Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

italiq

Мнения: 23
Има една сладка баница или охльовчета ли,незнам точно как се казват,мисля че се правят от тесто не от готовите кори,вътре мисля имаше орехи и е сиропирано,обикновенно бабите ни я правят за празници,става нещо като баклава.
Много искам да намеря рецептата и да я направя но сега няма кой друг да питам освен вас,много ще се радвам,ако някой се сети за какво става въпрос.
Благодаря ви предварително   bouquet
Цитирай

Istanbul

Мнения: 247
Сещам се за какво питаш.Казва се саралия,или поне така я знаем в Габрово.Мисля ,че и досега я правят в бившата сладкарница "Глинените гърнета".Открих рецепта в "Гответе с мен", и Бонапети ,но там е са с готови кори.
Цитирай


Мнения: 1 705
Аз съм яла такива охлювчета от козуначно тесто  Thinking .
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 504
За Виенска баница ли питаш?
Изглежда подобно на това:

Цитирай


Мнения: 240
Е как' Сийке, може ли само картинка?
Ако иамаш рецептата за това нещо, моля теееее, дай я. Praynig
Не съм яла подобно нещо, освен баклавата, но това искам да го напрравя.Изглежда страхотно просто.
Цитирай


Мнения: 2 711
Майка ми прави подобна баница за Коледа.
Продукти:
1 кг. брашно,
500 гр. захар,
1 яйце,
50 гр. масло,
1 пак. мая.
За плънката:
1 ч.ч. счукани орехи, смесени с канела, ванилия и половин ч.ч. захар.
От брашното ,маята ,солта, яйцето, 1 суп. л. захар и топличка вода се омесва тесто.
Количеството на водата е около 300 гр, но се преценя по време на месене.
Тестото да е меко, но не лепкаво.
Разделя се на 6 топки и се оставят да втасат.
Разточват се ,мажат се с масло и се ръси по цялата повърхност от плънката.
Завиват се на рула и се нарязват на охлювчета,
пекат се в умерена фурна до зачервяване.
Отделно се приготвя сироп от захарта с 500 гр. вода, ванилия , вари се ,охлажда се .
С него се залива изпечената баница.
Цитирай

italiq

Мнения: 23
Алекс,много ти благодаря,мисля че точно за това сатава въпрос,но ще видим дали ще я направя скоро или за коледа,че програмата ми е все запълнена с вашите вкусотии.
Още веднъж благодаря,много се кефя че разбрах рецептата.
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 504
Рецептата от снимката я има в Гответе с мен. Поне така пишеше в Гугъла.  Wink Laughing
Само че това, което е на снимката, май е с готови кори.

Майка ми сама си месеше и точеше тестото, но не знам рецептата. Мисля, че е същата или много подобна на рецептата на Алекс. Корите стават по-дебели, напояват се със сиропа и се надуват.
Сега ще сритам майка да направи за Коледа, стига са яли само моята баклава.  Crossing Arms
Цитирай

София

Мнения: 240
На мен сладката баница ми е една от любимите рецепти останали от моята баба! Ето и мойта рецепта:
1/2кг брашно
мая - половин калъпче
3 яйца
1ч.ч. прясно мляко
250гр счукани орехи
ванилия и лимон

за сиропа:1л и 1/2л вода и 1кг захар

Първо маята се разтваря в малко прясно мляко. Замесва се тесто от всички продукти и се разделя на 9 топки. Оставят се за малко да отпочинат след което се разточват на кръгове, не много тънки. Правят се 3 купчинки с по три кръга, един върху друг, като първия и втория се мажат с олио а на третия се слагат орехите. Орехите се редят по края на кората, като полу кръг след което трите кори се навиват внимателно на руло, така че орехите да останат в средата. Това се повтаря и с останалите две купчинки. След това всяко руло се намазва добре с олио и започва да се раздърпва хубаво докато се изтъни и след това се усуква, като конец за мартеница. Така трите разтеглени кори се слагат в тава (като спирала се нареждат). Трябва тавата да е голяма защото баницата става като козуначена, т.е. доста се надува. Тавата се оставя докато втаса хубаво след което се пече. След като добре е изстинала се вари сиропа. След като заври се вари 20 минути и се залива баницата докато е топъл. Хубаво е да престои поне 12 часа за да поеме сиропа и хубаво де са надуе.
Така написано звучи малко сложно, но съвсем не е така. А резултата е просто убийствен ако човек обича сиропирани сладкиши. Ако скоро я правя ще пусна и снимки!
Цитирай


Мнения: 224
Ето и мойта рецепта от баба.
2 яйца,щипка сол,500 гр.прясно мляко,1/2 кубче мая и 1 кг.брашно.Начинът на приготвяне е като на Алекс.Сиропираме със сироп от 1 кг.вода ,1 кг.захар и 4 ванилии.
Цитирай

Sofia

Мнения: 8 085
На времето в моето детство по точно се продаваха по сладкарниците. Много са вкусни ако за тях става въпрос.
Цитирай


Мнения: 4 496
Оооо, любимите ми охлюви от комунистическо време!... CrazyСега вече не ги правят като тогава. Благодаря на всички за рецептите!
Цитирай

Cтраната на лалетата...

Мнения: 7 914
аз да си кажа, че правя подобни охльовчета за нула време.... в лист бутер тесто слагам орехи и канела и завивам като руло, после режа малки пръстенчета и ги слагам обърнати в тавата ( дали обясних правилно  newsm78)
 след което изпичам охльовчета, заливам със сироп като при баклава и готовооооо  chef
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.