енергото да мине към Е.ОН България, просто сте имали късмет да не ви се случва точно на вас. Това, че сега е в германска ръка, само е от предимство за вас и смятам, че бихте били взети по-сериозно като клиент, отколкото ако все още царяха шуро-баджанашките отношения от комунистическите структури.

Авторката може да си подаде жалба или молба случаят да бъде разгледан по-бързо. Няма смисъл да се кара с касиерката, има си дефинирани процедури и тя трябва да се придържа към тях. Ако е любезна с нея, има по-голяма вероятност тя да й влезе в положението и да препоръча към кого да се обърне, за да не й спрат тока.

Еон (ако това в Бг е тяхна дъщерна фирма както предполагам) са много известни с мотки и надписвания , така например миналата година в края на годината ни казахме 4е сме надплатили 8,46 евро и те ни се полагат, а тая година ни разправят(за същото жилище ) 4е сме изразходвали енергия за 188 евро пове4е отколкото плащаме ...!!! Ха де!
Пък ние за една цяла година не сме си купили нищо ново, никакъв нов електроуред,а и парното не е работило даже пове4е отколкото миналата година...Как ли стават тия номера??
И ние тука се 4удим..

 Joy Ти сериозно ли питаш?  Laughing
Напълно е нормално сметките всяка година да са различни, все пак не можеш да имаш абсолютно еднакво потребление на електроенергия в годишен цикъл. Не можеш да прецениш дали парното е работило повече или по-малко, освен ако не си записваш колко часа е било пуснато през едната година и колко- през следващата. Така е и за всеки електроуред- не можеш да гарантираш, че го ползваш еднакво, освен ако например пускаш миялната машина всеки ден без изключение на една и съща програма.

Електромерът е този, който показва точно колко електроенергия си изразходила. Сравни си данните от сметките за двете години и ще видиш, че за тази имаш повече MWh отколкото за предната. Съответно и трябва да платиш повече. Или можеш да поискаш да ти проверят електромера, ако имаш съмнения, че е счупен. Но в Е.ОН няма назначени врачки, които да решават според магическото си кълбо колко ток си изразходвала ти и после да ти "разправят", че трябва да им платиш толкова и толкова.  Mr. Green

Друга причина за по-голямата ти сметка е, че цените на тока всяка година се вдигат. И не само при Е.ОН, ами навсякъде. Ние сме към Щадтверке Мюнхен и платихме към 100 Евро повече, въпреки че отчетената ел.енергия е по-малко.  Confused Но бяхме уведомени по някое време по пощата, че тарифите се променят.

Така че, в случая на Мамче Бандит има доста логични обяснения и е просто абсурдно да се твърди, че Е.ОН са й надписали сметката!  hahaha

# 9
 • Мнения: 514
Търсете си правата така, както направих аз. Подавайте жалби и не плащайте нищо, което не сте изразходвали - това е най-логичното, което може да се направи. Когато има подадена жалба, съответно входящ номер, никой не може да ви накара да плащате каквото и да е, докато жалбата не бъде разгледана. И да искате няма да ви вземат парите. Казвам го от горчив опит. От писане по форуми няма полза. Късмет и по-малко опънати нерви от мен!

# 10
 • Мнения: 740
Повтарям - не съм се карала с никого - нито с касиерката, нито със служителката по телефона.
Жалбата в свободен текст в офиса на ЕОН на ул. Девня ли да подам?

# 11
 • Мнения: 11 369
На ул.Девня трябва да отидеш,да.
Там на място питай,не знам дали трябва да е в свободен текст.Ще ти дадат информация.


Наталия, не не е нормално!
В момента във Варна е чудо,като не стане объркване със сметката ти за ток!
Шуро-баджанашките отношения продължават да царят.По този проблем промяна няма!
Сметките за месеца се определят точно на принципа на надникване в магическо кълбо! PeaceЕлекромери не се отчитат с месеци,може и цяла година.Пише се наизуст и т.н.

# 12
 • Deutschland/HE
 • Мнения: 1 275
и как като вече не царят шуро-баджанашките отношения  изведнъж печелившото Енерго купено от Е.Он стана губещо? Не съм видяла по добра организация да не кажа, че сега цари хаос. Не могат да оправят още сметките от миналия ноември на  фирмите, които плащат с инкасо. А за авариите във Варна и липсата на дежурни екипи? Защо трябва да сме доволни само, защото са Е.Он?

# 13
 • Мнения: 105
не се питеснявай! И на мен ми казаха, че общо 4 фактури са неплатени. В момента, в който потвърдих, че плащанията са по банков път и доказателства колкото искаш...доверието премина на моя страна Mr. Green Пуснаха от мое име заявление и очаквам скоро да приключим случая. Дори и да ме обиняват доказателствата са при мен- техните липсват, така че не виждам за какво да се кахьря  Peace
Специално за ЕОН - предупредиха по запознати, че ще става все по-зле- имам пред вид не само админстративно,а  и относно доставката на енергия, защото не обновяват базата и са мнооого зле (имат само една кола за аварии до колкото знам Shocked) ..е тогава вече ще я втасаме ooooh!

# 14
 • Варна
 • Мнения: 5 346
Отиди на ул. Девня и там ще ти кажат как да подадеш жалбата. Вече ти писах, че парите щи се приспаднат,

# 15
 • Мнения: 369
pina, зачудваш ме, наистина ли е толкова зле положението?  Thinking Може ли да те помоля да ми обясниш как точно става отчитането и плащането при вас в момента (може и на лични)? Не въведоха ли годишните изравнявания, при които всеки месец плащаш една и съща сума базирана на разхода ти от предходната година, а накрая на годината ти връщат или доплащаш според реалния разход?  newsm78

Отчитането на електромерите и тук става веднъж годишно, през останалото време си плащаш твърда сума, дори и да е нечестна. Ние през първата година в ДЕ изхарчихме ужасно много ток и месечните ни вноски през следващата година станаха 104 Евро вместо 24! Shocked Гадно ни беше, но не ни е хрумнало да протестираме, защото в крайна сметка знаехме, че ще платим само действително изразходваното количество електроенергия... Но пък беше добре, че вноските са равни през цялата година, иначе през зимата щеше да ни дойде нанагоре.

Нали правилно съм разбрала, че проблемите, за които пишете тук, идват от недействителните месечни, а не годишни сметки? Възможно ли е просто в БГ да не сте свикнали на такъв модел на плащане? Или действително няма дори модел на годишно отчитане? Нищо не разбрах от обясненията на Simma- какво кога е плащала и какви сметки има писмено? Излиза, че има сметка за август, сметка за септември, но и сметка от юли до август ли? При това не е изравнителна някаква? newsm78 Сима, искай всичко в писмена форма и подай жалба относно дублиращите се сметки. Може да изпратиш копие и до централата. Не знам каква е структурата и политиката на Е.ОН България, но другата седмица ще се поразровя.

Не се ядосвай излишно, до 25-ти има доста време и сигурно всичко ще се нареди дотогава!   bouquet

# 16
 • Мнения: 11 369
Наталия, не са въведени годишните изравнявания.Чу се по едно време за такива намерения,но за момента са предвидени за необозримото бъдеще.
Сега се плаща ток всеки месец.
Е.Он не отчита елекромери,а са наели друга фирам,която се занимава с това.Те пък не отчитат също,а работят на статистически принцип.Или им е кофти статистиката,или просто пишат цифри без никаква логика.Ей така,хрумне ти цифра,лепваш я някъде.
В момента масово се получават невероятни сметки.
Имаме апартамент,който не се ползва,майка ми ходи там от дъжд на вятър.Получава се сметка за август 160лв?! #Crazy Тя подаде молба на ул.Девня и отидоха,засякоха електромера и сметката се оказа 6лв!!


Е.Он общо взето неахе.Инвестиции не се правят никакви,заявили са,че нямат и намерение.Всичко се експлоатира колкото може и докато може,докато рухне.Персонала е намален поне на половина.Нищо не се поддържа.Пренаети са пак някакви фирми за поддръжка и в случаи на аварии - там пък за каква шуробаджанащина иде реч... ooooh!

Мътна и кървава е,няма изгледи за подобрение.

За юни месец ние имахме ток 109лв,а за юли 14лв.Ползвали сме все пак горе долу еднакво.Цената не е променяна през това време.

# 17
 • Мнения: 105
едни приятели получили сметка за септември 220лв #Crazy, но долу текстът гласяла нещо като- моля да ни извините, ако сумата се окаже грешна  Mr. Green Mr. Green

# 18
 • Мнения: 11 369
едни приятели получили сметка за септември 220лв #Crazy, но долу текстът гласяла нещо като- моля да ни извините, ако сумата се окаже грешна  Mr. Green Mr. Green
че те как са я получили тази сметка,че и текст имало отдолу?! newsm78
Сега нали сметката ти я казват на касата или по телефона или интернет?На последните 2 не може да се разчита - 2 пъти вече ни подвеждат,а на касата казват друго!

# 19
 • Мнения: 613
Нормално е да стават обърквания, колкото и да е неприятно за потърпевшите. Имало ги е и преди Енергото да мине към Е.ОН България, просто сте имали късмет да не ви се случва точно на вас. Това, че сега е в германска ръка, само е от предимство за вас и смятам, че бихте били взети по-сериозно като клиент, отколкото ако все още царяха шуро-баджанашките отношения от комунистическите структури.

Авторката може да си подаде жалба или молба случаят да бъде разгледан по-бързо. Няма смисъл да се кара с касиерката, има си дефинирани процедури и тя трябва да се придържа към тях. Ако е любезна с нея, има по-голяма вероятност тя да й влезе в положението и да препоръча към кого да се обърне, за да не й спрат тока.

Еон (ако това в Бг е тяхна дъщерна фирма както предполагам) са много известни с мотки и надписвания , така например миналата година в края на годината ни казахме 4е сме надплатили 8,46 евро и те ни се полагат, а тая година ни разправят(за същото жилище ) 4е сме изразходвали енергия за 188 евро пове4е отколкото плащаме ...!!! Ха де!
Пък ние за една цяла година не сме си купили нищо ново, никакъв нов електроуред,а и парното не е работило даже пове4е отколкото миналата година...Как ли стават тия номера??
И ние тука се 4удим..

 Joy Ти сериозно ли питаш?  Laughing
Напълно е нормално сметките всяка година да са различни, все пак не можеш да имаш абсолютно еднакво потребление на електроенергия в годишен цикъл. Не можеш да прецениш дали парното е работило повече или по-малко, освен ако не си записваш колко часа е било пуснато през едната година и колко- през следващата. Така е и за всеки електроуред- не можеш да гарантираш, че го ползваш еднакво, освен ако например пускаш миялната машина всеки ден без изключение на една и съща програма.

Електромерът е този, който показва точно колко електроенергия си изразходила. Сравни си данните от сметките за двете години и ще видиш, че за тази имаш повече MWh отколкото за предната. Съответно и трябва да платиш повече. Или можеш да поискаш да ти проверят електромера, ако имаш съмнения, че е счупен. Но в Е.ОН няма назначени врачки, които да решават според магическото си кълбо колко ток си изразходвала ти и после да ти "разправят", че трябва да им платиш толкова и толкова.  Mr. Green

Друга причина за по-голямата ти сметка е, че цените на тока всяка година се вдигат. И не само при Е.ОН, ами навсякъде. Ние сме към Щадтверке Мюнхен и платихме към 100 Евро повече, въпреки че отчетената ел.енергия е по-малко.  Confused Но бяхме уведомени по някое време по пощата, че тарифите се променят.

Така че, в случая на Мамче Бандит има доста логични обяснения и е просто абсурдно да се твърди, че Е.ОН са й надписали сметката!  hahaha
Simple Smileаз пък си твърдя Simple Smile ПОнеже ние 3 месеца бяхме (от февруари до на4алото на май) в Сонтхофен, близо до вашия Мюнхен, тъй като мъжа ми бе´ше там на у4ение, той е военен Simple SmileКоето зна4и 4е три месеца е нямало нищо вклю4ено у нас, по време на периода в който се вклю4ва парното Simple SmileЗатова мога да знам 4е сме изразходвали по малко парно отколкото миналата година когато си бяхме у дома, а парното си работи у нас перманентно на Щуфе 3 , така както и миналата година Simple SmileЗа повишенията знам, нали  ни проглушиха ушите с тях , но Еон си правят каквото си знаят и не сме ние единствените които се питат  какво става със сметките им. Simple Smile

# 20
 • Мнения: 369
Мамче Бандит, щом си убедена, че сте изразходвали много по-малко, сравни колко мегаватчаса сте изразходвали на последните две сметки. Ако разходът на енергия през последната година ти се стори нереално по-голям от през предходната, имаш право да се обадиш в Е.ОН и да поискаш да ти проверят електромера. Ако действително е неизправен, тази проверка няма да ти струва нищо. Ако обаче всичко си е наред, ще ви таксуват към стотина евро Simple Smile

Просто е невъзможно някое енергоснабдяващо дружество да си измисля сумата по сметката. Образуването на крайната цена се състои от два компонента- такса за потребление + количество х цена на изразходваната ел.енергия. Всичко това би трябвало да го имаш черно на бяло, Мамче Бандит. Сравни хубаво двете си сметки и така ще можеш да прецениш има ли голямо разминаване някъде. Ако например са ти увеличили таксата за потребление 3 пъти, то вероятно има грешка там. Но ако таксите и цените на тарифите са си верни, то причината е в количествота.

Напълно те разбирам, че не ти се вярва вие да сте изразходили толкова ток. И ние така си мислехме след първата година, уж нормално ползваме, а имаме почти 5 пъти по-голямо потребление от нормалното за домакинство като нашето. Но помолихме домоуправителя да ни засича на няколко дни и всеки месец електромера, видяхме си и мощността на уредите ни и видяхме, че действително харчим толкова.  Shocked Започнахме да ползваме предимно нощна тарифа, да спираме душа докато се сапунисваме, да изключваме уредите през нощта, да не оставяме ТВ-то на стенд бай, сложихме енергоспестяващи крушки... Такива дребни неща обикновено не правят впечатление, но явно имат голямо влияние върху потреблението- разходът ни се понижи над 3 пъти!  Party

# 21
 • Мнения: 2 771
...Сметките за месеца се определят точно на принципа на надникване в магическо кълбо! PeaceЕлекромери не се отчитат с месеци,може и цяла година...
                      Peace. Мама я връщаха до август от касите, че не било засичано тази година, а август каква сметка и измислиха - нямам думи. Добре, че случайно разбрах и я платих - кой знае колко време сън не я е хванал жената... И освен всичко друго - как бихме могли в такава ситуация да оспорим каквото и да било, след като дори срока е изтекъл 3-4 месеца преди да си видим сметката  newsm78?

# 22
 • Мнения: 230
УСпокой се ще ти  приспаднат парите. Само подай жалбата, не се бавят. Мъжът ми, в яда си, написал на бележката- ''нещастници", та като ходил, каката му дала коректор, да си го оправи Mr. Green

Хааааа-ха! Това ме разсмя петъчно! Браво на мъжа ти! Тези ЕОН  са големи гнусове!

# 23
 • Мнения: 613
Мамче Бандит, щом си убедена, че сте изразходвали много по-малко, сравни колко мегаватчаса сте изразходвали на последните две сметки. Ако разходът на енергия през последната година ти се стори нереално по-голям от през предходната, имаш право да се обадиш в Е.ОН и да поискаш да ти проверят електромера. Ако действително е неизправен, тази проверка няма да ти струва нищо. Ако обаче всичко си е наред, ще ви таксуват към стотина евро Simple Smile

Просто е невъзможно някое енергоснабдяващо дружество да си измисля сумата по сметката. Образуването на крайната цена се състои от два компонента- такса за потребление + количество х цена на изразходваната ел.енергия. Всичко това би трябвало да го имаш черно на бяло, Мамче Бандит. Сравни хубаво двете си сметки и така ще можеш да прецениш има ли голямо разминаване някъде. Ако например са ти увеличили таксата за потребление 3 пъти, то вероятно има грешка там. Но ако таксите и цените на тарифите са си верни, то причината е в количествота.

Напълно те разбирам, че не ти се вярва вие да сте изразходили толкова ток. И ние така си мислехме след първата година, уж нормално ползваме, а имаме почти 5 пъти по-голямо потребление от нормалното за домакинство като нашето. Но помолихме домоуправителя да ни засича на няколко дни и всеки месец електромера, видяхме си и мощността на уредите ни и видяхме, че действително харчим толкова.  Shocked Започнахме да ползваме предимно нощна тарифа, да спираме душа докато се сапунисваме, да изключваме уредите през нощта, да не оставяме ТВ-то на стенд бай, сложихме енергоспестяващи крушки... Такива дребни неща обикновено не правят впечатление, но явно имат голямо влияние върху потреблението- разходът ни се понижи над 3 пъти!  Party

Ами да ти кажа, ние също внимаваме(от скоро Simple Smile) кое как е вклю4ено и работ ли на стендбай.На бележката за миналата година са ни написани 4исла за изразходвана енергия които просто не знам да е възможно да сме ги изразходвали,при условие 4е едната  година сме живели в съшото жилище, ползвали сме парното през трите месеца през които тая година бяхме в Байерн, и имаме същите електроуреди преди.Как едната година са 8 евро пове4е платени от изразходваното, а тая година с трите месеца без парно 188 евро за доплащане????Нписаното 4исло на изразходваната енергия съответства с цената, но дали наистина  е това кеото са от4ели от нашия електромер?там са няколко жилища,може би са ги объркали е знам, но нали пък има номер на електромера?4естно казано си мисля 4е истината е някъде по средата . Не знам ако тръгна да се занимавам с това кой крив кой прав дали ще си струва.Просто реших оттук нататък да си записвам всеки месец на първо 4исло какво показва електромера ни,за да няма накрая изненад´ки.Мисля 4е така ще си реша и проблема Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт