Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 ноем. 2007, 14:43 ч.

Хламидия - въпрос

 • 3 542
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 414
Преди години сме се легували със съпруга ми за хламидия, после имах други здравословни проблеми и след като си стъпих на краката и скоро ще можем да се замислим за бебче реших да си направим пак тестове за хламидия. Съпруга ми си направи, понеже я комбинирах с други кръвни тестове и неговите резултати са
 
Chlamydia trachomatis Iga - серумна проба резултата: /-/ отрицателна проба
Chlamydia trachomatis IgG -серумна проба резултат : 1:32 /слабо положителна проба/ /граничен титър 1:64/
Преди години, нямаше такива неща, изследваше се само едно нещо и ти казваха дали е положително или отрицателно... Така и не стигнахме нула, до колкото си спомням но след няколко курса антибиотици ми казаха че е достатъчно....После се появи един РАК при мен, с когото се борих 4 години и вече смятам в близката година да се подготвям за бебче, което да промени живота ми.../друга тема/ Четох тук разни обсъждания, но малко се пообърках. Моля ви за мнение за тези резултати, аз също ще ходя тази седмица да си направя изследвания в същата лаборатория за да са ни правени на едно място. Това са резултати от Вита в София.
Поздрави на всички жени тук,
желая ви ЗДРАВЕ, КЪСМЕТ И ЛЮБОВ!
 Heart Eyes

# 1
 • София
 • Мнения: 7 718
Chlamidia директен тест (ELISA)

Доказване на хламидийния Аг в материал взет от болни в зависимост от локализацията на инфекциозния процес (остъргване от конюнктивата и склерата, конюнктивален секрет, материал от ендоцервикса, простатен секрет, уретрален секрет и т.н.).

Серологична диагноза на C.trachomatis инфекциите (ELISA)

Най-подходящ момент за вземане на проба е хламидийната инфекция да е в остра форма или рековалесценция, според клиничното протичане. Тогава се документират високи стойности на антихламидийни Ат в серума:

Наличието на Ат от клас IgM (над определени гранични стойности) при липса на Ат от клас IgG говори за най-ранна фаза на имунен отговор (преди да е започнал синтез на Ат от клас IgG или те са в много ниски стойности), присъщ за т. нар. “свежа инфекция”.

Наличието на Ат от клас IgM и IgG във високи стойности – говорят за разгърнат имунен отговор (с превключен синтез и на IgG Ат) при “свежа инфекция “.

Наличието на високи стойности на IgG при ниски (нормални) стойности на IgM – говорят за значително напреднала инфекция или хронифицирала.

NB! Паралелното изследване на IgM и IgG има определено предимство, тъй като хламидийната инфекция може да бъде доказана в най-ранната фаза от нейното развитие само по повишените стойности на IgM, в тази фаза IgG са все още в норма. При напреднала инфекция, когато стойностите на IgM се нормализират, инфекцията се доказва по високите нива на IgG .

При изследване само на IgG (без IgМ), когато получените стойности са гранични (9-11 АЕ) или са около горна граница на нормата, но е налице подозрителна клиника, насочваща към такъв вид инфекция е уместно изследване на IgG в динамика , т.е. втори серум за IgG - 2 седмици след взетия първи. Покачване стойностите на IgG във втория серум е доказателствено за хламидийна инфекция.

NB! След преминала хламидийна инфекция (лечение), понижението на стойностите на IgG може да бъде много бавно, възможно е до 1-2 години да персистират IgG над нормалните стойности. Това налага при диагностиката на хламидийната инфекция да се съпоставят данните от клиничната картина, лабораторните изследвания и епидемиологичната ситуация.

# 2
 • Мнения: 121
В лаборатория Геника правят ДНК- диагностика за инфекциозни заболявания в т.ч. и хламидия.Така получаваш 100 процента сигурност в резултата си.

# 3
 • Мнения: 414
Да разбирам ли че по-добре да не си правя аз изследването във Вита, тъй като там не дават IgM? Направо ДНК ли да изследваме? И двамата ли? Направо ме шашнахте ....Лали, отговора ти е много изчерпателен, но честно казано пак се обърках с тези видове серуми и тестове....Как разчиташ тези резултати, които съм написала?Това отрицателно IgA ми звучеше добре преди това, но вече не го разбирам....Всъщност изследването не е пълно ли? Трябва да се направи ново изследване и според теб май, но къде? А прави ли се някъде направо и трите вида- IgM IgA IgG? Или да си направим това на ДНК направо? Лекувани сме за хламидия преди ок 5 години, ако е от значение....

# 4
 • Мнения: 121
Точно, за да се избегнат тези неясноти при четене на изследванията по мое мнение е по-добре да се правят ДНК анализи.Ако си решила да се изследваш можеш да пробваш с ДНК.Все пак този способ се използва и за установяване на бащинство.

# 5
 • Мнения: 32
Аз днес си взех резултатите...за съжаление мисля че са доста тревожни. Изследванията са от ЦИБАЛАБ и са следните :

                                     Резултат             Референтни граници
Chlamidia Trach-Ig G     15 АЕ                   под 9 - отрицателен, 9 - 11 граничен, над 11 - полужителен
Chlamidia Trach-Ig M     46 AE                   до 9-отрицателен;9-11гранична зона;над11-положител

Преди 2 години се лекувах от хламидии, и се надявах това да не се повтаря...но...гадинките са упорити.
При такива високи стойности на Ig M  явно няма смисъл да правя други изследвания за хламидий, ясно е че полужението е сериозно. при мен, дано само ми предпишат и достатъчно добри лекрствени медикаменти.

Също така правих и исзледване на ПРОЛАКТИН

                                    Резултат             Референтни граници                                                   
Prolactin                       138,91 IU/l           Ж(59.0 - 619.0)

Изглежда ми в норамата, но имам претиснения само за периода в който направих исзледването - 28 ден от цикъла, при цикъл на около 30-35 дни, тъй като съм чела че се прави около овулацията.

# 6
 • Мнения: 414
Аз ще ходя в сряда сутринта да давам кръв във Вита, защото е до нас за други неща да изследвам и мислех да пусна и хламидия, а но като огледам резултатите на мъжа ми това Ig М го няма и вобще не ги разбирам.....да го пускам ли там ? иМА ЛИ СМИСЪЛ? Защо в теста на вита има само IgG и IgА?Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт