Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 652
Много интересна и подробна програма на принципа на ПЗ. За съжаление я няма в интернет - изпрати ми я една бг мама, която живее в щатите. Автор е др. Питър Роси ( Dr. Peter Rosi), практикува алтернативна медицина в Чикаго (можете да намерите повече информация за него на този сайт www.homefirst.com). Не е преведен абсолютно целият материал, т.к. има няколко дълги примера и малки отклонения, типично по хамерикански.

Надявам се програмата да ви бъде полезна.


Как да научим детето да се храни само
автор: Dr. Peter Rosi

Коя е правилната дума, която използвате, когато слагате бебето на гърда? Кърмя. А не храня. Много е важно да правите разлика. Вие не храните бебето си, вие го кърмите. Ако правите разлика, няма да се чувствате объркани, когато започнете да мислите за това. Много хора бъркат кърменето с храненето, а те са две различни неща. Даването на шише на бебето е хранене. Кърменето е тотално различно, уникално само по себе си и е абсолютно необходимо за майката и бебето. Науката е доказала 3 принципа, които корелират идеално с този традиционен начин на отглеждане на детето.

Първо: бебетата не могат да смилат храната лесно поне, докато не навършат 15 месеца. Ако дадете на бебето трудно смилаема храна, това може да причини запек или хранителни алергии. При кърмените бебета даването на “твърда” храна противоречи на процеса на поглъщането на кърмата. От гледна точка на храносмилането, изключително кърменото до 12 месеца бебе е по-добре от това, което приема и твърда храна. Знаейки само това, обаче, много майки се посвещават на изключителното кърмене до 12-месечна възраст, че и повече. Но това не е правилно и трябва да се вземат предвид и другите 2 съществени момента.

Второ: бебетата не се хранят, за да задоволят глада си. Те няма да посегнат към храната, шишето или купичката, за да не умрат от глад поне до 21-вия си месец. Мозъкът на бебето казва “Ако си гладен, трябва да сучеш”. Ако бебето е било отбито, то най-вероятно ще забрави да суче и няма да знае какво да прави с гърдата, ако му бъде предложена.

Трето: бебетата са готови да се хранят на възраст 6-12 месеца, защото са любопитни и точно в този период се научават да използват пръстите си като инструменти. Ако изчакате прекалено, детето може да не се научи дълго време. Ако се опитате да научите бебе на 12 месеца как да се храни, забравете - неговата реакция ще бъде: "Ако искаш да ям, сложи ми храната в устата." На тази възраст то вече има съвсем други интереси - учи се да ходи, учи се да говори, да се катери и т.н. На бебето вече не му е интересно да слага разни работи в устата си, защото вече е преминало през този етап.

А сега да обясним системата на захранване:

Когато бебето е на 4 месеца, майката трябва да го слага в скута си, когато тя се храни, с гърда, извадена за кърмене, (без главата на бебето да е покрита с нищо). Чинията й трябва да е недосегаема за бебето. Мама се храни над главата на бебето. Винаги, когато мама се храни, то е там. Детето може да избере дали да суче или да наблюдава как майката се храни. Помнете едно фундаментално правило при отглеждането на деца: НИКОГА НЕ ПРАВЕТЕ ЗА ДЕТЕТО НЕЩО, КОЕТО ТО МОЖЕ ДА НАПРАВИ САМО. Кърменето е винаги инициирано от бебето.
С времето малкото ще отделя все повече внимание на процеса на хранене и ще започне да суче на масата все по-малко.Също така помнете, че храненето е и социален процес - вие се храните, бебето се храни; бебето се храни - вие се храните. В идеалния случай цялото семейство се храни заедно.
На възраст 6 1/3 месеца майката трябва да започне да поставя малко храна на масата между чинията и бебето. Никога не съм виждал бебе преди тази възраст да взима храна - то трябва да е научило как да  захваща с палец и показалец малки парченца. Повечето бебета започват да се хранят на възраст между 6 1/2  и 8 месеца, но не от глад - те изследват! При някои бебета това се случва по-късно – на 10-11 месеца. Не се притеснявайте, просто имайте готовност и не насилвайте. Когато малкото е готово, ще го направи.

Има три различни перспективи, чрез които ще изследваме процеса на “самохранене” или как да научим детето да се храни само. Първата е какъв вид храна слагате на масата. Второ – как се слага храната на масата, и трето – как бебето се научава да използва прибори. Всичко това трябва да се случва едновременно! Имах един родител, който се опитваше да приложи програмата, но беше объркан. Този родител мислеше, че втората част следва след първата, а третата след втората, но ТЕ СE СЛЕДВАТ ЕДНОВРЕМЕННО, затова прочетете целия материал, тогава задайте въпросите си и след това я използвайте.

Видове храни

Всички храни, с които бебето се учи са твърди парченца -  кубчета с размер една четвърт инч (2/3 см). Без пюрета, без пасиране, без бебешки храни, само парченца храна. Има 5 вида консистенции на храната, с които бебето ще трябва да се научи да се храни само. Консистенцията характеризира как усещате храната с пръстите и с устата си. Може да установите консистенцията на храната с малко практика като отрежете четвърт инч кубче, вземете го с пръсти и го сложите в устата си. Ще ви дам няколко примера на всяка консистенция. Във всяка група от тях има някои зеленчуци и плодове, в зависимост как са приготвени и колко зрели са те.

Консистенция #1
Най-лесната консистенция за ядене е добре свареният картоф или морков, нарязан на кубчета. Веднъж, след като вашето бебе започне да се храни само, отнема около 3 седмици да се научи да яде консистенция #1. Тогава то е готово да започне с консистенция #2. Когато се научи на консистенция #2, то продължава също и с консистенция #1. Колкото повече опит придобива, толкова по-различни храни можете да му предлагате.

Консистенция #2
Това са добре приготвени мляни месни продукти: кълцано месо, кайма, парченца кюфте. Рибата също е включена в тази група, но тя е по-особен случай: трябва да отстраните всички кости от нея.Това става, като я поставите в устата си и ги отстраните сами. Няма механичен начин, по който могат да се отстранят всички костички в рибата. Най-малко два пъти в живота си съм намирал кости в консервирана риба тон. Рибата трябва да премине през устата ви, преди да я поставите пред бебето. Бебето свиква с тази група храни за около три седмици.

Консистенция #3
С тази група се започва три седмици след въвеждането на втората, или шест седмици след началото на захранването. Включва птичи меса, добре сварени, нарязани на подходящи кубчета. В тази категория влизат и много зеленчуци.

Консистенция #4
Този тип е по-сложен.Тук спадат всички храни,които могат да се нарежат на ситни парчета - от ябълка до стек. Виждал съм 10-месечни беззъби хлапета да ядат стек, дъвчейки с венците си. Венците на бебетата са по-остри от зъбите на възрастните хора, а кърмените бебета имат много здрави челюсти.
В тази група влизат и храни като грах, царевица и грозде. Общото между тях, което и характеризира тип 4, е това, че те имат обелка или люспа. Когато ги отхапете, тя се разкъсва и излиза вътрешната, вкусна част. Детето усеща две неща в устата си - безвкусната обвивка и вкусната вътрешност. Ако  няма достатъчно опит, то може да  игнорира обелката/люспата. Ако го направи, рискува да се задави. Задавянето с храна е голям проблем, тревожещ всички. Според мен, тази система свежда риска от задавяне с храна до минимум.

Консистенция #5
Сега бебето може да получи такава храна, каквато възрастните ядат, и да си я разчупи само. Към тази група спадат големи храни като филии хляб, сандвичи, плодове. Бебето захапва със зъби. Повече не режете всичко на малки парченца заради него. Ако бебето отчупи парче, твърде голямо за него, това ще му създаде проблем, ето защо то трябва да  с е научи как да се справя с храна на парчета, преди да се пристъпи към храна, от която то откъсва парченца само.Това е съвсем логично. Консистенция #5 включва и бисквити за никнене на зъби. (бел.прев. – тук се разказва някаква история как една майка дала на бебето си такава бисквита, когато все още било на етап Консистенция #2 и то се задавило, викали спешна помощ и т.н.).

И така, ще отнеме 2 месеца, за да се мине през първите три консистенции, след това един месец за четвъртата, още един месец за петата и познайте какво? Повечето бебета спират да ядат (храна от масата). Защо в началото бебето се е хранело, а сега не? Любопитно. За него е било предизвикателство, то се е научило и сега вече спира да му бъде интересно. Това е просто умение, на което то вече се е научило. Не се изненадвайте, ако то отново се върне изцяло към кърмене. То ще се заеме с храненето отново по-късно, някъде към втората си годинка.

Предлагането на храната

Връщаме се към началото на програмата. Трите парченца трябва да се разположат на масата под формата на триъгълник, образуващ се при разгръщането на вашия палец, показалец и среден пръст. Храната на бебето не е в чиния. Бебето е в скута ви, вие сте с извадена гърда на разположение на бебето, вашата чиния е на разстояние и вие се храните над главата на бебето. Сложете трите парченца храна на празното пространство пред вас и когато не остане храна, независимо къде е отишла, сложете още три парченца. Отначало бебето може и да не изяде храната, но евентуално може и да го направи.

Когато то започне бързо да изяжда по три парчета, можете да му предложите 6. Бързото изяждане означава, че бебето изяжда трите парченца за толкова време, колкото ви отнема да ги нарежете и поставите на масата. Така то пречи на вас да се нахраните, понеже цялото ви време е погълнато от нарязване и поставяне на храна за него. Парченцата са разпределени така, че то да на може да грабне повече от едно наведнъж. Веднъж, щом бебето е започнало да се храни толкова скорострелно, вашата цел е да го "затрудните", като увеличите броя на сложените пред него парчета от 3 на 6 (преди да го направите обаче, прочетете частта за маниерите на масата, описана по-долу в схемата за захранване.) Не е нужно да бъдете професионалист, за да направите това, просто се уверете, че сте разхвърляли парченцата по задоволителен начин - това забавя бебето и ви оставя време самите вие да се нахраните. Когато му дадете 6 парчета, то трябва преди всичко да може да види, да възприеме 6 броя чисто математически, преди да успее да вземе едно от тях. Нали знаете, че децата, които имат твърде много играчки, се объркват и не могат да си играят - те просто са затрупани със стимули. За кратко време това е прекалено много. Така че, увеличавайки парченцата от 3 на 6, ако бебето започне да избутва част от тях и да ги хвърля на пода, то това значи, че е объркано - в такъв случай отново се върнете на 3 парчета за ден-два и чак тогава отново опитайте с 6. Ще му отнеме около 2-3 седмици, докато се научи от хващане на едно парченце да може да изяжда бързо 6 - щом стигнете този етап, трябва да започнете обучението по поведение на масата. Веднъж започнало да изяжда бързо по 6 парчета, след 2-3 седмици бебето ще бъде готово и за 12. Когато ги увеличите до 12, вече просто ги поставяйте - не е нужно да ги разхвърляте. Когато малкото изяжда бързо и по 12 парченца, вече можете да му предложите цяло ястие. Не препоръчвам ползването на чинии, дори и такива, които се закрепват за масата. Поставяйте храната направо върху масата. Чиния можете да предложите на 18 месеца – бебето вече е голямо и има чиния както всички други. То ще го оцени именно на тази възраст, като един вид повишение. На по-ранна възраст няма да го разбере. Защо? Нека разгледаме развитието на личността на бебето. В утробата то е едно цяло с майката - каквото мисли тя, мисли и то, и обратното. То "складира" всякакви спомени и преживявания още преди раждането. Ето защо пренаталната грижа и възпитание са толкова важни. На 6 месеца то все още се идентифицира с майката, неговата личност не се е отделила от нейната.То вижда лицето на мама, познава вкуса на млякото й, чува я и я усеща. Какво става, когато мама я няма? Това е като сцена от филм на ужасите - просто си представете как заставате пред огледалото и не виждате никакъв образ! Бебето се чувства изчезнало - единствената му защита е да заспи. Бебето от 6 до 15 месеца постепенно се диференцира от майката и придобива съзнателна личност. Кърмено бебе на около 15 месеца знае: 1)То е бебе и е доста безпомощно; 2)Тя е мама и е всемогъща; 3)То много обича мама! Некърмените бебета са по-непредвидими и особени в развитието си. Но сега, на 18 месеца, едно кърмено бебе вече има его, и това ще бъде обсъдено малко по-нататък.

Да се върнем пак в началото, когато гърдата е на разположение на бебето – въпросът е ще избере ли то да суче? Когато то пренебрегне гърдата ви на масата в продължение на 3-4 дни, а вместо това се опитва да се храни само, бебето е готово да бъде сложено в столче или в “clip-on seat” (бел.прев. – предполагам столче, което се закача за масата), което лично аз предпочитам. Не слагайте бебето на височина, различна от тази, на която са членовете на семейството, то трябва да може да гледа и да се социализира, да се учи имитирайки ви. Когато бебето започне да се храни от масата, някои майки се чувстват отхвърлени, мислейки си “Какво става, не съм ли вкусна вече?” Не се притеснявайте, вие все още сте важни, просто бъдете търпеливи. Когато бебето пренебрегне гърдата ви, то основно иска да ви каже “Аз не искам са суча, имам много по-важни неща да правя, аз искам да си играя с тази храна.” То наистина започва да се пристрастява към тази игра с храната. Това обикновено се случва в първите 2-3 седмици от началото на храненето. Скоро то ще започне да яде бързо и ще направи прогрес от три на шест парченца храна за няколко дни. Това е моментът, когато трябва да го научите на добри обноски.

Обноските са свързани с личните взаимоотношения. Има 2 фундаментални правила за обноските. Ако започне да се учи на тях преди да навърши 12 месеца, то ще ги научи. То ще имитира вас и вашето семейство, ако вие имате добри обноски и то ще иа добри обноски, ако вие сте мърляви – и то ще бъде мърляво. Просто вашето дете ще копира вас.

Обноски

Първото правило е: “не хапи гърдата, която те кърми”. Основната причина, поради която бебетата хапят гърдата, е даването на други течности от чаша или шише, дори и храненето с лъжичка може да бъде причина. Така че, едно от правилата е: давайте празна чашка от шестия месец с никаква течност в нея до 15-тия месец (чашката трябва да бъде обикновена, с дръжка, не със сламка). Бебето ще я повдигне, ще я приближи към устата си, но то няма да познава течностите. То просто ще имитира останалите и ще бъде адски щастливо от това. Неприемането на  течности, освен от гърдата, до 15-месечна възраст предотвратява преждевременното отбиване. В противен случай то ще има склонност  да се отбие. Даването на течности на 6 месеца, да не говорим за храненето с течни храни с лъжичка, е свързано с минимум 20% риск от отбиване на 12 месечна възраст, независимо колко дълго възнамерявате да кърмите.

Второто правило: не си играйте с храната. Храната се взима, слага се в устата и толкова. Как да го научите на това? Не забравяйте, това се учи много скоро след като бебето може да изяде 6 парченца достатъчно бързо. Вие и членовете на вашето семейство по-добре да се съгласите с това, защото за някои хора пренебрежителното отношение към храната е варварска проява. И така, вие седите на масата и сте решили, че от днес ще започнете да го учите на обноски, което означава никакава игра с храната. До този момент не сте обръщали внимание на това – то е можело да си я слага по главата, да я пуска от масата, все тая. Сега, на този етап, то наистина е пристрастено към храната, то обожава тази игра с храната. То се събужда сутринта – вие имате нужда да изпразни гърдите ви, но то може и да не го направи, ако не успеете го накърмите още преди наистина да се е събудило. То ще иска да отиде на масата, умирайки от глад, защото обожава тази игра. На вас няма да ви хареса това, защото ще сте препълнени, затова го накърмете още в момента, в който се е размърдало. То ще суче спейки и ще изпразни гърдите ви, и тогава може да не засуче отново чак до вечерта. Много бебета истински се запалват по тази игра с храната и изобщо не искат да се кърмят през деня. Много бебета всъщност, прехвърлят цялото си кърмене през нощта, затова не бъдете изненадани. Това е една причина да се научите как да кърмите нощем, докато спите – наистина ще се нуждаете от тези умения, между 6-тия и осмия месец на бебето.

И така, основното правило за обноските е: ако храната отиде където и да било другаде, но не в устата, вие сте извън играта. Например, бебето е на масата и пуска нещо, каквото и да е, на земята. Тогава извадете го от столчето, сложете го долу на пода и продължете да се храните. То най-вероятно ще започне да се къса от рев, защото току-що е изхвърлено от най-великата игра на света. Млякото ви може би ще слезе, може би ще си кажете: "Пролкетият д-р Роси, защо ми причини това?". Плачът на бебето ви измъчва, понеже сте добра майка, така че, ако желаете, можете да напуснете масата и да утешите малкото, но, веднъж станали, не бива да се връщате чак до следващото хранене. За бебето храненето е приключило до времето за следващото. То трябва да яде всеки път, когато вие ядете, храненето винаги е общ процес. И така, преди да помогнете на бебето в неговото страдание, вие ще се натъпчете набързо с остатъка от храната си, защото сте гладни, и след това с пълна уста ще го заведете в другата стая. Но времето, за което ще довършите храната си, ще удължи неговото наказание на пода. Това може да са само 30 секунди, но те ще се сторят невероятно дълги на бебето. Чак тогава го водите в другата стая и какво му предлагате? Пробвате да го утешите, предлагате гърдата,но нищо не помага - то е все така нещастно. Това е тройно наказание за него - първо, прекъснали сте най-забавната игра на света, второ-държали сте го цяла вечност на пода, и за капак му давате "скучната стара" гърда! Е, то ще преживее всичко това няколко пъти и никога повече няма да разсипва храна. Децата могат да станат манияци на тема чистота само по тази причина. Бил съм на ресторант с такива деца, включително един от моите внуци. Първото нещо, което правят, е да избутат храната далеч от ъгъла - те знаят, че ако нещо падне на земята, ще бъдат "изгонени" от масата, и не искат това да се стане в никакъв случай. Запомнете – необходимо е постоянство.

Определянето на “правила” е лесно до 14-месечна възраст, защото детето все още няма собствено его, т.е. няма сблъсък на интереси. Но ако се опитате да учите малкото на 15-месечна възраст или по-късно, то ще откаже с твърдо "НЕ!". Веднъж научило за правилата (обноските), бебето следи за други "капани" - други правила, чието неспазване ще го направи нещастно. Ето защо бебето ще копира големите и ще се научи да се държи като тях. Преди да навърши 15 месеца то няма собствено “аз", за да ви се противопостави. След едно-две изхвърляния от забавната игра хранене, малкото ще стане нейн майстор-бебетата се учат много бързо.

Да затвърдим наученото, прибори.

Отново се връщаме към началото на „играта с храната”. Водете си дневник. Ако използвате за първи път системата, отбелязвайте всичко. Първият път, когато бебето успя да си вземе само храна с ръце, първият ден в столчето, първият път, когато се справи с 6 парченца, кога за първи път започна да се учи на добри обноски и т.н, записвайте всичко. Може да е смущаващо или трудоемко, като жонглиране с топка, но е важно да увеличавате предизвикателсвата пред своето бебе през приблизително описаните интервали. Ако не усложняваме, то ще се отегчи бързо и ще спре да учи. Първият му инструмент, чрез който се среща със света е неговата уста. Причината, поради която се учи да яде само е защото сега се намира на етап, в който използва ръцете си, за да вкарва всичко в устата си. Забелязали ли сте си как в този период като че ли всичко се озовава в устата му? Първото нещо, което ще направи, когато му сложите храна на масата е да се опита да я достигне с устата си. Понеже няма да успее, ще трябва да използва ръцете си за това. Сега, когато е на около 4 месеца, ще пъхне ръката си в устата, използвайки я да открие и изследва своята ръка, и ще тренира мозъка си как да контролира пръстите си. Предоставяйки му интересни парченца на масата то е предизвикано да се научи да ги хваща с върха на пръстите си и да ги пъха в устата си. Хващането с върха на пръстите означава да хване предмет между палеца и показалеца на едната си ръка.

Ако следвате схемата, детето ви ще е готово да седне в стол след 2 седмици, ще може да изяжда само 6 парченца храна след 3 седмици и ще се научи на добри обноски за 4 седмици. Всички деца имат собствен темп на развитие и ако вашето дете изостава от тези времеви граници, не се притеснявайте.

***Обноските трябва да бъдат научени преди да започнете да учите детето да ползва вилица***

Месец, след като се е научило да се храни с пръсти, започнете да учите детето да използва вилица. Ето как изглежда играта с храна на бебето след един месец хранене с пръсти: “Храната е сготвена, аз (бебето) съм сложено в столчето, имам 6 парченца храна и се забавлявам”. Това е играта. Сега вие трябва да започнете храненето по начин, различен от досегашния, за да му покажете, че нещо ново ще се случи, че нещо ще се промени. Приготвили сте храната, но не го слагайте в столчето, а в го сложете в скута ви с лице към масата и гръб към вас. Сложете на масата 2 парченца храна, вземете истинска бебешка вилица (но не от онези измислени хем лъжица, хем вилица или извита вилица), и я сложете в ръката, с която обикновено детето взима храната.  Не се опитвайте да накарате детето да използва дясната ръка, ако тя не е ръката, която обикновено ползва. Вземете неговата ръка в своята, набодете първата хапка и я сложете в устата му. След това набодете и втората хапка и нея сложете в устата му, преместете го в столчето, сложете пред него шест парченца и му дайте вилицата в ръката. На следващото хранене направете по същия начин – две хапки в началото, после в столчето. Ще трябва да му покажете още 4-5 пъти и детето ще започне да ползва вилицата само. Обикновено бебетата правят първата хапка с вилицата, останалите - с пръсти. Ако бебето си служи еднакво добре и с двете ръце, с едната ще ползва вилицата, а другата – с пръсти. Така е по-бързо. Това е нещо като “О, има два начина да го правя, не е ли забавно?!” След това наблюдавайте детето около месец и тогава му дайте и вилица, и лъжица. След няколко дни ще видите как то ще се научи да слага лъжицата под парченцето с храна и след това в устата, без да го изпусне. Няма да е необходимо да го учите на това – то вече знае за приборите, то ги е научило предишния месец.

И това е целият процес на обучение. Ако не мислите, че това ще ви превърне в учител, вие не разбирате какво правите. Вие минавате през всичко това, носейки отговорност за раждането на вашето дете, носите отговорност за детето си и безброй други задължения. И тогава, когато детето ви стане на 4, 5, 6 години, няма да ви се иска да го дадете на някое некомпетентно училище. Ето защо много от нашите пациенти предпочитат да обучават децата си вкъщи.

Обратно към храненето. Няколко дни след като сте дали на детето си вилица и лъжица, ще видите, че то се е научило само да ползва лъжица. Тогава започнете да му давате награда от време на време. Сега, по принцип “наградата” е течна храна, която то да може да изяде само. Запомнете, течната храна не се препоръчва, тя може да доведе до отбиване и т.н., което вие не искате да се случи. Но от време на време няма проблем, за да му дадете възможност да покаже своите умения с лъжицата. Дайте му малка метална паничка с малко ябълково пюре или сок или супа – каквото решите. Но не давайте “награди” повече от веднъж на няколко дни.

И това е цялата процедура. Никакви течности, освен кърма, до 15-тия месец, празна чашка на 6 месеца. Никакво краве мляко или други млечни продукти от крава поне до втората годинка, т.к. кравето мляко може да причини увреждания на мозъка при някои деца. И понеже не можем да кажем със сигурност при кои точно деца, затова кравето мляко, сиренето и киселото мляко са забранени до втората година. Също така ядките и медът са опасни, освен ако не са добре сготвени.

Лечебните способности на кърмата

Майчиното мляко е жива субстанция и ще атакува всичко, което не е човешко и което влезе в контакт с него. Ако майчиното мляко се сложи на екзема или друго възпаление, то ще помогне да се излекува проблемът. Разглеждайте го като лечебно средство, превъзхождащо антибиотиците при всякакви други случаи. Може да бъде използвано за разранен нос при настинка, да се капе в носа против хрема, или за каквото и да е друго, но трябва да отива директно от гърдата върху третираното място или поне от гърдата върху пръста и тогава върху мястото. Ако се сложи в съд, млякото бързо ще загуби своето антибиотично и лечебно действие. Ако се капне в ухото, поради силна болка в тъпанчето, млякото ще успокои болката за минути.


Благодаря на Granny_Weatherwax и IvelinaAtanasova, с които заедно преведохме програмата.

Последна редакция: сб, 10 ное 2007, 20:19 от Gracem

# 1
 • Стара Загора
 • Мнения: 134
Благодаря за инфото, беше ми много интересно, защото и ние се захранваме педагогически.  Хареса ми номера с вилицата, ще го пробвам Simple Smile

# 2
 • Варна
 • Мнения: 1 044
Прекрасна статия...Само дето моят син кара 16тия си месец вече...Доста ще трябва да се постарая...

Между другото мнго ме озадачи кравето мляко до втората годинка? Той Мартин така или иначе е с АБКМ, и не му давам, ама за другите деца и това увреждане на мозъка?

# 3
 • Мнения: 2 652
Край, изпуснала си го вече Simple Smile
И аз за пръв път тук го срещнах това с млякото и нищо друго не знам по въпроса. Ще взема да поровя в нета да видим дали ще излезе нещо.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 2 616
Ако бебето си служи еднакво добре и с двете ръце, с едната ще ползва вилицата, а другата – с пръсти.

И би трябвало.

Според изследвания, децата си служат еднакво добре и с двете ръци до навършване на своята две годишнина, едва след това се формират като левичари или десничари.

# 5
 • София
 • Мнения: 5 399
Изчетох статията на един дъх! Браво, момичета! Живот и здраве с бебе № 2 ще приложа този начин на захранване!   bouquet

# 6
 • Мнения: 1 179
 Hug Ще ми бъде от полза!

# 7
 • Мнения: 1 924
Ех,супер Heart Eyes

Това,което от самото начало ме грабна в схемата,е описанието на захранването през очите на бебетата-като вид много интересна игра!Напълно съм съгласна с това виждане.
Моят дребос още не е захранен,но тъй или иначе ще се водя по педагогическия метод,а тук се дава доста конкретна насока как протичат нещата.

(Gracem ,ако ти пратят и други статии на въпросния пич,пращай насам Mr. Green)

# 8
 • София
 • Мнения: 2 602
Харесаха ми някои от общите положения.
Почти всички забрани и наставления ме отблъснаха. Първо си казах- много е американско. А после- като някаква антиутопия или японска действителност е...
Вярно е , че съм назад с материала за ПЗ, но тук "естествените" неща са ми бутафорни.
Но и аз благодаря за превода!

# 9
 • Мнения: 2 652
(Gracem ,ако ти пратят и други статии на въпросния пич,пращай насам Mr. Green)

Ох, изкьоравих се да го прочета  Mr. Green
Веднага ще пращам, то е ясно  Hug

# 10
 • Дойчеланд
 • Мнения: 1 947
   Интересно ми беше, благодаря! Но нали не трябва да възприемаме всичко за "чиста монета"?
Има различия от руската схема, по която аз се опитвам да действам. И не всичко върви точно
така - това е идеалният случай. Тъй че, ако нещо не е "по план", то не бива да води до отчаяние. Wink

# 11
 • Мнения: 1 924
    Но нали не трябва да възприемаме всичко за "чиста монета"?


Разбира се.Аз винаги се съмнявам във всичко Mr. GreenПодобни материали са ми много полезни , понеже ми дават насока за размисъл Grinning,но винаги сама си взимам решението според
собствените ми виждания и изводи Grinning

# 12
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 029
  Беше ми особено полезна преведената статия относно добрите обноски и приборите. Мисля че там ми куцат нещата и въпреки че моите са вече дърти според програмата ще се опитам да ги приложа донякъде  Simple Smile

# 13
 • Мнения: 2 652
Побутвам си темичката, защото искам повечко коментари и от вече по-опитни мами. Хайде, кажете как ви се струва програмата.
Аз мога да кажа, че вече пробвах малката с парченца. Тя посяга към тях и ги разплесква по масата, до тук програмата работи  Joy Joy

# 14
 • Мнения: 1 179
И аз пробвах, но само пляскаше върху парченцата морков  Laughing, нарязах ги на тънки колелца, мъжът ми обаче се уплаши, че щял да се задави с тия парчета, линейки щели да хвърчат  ooooh! НЕ ме спря де, но Дими не прояви интерес. 1 час преди това беше кърмен. Утре пак ще прбвам  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт