Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама

Виенски гулаш

  • 9 ноем. 2007, 18:05 ч.
  • Преглеждания  1 500  Мнения  7  Онлайн  1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 092
Реших и аз нещо да споделя, а не само да ви плагиатствам рецептите  Wink Grinning
Та:
800 гр. лук
1 кг. телешко (желателно джолан или подобно жилесто, защото колагенът сгъстява соса. Аз с шол го правих и пак става)
4-5 ск. чесън
1 с.л. доматено пюре
4-5 с.л. (с връх) червен пипер
дафинов лист (3-4 бр)
1 с.л. розмарин
олио
сол, черен пипер
бульон - Костиля или телешки (не е задължително, но ако месото е купешко по-добре)
1 ч.ч. вино (или 4-5 с.л. винен оцет + 1-2 ч.л. захар)

Лукът се нарязва по-наедро и се запържва в олиото до порозовяване. Пасира се. Добавят се доматеното пюре чесънът (накълцан не много старателно), даф. лист, червеният пипер, розмаринът и ври 20-30 мин. (за да може червеният пипер да си изяви аромата). Ако трябва, се добавя мъничко вода, колкото да не "пука". След това се слага месото, нарязано на по-едри парчета (колкото 1/2 цигарена кутия или по-големи), бульонът, сол, черен пипер, вино (или оцет + захар).
Течността трябва едва-едва да покрива месото.
Вари се минимум 2-3 до 4 часа на слаб огън.

Отнема много малко време в приготовление, нищо че после се вари дълго (но не му висиш).
Месото става на мозък, а сосът е №1  Grinning
Не прекалявайте с доматите, вкусът трябва да е изразено "пиперен".

Последна редакция: пт, 09 ное 2007, 18:22 от phil

Реклама
# 1
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 331
не съм чувала на гулаша да се слага розмарин newsm78.

слага се ким.

и аз така го готвя, но с ким.
добавям чушка на ситно, понякога и картоф и морков пак на ситно.

наистина е важно да се готви на бавен огън

# 2
  • София
  • Мнения: 11 322
Аз за виното да питам - червено, нали?

# 3
  • София
  • Мнения: 1 092
Ами вариации всякакви  Laughing Аз така го правих, беше си добре, иначе и аз знам розмарин на агнешко (примерно). Т.е. подробностите търпят промени по желание  Hug
****
Червено, да. Но и бяло става, ако няма.
Ако е оцет- пропуснала съм - винен.

# 4
  • между два живота
  • Мнения: 1 908
Е това съм решила да правя днес. Намерих и малко по-лесна рецепта - http://culinary.pop.bg/recipe706.html, ще видим коя ще пробвам. Simple Smile

# 5
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 817
Аз приготвям телешкото така  Hug

Teleshko s vino

Необходими продукти за 4 порции
 
3/4kg телешко месо
1/2 литър червено вино
1/2 литър бульон или гореща вода
2 с.л. мас
2 с.л. масло
2 глави кромид лук
2 1/2  с.л. брашно
2 домата
1 скилидка чесън
1 китка магданоз
черен пипер - зърна
дафинов лист
сол на вкус
 
 
Начин на приготвяне
 
Месото се почиства, нарязва на 20 парчета и се запържва леко с 2 с.л. мас и ситно нарязания лук. Поръсва се с 1/2 с.л. брашно, разбърква се и след 2-3 минути се прибавят червеното вино и бульона, магданоза, черния пипер, дафиновия лист, чесъна и доматите. Вари се час и половина на умерен огън, при захлупена тенджера. Месото се изважда и към соса се прибавят 2 с.л. масло, предварително размесени с 1 с.л. брашно и се оставя да клокне. След като се посгъсти сосът се изсипва върху месото.

Става като мозък месото. Flutter

# 6
Записвам рецептата. Ще я пробвам.  Hug

# 7
Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт