Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 ноем. 2007, 17:00 ч.

ЕНДОМЕТРИОЗА - да поговорим!

 • 120 693
 • 1 129
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 383
Какво е ендометриоза?

Ендометриозата е заболяване, при което клетки от лигавицата на матката (ендометриума) са се разпространили извън нея. По принцип по-голямата част от лигавицата на матката се изхвърля с менструацията. Оставащата част се развива, пораства и след това още веднъж се изхвърля в края на менструалния цикъл. Процесът циклично се повтаря всеки месец до настъпване на бременност или до настъпване на менопаузата. При нормални условия, ендометриалната тъкан се намира само в маточната кухина. Но при около 8 - 10% от жените в репродуктивна възраст (според НЗОК) се откриват ендометриалните огнища извън матката, в коремната кухина (обикновено в рамките на таза), и рядко на други места като в белия дроб, ставите и дори в мозъка.
Обикновено при прегледа се откриват коремни и тазови болки, и кисти пълни с артериална кръв по яйчниците (ендометриозни огнища), които често се наричат „шоколадови кисти”, както и ендометриални сраствания.

Нови кръвни тестове, които измерват С125, предоставят възможност за бъдещо пряко индентифициране на характерните увреждания; но лапароскопията и лапаротомията все още са единствения метод за поставяне на окончателна диагноза.

Какви са симптомите на ендометриозата?

Симптомите на ендометриозата са различни, в зависимост от местоположението на уврежданията и в зависимост от степента на заболяването. Най - честите симптоми са болка, инфертилитет и смущения в менструалния цикъл. Болката е типична като при менструация или дисменорея (болезнена менструация). Обикновено започва няколко дни преди или с настъпването на менструацията и продължава два или повече дни след началото на менструацията. Болка може да се появи също и по време на овулацията или по средата на цикъла. Такъв тип болка настъпва изведнъж около 12-14 ден преди менструация. Доколкото овулационния цикъл е скъсен при пациенти с ендометриоза, болката от средата на цикъла може да продължи и да премине в предменструалната и менструална фаза. Жените с ендометриоза също могат да изпитват болка и при полов акт, наречена диспареуния. Това конкретно се проявява при дълбоко проникване. Диспареунията има тенденция да се засилва към времето на менструация. По интересното е, че болка може да се появи с уриниране и дефекация, въпреки че такъв тип болка се наблюдава по рядко. Също е възможно при наличието на ендометриоза да има кръв в урината и/или газове в червата, обаче това може да не причинява болка. Запекът също е един от симптомите на болестта.

Друг симптом на ендометриозата е инфертилитета. В действителност, това е относително общо явление при жени с ендометриоза.

В заключение, жените които считат, че може би имат ендометриоза, може би нямат, а само имат смущения в месечния цикъл, включително тежка менструация преминаваща с големи и/или много съсиреци кръв, които са сравнително общ симптом.

От какво се причинява ендометриозата?

Причините за появата на ендометриозата не са известни. В медицината има 6 теории за произхода на тази болест. Затова то се нарича и заболяване на теориите. Най-вероятните теории са три.

Теория на имплантирането

През 1922 г. американския гинеколог Сампсън , предполага че доколкото менструалната кръв съдържа пренесени живи клетки от ендометриалната лигавица и доколкото тази кръв лесно преминава през коремната кухина чрез маточните тръби, ендометриалните клетки лесно се прилепват към перитониалната повърхност (гладката мембрана която покрива коремната кухина) и расте там. Такива клетъчни струпвания вероятно биха могли да реагират по същия начин к към цикличните хормонални промени, които са причина за нормално разположения ендометриум да нараства и след това да кърви с менструацията на база на хормоналните промени. Фактът че фалопиевите тръби са засегнати при повечето пациенти с ендометриоза, прави правдоподобна теорията на Сампсън.

Теория на преобразуването

Тази теория постановява, че доколкото перитонеума, който покрива коремната кухина и ендометриума споделят общ ембрионален произход, което дава възможност на клетките от перитонеума да се преобразуват в ендометриум и да реагират и кървят в резултат на цикличните хормонални промени.

Теория на емболията (Разпространяване чрез кръвния поток)

Тази теория предполага, че ендометриалните клетки могат да навлязат в кръвния поток и като емболи, разнасяни чрез кръвта, да достигнат до отдалечени места в тялото. Теорията на емболията е единствената, която може да обясни наличието на ендометриални струпвания в различни места извън коремната кухина (например в белия дроб, мозъка и ставите).

Как мога да разбера ако имам ендометриоза?

Симптомът болка по време на цикъл предполага ендометриоза, но не е специфичен, защото по-голямата част от жените изпитват някаква болка по време на месечния цикъл. Чрез ултразвук могат да се видят големи кисти по яйчниците наречени ендометриозни, показателни за доста напреднала форма на заболяването, но по този начин не може да се открие заболяването в ранна фаза.
Единствения сигурен начин за диагностициране на ендометриозата е хирургически, обикновено чрез лапароскопия или лапаротомия. По време на операцията се взима материал от самата киста, който се изследва, т.е. прави се хистологично изследване. Опитните лекари дори без да са готови резултатите от това изследване могат да кажат дали кистата е ендометриозна или не. Има случаи, в които кистата не е еднородна и тогава се изчакват резултатите от хистологичното изследване.

Как ендометриозата влияе на фертилността?


Ендометриозата може да повлияе на фертилността по два начина. В начална фаза, появилата се ендометриоза въздейства на фертилността чрез ефекта, който оказва върху имунната система, докато вече в напреднала фаза има допълнителна механична пречка. При наличието на сериозно заболяване често има тазови сраствания, които блокира маточните тръби и така пречат на яйцеклетката да попадне в маточната тръба и в маточната кухина. Срастването може да обхване яйчника като обвивка и по този начин да пречи на узрялата яйцеклетка да излезе от яйчника. Срастванията могат също да фиксират фалопиевата тръба на едно място, което пречи яйцеклетката да бъде уловена, дори когато тръбата не е запушена.

Ендометриозата в напреднала форма може да притиска яйчниковата тъкан, намалявайки броя на яйцеклетките с добро качество. След хирургическа намеса също може да се намали броя на яйцеклетките, когато по невнимание естествената тъкан бъде премахната или унищожена, или чрез друго леко увреждане, променящо кръвоснабдяването на яйчниците.

При наличието на сериозни увреждания е показано ин витро (IVF) оплождане. Добре известно е, че лечението на тежка степен на ендометриоза (оперативното или медикаментозно) подобрява резултатите от IVF, докато при ранните форми на заболяването ползата е под въпрос. Знаем, че пациентите с всички степени на ендометриоза имат намаляваща фертилност в сравнение с контролна група жени от същата възраст. Дори и в лека форма, ендометриозата е причина за възпалителна реакция. Последващото активиране на имунната система може да доведе до необичаен имунен отговор на ендометриума което може да предотврати имплантиране или да доведе до унищожаване на ембриона. Същата реакция може да се прояви и при ин витро процедурата.

Какво е лечението на ендометриозата?

Ендометриозата може да бъде лекувана хирургически или медикаментозно.
Хирургическото лечение е най-доброто при ендометриоза. Вариантите за това са два - с лапароскопия - изгаряне на кистите с ток или лапаротомия - класическата операция, при която кистите се отстраняват с част от яйчника. При операция обикновено се премахват и срастванията в областта на таза, ако има такива разбира се.
Важно е да се знае, че при операцията се отстраняват кистите, срастванията, но има и ендометриални клетки, които не могат да се видят. Най-късно до месец след операцията трябва да започне прилагане на хормонално лечение - в България с Диферелин или Золадекс, като срокът за него е между 3 и 6 месеца. Целта на това лечение е точно тези клетки, които не са били видими да изчезнат, а и да се спре менструалният цикъл, за да не се захранват чрез него.  Другият вариант след операцията е ин витро.  Към него трябва да пристъпят пациенти с напреднала форма на заболяването с изразени тазови сраствания и ендометриоза трябва сериозно да обмислят прилагането на IVF, особено за пациенти над 35 години. Всички пациенти с ендометриоза трябва да се преценят за наличието на съществени нарушения в имунния отговор, което може да е основание за лечение.

Необходимо ли е ендометриозата да бъде лекувана?

Лечението на ендометриозата трябва да се фокусира върху две неща - болка и фертилност. Болката изисква лечение без значение от степента. Ако основно е засегната фертилността, тогава следващият етап трябва да бъде хирургическа намеса; срастванията в таза трябва да бъдат премахнати и целостта на фалопиевите тръби трябва да бъде възстановена. Както и при последващата хирургическа намеса по тръбите (пластика) съществува голяма вероятност тръбите да сраснат (блокират) отново и в тази връзка такъв тип хирургическа намеса е препоръчителна само при млади пациенти, за които IVF е неприложим вариант. Леката форма на ендометриоза не оказва механична пречка, няма последствие при лекуване на фертилността и затова не е необходимо да бъде лекувана по хирургичен път.


Превод: StefiZ
Източник: Sher Institute for Reproductive Medicine
http://zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=248
Допълнила съм материала, а на места съм му направила леки редакции.

Тук можете да видите и разположението на ендометриозните огнища, както и да прочетете някои алтернативни методи за лечение на болестта.
http://zdrave.rozali.com/zaboliavaniia-zdrave/p772.html

Линк към тема за медикаментите, които се използват за лечение на ендометриоза в чужбина. За съжаление няма лекарство - чудо!
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=224681.0

Последна редакция: пт, 18 апр 2008, 21:48 от Taни

# 1
 • София
 • Мнения: 2 383
Националната здравно-осигурителна каса има програма, с която се осигурява безплатно лечението с медикамента Диферелин 3,75 мг. За т.г. за лечение на ендометриоза са отделени около 224 000 лв. Те ще стигнат за малко над 200 жени. Документи за кандидатстване по програмата де подават в съответната Районна здравно-осигурителна каса.
Необходими документи:
1. Копие от протокол за извършена лапароскопия или лапаротомия, подписан от лекуващия лекар и с печат на леч. заведение.
2. Копие от епикриза - с подписите на лекуващия лекар, шефа на отделението и печат на лечебното заведение.
3. Копие от хистологично изследване - с подпис на паталого-анатома и печат на лечебното заведение. При подаване носете със себе си и оригиналите, за да може служителката, която ви приема документите да ги види.
4. Протокол за предписване на лечение с Диферелин - с подпис и печат на лекуващия лекар, подпис на председателя на комисията, предписала лечението и печат на болницата.
5. Експертно становище за лечение с Диферелин ампули 3,75 мг.
6. Молба за включване в програмата.
7. Декларация, че сте запознати с лечението.
Всички документи трябва да ви бъдат дадени от лечебното заведение, в което е извършена операцията. Освен тях обаче трябва да си купите Рецептурна книжка на хронично болния, тя да бъде попълнена от личния ви лекар, след това да я заверите в съответната Районна здравно-осигурителна каса. Без нея няма да можете да си подадете документите.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 383
Лечението с Диферелин обикновено продължава между 3 или 6 месеца. На всеки 28 дни се поставя по една инжекция.
Странични ефекти от лечение с Диферелин ампула 3,75 мг:

Топли вълни, сухота на влагалището, главоболие, отпадналост. При комбинация на медикамента с гонадотропини може да се получи болка в таза и/или корема.
Понякога може да се получат и алергични реакции или по-рядко гадене, повръщане, наддаване на тегло, повишено кръвно налягане, задъхване, честа смяна в настроението, общо физическо неразположение, зрителни смущения, повишаване на температурата или болка на мястото на инжектиране. Продължителността от употреба на това лекарство при възрастни може да увеличи риска от остеопороза.

Другото лекарство, което в България се използва за лечение след направена операция е Золадекс. Страничните ефекти от него са същите. Ако е започнало лечение с Диферелин, медикаментът не може да се замени със Золадекс и обратно.
Целта на лечението с тези медикаменти е ендометриозните клетки, които не са били видими и не са отстранени по време на операцията да изчезнат. По време на лечението се спира и менструалният цикъл. Без него не могат да се "захранят" нови кисти. В 90 на сто от случаите обаче след първата инжекция има менструален цикъл. След втората вече той трябва да бъде спрян напълно. Менструалният цикъл се възстановява най-често до 60-я - 80-я ден след поставянето на последната инжекция. Има случаи, в които това става след 90 и повече дни. При много голямо забавяне и липса на удебелена лигавица на матката (вижда се при преглед с вагинален ехограф), което показва, че мензисът ще дойде до седмица - две, лекарите го предизвикват с медикаменти.

Последна редакция: нд, 11 ное 2007, 17:46 от Kia

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 223
Браво БРАВО КИЯ !!!!МНого добре си се сетила с тия разяснения , че писах 100 пъти едни и същи неща на 100 жени! Браво!!!!!!!БРАВО!! Сега тук има всичко необходимо за недобре запознатите по въпроса! БРАВО!!!! smile3501 smile3501 smile3501

# 4
Никъде в листовката не е споменато ,че е възможно да ти дойде по едно никакво време МЦ.И ако ти се случи ,както е при мен може да си изкараш акъла.Веднага си мислиш за най-лошото.

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 223
Ами то лркаря трябва да ти каже , ама...Ако го напишат а н не ти тече , пак ше се шашнеш!

# 6
 • София
 • Мнения: 3 378
При много голямо забавяне и липса на удебелена лигавица на матката (вижда се при преглед с вагинален ехограф), което показва, че мензисът ще дойде до седмица - две, лекарите го предизвикват с медикаменти.

Мда, при мен точно така се получи Sad Не след Диферелин, а друга гадост (Депо Провера). Стимулираха ме с Клостил, уж тръгнаха фоликул, но накрая се превърна в киста. Пукна се кистата, но от тогава почна да ми идва точно през 11 дни  ooooh! Лигавицата е тънка, без да дава признаци на цикъл или овулация  ooooh! Някой има ли идеи как може да се реши подобен проблем?

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 223
Питай специалист!

# 8
 • София
 • Мнения: 2 383
И аз не мога да ти помогна.  Sad Ти не ходеше ли при д-р Стаменов??? Какво казва лекарят?

# 9
 • София
 • Мнения: 3 378
Да, при него съм. Ами още умува по въпроса. Мислех си, че бих могла да му помогна с някои идейки, пък той ще реши кое има смисъл.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 383
Ами, предложи му идеите си. Сигурно вече е видял, че си интелигентна. А и той не ми се вижда сухар, така че - успех!  Peace Hug

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 223
Лечението с Диферелин обикновено продължава между 3 или 6 месеца. На всеки 28 дни се поставя по една инжекция.
Странични ефекти от лечение с Диферелин ампула 3,75 мг:

Топли вълни, сухота на влагалището, главоболие, отпадналост. При комбинация на медикамента с гонадотропини може да се получи болка в таза и/или корема.
Понякога може да се получат и алергични реакции или по-рядко гадене, повръщане, наддаване на тегло, повишено кръвно налягане, задъхване, честа смяна в настроението, общо физическо неразположение, зрителни смущения, повишаване на температурата или болка на мястото на инжектиране. Продължителността от употреба на това лекарство при възрастни може да увеличи риска от остеопороза.

Другото лекарство, което в България се използва за лечение след направена операция е Золадекс. Страничните ефекти от него са същите. Ако е започнало лечение с Диферелин, медикаментът не може да се замени със Золадекс и обратно.
Целта на лечението с тези медикаменти е ендометриозните клетки, които не са били видими и не са отстранени по време на операцията да изчезнат. По време на лечението се спира и менструалният цикъл. Без него не могат да се "захранят" нови кисти. В 90 на сто от случаите обаче след първата инжекция има менструален цикъл. След втората вече той трябва да бъде спрян напълно. Менструалният цикъл се възстановява най-често до 60-я - 80-я ден след поставянето на последната инжекция. Има случаи, в които това става след 90 и повече дни. При много голямо забавяне и липса на удебелена лигавица на матката (вижда се при преглед с вагинален ехограф), което показва, че мензисът ще дойде до седмица - две, лекарите го предизвикват с медикаменти.


Бих добавила и копие от оперативния протокол.

# 12
 • Мнения: 844
Браво kia много  добре си написала материалчето за ендометриоза....много е полезно и за запознати и за незапознати с тази болест!  newsm10 newsm51

# 13
 • София
 • Мнения: 2 383
jorjagi, защо копие от оперативния протокол. Него съм го писала при подаването на документите.
rossy-pm, не съм писала сама материала. Взех го от Зачатие, но го допълних.

# 14
 • Sofia
 • Мнения: 223
Ами искаха ми го!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт